shop.musicserver.cz
Folkové prázdniny, areál zámku, Náměšť nad Oslavou, 18.-25.7.2009

Čtrnáct nej pro čtyřiadvacáté Folkovky

Vydáno: 27.07.2009 11:56 v sekci Naživo - David Věžník | foto: cimbaliband.hu

Folkové prázdniny už asi nikdy nebudou špatným festivalem (pokud jím vůbec kdy byly). A tak i čtyřiadvacátý ročník se nesl ve znamení vysokého standardu koncertů, ale i dílen, setkávání, rokování a jiných zážitků. Chtěli jsme vybrat 24 nej tohoto ročníku, ale protože máme rozum, dali jsme jich trochu míň.

Folkové prázdniny

místo: areál zámku, Náměšť nad Oslavou
datum: 18.-25. července 2009

CimbaliBand live
© cimbaliband.hu
Nejpoštípanější byly končetiny a údy všech, kteří nenanesli na kůži svoji repelent. Komárům letošní prapodivné léto přeje, areál náměšťského zámku nebyl výjimkou.

Nejnářezovější koncert letos dle očekávání předvedli Maďaři z CimbaliBandu. Balázs Unger je mistrem světa ve hře na cimbál (kdo taky nevěděl, že se konají i takováhle mistrovství, ať zvedne ruku) a společně s ostatními národnostně pestře umíchanými spoluhráči dal vzniknout tajfunu, po kterém zámeckou jízdárnu málem museli stavět znovu. Škoda že tyhlety nářezy už několikátým rokem vycházejí na den, kdy se kvůli počasí festival odehrává právě v jízdárně.

Nejabsurdnější bývají okamžiky, kdy se elán kapely ne zcela protne s publikem. Vyhlášenými akcemi tohoto typu bývají zahajovací koncerty Folkových prázdnin, na nichž je kromě standardních návštěvníků přítomno i několik zástupců a zástupkyň z řad sponzorů. Mají vyhrazená místa zcela vepředu. V kotli. V místech, kde letos seděla třeba místopředsedkyně poslanecké sněmovny. V místech, kam kynula Monica Pinto ze Spakka-Neapolis 55, vybízejíc k tanci. Marně.

Nejpřekvapivější koncert letos odehrála Joanna Slowinska. Jindy živel plný energie tentokráte bez ohlášení a přípravy vsadil na výběr pomalých a teskných melodií, který se, usazen mezi Terne čhave a Moishe's Bagel, dal nazvat muzikantskou sebevraždou, který ale nakonec některá srdce přece jen zasáhl. Podobně tomu ostatně bylo i u koncertu portugalské Dony Rosy. Její syrové fado taky rozdělilo publikum na část "ano" a část "ne", opět ale na druhou stranu potvrdilo, že na Folkových prázdninách si na své přijde opravdu každý.

Nejdelší byla přestávka mezi koncertem K. C. McKanzie. První vystoupení probíhalo v zámeckém parku, druhé v jízdárně, což se zdálo být jako časově úsporné řešení - než skončí K. C., mohli by se Irové třeba nazvučit, a diváci by se tak mohli plynule přesunout během několika minut. Absence některých kusů techniky však tento ideál neuskutečnila (muselo se přenášet z místa na místo), a stala se tak jedním z mála velkých organizačních lapsů.

Čankišou live
© fotoaparat.cz
Tento den, pátek, byl zároveň jako celek dnem nejrozpačitějším. Rozpačité bylo vystoupení zmíněné K. C. McKanzie, rozpačitý byl fakt, že The Pale hráli v jízdárně, kde by byla mohla vzniknout ještě lepší klubová atmosféra nebýt těch židlí (co teprve kdyby hráli v parku!), rozpačitě působilo i zařazení Vladimíra Mišíka do této sestavy. Tento den se zkrátka moc nepovedl, i když i on přinesl pár skvělých hudebních (i jiných) okamžiků.

Nejpříjemnějším návratem byl koncert Pavla Houfka a jeho Bandu. Houfek hrál v Náměšti na odpolední Open scéně ještě v době, kdy se jí nijak neříkalo (takže ještě před rokem 2000) s kapelou Smíšené pocity Band. Bylo fajn slyšet ty napadnuté písně znovu, škoda jen, že kapelu mezitím opustila zpěvačka, jejíž hlas byl To ono. A stejně mile působily pak energie plné návraty závěrečného dne, konkrétně Zatrestbandu a Čankišou.

Nejmilejší bylo rozdávání pláštěnek. Na Folkové prázdniny je sice povoleno nosit si i deštníky, ale kdo by na to myslel, když den začíná tak hezky, že? V náhlé průtrži ukazuje se pak moc hlavního sponzora, jehož logo zdobí i tento gumový oděv, ale to nevadí, hlavně že na nás neprší.

Mezi další hlavní znaky Folkových prázdnin patří nejneviditelnější a nejstydlivější kotel. Když jsou koncerty na nádvoří, tvoří se v podloubí vedle pódia a za ním(!), když se hraje v parku nebo v jízdárně, tančí se velmi, velmi dlouho po bocích "hlediště".

Nejnepochopitelnější je festivalová poznámka v mobilu autora článku: "Začínáme - svačina."

Nejvíc dílen vůbec nabídlo letištní Hnízdo múz. Návštěvníci měli co dělat od brzkého dopoledne do pozdního odpoledne. Hrát si, zpívat, tancovat, navlíkat korálky, kovat, psát, malovat, fotit, točit, plést, šít, batikovat... Na nudu rozhodně nebyl čas.

Musica Animata live
© animata.cz
Nejmagičtější byly letos takzvané noční koncerty, které se odehrávají vždy po skončení hlavní části večera v podzámčí. Vrcholné okamžiky přinesla vlastně všechna vystoupení v kostele. Barokní(!) hudba v podání třebíčského sboru Musica Animata, varhanní improvizace kastelána Marka Buše nebo vyčerpávající performance do Náměště se navrátivšího Tima Eriksena, který za doprovdu účastníků své vokální dílny málem přišel o hlasivky. V tyhle okamžiky se těla návštěvníků ocitala mezi bděním a spánkem, jejich mysl pak putovala mimo čas a prostor.

Nejrychleji utekly čtyřiadvacáté Folkové prázdniny snad všem. Vždyť ještě ani nezačaly a najednou moderátorská stálice festivalu Ďoubal prohlašuje: "Dnes máme předposlední den..." A najednou je den poslední a ani jednomu ze slavnostních řečníků se nepodaří říct tu číslovku a rok správně. Takže aspoň na monitoru: "Ať žijí Folkové prázdniny 2010, 25. ročník!"

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Polka! Polka! Polka!" Folkové prázdniny letos zahájí Polka-boys (20.03.2024 10:59)
- Naživo: Víte, že... Folkovky byly zase fajn? (03.08.2023 18:01)
- Folkové prázdniny startují už v sobotu. Do Náměště přijedou umělci z Jamajky, Íránu, Irska i Ukrajiny (18.07.2023 09:18)
- Folkové prázdniny budou letos stavět mosty (09.03.2023 16:22)
- Naživo: Jak v centru Ostravy vyrostla úrodná Zahrada písničkářů (21.09.2022 16:45)
- Naživo: Reportáž psaná v katedrále stromů (05.08.2022 15:16)
- Poetické Folkové prázdniny startují už v sobotu (20.07.2022 19:45)
- Program Folkových prázdnin 2022 je kompletní (07.06.2022 09:44)
- Fotogalerie: Red Bird Festival v obrazech (07.04.2022 16:35)
- Red Bird Festival podpoří v pražské MeetFactory Ukrajinu (03.04.2022 14:39)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu