shop.musicserver.cz
O2 Sázavafest, Kácov, 30.7.-2.8.2009

Rozjímání o budoucnosti festu v Posázaví

Vydáno: 03.08.2009 23:34 v sekci Naživo - Honza Sedláček | foto: facebook interpreta

Letošní, již devátý ročník festivalu na řece Sázavě přivezl do malebného prostředí pod kácovským zámkem pár velice zajímavých, mnoho standardních a několik zcela zbytečných produkcí. Jak už to tedy u našich velkých festivalů bývá, organizačně nic moc neselhalo, ale o muzice to bylo často až v druhé řadě.

Live: O2 Sázavafest 2009

vystoupili: Moby, Die Happy, Freak Power, Xandria, Monkey Business, Chinaski, Ewa Farna, Jimmy Sommerville, Sunshine, Kurtizány z 25. avenue a další
místo: Malá Strana, Kácov
datum: 30. července - 2. srpna 2009
Fotogalerie
Fotogalerie

O2 Sázavafest, Kácov, 30.7.-2.8.2009
© LukᚠZmátlík / musicserver.cz
Když jsem před dvěma lety psal pro jeden nejmenovaný server reportáž ze Sázavafestu 2007, tehdy poprvé probíhajícího v Kácově, vyčítal jsem pořadatelům po hříchu maloměšťácký program s kvalitními, ale u nás přece jen nehezky často se opakujícími stálicemi. Letos jako by si to pánové vzali alespoň z části k srdci, a pozvánku tak obdrželi interpreti, na které si v tuzemsku dlouho nikdo nevzpomněl. Headliner Moby tudíž svou přítomností zastřešoval poměrně solidně obsazený line-up, i když...

Téměř tropické léto, které se vlilo v pátek do areálu na Malé Straně, bylo docela na hraně mezi ideálním počasím pro outdoorovou akci a zdraví nesvědčícím dusnem. Menší, leč ve větším počtu a chytře rozprostřené pivní stany, stejně jako slušný počet provizorních barů s ledovými drinky a zmrzlinou zajišťovaly dostatečné zchlazení pro dvacet tisíc horkých hlav a to za rozumnou cenu (pivo 0,5l Krušovice Mušketýr za 32,- Kč). První kapely hlavního programu hrály ještě před posedávajícími kelímkáři a lidmi zkoumajícími cetky u stánků. S relativně slušnou návštěvností se navíc mohli pochlubit spíše interpreti na malých stanových scénách. Zvláště Blue Effect, Eggnoise a Fast Food Orchestra přilákali slušný chumel diváků a koncertní odpoledne se tak v jejich podání vydařilo. To horší pozici měli, jak už bývá zvykem, na hlavních dvou scénách hrající táborští Sunshine, ústečtí UDG či ve stanu s rýmy si pohrávající Zverina s Vecem. Zvláště u Suns je ubíjející vědět, jak energická umí být jejich performance klubově a jak moc ztrácí při svitu červencového slunce a ke všemu zařazena do odpoledního uzívaného písničkářského sessionu.

Freak Power, O2 Sázavafest, Kácov, 30.7.-2.8.2009
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Po vřele přijaté Lence Filipové, které sice čerpá ze zašlé slávy, ale tak nějak s grácií a ženskostí jí vlastní, nastoupili na vedlejší stage britští harcíři z Freak Power. Kdo by tuhle směsku funku, acid jazzu s příchutí trip hopu a kdovíčeho ještě neznal, nechť vezme na vědomí, že ji kdysi založil slovutný Norman Cook aka Fatboy Slim. Nicméně Freak Power představují od té doby, co je Cook opustil, svébytný, i když málo známý subjekt. Jejich vystoupení bylo protkáno do hudební šíře se táhnoucími aranžemi a slušným nazvučením, které přidávalo na éteričnosti a uvolněnosti celého koncertu. Přiznávám se, že sám jsem toho moc z jejich tvorby doposud neznal, ale rozhodně stojí alespoň za pár minut brouzdání na netu.

Z hlavy nám ale ostrovní funk rychle vytloukli Ruppert, Holý a spol. Monkey Business si na letních festech potrpí na nadprůměrně dlouhou zvukovou přípravu, což je u jejich ansámblu docela pochopitelné. Vzhledem ke značným časovým mezerám mezi kapelami tentokrát "Mankáči" nezaháleli a chopili se svého řemesla s vervou a chutí přímo dětinskou. Přiznám se ale, že už jsem je viděl a slyšel v lepší formě a s větší odezvou z řad publika. S Wohnout se člověk potkává v létě více, než bych chtěl, a tak po krátkém relaxu u buřtu, piva a cigárka se pomalu, ale s o to větší jistotou začala blížit hodina, na které závisel úspěch či neúspěch celé akce.

Moby, O2 Sázavafest, Kácov, 30.7.-2.8.2009
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Multiplatinový, v branži respektovaný, ale v poslední době hudebně tápající Američan a vegetarián Moby si s diváky na Sázavě potykal rychleji, než se čekalo, možná i proto, že svůj set koncipoval jako průřez těmi nejprofláklejšími melodiemi. Nabuzený a nevybitý dav pod pódiem ale přesto o něco lépe reagoval na jeho vypalovačky, přičemž u "Bodyrock" z nedostižné desky "Play" se strhla v kotli spontánní mela a nejedna křehká bytost raději z bezpečnostních důvodů poodstoupila stranou. Nadchly také Mobyho vokalistky, jejichž pevné hlasy a cit pro melodii poskytoval hlavní hvězdě dostatek prostoru pro instrumentální exhibice. Shrnuto, šlo jednoznačně o nejvýživnější hudební porci dne. Nic to ovšem nemění na mém přesvědčení, že festival takového rozsahu a s takovým potenciálem by zasloužil rozhodně více než jen jednu velkou hvězdu. Na RFP či Colours si zkrátka se zahraničím rozumí podle všeho lépe.

Sobotní výčet jmen byl už o něco méně lákavý než ten páteční, i když i v něm se našly zdejšímu posluchači neznámé tváře, které se překvapivě dobře chytly. V ještě více rozpáleném odpoledni přispěli svým dílem do koncertní mozaiky Mňága a Žďorp a pro mě docela nepochopitelná recese v podání Petra Rezka. Marně se snažili moderátoři na hlavní stage burcovat z vedra a předchozí noci vyčerpané návštěvníky, kteří sice zaplnili prostor před Kurtizánami z 25. Avenue, ale až na první řady se do zpěvu a tance neměli. To ovšem nic nemění na tom, že i bez frontmana Simona předvedlo kultovní pražské trio živý výstup, při kterém se na bývalého zpěváka zapomnělo de facto po pár minutách a to zejména díky poměrně slušné pěvecké náhradě, kterou nově zastává autor většiny repertoáru Tomáš Vartecký. Prezentované ukázky z nové desky jsou navíc velkým příslibem. Kromě Kurtizán potěšil zcela mimo všechny sféry stojící výstup Jiřího Schmitzera, skupina Banana Split nebo recitál Michala Horáčka pod názvem "Kudykam".

Xandria, O2 Sázavafest, Kácov, 30.7.-2.8.2009
© LukᚠZmátlík / musicserver.cz
Po slušném předkrmu došlo bohužel i na epigon v podobě německé formace Xandria, jenž se prezentuje symfonickým metalem á la Nightwish. Upečeno ze stejného těsta, surovin, ovšem pod rukama ne tolik zručných kuchařů působilo celé vystoupení vykalkulovaně a z dříve mrazivé atmosféry této odrůdy metalu (s pomalu procházející dobou spotřeby), občas hudebníci parodovali sami sebe. Život se na Malou Stranu vrátil až s příchodem Sta zvířat, Kamila Střihavky a Chinaski. Mladší a opilejší část publika vzala za vděk Ewou Farnou, kterou se ale rozhodně na živo nesluší podceňovat a to minimálně díky silnému a jistému hlasovému fondu mladinké zpěvačky, stejně jako smyslu pro práci s kapelou a publikem. V Kácově se Farná předvedla jako koketa a vamp, která očividně začíná vyrůstat ze svých dětských oblečků. Otázkou do budoucna je, jak si s tím poradí její management.

Po slunečním západu se většina přítomných přišla pobavit k vedlejšímu pódiu, kde začínali šou Chinaski. Opět jedna z kolovrátkových kapel, které nemají čím překvapit, zaujmout. Navíc texty nových kusů tahají za uši rok od roku víc, až se bojím, v jaké slovní žumpě se tahle skupina vyválí na příští desce. Muzikantsky z průměru naprosto nevybočili, ale nasazením potěšili česko-němečtí Die Happy. Zpěvačka Marta Jandová si svůj pracovní návrat do vlasti užívá, což se nepochybně odráží i na uvolněnosti koncertů její mateřské kapely. Večer a s ním i celý festival se nápadně rychle blížily do svého závěru. Na cestě pod stan, do auta, ale třeba i pod širák tak rekordní návštěvě Sázavafestu hráli Support Lesbiens, Ohm Square a podle nevybíravých reakcí areálem proplouvajících skupinek tragický Jimmy Sommerville.

Pokud bychom to shrnuli, je zřejmé, že Sázavafest, konající se jako jediný velký fest u nás v polovině prázdnin, nemusí nijak zvlášť o své publikum bojovat, o čemž svědčí to, na jaké vařené nudli je schopen přitáhnout do areálu pod Kácov přes dvacet tisíc duší. Sama o sobě má ale akce po programové stránce zcela průměrně výsledky a to i pokud se pohybujeme pouze v rámci české kotliny. Nezbývá mi tak, než do příštích let popřát (už po několikáté) více odvahy a drzé čelo.

NÁZORY
  • The Gathering (Dave, 04.08.2009 08:43) Reagovat

    A o The Gathering ani slovo? Ale když jsem článek dočetl, tak je to možná i lepší. Autor reportu beztak asi ani neví kdo to je.

    • Re: The Gathering (Honza Sedláček, 04.08.2009 11:49) Reagovat

      Bohužel, ne všechny vystupující autor stihnul;)

    • Re: The Gathering (o-hara, 05.10.2009 16:02) Reagovat

      Souhlasim, ze by si v reportu misto zaslouzili. Slo o prvni koncert u nas s novou zpevackou a zajimalo by me, jak zvladala starsi kousky atd. Skoda

  • Organizačně nic moc neselhalo (Pavel, 04.08.2009 09:39) Reagovat

    Organizačně nic moc neselhalo??? Pátek bez vody a ta šílená a zbytečná dálka od vchodu k podiím???

  • farna smrdí (filcka, 04.08.2009 11:13) Reagovat

    farna nestala za nic..fakt ze ne.patri mezi to nejhorsi co tam hralo.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Naživo: Voltaano a Jiří Schnitzel vytvořili v Malostranské besedě punk-folkové duo (17.02.2024 19:56)
- Vojtaano spojí síly s Jiřím Schmitzerem a na Valentýna zahrají v Malostranské besedě (08.02.2024 10:17)
- Lenka Filipová bude znovu "Zamilovaná" (28.01.2024 15:08)
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu