shop.musicserver.cz
Junior Boys - Hrajeme pop. Ale na fotkách nám to nesluší

Junior Boys - Hrajeme pop. Ale na fotkách nám to nesluší

Vydáno: 28.07.2009 05:00 v sekci Rozhovory - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Kanadská dvojice Junior Boys představí svůj delikátní electro-pop poprvé v České republice. V úterý 4. srpna přijedou do Roxy na večírek Sperm festivalu a zahrají společně se Sporto a MIDI LIDI. Polovina kapely Jeremy Greenspan v našem rozhovoru vysvětluje, že s popem nemá žádné problémy.

Junior Boys
© facebook interpreta
Pokud se nepletu, tak Junior Boys momentálně fungují jako takový transatlantický projekt. Matt se přestěhoval do Berlína a ty žiješ v Kanadě. Nestýská se vám po sobě?

Vlastně se vídáme docela často. Samozřejmě že Mattovo přestěhování před nás postavilo pár problémů. Ale vlastně to zatím znamená jen to, že občas pracujeme trochu víc nezávisle na sobě a že lítáme častěji letadlem než dříve. Nakonec je ale naše spolupráce stejná.

I přes velkou vzdálenost jste se rozhodli nepracovat na poslední desce "Begone Dull Care" přes internet a místo toho jste se střídavě jezdili navštěvovat do Berlína a Ontária. Proč?

Celý ten nápad s děláním hudby přes internet mi vždycky připadl jako noční můra. Úplně se z toho pak vytratí zábava a při tvoření hudby hrají podmínky obrovskou roli. Pryč by byla radost z kreativity a spontaneita a zůstal by jen pocit povinnosti. Tomu jsme se chtěli vyhnout. A tak jsme se raději potkávali osobně, i když se ten výlet vždycky trochu protáhl.

Vaše hudba je na první poslech chladná a k emocím je potřeba se propracovat. Jak důležité jsou pro tebe emoce v hudbě?

Na čem záleží, je poctivost. Poctivost a otevřená mysl. Myslím si, že skutečné emoce jsou komplikované a vůbec není jednoduché je odlišit. Lidé jsou málokdy prostě jen šťastní nebo jen smutní, obvykle je to smíchané. Stejné je to i s mými emocemi, které nejsou nikdy jednoznačné a chci, aby to naše hudba i texty odrážely.

Junior Boys...

Junior Boys
Jeremy Greenspan a Matt Didemus se znají od základní školy, pod hlavičkou Junior Boys ale hrají teprve od roku 2002. Předtím s Greenspanem působil v kapele tři roky Johnny Dark. Didemus byl původně zvukový technik, který se ke kapele přidal, když ji Dark opustil. Jak ukazují fotky, dodnes má problémy s tím vžít se do role člena slavné kapely. Alba "Last Exit" a "So This Is Good Bye" si získala velkou pozornost kritiky a posbírala jejich ocenění, jinak Junior Boys patří spíše do undergroundu. Popového undergroundu!

Moje první setkání s Junior Boys bylo díky EP "The Hight Come Down", o kterém se někdy v roce 2004 hodně psalo na internetových blozích. Dost možná budete jednou v historických příručkách zapsáni jako první příklad "bloggerského hype". Byl to pro vás ideální začátek?

Určitě nám to hodně pomohlo. I když většina těch lidí, kteří nás tehdy vynášeli do oblak, by o nás teď nejspíše řekli, že hrajeme sračky. Máme štěstí, že máme malou skupinu loajálních fanoušků, kteří mají rádi naši muziku, ať už se o ní na internetu píše to či ono. Pro ně děláme muziku, protože oni nás zajímají.

Ale shodneme se na tom, že díky internetu mají nezávislí muzikanti více šancí, jak najít nové fanoušky?

Nejsem si tak úplně jistý. Nikdy nás nezajímal marketing nebo vytváření mediálních vln. Navíc na fotkách vážně nevypadáme moc dobře. Ale pochopitelně se nám líbí, že fanoušci k nám mají díky internetu snazší přístup.

Vždycky mi připadlo, že o Junior Boys se hodně píše na internetu, ale mimo virtuální svět o vás lidi moc neví. Je to trochu, jako kdybyste dělali hudbu pro lidi, kteří jsou jako vy - totálně posedlí muzikou...

Děláme pop. Znamená to, že děláme hudbu, kterou by mohli nějak pochopit nebo ocenit všichni. Přinejmenším nechceme dělat hudbu pro omezenou skupinu posluchačů. Nepatříme mezi takzvaně populární kapely, ale za to nemůžeme. Na druhou stranu mě stejně vždycky udiví, kolik lidí má rádo naše písničky a hrozně si toho cením. Můžu jen doufat, že v budoucnu nás objeví ještě další. Ale určitě se nechystám kupovat vilu u moře za peníze vydělané v hudebním průmyslu.

Junior Boys
© facebook interpreta
V rozhovorech často cituješ jako svoji inspiraci všechno možné od Timbalanda, přes two step, Steely Dan, rané disco až k Stevu Reichovi. Nemáš někdy pocit, že znát příliš mnoho hudby může být muzikantovi i na obtíž?

Nesnažím se za každou cenu nacpat všechny tyhle věci do jedné písničky. Dělám prostě jen nahrávky Junior Boys. Poslouchám spousty muziky a vždycky to tak bylo. Jsem prostě už takový. Nikdy by mě ale nenapadlo obšlehnout svoje hudební oblíbence a snaží se je spojit dohromady. O tom hudba není.

Vaše první album vydal Nick Kilroy, slavný fotograf, zaměstnanec labelu Warp a jeden z prvních lidí, kteří měli na internetu mp3 blog. Nick zemřel před čtyřmi lety. Jaké jsou tvoje vzpomínky na něj?

Nick byl nadšenec do hudby každým coulem svého těla. Jeho energie a zaujetí pro naši hudbu odstartovalo všechno kolem Junior Boys.

"Begone Dull Care" dostalo jméno podle animovaného filmu kanadského režiséra Normana McLarena. V čem vás ovlivnil?

Nejvíc to asi byl jeho přístup k nejmenším detailům svého díla. I když jeho filmy můžou vypadat jako rychle a nahrubo spíchnuté. Líbí se mi jeho smysl pro dobrodružství a hru, což platí pro všechny jeho filmy. Navíc jeho snímky jsou vždy tak trochu o síle filmu a o procesu kreativity. A naše poslední album má být přesně o tom.

Když mluvíš o detailech, tak mě vždycky zajímalo, jak asi těžké musí být přenesení velmi delikátní produkce vašich skladeb na koncertní pódium?

Dá to vždycky hodně práce. Na koncertech jsou některé písně skoro k nepoznání. Pro mě osobně ale bylo vždy ještě těžší naučit se vystupovat na koncertech přirozeně a nestarat se příliš o to, co mám na sobě a jak tancuju před lidmi.

Je to trochu ironie, že Junior Boys zahrají poprvé v Praze uprostřed léta, kdy spousta lidí utíká z města na prázdniny. Vždycky jsem vaši hudbu vnímal jako velmi chladnou. Beaty mi dokonce občas připomínají krápníky dopadající na zmrzlý ledovec. Má to něco společného s tím, že pocházíte z chladného Ontaria?

Hudba je především odrazem nás samých. Ale určitě je v ní hodně z Ontaria a odráží se v ní to, že jsme tady vyrostli. Hloubkovou psychologickou analýzu ale necháme na autorech našich životopisů. Cha cha.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Taky na balady se dá tančit...s Junior Boys! (12.09.2012 20:26)
- Fotogalerie: Junior Boys v obrazech (12.09.2012 15:26)
- Rozhovory: Junior Boys - V každém člověku je melancholik (10.09.2012 08:00)
- Do Roxy se v září vrátí Junior Boys (20.08.2012 16:54)
- Video: Junior Boys - Banana Ripple (09.10.2011 10:32)
- Off Festival servíruje kultovní jména alternativního rocku i elektroniky (22.06.2011 09:33)
- Fotogalerie: Parádní zahájení Sperm Festivalu! (23.04.2011 18:56)
- Sperm Festival hlásí návrat do MeetFactory (14.04.2011 18:10)
- Electronic Beats Recommends chystá show Caribou a Junior Boys (21.10.2010 12:10)
- Naživo: Sperm, 3. den / Elektroakusticky (27.04.2010 22:54)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu