shop.musicserver.cz
David Deyl - Nechci se k někomu přibližovat

David Deyl - Nechci se k někomu přibližovat

Vydáno: 24.07.2009 05:00 v sekci Rozhovory - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Jméno Davida Deyla bylo možné poprvé zaregistrovat už před pěti lety. Jeho vstup do české popmusic však nabral poměrně velkou rychlost až nyní. Prostřednictvím mailu jsme si povídali nejen o singlu, který to zapříčinil, ale především o jeho debutovém albu. A došlo i na Ewu Farnou...

David Deyl
© facebook interpreta
Nahrával jsi s Helenou Vondráčkovou i Karlem Gottem. Vystupoval před Black Milk i před Jamesem Bluntem. A všechno v době, kdy jsi neměl venku žádnou vlastní nahrávku. Jak jsi to všechno tehdy vůbec vnímal?

Tak v každém případě jsem byl šťastný za šanci, kterou mi poslal osud. Je pravda, že bez singlu a desky zpívat před publikem není úplně jednoduchý, zvlášť když se jedná o pop. Nicméně jsem se přesvědčil, že to lidi baví i bez singlu v rádiích a tím v sobě utvrdil, že to, co dělám, má smysl.

Tvůj první singl "Teď hned" se úspěšně prosadil v éteru, když se dostal až na třetí místo nejhranějších českých skladeb. Pamatuješ si, když jsi ho ty sám zaslechl z rádia poprvé? Jaký to byl pocit?

Ano, to si přesně pamatuju. Protože jsem si přál slyšet úplně první přehrání mého singlu, čekal jsem u rádia, až u nás z ústeckého Hitrádia FM zazní. Nevím, jestli to byl osud nebo znamení, ale přede mnou hráli Beatles, Madonna a po mně James Blunt... Cítil jsem pocit štěstí, že mou tvorbu mohou slyšet i tisíce jiných lidí, kteří sami rozhodnou, jestli je to baví nebo ne, a tím pádem jestli na české hudební scéně mám své místo.

Díky dostupným technologiím dneska není problém natočit a vydat desku. Daleko horší už je dostat ji do povědomí posluchačů i například prostřednictvím rádia. Proč myslíš, že se to podařilo v takové míře právě tobě?

Myslím si, že "Teď hned" je povedená letní popová píseň, která má náboj a chytlavý, dobrý text. Zpívám jednoduchý příběh ze života, který zažívají miliony lidí po celém světě. Kytarová produkce Marcuse Trana tomu také pomohla a do třetice master v Hamburku, kde dělají mastering třeba Rammstein, také neuškodil.

David Deyl...

David Deyl
... je pětadvacetiletý zpěvák a student Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Pochází z hudební rodiny. Maminka vede pěvecký sbor Koťata, ve kterém zpíval. Tatínek ho od tří let učil hrát na klavír, sestra zpívala v Dobrý Večer Quintetu. V roce 2004 se seznámil s producentem Danielem Hádlem. Od té doby dělal David Deyl předskokana na turné Black Milk a před loňským koncertem Jamese Blunta. Nazpíval duet s Helenou Vondráčkovou i vokály na desku Karla Gotta. Letos na jaře vydal svůj první singl "Teď hned", který v červnu následovalo autorské debutové album "Hlavolam".

Ty jsi vlastně v muzikantském prostředí vyrůstal, velmi brzo jsi začal sám muzicírovat, zpíval jsi ve sboru, komponoval. Myslíš, že by se ti podařilo prosadit i bez producentské podpory Daniela Hádla?

Ano, je to pravda, už odmalička jsem zpíval ve sboru, od tří let mě táta učil na klavír a od 14 jsem začal hrát na kytaru. Bez Dana Hádla by se asi moc věcí neuskutečnilo, nicméně si myslím, že bych svoje dema rozeslal úplně všude a někomu by se to líbilo! A chtěl bych upozornit, že s Danem jsme natočili první dema na konci roku 2003 a píše se rok 2009! Nebylo to jednoduché. Ale o to jsem teď bohatší o zkušenosti, moje hudba vyšla vývojem a jsem za to moc rád. Možná to nevíš, ale popud k tomu, aby se kolem mě začalo něco dít, přišel z venku. To, že doma není nikdo prorokem, platí! Michael Braun, bývalý šéf BMG a kamarád Dana, na mě v Berlíně na Popkommu upozornil Ivu Milerovou, generální ředitelku Warner Music ČR. Iva si mě společně s Michalem Mákou přijela poslechnout do studia. Takže kdyby si Michael na mě v Německu nevzpomněl, tak by tenhle rozhovor nejspíše ani nebyl.

V tvém případě deska vznikala rok a půl. Měl jsi k dispozici profesionální studio, výborné hudebníky i textaře. Na debutové album poměrně netradiční zázemí. Prozradíš, jak velký byl rozpočet pro nahrávání?

Rozpočet nevím, ale předem jsem byl s Danem Hádlem dohodnutý, že budu mít neomezený čas v jeho studiu, což Dan splnil. Ale jestli to chceš hypoteticky vyčíslit, tak kdyby to měl label celé platit, bylo by to kolem dvou milionů.

Z dostupných rozhovorů se zdá, že právě texty jsou pro tebe velmi důležité. I přesto, že se ti podařilo oslovit vcelku zajímavé textaře, mám po poslechu desky pocit, jako by je napsal jen jeden autor. Proč jsou tematicky tak podobné jeden druhému? Byl to záměr?

Ne, to nebyl záměr. Já to navíc cítím trochu jinak. Společného mají texty to, že nezpívám o ekologii nebo současné ekonomické krizi, ale o vztazích. Ať si kritici říkají, co chtějí. I oni řeší den co den vztahy. Je to podle mě devadesát procent času celého našeho života.

David Deyl
© facebook interpreta
K rozlišení jednotlivých skladeb nepomáhají ani příliš umírněné aranže. Nepočítal jsi alespoň s jedním výraznějším experimentem, který by tu hladkou strukturu narušil a který by šel ještě dál než ve finále docela krotké "Druhá tvář" nebo "Nejsme tu náhodu"?

Právě "Druhá tvář" nebo "Nejsme tu náhodou" jsou přesně ty skladby, které se svou produkcí liší.

V dosavadních reakcích se opakuje přirovnání k Markovi Ztracenému. Já bych k tomu možná přidal ještě postřeh o pánském protikladu k Ewě Farné. Nakolik můžou podle tebe začínajícímu interpretovi podobná přirovnání uškodit či pomoci?

Tak přirovnání vždy byla a budou. V tom prvním případě to nechápu, protože Marek je opravdu úplně jiný člověk, než jsem já. Vypadá jinak, píše jiný druh skladeb, má jiné producenty, texty si píše sám. Ewa Farná je jedna z nejlepších a nejhezčích českých zpěvaček a myslím, že má na to být evropskou hvězdou.

Ty sám hovoříš o vzoru, kterým ti je momentálně Ryan Tedder (OneRepublic), sympaticky se hlásíš k žánru popu. Jak moc myslíš, že jsi se "Hlavolamem" k jednomu či druhému přiblížil?

Skvělá otázka! Ryan Tedder je v současné sobě pro mě nejvíc! Nechci se ale k někomu přibližovat. Baví mě jeho produkce i to, jak zpívá, protože Ryan je skvělý zpěvák s obrovským rozsahem a fondem.

NÁZORY
  • .. (Lada, 24.07.2009 18:14) Reagovat

    teda ten kluk je teda pekne popletenej, jako kdyby spadl z vesmiru a spletl si desetileti, soude dle tech odpovedi :)

  • Popíček (Scoty, 26.07.2009 11:41) Reagovat

    Ten se ztratí zase v těch tunách hudebního českého odpadu..

  • Laciný pop (Martin, 26.07.2009 22:47) Reagovat

    Nejdéle do 2 let po něm stejně neštěkne ani pes! má snadno zaměnitelnou barvu hlasu, která mě osobně připadá stejná jako u Pepy Vágnera (tam bych hledal přirovnání, nikoliv u Ztraceného) ......jinak říct o Ewě Farné že je to nejlepší zpěvačka to je snad vtip??!!!!!

    • Re: Laciný pop (Slovi, 22.08.2009 11:10) Reagovat

      Jestli jste někdy slyšel Farnou na živo, tak pochopíte, že to není žádný vtip!!!! A to vůbec nejsem její fanoušek, spíše naopak a to jak ji Wronka tlačí mi už leze krkem.

    • Re: Laciný pop (Lucka, 16.02.2011 11:30) Reagovat

      Náhodou Pepa Vágner má hlas naprosto úžasnej. Na youtube jsem viděla kousek z muzikálu Drákula a můžu říct, že ten kluk je fakt dobrej.Překvapil mě!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Pink a Dua Lipa dál kralují českým rádiím, na paty jim šlape Marek Ztracený (11.01.2024 16:43)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices (29.11.2023 19:00)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Ewa Farna si příští rok zopakuje oslavu třicetin v O2 areně (24.10.2023 07:11)
- Naživo: Ewa Farna oslavila třicítku v O2 areně. Předvedla show světové úrovně (15.10.2023 12:31)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu