shop.musicserver.cz
Malé i velké návraty Whitney Houston

Malé i velké návraty Whitney Houston

Vydáno: 01.09.2009 05:00 v sekci Publicistika - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Whitney Houston se může pyšnit mnoha nej, i když zatím vydala pouze šest studiových alb. To nejnovější, trefně pojmenované "I Look To You" vychází tento týden a má znamenat její velký comeback. Pojďme si na desítce jejích nejzásadnějších písniček připomenout její na skandály bohatou kariéru.

Whitney Houston
© Sony BMG
Whitney Houston vždy splňovala předpoklady toho, aby mohla být považována za pořádnou celebritu, hvězdu showbusinessu. Má krásný obličej a úžasný hlas, ale také propadla drogám, prošla bouřlivým manželstvím s druhdy populárním rapperem Bobby Brownem, nejednou se stalo, že na koncert dorazila s několika hodinovým zpožděním a ukončila jej po čtyřiceti minutách. Prostě star...

Z počátku to ale vypadalo jako idylka: narodila se v roce 1963 do silně věřící rodiny a od dětství zpívala ve sboru. Svět o ní poprvé slyšel v roce 1977, když si ji jako vokalistku do svého bandu vyhlédl Michael Zager (jednalo se o singly "Life's A Party" a "Let's All Chant"). Zlomovým bodem se ale stalo období, kdy Whitney slavila dvacet a během jednoho z vystoupení s její matkou Cissy si jí všiml šéf labelu Arista Gerry Griffith, který ji představil Cliveu Davisovi. Debut "Whitney Houston", jenž pak vyšel v roce 1985, přinesl rovnou sedm megahitů. Whitney Houston se rázem stala uznávanou hvězdou. A samozřejmě tu byl megaúspěch v podobě filmu "Osobní strážce"... Pak ale přišlo ticho. V novém tisíciletí už o Whitney moc slyšet nebylo, do popředí se dostaly jiné divy. Stojaté vody kolem sebe nyní bourá novinkou "I Look To You", na které jí pomohli Alicia Keys, Swiss Beatz, Akon, Diane Warren nebo David Foster. A proto jsme připravili přehled jejích deseti nejzajímavějších a nejdůležitějších písní.


Whitney Houston & George Michael - If I Told You That
© facebook interpreta
10. If I Told You That (s Georgem Michaelem) (2000)
UK: #7, v US singl nevyšel

Písnička se objevila už na desce "My Love Is Your Love", původně však neobsahovala vokál George Michaela. Ten byl dotočen pro vydání první výběrovky "The Greatest Hits" (2000) a v Británii to byla druhá singlovka, která desku podporovala. Mezi novinkami na tomto dvojcédéčku byly dále duety s Enrique Iglesiasem "Could I Have This Kiss Forever" a s Deborah Cox "Same Script, Different Cast" a skladba "The Star Spangled Banner" (ta vyšla pouze na americké verzi). Zajímavostí doprovodného videa je spojitost s kompilací George Michaela "Ladies & Gentleman" a hitem "As" s Mary J. Blige. Oba klipy mají stejnou pointu a odehrávají se v zaplněných klubech, jako by si z oka vypadly, však posuďte sami.


Whitney Houston - I'm Your Baby Tonight
© facebook interpreta
9. I'm Your Baby Tonight (1990)
US: #1, UK: #5

"I'm Your Baby Tonight" je tahoun třetí, stejnojmenné placky a pro Whitney ji napsala dvojice L.A. Reid a Babyface. Oproti prvním dvěma deskám si Whitney Houston více hlídala materiál, který se na ní objevil. Clive Davis se tak stal spíše přítelem a dobrým rádcem. Z šestice věcí pro rádia mimo jiné vyčuhovala tanečně koncipovaná "My Name Is Not Susan", v jejímž klipu hraje Whitney dvojroli a v raritní (remixové) verzi pohyblivých obrázků dokonce rapoval Monie Love. S "I'm Your Baby Tonight" Houston stále držela krok s vysokými prodeji, titulní track je ale jediným zástupcem alba v naší top desítce.


Whitney Houston - How Will I Know
© facebook interpreta
8. How I Will Know (1986)
US: #1, UK: #5

"How I Will Know" George Merrill a Shannon Rubicam (Boy Meets Girl) původně napsali pro Janet Jackson, ale ta ji odmítla. Tato tanečně diskotéková skladba představuje Whitney v jiném pohledu, ne jen jako zpěvačku, která se zaměřuje na výrazné balady. Pochází z prvotiny "Whitney Houston" (1985), které se po celém světě prodalo přes pětadvacet milionů, a stala se tak jedním z nejlépe prodávaných debutů. Magazín Rolling Stone neopomenul tehdy přidat komentář, že Whitney má jeden z nejlepších hlasů za poslední roky. Mnoho fanoušků desku považuje za nejlepší a stejný plátek pak tento počin umístil na 254. příčce v žebříčku pěti set nejlepších alb všech dob. Pestrobarevný klip "How Will I Know" režíroval Brian Grant a vy můžete vystopovat momentku s blízkou rodinnou přítelkyní Arethou Franklin.


Whitney Houston - My Love Is Your Love
© facebook interpreta
7. My Love Is Your Love (1999)
US: #4, UK: #2

Přelom let 1998/1999 si Whitney užívala, dařilo se jí - vydala své čtvrté album, které se povedlo. Byla to však na delší dobu poslední smetana radosti, následující "Just Whitney"a vánoční "One Wish" (toho se prodalo jen půl milionu) paběrkovaly a samotnou hvězdu čekaly osobní peripetie a ústup do ústraní. Titulní song "My Love Is Your Love" pro ni spíchli Wyclef Jean (ex-The Fugees) a Jerry Duplessis. Sada povedených remixů (zejména od Thunderpuss) dostala song i do klubů a v prodeji mu patří hned třetí příčka ze všech singlovek Whitney Houston. Za zmínku rozhodně stojí ještě vypečený urban dance "It's Not Right But It's Okay", ale pro tento moment se pohoupejte s lehce reggae variací "My Love Is Your Love".


Whitney Houston - Step By Step
© facebook interpreta
6. Step By Step (1997)
US: #15, UK: #13

Whitney Houston má na svém kontě i tři záseky na filmových soundtracích, k tomu nejslavnějšímu se dostaneme hned za chvíli, teď se však zastavíme u dvojice "Až si vydechnu" a hlavně u "Kazatelovy ženy". Na obou Whitney těžila ze zkušeností z gospelových sborů, kterými si v dětství prošla. V "Kazatelově ženě" dokonce právě hraje členku sboru a samotné album je poskládáno ze skladeb pro mnohohlasý sbor a gospelových standartů. Mezi ně se však vlezla píseň se zcela jiným, jasně čitelným rukopisem Annie Lennox. "Step By Step" je velmi povedené popové číslo do naší sbírky, které jsme v této selekci nemohli vynechat.


Whitney Houston - Greatest Love Of All
© facebook interpreta
5. Greatest Love Of All (1986)
US: #1, UK: #8

Poslední žebříčkový zásek z jejího debutu, který v Americe sesadil z jedničky "West End Girls" od Pet Shop Boys. Již to tu bylo zmíněno, Whitney Houston vlastní vynikající hlasový potenciál a v jejích písních se často střetávají hrany soulu, r'n'b a gospelu. Balady byly vždy tím největším střelivem, které její fans zasáhlo přesně tam, kde mělo. Ať už třeba mluvíme o vynikajících "All At Once", "Saving All My Love For You", "Greatest Love Of All", "Where Do Broken Hearts Go", "I Have Nothing", "Run To You", "Exhale (Shoop Shoop)" nebo olympijské hymně "One Moment In Time", vždy naplno tekly emoce a nejenom zamilovaní si libovali...


Whitney Houston - I'm Every Woman
© facebook interpreta
4. I'm Every Woman (1993)
US: #4, UK: #4

"The Bodyguard" - na tomto místě není moc co dodávat. Jeden z nejprodávanějších soundtracků všech dob (prodalo se jej na čtyřicet dva milionů) a Whitney Houston z něj vytěžila hned pět velkých hitů. "I'm Every Woman" vydala v roce 1978 Chaka Khan (v remixu jej nabídla na svém projektu "Life Is A Dance" vydaném roku 1989) a Whitney na původním provedení zpívala doprovodné vokály. Novou fazónu mu střihla dvojice Cole & Clivillés (všichni si určitě vybavíte jejich projekt C+C Music Factory a hitovku "Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now)"). V samotném klipu se mihnou Chaka Khan, maminka Cissy nebo TLC; pocta Chaka Khan jak vystřihnutá a pro Whitney určitě splněný sen.


Whitney Houston & Mariah Carey - When You Believe
© facebook interpreta
3. When You Believe (s Mariah Carey) (1998)
US: #15, UK: #4

Původní verze této balady o víře v Boha pochází z animovaného filmu "Princ Egyptský", v kterém ji zpívají Michelle Pfeiffer a Sally Dworsky; kompozici napsal skladatel Stephen Schwartz. Na desce "My Love Is Your Love" ji však najdete v pozměněném aranžmá, v němž má prsty Babyface. Mariah Carey a Whitney Houston se před samotným natáčením nikdy nepotkaly, ale zdroje přímo z místa činu jejich setkání popisují jako velmi vřelé a záhy z něj prý vzniklo pevné přátelství. Sama Mariah pak několikrát Whitney nabídla pomocnou ruku, když se jí zrovna nedařilo. Pokud máte rádi bijáky z dílny DreamWorks, následující video je určeno hlavně vám.


Whitney Houston - I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)
© facebook interpreta
2. I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me) (1987)
US: #1, UK: #1

Druhou řadovku "Whitney" jsme tu ještě neměli, i když z ní Whitney Houston umístila první čtyři singly na vrcholu amerického žebříčku. Autorsky se pod ní podepsal stejný team jako u "How I Will Know", jen demo bylo více postaveno na country zvuku. Taneční beat a popový převlek nadělil až při finálním mixu producent Narada Michael Walden. Se svým prodejem přes čtyři miliony je to její druhý nejprodávanější singl, který měl úspěch po celém světě. Song vysamplovali The Justified Ancients Of MuMu (později známí jako The KLF) ve svém dílku "Whitney Joins The JAMs", The Chipmunks And The Chipettes (postavičky z kresleného seriálu) ji natočili na své desce coverů "Born To Rock" a po svém se s ní popasoval i David Byrne (k nalezení na "Live From Austin, Texas").


Whitney Houston - I Will Always Love You
© facebook interpreta
1. I Will Always Love You (1992)
US: #1, UK: #1

V době vydání této skladbě nešlo nijak uniknout, v americké Billboard Hot 100 obsadila vrchol na čtrnáct týdnů. Je to nejprodávanější singl Whitney Houston a náleží mu i titul nejprodávanější singlovky všech dob - hravě trumfla slaďák Bryana Adamse "(Everything I Do) I Do It For You". Skladbu složila v roce 1974 Dolly Parton a rok na to ji na své album "Prisoner In Disguise" zařadila i Linda Ronstadt. Verzi pro "Osobního strážce" produkoval David Foster a vydavatelství zkusilo jeden risk - v té době do rádií vyslat písničku, která má a capella začátek; ale vyplatilo se. Úspěch to byl masivní, pomohl i filmu, z kterého se stal kasovní trhák (je až překvapující, že dodnes nevzniklo žádné pokračování nebo remake).


ANKETA
Jakou píseň máte od Whitney Houston nejraději?










Podívat se na výsledky


NÁZORY
  • Poznámka pro autora (Filip, 01.09.2009 18:59) Reagovat

    Pane Hájku, v bodě 10 uvádíte, že jako jedna z novinek byla na 2CD Greatest Hits uvedena skladba The Star Spanned Banner. Ovšem:
    1) název zní správně The Star Spangled Banner,
    2) není to žádná novinka, jde o hymnu USA zazpívanou na Super Bowlu v roce 1991,
    3) vyšla pouze na US verzi největších hitů, nikoli na verzi běžně sehnatelné v naší prodejní síti.

    • Re: Poznámka pro autora (autor, 07.09.2009 23:44) Reagovat

      Díky za upozornění... S pozdravem, D. Hájek

  • Díky (Martin, 02.09.2009 15:31) Reagovat

    za super článek. Whitney mám moc rád, její hlas je (byl) úžasnej a I Will Always Love You je prostě jedna z nejkrásnějších písní, jaký vznikly.

  • jedna chybi It's not right, but it's OK (H:o)nza, 12.02.2012 18:31) Reagovat

    docela mi tam chybi pisen It's not right but it's ok, za kterou dostala grammy, jako nejlepsi r'n'b pisen...

  • nejprodavanejsi singl a soundtrack (jsab, 13.02.2012 23:14) Reagovat

    soundtrack k filmu the bodyguard, neni jednim z nejprodavanejsich soundtracku vsech dob, ale nejprodavanejsim a zaroven jednim z nejprodavanejsich alb vsech dob. Nicmene singl i will always love you tim nejprodavanejsim neni.. Co white christmas, candle in the wind 1997, nebo we are the world?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Remix "yes, and?" od Ariany Grande s Mariah Carey někdo spíchl ultrahorkou jehlou (16.02.2024 17:15)
- Video: Mariah Carey na cenách Billboardu zazpívala "All I Want For Christmas Is You" (29.11.2023 10:19)
- Nové desky 46/2023 - od Dolly Parton přes Plain White T's po Stevea Aokiho (22.11.2023 20:30)
- Hudba v TV: Dokument "Wham!" zobrazuje především sílu přátelství (08.08.2023 18:00)
- Audio: Rufus Wainwright a Chaka Khan si zapěli "Cotton-Eyed Joe". Rednex byste nepoznali (04.06.2023 14:39)
- Audio: Dolly Parton rockerkou. Singl "World On Fire" předznamenává desku "Rockstar" (20.05.2023 17:02)
- Vyjde nové album od Whitney Houston. Kompilace "I Go To The Rock" bude plná gospelu (27.02.2023 08:12)
- Rokenrolová síň slávy (opět) pozměnila svou definici toho, co znamená rock (01.02.2023 15:59)
- Video: Miley Cyrus a Dolly Parton si společně zazpívaly "I Will Always Love You" (12.01.2023 15:17)
- Recenze: Film "Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody" je civilním příběhem největšího hlasu (nejen) své generace (26.12.2022 09:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu