shop.musicserver.cz
Madonna, Paul Oakenfold, Přírodní amfiteátr Chodov, Praha, 13.8.2009

Madonna dovezla prvotřídní cirkus

Vydáno: 14.08.2009 08:15 v sekci Naživo - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Sticky & Sweet Tour se 13. srpna objevilo v Praze - do přírodního areálu na Chodově se na popovou královnu přišly podívat desítky tisíc lidí. Téměř dvouhodinová show nabídla propracované choreografie, efektní pódium, zajímavé projekce a hlavně skvělou hudbu. Ani megakoncertům se však nevyhýbají chyby.

Live: Madonna

support: Paul Oakenfold
místo: Přírodní amfiteátr Chodov, Praha
datum: 13. srpna 2009
Setlist: The Sweet Machine (Intro), Candy Shop, Beat Goes On, Human Nature, Vogue, Die Another Day (Video), Into The Groove, Holiday, Dress You Up, She's Not Me, Music, Rain (Video), Devil Wouldn't Recognize You, Spanish Lesson, Miles Away, La Isla Bonita, Doli Doli (Kolpakov Trio), You Must Love Me, Get Stupid (Video), 4 Minutes, Like A Prayer, Frozen, Ray Of Light, Give It 2 Me

Madonna, přírodní amfiteátr Chodov, Praha, 13.8.2009
© madonna.com
Česká koncertní událost roku. Rozhodně. Irský rock se nám vyhýbá a český hospodský rock na Vypichu nepočítáme, takže letošní hlavní hudební akcí se stal koncert Madonny. Je dobře, že se promotéři rozhodli pro louku na pražském Chodově - na popovou star tak mohlo díky kapacitě areálu a ceně vstupenek přijít mnohem více lidí než při jejím minulém pražském koncertě. A vidět Madonnu za tisíc korun se přece vyplatí.

I když, jak dobře vidět? To běžné, "nejhorší" stání bylo totiž poměrně daleko od pódia. "Pamatuješ si dvorek na střední?". "Jo, tam jsme běhali stovku." "No, tak tohle je sakra dál než ten dvorek." Stříbrné a zlaté stání na tom bylo lépe, ti nejspíše i poznali, že začal hrát "předskokan" DJ Paul Oakenfold - pro ostatní to byl takový malý panáček na stage. Někteří návštěvníci neviděli ani to, protože ještě vyloženě trčeli ve frontě. Zkontrolovat lístek a zavazadlo nějakým čtyřiceti tisícům lidí je na dlouho. Což později zjistili i pořadatelé a nechali dav vcházet do areálu trochu benevolentněji. Přestože kolem postávalo asi 156 patnáctiletých pořadatelek, byl frontový chumel zmatek - nebylo příliš jasné, kudy jít. Já jsem prošel jakousi uličkou, kde mi ani nekontrolovali věci a neprošel jsem turniketem. Zvláštní.

Madonna, přírodní amfiteátr Chodov, Praha, 13.8.2009
© madonna.com
Zatímco jste se mohli podivovat nad vyšroubovanou cenou pití v areálu, Oakenfold pouštěl samé pecky. Nehrál vlastní producentský materiál, ale osvědčené letní hity. Black Eyed Peas, Rihanna, Michael Jackson, nezahrál snad jedinou slabší písničku. Příjemný set skončil někdy o půl deváté. Několik minut po deváté, tedy se zpožděním, se rozeznělo intro Madonny, které přešlo do "Candy Shop". "Je tam to Madonna?" "Z takové dálky opravdu těžko poznat - počkej, nasadím si brýle. A jo, podívej na ty chlapské svalnaté ruce, to musí být ona."

Naštěstí po obou stranách obrovského pódia byly obrazovky, kde jste si Madge mohli prohlídnout detailněji. No na padesát opravdu nevypadá. A co teprve když se začne hýbat! Její elán je opravdu neskutečný. Tancování si očividně užívá a spektrum jejích pohybů je opravdu široké. Na jevišti ji často asistovala spousta tanečníků, ať už v hromadné choreografii, nebo si jen tak naoko freestylově tančili. Celá show byla rozdělena do segmentů, které rozdělovaly písně s předtočeným videoklipem pouštěným na obrazovkách - při těchto intermezzech se Madonna v zákulisí stačila převléct (do různě vyzývavých oblečků), možná i zajít za svým milencem nebo dětmi.

Madonna, přírodní amfiteátr Chodov, Praha, 13.8.2009
© madonna.com
V prvním bloku se povedla hlavně "Beat Goes On", při které se Madonna s tanečníky pohybovala na veteránském kabrioletu a rapy od Pharrella Williamse a Kanye Westa byly promítány na zadní část pódia. To dokázalo po každé písničce naprosto změnit tvar a projekce vždy stály za to. Škoda jen, že při celém koncertu byly o kousek časově špatně sesynchronizované se zvukem. Zvuku však nebylo co vytknout. Samozřejmě až na Madonnin zpěv, který prostě nezní jako z CD. Není to to nejlepší do ouška, takže naštěstí existuje playback a podpůrné vokalistky.

Skvělým rysem vystoupení byla mixáž písniček. Původní hudební podklady starých fláků Madonny už jsou poněkud zastaralé, takže byly šikovně nahrazeny jinými instrumentálkami. Tyhle mash-up remixy se opravdu povedly, například z druhého segmentu "Holiday" znělo naprosto současně a "Music" ještě energičtěji. V této části došlo i na povedené (žádný nevkus) vzpomenutí na Michaela Jacksona a při "She's Not Me" také k zopakování líbačky s nevěstou (ta původní byla s Britney Spears na MTV Video Music Awards 2003). Bylo to trochu nechutné, perverzní, ale to k Madonně patří.

Madonna, přírodní amfiteátr Chodov, Praha, 13.8.2009
© madonna.com
Při třetí interludě navozující pocit bouřky se z centrální části pódia snesla další konstrukce - byla to oválná obrazovka ukazující různé vodní efekty, ale zároveň šlo vidět skrz. A Madonna tam předvedla asi nejpovedenější část koncertu: Timbalandovu baladu "Devil Wouldn't Recognize You", kterou vyšperkoval i živý klavír. Při "Miles Away" jsme si na obrazovkách proletěli svět a po ní postupně přešla zábavná 2009 verze "La Isla Bonita" v cikánský večírek. Několik minut se na pódiu pohybovali Kolpakov Trio a pořvávali "Romale", zatímco Madonna jen tak posedávala. Publikum romskou vložku ocenilo, já ji považuju za zbytečnou a brzdící.

Po oscarové "You Must Love Me" z "Evity" přišla videoklipová přestávka v podobě "Get Stupid", což je neurčitý apel na lidi světa, aby něco dělali. Následně měli "4 Minutes" na záchranu světa - a Justin tančil na pódiu přímo s Madonnou. Obrazovky totiž opět morfovaly. Výborné! Výborný ale nebyl (jako jediný) remix "Frozen" - původní bezchybný instrumentální motiv byl téměř odstraněn a z písně se stala tuctová diskárna. Alespoň to ale dobře navazovalo na následující "Ray Of Light", které doprovázela i laserová show. Ta pokračovala i v poslední písničce koncertu, "Give It 2 Me". A Madonně jsme to moc nedávali. Hlasitost a odezvy publika neodpovídaly jeho počtu. Nějaké spoluzpívání, aplausy, tleskot, se konaly jen v umírněném duchu a ani povzbuzování Madonny návštěvníky nijak nenakoplo. Škoda, Madonna si to opravdu zasloužila, téměř dvouhodinové vystoupení bylo hlavně díky zvukové pestrosti, zábavným projekcím a skvělým tanečkům opravdu dobré. Popová královna dovezla prvotřídní cirkus.

NÁZORY
  • Už nikdy více (dakie, 14.08.2009 08:39) Reagovat

    Manželka byla nadšená, mně se to moc nelíbilo, už by měla přejít do serioznější polohy. Ale je fakt, že jsem se i párkrát zasmál.

  • Jsem nadšená! (nina, 14.08.2009 10:15) Reagovat

    je az s podivem jak se musicserver.cz zajima spise o drahost piti na koncertu, ci to co Madona delala při pauzach na převlekaní. Ve škole mě taky vždycky učili, že slovo kritika neznamena vždy jen záporné posouzení dané věci.. to tu asi někomu uniklo, že? Na koncertu jsem bohužel nebyla a takhle se z něj i nic nedozvím. díky a příště by se možná hodilo přidat i pár odkazů z blesku at je to úplné.

  • naposled (Radim, 14.08.2009 11:39) Reagovat

    na tom, že máme publikum, které se moc nezapojuje asi něco bude. Jednak se nám vyhýbají U2 a taky jak bylonekde napsáno, při poslední písni se objevil nápis (?) Last Chance ... tudíž bych řekl, že k nám již M. příště nepřijede. Nebo dá hoooodně dlouhou pauzu. Ono se nelze divit. jestli na ni přijde 40000 leklých ryb, taky by mě to nebavilo

    • Re: naposled (Humiliter, 14.08.2009 14:37) Reagovat

      :) Na to se nedá tak koukat,Madonna ovlivňuje minimálně kde koncertuje ...Já byl taky naštvanej ,že jsou Oasis teď na tour a ,že nepojedou do Prahy.Ale to prostě zařizujou agentury ,který ty hvězdy platěj a chtěj na tom samozřejmě všichni vydělat.Když se to zas vyplatí bude tu Madonna znovu nehledě na fanoušky "leklé ryby... btw: na Oasis jsem musel letět do Londýna do Wembley Stadium,kde bylo 70 000 britů - a to leklé ryby vážně nebyli :)

    • Re: naposled (Pavel, 14.08.2009 21:52) Reagovat

      No já už koncerty v ČR dávno vzdal :-) Před týdnem jsem byl v Polsku na..., však je to myslím jasné... No a publikum, to bylo teda něco!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Publicistika: Čtvero ohlédnutí za "Ray of Light" Madonny (03.03.2023 08:00)
- Film o Madonně se ruší. Zřejmě kvůli turné (29.01.2023 12:11)
- Video: Madonna, Jimmy Fallon a The Roots zahráli "Music" na nástroje z hudební výchovy a je to pecka (04.09.2022 09:11)
- Nové desky 33/2022 - od Demi Lovato přes Five Finger Death Punch po Markétu Irglovou (25.08.2022 10:00)
- Madonna shrne padesát klubových remixů svých hitů do jednoho boxu (05.05.2022 15:13)
- Video: Virální remix hitu "Frozen" od Madonny se dočkal (vcelku zbytečného) klipu (18.03.2022 09:34)
- Madonna vyjádřila podporu Ukrajině novým klipem k remixu písně "Sorry" (28.02.2022 09:56)
- Nové desky 3/2022 - od Aurory přes Billy Talent po Paula Oakenfolda (26.01.2022 13:00)
- Madonna připravuje "vizuální autobiografii", tedy film o svém životě (12.10.2021 15:06)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu