shop.musicserver.cz
Bažant Pohoda, Letisko Trenčín, Slovensko, 16.-18.7.2009

Tragický konec dobře rozjeté Pohody

Vydáno: 19.07.2009 19:52 v sekci Naživo - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Už druhý letošní festival na česko-slovenském pomezí poznamenala tragédie. Zatímco na Masters Of Rock ve Vizovicích vlak těžce zranil ženu, na letišti ve slovenském Trenčíně padající konstrukce usmrtila devětadvacetiletého mladíka. Festival Pohoda, který do té doby pulsoval na plné obrátky, byl ihned ukončen.

Live: Bažant Pohoda 2009

vystoupili: Basement Jaxx, Hex, Razorlight, Richard Müller, Patti Smith, The Ting Tings, Hadouken!, Pendulum, Hudba z Marsu a další
místo: Letisko Trenčín
datum: 16. - 18. července 2009

Den první - slibný rozjezd
Pohoda 2009
© sme.sk
Brány trenčínského letiště se poprvé otevřely ve čtvrtek v podvečer, kdy byly návštěvníkům k dispozici dvě scény - Bažant stage a O2 Bubble stan. V jednadvacet hodin na scéně hlavního sponzora festivalu vystoupili Basement Jaxx, kteří zároveň letošní ročník Pohody otevřeli. Houseový projekt, jehož jádro tvoří Angličané Simon Ratcliffe a Felix Buxton (v programu festivalu vtipně vyfocení v tričkách s nápisem Metallica) a kteří jsou v naší zeměpisné šířce relativně dost populární, dostali suverénně největší časový prostor. Na pódiu se objevili o půl desáté a slezli z něj v jedenáct. "Byli naprosto skvělí," křičela nadšením pětadvacetiletá Ostravanka Martina, která se vydala na Pohodu oslavit svátek.

Hlavního organizátora Michala Kaščáka potěšil ve čtvrtek počet návštěvníků. Jeho číslo se vyšplhalo ke dvaceti tisícům, což je na warm-up festivalu skutečně nemalé číslo. "Jde sice jenom o odhad, protože oficiální čísla zatím nemáme, ale i tak jsme příjemně překvapení," těšilo Kaščáka.

Den druhý - festival ve velkém stylu
V průběhu pátku se už otevřely zbývající scény, přijeli poslední stánkaři a tep festivalu začal pulsovat na vysoké obrátky. Ve dvě hodiny odpoledne obsadila Bažant stage slovenská kapela Hex. Je pozoruhodné, že tohle uskupení, jež má na kontě šest studiových desek, několik kompilací a dokonce jedno DVD, dosud nepřekročilo hraniční přechod ve Starém Hrozenkově. Šestice muzikantů, obohacená o žesťové trio Hex Brothers, nevycházela sice z žádných originálních přístupů, přesto ale míchala svěží a zajímavý pop-rockový koktejl, na který v pátek odpoledne tancovaly stovky, možná tisíce lidí. Přitom v minulosti do Čech expandovali například No Name, Horkýže Slíže nebo Peha, tedy všechno kapely, které byly přibližně na stejné kvalitativní i žánrové úrovni. Je proto s podivem, že se to Hex nepodařilo. Dnes, kdy stojí členové kapely na prahu čtyřicítky, už asi žádná expanze a start v Česku od píky nehrozí, ale i tak zůstává slovenská kapela dost populární ve své domovině. Dokazoval to les rukou, sborově zpívající, že si "v piatok vpodvečer zresetuje hlavu", což možná byla slova prorocká.

Podle Michala Kaščáka "resetování" nemělo šanci proběhnout za účasti tvrdého alkoholu. Trenčínská Pohoda je v tomto výjimkou - kořalku na ní totiž nekoupíte. "Držíme tradici v neprodávání tvrdého alkoholu. Zaslechli jsme fámy, že je to snad proto, že náš hlavní partner je pivo Bažant. To je přece nesmysl. Nejprve nám prodej tvrdého alkoholu zakázala hygiena a posléze jsme se sami rozhodli, že tvrdý alkohol nechceme prodávat," řekl. "Chápu, že se některým lidem podaří tvrdý alkohol na festival propašovat, ale věřím, že dnes jsou už jejich zásoby z pátku spotřebovány," dodal s nadhledem Kačšák.

Česká stopa

Svá želízka v ohni měla v prvních dvou dnech Pohody i česká hudba. Debut "Návod na čtení manuálu" přehrál slovenskému publiku písničkář Xindl X, songy z přelomové desky českého hip hopu "Gorila vs Architekt" představil Vladimir 518. Nechyběly ani Květy, MCH Band a poněkud bizarně se v programu ČSOB Arény vyjímali Vlasta Třešňák s Martou Kubišovou. V rámci dětského programu zahráli hudebníci projektu Kašpárek v rohlíku a ve stanu festivalového kinematografu se v pátek promítal český film "Bobule" a v sobotu pak "Krátká dlouhá cesta" a "Karamazovi".

Přestože bylo poměrně srdečné, mohlo se o podobném přijetí jako u Hex indie kytarovce Razorlight jen zdát. Kapelu s britsko-švédským obsazením potkal stejný osud jako například The Killers: první deska je vynesla na vrchol popularity, druhá nesplnila očekávání a o třetí se hovoří jako o nejhorší. Možná to souvisí s tím, že psát i na třetí desce kytarové songy o pár akordech tak, aby byly stále originální a trend udávající, je úkol hodný snad jen dvojice Lennon/McCartney. A možná ona velká očekávání souvisí právě s voláním po nových Beatles (už od dob Oasis).

Tak jako tak, Johny Borrell (mimochodem ve velice solidní pěvecké formě) a spol. předvedli publiku na Pohodě patnáct songů, z toho sedm z prvního alba, pět z druhého a tři z posledního. Sestupující tendence však kopíruje výše vyřčené o kvalitě jejich desek. Razorlight začali našlápnutým "Back To The Start", u třetí "In The Morning " si konečně získali publikum a u "Before I Fall To Pieces" byl už nad hlavami k viděni hustý les rukou. Po baladě "America" však letištní prostor před Bažant stage začal připomínat spíše pařezovitou stráň, kterou před časem postihla vichřice. Těžko říct proč. Každopádně se skupina rozloučila povedenou "Somewhere Else" z druhého, eponymního alba před stále solidně zaplněnou přistávací plochou a v poklidu odkráčela do zákulisí.

Pohoda 2009
© sme.sk
Že publikum ocení spíše zavedené domácí interprety, potvrdilo i vystoupení Richarda Müllera. Ten se loni na tomto festivalu vrátil na koncertní prkna, když společně s hercem Milanem Lasicou zazpíval písně jejich společného přítele Jaro Filipa. Tentokrát vystoupil s novou kapelou a s novým programem. Člověk by skoro ani neřekl, že jde o zpěváka, který chtěl muziku pověsit na hřebík. Müller, který se na pódium přiřítil s šedivou bradkou a velkém bílém tričku, si celé vystoupení vyloženě užíval a dokazoval, že rozhodně nepatří do starého železa. Liboval si v různých bizarních zvucích jako "vrrrr", "trrrrr", "crrrr", upravoval texty písniček a když zařval, bylo to slyšet až v Popradě. "Ukážme svetu že na to máme" - jak výmluvně zněla slova z úvodního "Plešového marše"! V evidentní pohodě zpívající Müller na pódiu doslova řádil.

Funkující kytara udělala z "Po schodoch" svižnou taneční záležitost, "Milovanie v daždi" byla z poloviny odzpívaná publikem (Müller: "No to jsem tady ani nemusel chodit!") a hitovku "Nahý 2" věnoval synovi, který podle jeho slov byl v pátek na zpěvákově koncertu vůbec poprvé.

Za spolupráci s Milanem Lasicou pak obdržel Richard Müller přímo z rukou Michala Kaščáka zlatou desku, na jejíž konto spustil další filipiku: "Cigaretku na 2 ťahy". "Na vystoupení Richarda Müllera jsem se z celé Pohody těšila nejvíc," řekla třiadvacetiletá Nikoleta z Banské Bystrice, která si nenechala ujít ani zpěvákův loňský koncert. "Ale dnes se mi zdál Richard víc uvolněný, ve formě," libovala si. Z jeho koncertu odešla spokojená stejně jako tisíce lidí, které kromě betonové plochy před Bažant stage zaplnily i přilehlou louku - až musel festivalový vláček, převážející návštěvníky z jednoho konce Pohody na druhý, zastavit provoz.

Mimohudební okénko

Pohoda je sice především hudební festival, ale nechybělo na ní ani spousta nehudebních aktivit. Návštěvníci se mohli účastnit nejrůznějších workshopů (výtvarných, tanečních...), sledovat divadlo, filmy, zapojit se do debat s publicisty; stánek na Pohodě měla dokonce Amnesty International. Zájemci mohli zažít bungee-jumping, založit si na umělé stěně nebo třeba navštívit stánek knihkupectví Artforum. Příjemným bonusem byla rovněž přítomnost bankomatu.

Po vystoupení Richarda Müllera obsadila prkna Bažant stage legendární Patti Smith, která se na Pohodu přesunula přímo ze svého pražského koncertu a kterou na ostatních pódiích následovali britští Hadouken! a tečka za páteční nocí - smršť z australského Perthu jménem Pendulum. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se v příští hodinách mělo na skvěle šlapajícím festivalu cokoliv změnit...

Den třetí - tragický konec
Sobotní program začal standardně hned odpoledne. Bylo sice pod mrakem, ale návštěvníci drobnou změnu počasí uvítali - ve čtvrtek a v pátek teploty překračovaly třicet stupňů. Živé kvety stačily na Bažant stage nazvučit a rozjet koncert, v jehož průběhu začaly betonové panely trenčínského letiště smáčet první kapky. Regulérně pršet začalo mezi třetí a čtvrtou hodinou. "Je to špatné, od Rakouska se na nás žene špatné počasí. Během následující hodiny a půl by měl přijít silnější déšť a kapat nepřestane ani do večera," oznamoval svým kolegům pracovník z organizačního týmu, před nímž na monitoru svítila meteorologická mapa.

Pohoda 2009
© sme.sk
Právě sílící déšť dostal pod stany a zastřešená pódia víc návštěvníků. Fatální se stala 02 Aréna, kde při koncertu Amo & United Flavour zemřel člověk a další desítky byly zraněny. "Při silném větru a lijáku se zřítila konstrukce stage, která zasáhla kluka, co stál pod ní. Viděl jsem to na vlastní oči, stál jsem pět metrů od něj. Najednou kaluž krve a kluk se nehýbá," líčil Laco z Prešova. Poté, co se konstrukce stage zřítila, nastala panika.

Lidé začali utíkat všemi směry, vítr jim často vzal nebo potrhal stany ve stanovém městečku. Organizátoři ihned prohlásili festival za ukončený a pořadatelská služba se snažila dostat návštěvníky mimo areál. Posílena byla kyvadlová doprava z letiště do města, v pohotovosti byly všechny trenčínské taxi služby a samozřejmě záchranná služba. Většina lidí našla azyl v hale trenčínského vlakového nádraží, v kryté sportovní hale a při stanovištích autobusů. Město zažilo hromadný exodus.

Přestože Pohoda skončila tragédií (kromě mrtvého mladíka je odhadováno dalších 50 zraněných), nelze organizátorům nic vyčíst. Konstrukce stanů a pódií jsou schopny snést určitý tlak větru, ale silnější poryv nemusejí vydržet. To se bohužel stalo v 02 Aréně. Jakkoliv je smrt člověka tragickou a trpkou tečkou za festivalem, kterému nebylo dovoleno
Pohoda 2009
© sme.sk
vyvrcholit programem sobotní noci, je třeba ocenit operativnost a profesionalitu organizátorů. Areál byl obratem vyklizen a uzavřen, sanitky byly na místě takřka okamžitě. Díky tomu, že dokázali bleskově reagovat na nepříjemnou událost, zůstal počet zraněných nenavýšen. Vzhledem k tomu, že Pohodu mělo navštívit více než 35 tisíc lidí, připadala tato možnost reálně v úvahu.

Ze soboty na neděli byla zřízena linka pomoci, na níž se lidé mohou informovat o počtu a povaze zraněných blízkých. Její čísla jsou +421 961 202 112 a +421 905 559 386.

NÁZORY
  • HEX v Ostravě (Dan K., 19.07.2009 21:13) Reagovat

    Článek jsem ještě nedočetl, ale malinká poznámečka, HEX byli v Ladí neladí, osobně jsem na nich byl ve Fabricu v Ostravě...

    • Re: HEX v Ostravě (mekele, 20.07.2009 20:04) Reagovat

      A jeste by to chtelo juknout do slovniku na hesla 'zeste' a 'smycce'

  • Pohoda (o., 20.07.2009 02:42) Reagovat

    souhlas s clankem.
    Basement Jaxx byli paradni uvod, sbor a letici lampiony krasa, Noisecut jsou vyborna kapelka, Danananaykroyd jsou hejsci, kterym to slape, Patti Smith je anarchistka, ktere jsem to fakt sezral, Hadouken je elektronika, ktera se mi libi, Riso Muller je moc fajn, Pendulum to vyborne nakopli a High Contrast hral jak za mlada :).
    skoda za ten konec. tenhle festak si to nezaslouzil.

  • Hex byli svého času v Česku docela populární (ian69, 20.07.2009 08:02) Reagovat

    A hlavně: Starý Hrozenkov není v Čechách, ale na Moravě.

    RIP

  • a zbytek pátečního programu? (2075, 20.07.2009 09:53) Reagovat

    pane Trávníčku, předokládám, že jste tam byl kvůli tomuto článku; ten ale vyznívá, že jste pořádně viděl jen Basement Jaxx, Hex, Razorlight a Müllera - několik málo dalších jste pouze vyjmenoval a jinak nic. není to trochu málo? nic dalšího nestálo za zmínku? slyšel jste vůbec něco dalšího?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michal Prokop si na Krásný ztráty Live pozval Richarda Müllera (15.02.2024 17:29)
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Audio: Xindl X nabádá, že "Alespoň jeden den" v roce bychom měli vypnout a užít si klidu s rodinou (25.11.2023 10:46)
- Rozhovory: Marie Puttnerová - V nahrávacím studiu se děla krása (12.11.2023 09:00)
- Nové desky 44/2023 - od Cold War Kids přes Jung Kooka po Static-X (08.11.2023 21:30)
- Video: Xindl X sází s "Černými stíny" na vážnější notu, v klipu mu hrají kolegové ze StarDance (13.10.2023 09:36)
- Brněnský festival BATCH má kompletní program, zahraje i Lenny či Vladimir 518 (29.09.2023 11:58)
- Video: Vladimir 518 natočil s Katarzií singl "Vidim to, jako by to bylo včera" ke sci-fi filmu "Bod obnovy" (17.09.2023 08:00)
- Video: Emma Smetana zpívá poprvé česky a rovnou duet. V písni "Tahle jedna vteřina" ji doprovází Richard Müller (25.06.2023 09:12)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu