Pipes And Pints - Punkoví pracanti s dudami

04.09.2009 05:00 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Jsou pověstní živelnými koncerty, do it yourself přístupem a maximálním nasazením. Stále častěji je možné je spatřit na pódiích mimo území Česka. Jejich pověst už dávno přesáhla rámec punkrockové scény, ze které čerpají. Dámy a pánové, v dnešním Radaru představujeme Pipes And Pints.

Pipes And Pints rychle

podobají se: The Pogues, Dropkick Murphys, Flogging Molly
žánr: punkrock, folkpunk
co: demo, EP
download: oficiální pětipísňové EP

Pražské Pipes And Pints lze považovat tak trochu za exoty. Mohli by pohodlně do zblbnutí hoblovat zatuchlé punkové riffy, vypíjet si hlavy, hrát pro pár kámošů a nic víc neřešit. Jenže přesně takhle to parta kolem Vojty Kaliny nikdy nechtěla. Už od počátku svoji existenci rozdělila do dvou základních etap: odlišit se a prorazit. První etapu zvládli prakticky okamžitě. Nebo vás snad napadá jiná česká kapela, která by strhující punkrock ošperkovala tóny skotských dud? Jistě, po světě se potlouká celá řada podobných souborů, ovšem u nás jsou zkrátka unikum. První část plánu tedy splnili beze zbytku, zbývala tak etapa číslo dvě.

Ačkoliv se vznik bandu datuje o něco v hlubší historii, svůj první koncert odehráli až zkraje loňského roku. Místem konání byla samozřejmě strahovská Sedmička. S jednoznačným úspěchem, dlužno dodat. Následovalo přes tři desítky vystoupení, z nichž nezanedbatelnou část tvořily ty konané na západ od našich hranic. Tam se Pipes And Pints blýskli coby support spřátelených The Porters nebo Society Parasites. Jenže každá kapela musí také vydávat desky. Po týdnech a měsících soustavného hraní tak vyšlo první demo.

Pipes & Pints - EP
© facebook interpreta
Od úplného začátku byla Vojtova představa o fungování kapely podle modelu nejdřív je kapela, pak dlouho nic a pak zase kapela. Jinými slovy obětovat naprosto všechno, kdy veškerý volný čas je obětí nejmenší. Jenže takového nasazení nebyl ochoten každý. Paradoxně tak vydání prvního nosiče nadepsaného Pipes And Pints bylo zápalnou jiskrou zemětřesení, po jehož dohřmění zůstal jenom Vojta a kytarista Tomáš Novotný. Následovalo mezidobí, v němž dvojice rozhazovala sítě po punkrockové scéně a hledala jak nejlépe doplnit stavy. Po čase snažení na udičce uvízl bubeník Lukáš Vincour (Thalidomide, Punkhart, RAF) a basák Ondra Balvín (Super Pilot, ElPaso). Tím největším, nebo chcete-li nejviditelnějším přírůstkem, však byl zpěvák a milovník tetování Syco Mike, rodák z amerického San Diega.

"Konečně fungujeme jako správná kapela," říká k současné situaci Vojta. A dodává: "Každý z nás maká pro kapelu třeba čtrnáct hodin denně. Všichni jedou na maximum. Zpěvák se kvůli Pipes dokonce přestěhoval ze Států do Prahy." V téhle sestavě koncem loňského roku také vyšlo oficiální pětiskladbové EP.

Při pohledu na upcoming shows na jejich MySpace.com je evidentní, že si na nezájem rozhodně stěžovat nemůžou. Zdá se tak, že i druhá část plánu jim zatím vychází. Další známkou jeho úspěšného naplňování je smlouva podepsaná s německým vydavatelstvím Volwerine Records. Pod jeho patronátem v současné době natáčejí plnohodnotný debut. O tom, zda Pipes naplní naděje do nich vkládané, se budeme moci přesvědčit už v říjnu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY