shop.musicserver.cz
Les Paul a jeho odkaz

Les Paul a jeho odkaz

Vydáno: 17.08.2009 05:00 v sekci Publicistika - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Když dnes někdo řekne elektrická kytara, drtivé většině muzikantů se vybaví dva modely, Fender Stratocaster a Gibson Les Paul. Právě na druhou jmenovanou kytaru se dnes podíváme a povíme si něco o jeho vynálezci Lesi Paulovi, jenž zemřel ve čtvrtek 13 srpna.

Les Paul
© facebook interpreta
V polovině srpna skončila životní dráha člověka, který hudbě věnoval naprosto celý život. Les Paul až do svých čtyřiadevadesáti let pravidelně a neúnavně bavil publikum při pondělcích v newyorském klubu Iridium. Bylo jasné, že v tomto požehnaném věku může smutná zpráva o jeho smrti přijít kdykoliv, ale přesto to byla rána pro velkou část hudebního světa. Připomeňme si tedy něco málo o životě toho neuvěřitelně skromného velikána, který stojí za více hudebními vynálezy, než si kdokoli uvědomuje.

Zrození legendy

Les se narodil 9. června 1915 ve Wisconsinu jako Lester William Polfuss. Ještě dříve, než v osmi letech začal koketovat s harmonikou, hudbu poslouchal takřka pořád. Jeho matka hrála na klavír a blues jí drželo nad vodou v těžkých životních situacích. Ve třinácti byl však mladý Les již aktivním hudebníkem. V té době ho matka aktivně podporovala a doporučila mu, aby vystupoval jen pod jménem Polfuss, zatímco hudební kolegové mu říkali Red Hot Red a on sám se nazýval Čaroděj z Waukeshi. Narůstající popularita však do hlavy mladého muzikanta přinesla první stíny pochybností. Čím byl známější, tím méně mu stačila hlasitost akustické kytary. Muselo tedy nutně dojít k experimentům s telefonním sluchátkem a rádiem, přenoskou gramofonu a rádiem, nebo jejich kombinací. V roce 1934 pak v Chicagu vystupoval už jako Les Paul a hrál ve dvou rádiích, i když v každém pod jiným jménem.

Les Paul
© facebook interpreta
První nahrávka přišla v roce 1936, ač na ní mladý kytarový mág ještě nefiguroval jako Les Paul, ale pod tímto jménem se brzy objevil jako člen doprovodné kapely Georgie Whitea. Jenže v této době jej začala opět tlačit bota, tentokrát však nešlo zesílení, ale zpětnou vazbu. Zkoušel do dutin kytary nalít sádru, což omezilo vazbu, ale učinilo to kytaru nepoužitelnou. Následně přidělal struny na kolejnici, tu nakonec nahradil kusem dřeva, přidělal snímač, krk a heuréka - byla na světě masivní elektrická kytara v pravém slova smyslu. Nevkusný vzhled pak vyřešil dolepením křídel a nebylo co řešit, zbývalo to jen udat nějaké firmě. V roce 1941 byl však od společnosti Gibson vyhozen, protože nikdo nevěřil v nic jiného, než v kytary s dutým tělem. Lesův čas měl přijít až později, kdy konkurent Gibsonu Leo Fender uvedl na trh svoje modely Telecaster a Stratocaster. Tehdy vyšel jasný rozkaz. Najít Lese Paula a jeho kytaru, ovšem titulovanou jako koště se snímačem. A zrodila se legenda - Gibson Les Paul.


Les Paul a Chet Atkins

Další vynálezy

Les Paul
© facebook interpreta
Velký experimentátor vešel do dějin i mnoha jinými vynálezy, které hudební svět změnily snad ještě více než jeho kytary. V jeho době byl používán prakticky jediný způsob nahrávání, a to všechno najednou sejmuté do jedné stopy. Chyběla tak možnost masteringu, mixu a jiných zvukařských kejklí, které dnes zachraňují mnoho hudebníků. Inventor a neúnavný kutil Les však začal fušovat i do nahrávání a díky bohu za to. Při nahrávání svého hitu "Lover" totiž dostal spásný nápad, aby při nahrávání s novou stopou nahrával z nahrávky již stopu dříve nahranou. Nakonec takto navrstvil osm stop kytar a spustil novou senzaci, která znamenala revoluci v nahrávání. Zašel dokonce tak daleko, že rozebral svůj cadillac, aby si zkonstruoval stříhací zařízení záznamu. Jeho řešení byla ve své jednoduchosti natolik geniální, že rozum zůstával stát.

Dalším jeho husarským kouskem bylo vícestopé nahrávací zařízení, které vymyslel na přání legendárního Binga Crosbyho. Jedna firma mu poskytla vše potřebné a on udělal nejprimitivnější věc na světě, alespoň z dnešního pohledu. Zkrátka přidělal do magnetofonu ještě jednu nahrávací hlavu a bylo to. Tento nápad brzy zaplavil trh a určil způsob nahrávání na několik dalších let dopředu. Jenže by to nebyl Les, aby nepřišel s ještě větší bombou. Osmistopý magnetofon by se s trochou dobré vůle dal možná v některém menším nahrávacím studiu najít i dnes, minimálně před pár lety totiž patřilo jejich použití k běžné praxi. A mnoho muzikantů by mohlo vyprávět, kde by bylo bez těchto vynálezů. Kupříkladu Queen by pravděpodobně nikdy nenahráli svou slavnou "Bohemian Rhapsody", která obsahuje více jak 180 stop. Koneckonců celá studiová hra Briana Maye stojí na vrstvení kytar.

Umělec

Les Paul a Mary Ford
© facebook interpreta
Přes všechny tyto vynálezy však Les Paul zůstával hlavně geniálním kytaristou s dokonalým feelingem a citem pro tón, že se mu mohl rovnat málokdo. Jeho kariéru ale ohrozila nehoda, která mu ošklivě pochroumala ruku, takže si ji musel nechat upravit tak, aby mohl hrát na kytaru. Jeho kariérním ternem však bylo manželství s Mary Ford. Tato zpěvačka s ním tvořila brilantní duo, které se těšilo velké popularitě a mělo na svědomí několik velkých hitovek své doby. Z nich stojí za zmínku hlavně "How High The Moon". Ovšem hudební svět měl jiný názor a v padesátých letech nastoupil rock'n'roll a jazzová hvězda začala hasnout, což vyústilo v rozchod s Mary a po nějaké době i odchod ze scény. To znamenalo velkou tragédii pro jazz, ale v zuřící beatlemánii si na Les paula málodko vzpomněl.


"How High The Moon"

Na scénu se však vrátil s velkou pompou. Jeho comebacková alba s Chetem Atkinsem patří do zlatého fondu hudby. V té době však již šedesátník nehodlal nijak dobývat svět, takže se v poklidu pohyboval scénou, občas někde zahostoval a nakonec si udělal nahrávací pauzu, která trvala dlouhých sedmadvacet let a byla ukončena albem "Les Paul & Friends: American Made World Played", kterým oslavil devadesátiny. Hosty na něm byli kupříkladu Eric Clapton, Jeff Beck či Jimmy Page. To už však Les Paul pravidelně každé pondělí vyprodával klub Iridium, kde vydržel až do své smrti, která připravila hudební svět o jednoho z největších géniů a vynálezců všech dob.

Největší lespaulisté dneška

Kytary Les Paul se staly fenoménem a kultem, který začalo vyznávat mnoho kytaristů, a nebylo se čemu divit. Brilantní zpěvný plný tón této kytary se ničemu nevyrovná. Proto mnoho hráčů navždy spojilo svoje jméno s těmito nástroji, když jim firma Gibson nechala vyrobit tzv. signature modely. Následující čtveřice je pak takovým malým výběrem, jenž nemá určovat ty nejlepší nebo nejzajímavější, ale nejaktuálnější vyznavače těchto kytar. Zkrátka hráče, kteří mají ještě co mluvit do rockové scény.

Jimmy Page (Led Zeppelin)

Nástroj: Gibson Les Paul Standard

Jimmy Page
© facebook interpreta
Dlouhovlasý hardrocký bůh, legenda hudebního světa a brilantní technický kytarista, který vynesl svou kapelu na naprostý vrchol. Jimmy Page začínal hrát sice na kytaru československé výroby, ale nakonec se usadil u modelů Les Paul, které se staly jeho hlavní kytarou. Samozřejmě během své dlouhé kariéry někdy použil i jiné nástroje, ale kromě dvoukrkého Gibsonu budete těžko hledat fotografie, kde by v rukách třímal jiný nástroj. Lze ho s trochou dobré vůle považovat za největšího zastánce kytar Les Paul všech dob. Byl jedním z těch, kteří se podíleli na albu k Les Paulovým devadesátým narozeninám.

Zakk Wylde (Ozzy Osbourne, Black Label Society)

Nástroj: Gibson Les Paul Custom

Zakk Wylde
© ning.com
Zakk Wylde - kytarista, který málem vyhodil producenta oknem ze studia, když mu vymlouval použití kytar Les Paul. Tento hromotluk, který zachránil Ozzyho Osbourna před pádem na hudební dno, se totiž stal zapřísáhlým obdivovatelem těchto kytar a jeho úpravy modelů se staly natolik populárními, že se prakticky všechny dnes vyrábí sériově a jeho psychedelické kruhy můžete spatřit v rukách nejednoho mladého kytaristy. Za zmínku stojí i historka, kdy mu byla ukradena jeho nejoblíbenější kytara, a když ji v bazaru našel jeden jeho fanoušek, jenž ji dle sériového čísla poznal, tak ji koupil a vrátil původnímu majiteli.

Slash (Guns N' Roses, Velvet Revolver)

Nástroj: Gibson Les Paul Standard

Slash
© www.slashonline.com
Klobouk, vlasy do obličeje, cigáro v koutku a Les Paul na krku, to je Slash. Zjevení rockové kytary a fenomén devadesátých let. Velký přítel a obdivovatel Les Paula byl jedním z prvních, kteří oznámili jeho smrt a kondolovali rodině. Lehkou ironií je to, že sériově vyráběný model Gibson Les Paul, jenž nese Slashovo jméno, vychází z jeho nejoblíbenější kytary, kterou používá hlavně při studiové práci. Tento nástroj ovšem není originálním Gibsonem, nýbrž kopií, kterou si Slash nechal vyrobit od jednoho amerického kytaráře. Tato kopie ale má takové kvality, že se brzy stala jeho hlavní kytarou, kterou slyšíme ze slavných nahrávek Guns N' Roses z devadesátých let.

Billie Joe Armstrong (Green Day)

Nástroj: Gibson Les Paul Junior

Billie Joe Amrstrong
© facebook interpreta
Frontman milovaných i proklínaných popunkových Green Day je jedním z kytaristů, kteří stojí za renesancí modelu kytary Junior v nedávné době. Tento energický kytarista nikdy zrovna neoplýval virtuozitou, ale jeho hra je živelná a líbivá. Dlouhé roky sice preferoval modely Fender Stratocaster, ale hlavně album "American Idiot", které vyneslo kapelu zpět do první ligy, mu přineslo do kytarového arzenálu Juniory. Firma Gibson nakonec začala vyrábět pro Billieho Joea jeho vlastní sérii těchto kytar se speciálními snímači vytvořenými dle jeho přání a požadavků.


NÁZORY
  • Legenda (vincent, 17.08.2009 11:27) Reagovat

    Odešla jedna legenda, která tvořila a bude tvořit i nadále hudební legendy!!!.....NEOPOMÍJET

  • Uh... (daalbarizer, 17.08.2009 12:50) Reagovat

    Pekny clanek, ale... Billie Joe Armstrong? Odkdy je on nejaky vyznamny kytarista? Z fleku me napada aspon pet mnohem lepsich kytaristu a mnohem vetsich vyznavacu Les Paulu nez on.

    • Re: Uh... (Petr Bláha (autor), 17.08.2009 13:05) Reagovat

      Ale ano, já taky... a dokonce bych jich dal dohromady určitě víc, ale BJ je dle mého názoru kytarista, který zapříčinil nový zájem o modely Junior, které dlouho stály v zapomenutí. Ale když se to tak vezme, tak z té čtveřice je takto nenapadnutelný akorát Jimmy Page. Slashovi chybí rychlost a technika a Zakk Wylde pro změnu hraje poněkud předvídatelně a pořád omílá pár triků, které motá v pentatonických stupnicích. Přesto oba dva zbožňuji a jejich hra je pro mne velkým inspiračním zdrojem. Konkeckonců je to i v článku, že nejde o ty nejlepší, ale nějakým způsobem nejaktuálnější vyznavače. Třeba Garry Moore nebo Randy Rhoads by tu mohli být také, ale nějak na akutálnosti už pozbyli... I když Randy je dle mého názoru ještě lepší než Jimmy...

      • Re: Uh... (daalbarizer, 17.08.2009 14:09) Reagovat

        Tak ja mel konkretne na mysli Robina Fincka, ktery je taky zridkakdy videt s necim jinym nez LP, i kdyz svuj signature model nema.

      • Re: Uh... (paulie z malého města, 17.08.2009 23:08) Reagovat

        No, Jimmy Page podle mě taky není vzorem rychlosti a techniky, s vyšší rychlostí jeho hra výrazně ztrácí na přesnosti. Tím ale nechci jeho kvality snižovat, ostatně právě pro ty drobné "nedostatky", které jej odlišují od leštičů hmatníku (Satriani apod.), ho máme tak rádi. :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou (19.04.2024 17:47)
- Fotogalerie: Slash s Mylesem Kennedym a The Conspirators se ukázali v brněnské hale (18.04.2024 23:57)
- Nejvíc nej: Dvanáctkrát featuring Slash aneb Tucet hostování kytarového mága všude možně (12.04.2024 08:00)
- Bear McCreary chystá velkolepé rockové album se Slashem či Serjem Tankianem (23.03.2024 12:11)
- Video: Ryan Gosling a Mark Ronson předvedli "I'm Just Ken" živě na Oscarech. Pomohl jim i Slash (13.03.2024 16:29)
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- Nové desky 3/2024 - od Green Day přes B-Side Band po Sleater-Kinney (24.01.2024 21:30)
- Recenze: Konec tápání. Green Day mají se "Saviors" nejcelistvější album za dvě dekády (22.01.2024 00:00)
- Video: Green Day se v "One-Eyed Bastard" naštvaně vyrovnávají s temnými momenty v životě (07.01.2024 09:04)
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu