shop.musicserver.cz
U2, Snow Patrol, Stadion Slaski, Chorzów, Polsko, 6.8.2009

Bono & spol. v rudobílém moři solidarity

Vydáno: 08.08.2009 08:57 v sekci Naživo - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Je to jako s náboženstvím: buď uvěříte, nebo ne. Ale pokud ano, čeká vás velkolepý zážitek. Třeba jako sedmdesát tisíc lidí na fotbalovém stadionu v polském Chorzówě. Ve čtvrtek večer tu totiž vystoupili U2. Hodinu a půl autem od Ostravy servírovali lásku, mír a naději. Klasické menu pro ty, kteří uvěřili.

Live: U2

support: Snow Patrol
místo: Stadion Slaski, Chorzów, Polsko
datum: 6. srpna 2009
Setlist: Breathe, No Line On The Horizon, Get On Your Boots, Magnificent, Beautiful Day, Elevation, New Years Day, I Still Haven't Found What I'm Looking For - Stand By Me, Stuck In A Moment You Can't Get Out Of, Unknown Caller, Unforgettable Fire, City Of Blinding Lights, Vertigo, I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight (Remix), Sunday Bloody Sunday, Pride (In The Name Of Love), MLK, Walk On, Where The Streets Have No Name, One. Přídavky: Ultraviolet, With Or Without You, Moment Of Surrender

Reportáž z Milána

U2
© Reuters
U2 mají v Polsku na růžích ustláno a s našimi severními sousedy je i pár věcí spojuje - Bono například vždycky obdivoval Karola Wojtylu (měla by dokonce existovat fotka s papežem křenícím se do objektivu v Bonových slunečních brýlích) a také hnutí Solidarita, jež skupinu inspirovalo k hitu "New Years Day". Na tu koneckonců mělo brzy dojít, ale nepředbíhejme.

Brány stadionu se otevřely v pět odpoledne, kdy každého upoutala obří scéna. Zelený pažit ustoupil velké zelené chobotnici s oranžovými žahadly z dílny Willieho Williamse a Marka Fischera. Jak se návštěvníci během večera přesvědčili, originální scéna naplnila očekávání. Prstencovitou plochou na promítání totiž umožnila bližší kontakt s publikem, takže z večera mohli mít něco i ti, na které zbyly lístky jen v sektorech za pódiem. Stejně jako všechny ostatní koncerty turné 360° i polská zastávka byla vyprodaná během pár hodin.

Jak převezená a znovu sešroubovaná scéna drží na polské půdě, otestovali v sedm hodin Snow Patrol v roli předskokanů. Ta nebývá dvakrát vděčná. Kapela obvykle hraje před poloprázdnou halou nebo stadionem, přičemž fanoušci postávají venku u piva a řeší dvě věci: další rundu a hlavní hvězdy večera. Snow Patrol na tom byli podobně, ačkoliv v jejich případě činil "poloprázdný stadion" nějakých třicet tisíc lidí. To když začínali. Při závěru jejich devítipísňového setu se počet návštěvníků přiblížil magickým sedmdesáti tisícům, což irsko-skotský kvintet hlasitě kvitoval.

Snow Patrol předvedli asi svůj standard. Nekomplikovaný indie pop servírovali s nadhledem, který podtrhoval permanentní úsměv zpěváka Garyho Lightbodyho. Šlo vidět, že kapela nemá na srdci žádná velká sdělení a že je jejich hudba především o zábavě. Tam a zase ven - podobně by asi zněli Chinaski, když by žili v Británii. Ovšem silnou polohou Snow Patrol byly balady, z nichž "Chasing Cars" a především "Run" odezpívala velká část přítomných. Ostrovní formace se kolem osmé hodiny rozloučila hitovou "You're All I Have" a uvolnila místo týmu kolem U2. Když pak slunce krátce po deváté sestoupilo za horizont Slezské nížiny (a stadionem desetkrát proplula mexická vlna), mohla show začít.

U2
© Reuters
Jako první na pódium zamířil v těsném bílém triku Larry Mullen jr. Zamával publiku, usedl za bicí a vyčkal příchodu basáka Adama Claytona a kytaristy The Edge. Aplaus gradoval a vrcholu dosáhl ve chvíli, kdy na scénu dokráčel - ano, pan Hewson osobně. U2 začali Bonovou oblíbenkyní z novinkové desky, energickou "Breathe". Protože je turné právě na podporu novinky, patřil úvod koncertu songům z alba s Bodamským jezerem na obalu.

S titulní "No Line On The Horizon" prošlo publikum zatěžkávací zkouškou (Poláci zřejmě našli zalíbení v klasickém bonovsko-edgeovském "oóo-oó-oóo") a pilotní singl "Get On Your Boots" se už nesl za vydatné pomoci fanoušků. Z novinky zaznělo chorzówským éterem ještě "Magnificent", "I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight" ve vynikajícím tanečním remixu, "Moment Of Surrender" a "Unknown Caller". Příběh narkomana, který si po telefonu zkouší koupit drogy, věnoval Bono své dceři Eve ("Dnes je tady mezi vámi! ") a připomenul, aby si publikum povšimlo vysamplovaného štěbetání ptáků v úvodu skladby. "Je to jedna z krásných věcí, kterou jsme natočili v marockém Fezu," dodal. Fanoušci šíleli.

Koncert očima Honzy Kuliga

Půl roku jsem v ruce držel lístky na největší kapelu světa. Půl roku jsem se těšil, snil, básnil, a pak to bylo za čtyři hodiny pryč. Elektrizující, fascinující, dech beroucí, prostě U2! A Snow Patrol, abych nezapomněl. Show vymyšlená od začátku do konce, skvělá stage, zvuk, světla, Bono, slavící The Edge, politické agitace, opakovaný vtip s vlajkou (i tak to byla pecka), Milky Way při "One". Je toho strašně moc, co mi zůstane napořád ve vzpomínkách. Prožil jsem večer, který si v hlavě ukládám do přihrádky fascinující. Zažil jsem však koncert, kde se mají pořadatelé ještě co učit - otřesně řešená doprava, zákaz vnášení piva do hlediště, zabavení foťáku, který má do profi nástroje hodně daleko, a tak bych mohl pokračovat ještě dlouho. Ale i přesto, byla to jízda! In the name of looooove...

U2
© Reuters
Ti nejvěrnější si opatřili lístek dovnitř pódiového prstence, po kterém Bono, The Edge a Clayton často pochodovali a s rutinou hráli třeba patnáct metrů jeden od druhého. Jediný, kdo se příliš pohybovat nemohl, byl Larry Mullen, jenž byl přikován k bicí soustavě. U2 jednoznačně zúročili léta hraní a jezdění velkých turné. Profesionálně komunikovali s publikem, zajistili výbornou projekci a hlavně - grunt vystoupení tvořily dobré písničky. Snad jenom patetické řeči o míru, válce, naději, lásce (dosaďte si dál dle potřeby) si mohl Bono odpustit. Mezinárodní politika přece není o tom, že uvěříte nějakému heslu na rockovém koncertě. Ale kdoví, třeba to ten Ir myslí upřímně. Jeho charitativní projekty pro Afriku jsou docela velkým důkazem a zpochybnit je - na rozdíl od secondhandových hesel - nelze.

Vrcholem večera byly bezesporu dva body. Poprvé se laťka vyhoupla do rekordní výšky ve chvíli, kdy U2 spustili "New Year's Day". V tu chvíli každý návštěvník koncertu zvedl nad hlavu tričko, papír nebo transparent. Ti, co stáli na ploše fotbalového hřiště, drželi vždy něco rudého, sedící část publika zase kusy bílého čehokoliv. Výsledkem byla stejně jako před čtyřmi lety na stejném místě polská vlajka, vytvořená masou sedmdesáti tisíc lidí. Silný zážitek! Bono pak při "New Years Day" převzal od fanouška z kotle plachtu s nápisem Solidarita a rozprostřel ji před bicí, kde zůstala až do konce koncertu. Kapela i prohodila několik slov v polštině a Bono připomenul skvělé vztahy mezi Irskem a Polskem.

Druhým nejsilnějším místem koncertu byla "One". Zážitek z klasiky "Achtung Baby" je asi nesdělitelný. Kapela před úvodními akordy nechala na celém stadionu pozhasínat a vyzvala lid, aby na ni svítil mobilními telefony. "Jste skvělí! Vypadá to jako mléčná dráha. Milky Way on the horizon," rozplýval se Bono a spustil: "Is it getting better or do you feel the same?" .

U2
© Reuters
U2 ještě stihli popřát Edgeovi k narozeninám (sborový zpěv "Happy Birthday"), načež akusticky vystřihli baladu "Stuck In A Moment You Can't Get Out Of" a píseň "Walk On" věnovali perzekvované barmské političce Su Ťij. Trojice přídavků pak byla důstojnou tečnou za večerem. U2 v jeho průběhu potvrdili svoji pozici mezi hudebními dinosaury, která je opravdu výjimečná. Točí nadprůměrné desky, vyprodávají stadiony pro desítky tisíc návštěvníků a jejich koncerty jsou opravdovými zážitky. Navzdory Bonově politické agitaci. Ve výsledku ale nezbývá než U2 popřát vše dobré do dalšího průběhu turné, které skončí až příští rok, a českým fanouškům přát, aby se ještě někdy ukázali i v našich luzích a hájích. Od dobré třetiny publika se ve čtvrtek beztak ozývala čeština.

NÁZORY
  • hm (BMAJTZ, 08.08.2009 10:09) Reagovat

    Tak byl jsem tam a byla to naprosta bomba. Davy silely a slo doslova o skupinovou euforii, k zaveru koncertu uz jsem z poskakovani ani ja nemohl a posledni 3 skladby ac jsem stale doufal ze nejsou posledni jsem uz jenom premyslel nad tou mineralkou co je v aute :-D. Kazdopadne bombasticky zazitek. Snow Patrol jako takovi taky spatni nebyli byla to takova standartka kdy strihli ty svoje nejvetsi hity, ktere kazdy zna z radia. Snad jim chybela jenom nejaka poradna kulervouci pecka kterou by to poradne nakopli ale i tak to nebylo spatne a me se libili. Mno a jak prisli na scenu U2 tak uz to bylo naprosto jasne. Byl jsem na obou koncertech i Vertigo i No Line On Horizon a teztko rici ktery je lepsi nebo horsi, Vertigo bylo pro me premierou (videnou ale ze znacne dalky) tohle bylo podruhe z mnohem tesnejsi blizkosti takze to bylo o neco intenzivnejsi. Presto U2 je proste legenda a jako takovou zustane, mohl bych chvalit donekonecna ale myslim ze prestanu. Snad jen dovetek ty jiste solidarni mirumilovne hesla mi zase nejak extra nevadily podle me se jutaci zamysleli a znacne jich ubrali na Vertigu jich bylo minimalne dvakrate tolik take u me dobry. A snad jeste zminka o polske vlajce vytvorene samotnym publikem. Samozrejme ze to byl skvely napad ale z clanku pro me osobne vyzniva pocit jakoze opakovany vtip neni vtipem. Polaci jsou velci fanousci U2 a New Years Day byl vicemene slozen pro ne, taky de snad o jeden ze dvou koncertu (druhy v Dublinu) kde se tenhle song vubec hral. Ale ted k samotne podstate napad jako takovy by bez toho songu uskutecnen nebyl ale jak jsem procital fanstranky u2 v polsku tak sami jutaci se nechali slyset ze by chteli vlajku jeste jednou videt a prave proto byla i na tomto koncertu. A prave proto zde zahrali New Years Day. Mno z dosavadnich zazitku muzu usoudit ze az pojedou priste pudu zase. A na zaver jedna vytka organizatori opravdu akci v rukou moc dobre nedrzeli, mist bylo malo a tvorily se kolony aut ze clovek nevidel na konec. Stydte se sami jsme stali docela daleko a kdybych se svou lamanou polstinou nezeptal na zkratku tak bychom ke stadionu sli tak 45 minut.

  • řeči o míru??? (Ctira, 08.08.2009 12:41) Reagovat

    "Snad jenom patetické řeči o míru, válce, naději, lásce (dosaďte si dál dle potřeby) si mohl Bono odpusti."

    Autor tohoto článku zřejmě jel na koncert U2 jen z povinnosti napsat reportáž pro tento server a udělat si výlet do Polska. Patřičně si nevšiml a neví, že skupina U2 a zejména Bono jsou silně nábožensky založení a "patetické řeči a míru, válce..." patří ke skupině stejně, jako brýle Bona na jeho nos!
    Je jasné, že každý na toto téma máme svůj vlastní názor. Někteří na tyto řeči dají a snaží se přispět k lepšímu žití nás všech. Jiní jsou zase proti těmto patetickým názorům a hledí si svého. Tudíž si myslím, že si tyto "řeči" si mohl autor článku, v této reportáži z koncertu, odpustit.

    • Re: řeči o míru??? (Petr Jansa, 11.08.2009 12:13) Reagovat

      Presne tak, souhlasim s Vami. Mylism, ze u Bona to neni jen poza, pro vyjadreni jeho postoju clovek musi mit hodne odvahy. God bless U2:)

  • chyby v textu (csdc, 08.08.2009 16:09) Reagovat

    Tak před čtyřmi lety nehráli U2 v sousedních Katowicích,ale na tom stejným stadionu jak ted a do prstence kolem podia se nepouštělo na speciální lístky.puštěli tam všechny tak dlouho až se kruh naplnil a teprve pak začli poštět lidi na volnou plochu.takže kdo chtěl do kruhu,nemusel si kupovat zvláštní lístek,ale musel být brzy na stadionu.
    Jinak je článek napsanej pěkně


  • autor (omg, 08.08.2009 16:28) Reagovat

    ... tohoto je asi vazne idiot - prominte, ale jinak to napsat nejde... nez neco napisu tak si to overim a nehraju si na chytryho, dovnitr kruhu rozhodne zadne extra listky nebyli - jsou pouze do tzv. red zone ,ktere jsou vseho-vsudy dve prave naboku tohoto kruhoveho podia (za nim) a jsou vyjimecne tim ze vsechen vydelek z nich jde na charitativni ucely (z jednoho koncertu vzdy cca. 21 000 000, kapacita rz je 3k a listek zde stoji cca. 7k)

    listky rozhodne nebyli hned vyprodano ba naopak organizatori krom plochy na stani a hlediste sektoru za podiem ( kde cucej u2 na zada - tedy tem nejlevnejsim) - ktere byly hned pryc - meli velke problemy vyprodat (nakonec byl stadionu zaplnen skoro!! cely)

    polaci priserne nastrelili cenu nekteryach mist na sezeni v nadeji ze vydelaji - ovsem to s enepodarilo a tak tyden pred koncertem, kde byli nejdrazsi sekce stale volne zavedli slevu v podobe 50% NA vsechny zbyvajici mista....

    pri snow patrol aspon hned v kuruh u podiavsichnoi skakali a tleskali a rozhodne kapelu prijali vice nez dobre (rozhodne nejlepe co sem zatim na koncertu kdy videl a to ze za sebou uz par desitek mam)

    co se tyce bonovych poslani a slovum - znova opakuju jste idiot - tohle k u2 patri... bezte si tamhle na gottaka a dejte pokoj - pro vas byla mista na stadionu skoda... priste nechte fleka pro nekoho vernejsiho ke kapele U2 idiote

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)
- Video: "Smůla" je snad nejsmutnější píseň od Chinaski vůbec. Klip má přesto pozitivní poselství (10.10.2023 11:52)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Fotogalerie: Druhý den se Colours rozzářily s Ewou, Niallem a Jacobem (21.07.2023 13:17)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu