shop.musicserver.cz

The Glass Onion - Beatles chytnou jednou za život každého

Vydáno: 28.03.2001 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Rosí | foto: facebook interpreta

Plné sály, nadšené fanynky a hudba The Beatles - tak vypadají koncerty brněnské revivalové kapely The Glass Onion. Původně vysokoškolská skupina patří dnes mezi naše nejlepší revivalová uskupení, ale pozvolna pomýšlí i na vlastní tvorbu.

Glass Onion
© facebook interpreta
Už více než pět let úspěšného hraní má za sebou brněnská revivalová kapela Glass Onion. Čtyři bývalý spolužáci z vysoké školy, kteří skupinu založili v okouzlení z nestárnoucích melodií liverpoolských Beatles, si s repertoárem moc hlavu nelámou. Dnes jsou schopni věrně reprodukovat více než osmdesát melodií od svých světoznámých předchůdců. "My jsme se ani nestačili divit! Ze začátku jsme po nějakém ocenění z vnějšku ani netoužili. Ale ono to přišlo samo, lidi ta hudba prostě chytla," říká zpěvák a bubeník v jedné osobě, Robin Orsáček.

Spousta koncertů, plné sály, nadšení fanoušci. V čem podle vás tkví tajemství takového úspěchu beatlesáckých písní dvacet let po rozpadu slavné kapely?

Je to možná všechno v tom, že tato hudba nikoho neruší. Beatles, to je takový styl, přijatelný pro všechny. Pokud člověk vyloženě neposlouchá techno, tak si aspoň jednou za život projde obdobím, kdy se mu Beatles a jejich písničky hodně líbí.

Jak vypadá vaše publikum?
Glass Onion
© facebook interpreta

Je hodně různorodé. Od starších ročníků, kteří si přijdou poslechnout písně, při kterých kdysi vyrůstali až po obrovskou spoustu patnácti až sedmnáctiletých holek a kluků, kteří zrovna v tomto věku hledají něco, s čím by se mohli ztotožnit. A Beatles jim to asi umožňují.

Máte představu, kolik lidí na vás chodí?

To záleží na kapacitě sálů a klubů, ve kterých hrajeme. Průměrně to bývá něco kolem pětiset lidí, ale jsou i veliké koncerty na různých festivalech, kde je publikum pochopitelně nespočetně větší.

Beatles hrajete už od svého vzniku, nebo jste k jejich repertoáru došli až po nějakém hudebním vývoji?

To je docela zajímavý. My jsme totiž začínali s folkovou muzikou, která nás bavila a neměla pochopitelně s Beatles nic společného. Jenže pak jsme na nějakém povedeném koncertě přidali jednu skladbu od Brouků a posléze na zkouškách zjistili, že by nás docela bavilo, zkusit se naučit všechny jejich skladby a udělat komplet revivalový koncert.

Jak jste si vybrali svůj název, který v překladu znamená "skleněná cibule "?

Když se dnes kapely jmenují Mechanický pomeranč nebo Automatický grapefruit, proč bychom nemohli být Glass Onion? Navíc většina našich fanoušků nejde na Glass Onion, ale spíš na Glási, někdy dokonce na Glázi, takže ono je to trochu jedno.

S tímto názvem jste začínali?

V podstatě ano. Měli jsme dlouhé období, kdy jsme byli bez názvu a potom přišel někdo z kapely s návrhem, že se budeme jmenovat The Kocours. To jsme zamítli. Pak byl další návrh, The Glass Onion, a to už nebyla síla autorovi návrhu jeho nápad odepřít. A navíc je to taky název naší oblíbené skladby od Beatles.

Kdy jste se jako kapela dali dohromady?

Zhuba před pěti lety, v posledním ročníku studia gymnázia. Kluci se všichni znali, protože byli spolužáci a mě si kdoví proč vyhlídli na jednom koncertě jiné kapely. Zeptali se mně, jestli bych jim nebubnoval. Tak jsem oznámil, že na bicí jsem v životě nehrál, ale že bych chtěl.

Když se vrátím zpět k vašemu repertoáru, zajímalo by mě, kde si sháníte texty a akordy k písním?

Dřív jsme si skoro všechny skladby odposlouchávali a sami vypisovali, protože toho moc k sehnání nebylo. Dnes je to výrazně jednodušší. Teď máme k dispozici kompletní partitury, takže si vždy jenom řekneme, co budeme hrát a každý se doma naučí svůj part. Před koncertem si takovou píseň zkusíme a když to zní dobře, zařazujeme ji do repertoáru.

Máte vůbec nějaký systém nebo pořadí, ve kterém jednotlivé skladby na koncertech hrajete?

Snaha o to vytvořit jej tady je vždy. Dokonce se nám to občas ze začátku koncertu i daří, hrát v takovém pořadí, jaké jsme si připravili, ale nakonec to většinou stejně sklouzne k tomu, že hrajeme na přání. Podle toho, co si kdo ze členů kapely zrovna přeje, hrajeme. Lidi to ale nepoznají, pro ně ten koncert snad budí dojem připraveného vystoupení.

Poslední otázkou bych se chtěl zeptat na vaši vlastní tvorbu. Existuje nějaká?
Glass Onion
© facebook interpreta

To je celkem problém, kvůli kterému jsme se už mnohokrát neshodli. Já mám například spíš blíže k rocku, zatímco zbytek kapely stále tíhne k folkové muzice a v tom je těžké hledat kompromis. Každopádně, i kdybychom chtěli vystoupit s vlastní tvorbou, museli bychom udělat vlastní koncert a nemíchat svoje věci s Beatles a naopak. To by nebylo dobrý.

Takže dá se ale něco takového v budoucnu očekávat?

Snad ano, určité nápady máme. Ale zatím je příliš brzy o nich hovořit.

Děkuji z rozhovor.

NÁZORY
  • Jen poznámka (Katka, 11.04.2001 15:27) Reagovat

    Tento článek už jsem někde četla... Tuším, že to bylo někdy v loňském roce.Asi by to chtělo aktuální rozhovor, ale budiž : to tak moc zase nevadí! Je fajn, že se o Glass Onion píše, a je fajn, že hrají.A na rozdíl od jiných Beatles revivalových kapel hrají dobře! Jen by mě zajímalo - pokud by někdo věděl - co je s nimi tento rok? Jeden brněnskej koncert jsem vynechala (leden) v březnu hráli na Výstavišti a moc se jim nedařilo. Teď už zase nehrají (nebo mi něco uniklo?). Tak by stálo za to zjistit aktuální situaci, co se s nimi děje. Bylo by škoda, kdyby "naši brněnští Beatlesáčci" skončili. Myslím, že by v Brně něco chybělo.

  • Poznámka (Pauli, 08.11.2003 20:37) Reagovat

    Už jsem to taky někde slyšel, ale je dost "out of date". A navíc není dobré věřit všemu, co se píše ...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu