shop.musicserver.cz
Dream Theater, Cynic, Tesla Arena, Praha, 30.6.2009

Prog-metaloví profesoři vyučovali

Vydáno: 01.07.2009 16:08 v sekci Naživo - Viktor Palák | foto: facebook interpreta

Američtí hrdinové progresivního metalu Dream Theater u nás nehráli hojně let, a tak byl jejich koncert vyhlížen nadmíru dychtivě. Papírová očekávání byla naplněna zejména bilančním charakterem jejich setu a oslnivostí bicí sestavy Mika Portnoye. Pamětihodným se ale koncert nestal.

Live: Dream Theater

support: Cynic
místo: Tesla Arena, Praha
datum: 30. června 2009
Fotogalerie

Cynic
© Lukáš Zmátlík / musicserver.cz
Na rozdíl od stadiónových heavymetalových legend typu Iron Maiden, které se těší širokému uznání, musí podobně populární Dream Theater čelit vcelku razantní opozici. Ta jejich takzvaně progresivní směřování obviňuje - zejména v případě nedávných desek - z nabubřelosti a hraní na efekt. Pohlcen proměnlivými melodiemi "Octavaria" i metallikovskou drsností "Systematic Chaos", takovýchto jednoznačných odsudků jsem se vždy zdráhal. Nikoliv však poté, co se pompézní Američané odhalili až na holou kůži v pražské Tesla Areně. Nostalgii stranou. Že u nás zahráli poprvé od roku 2002 nemůže zastřít fakt, že tentokrát působili spíš jako nájemný metalový cirkus než jako výlučné osobnosti žánru.

Předskakující prog-deathmetalisté Cynic si nejen díky subtilnímu Paulu Masvidalovi udržují auru skromných a nevinných studentíků. A ač se od dob zlomového alba "Focus" těší v okruhu progresivních metalistů podobnému uznání jako hlavní hvězdy, právě spíše klubová intimita jejich hudby způsobila, že se velké hale až příliš ztráceli. Takže jejich vystoupením byli zasaženi spíše jednotlivci než davy.

Dream Theater, Cynic
© Lukáš Zmátlík / musicserver.cz
Za jeden z největších neduhů metalových koncertů považuji navozování atmosféry těsně před (pomyslným) pádem opony za pomoci klasiky. Netuším, proč si tolik metalistů bere jako rukojmí Wagnera, Orffa anebo Herrmanna, když tím nedokáží nic jiného než neschopnost přijít s originálnějším úvodním výstupem. A jelikož se Dream Theater pokoušeli zahustit atmosféru motivem z Hitchcockova "Psycha", semínka pochybností ve mně byla zaseta hned ze začátku. Proč se, probůh, spoléhat na filmový soundtrack zcela nesouvisející s vlastní tvorbou, která nabízí dostatek možností, jak začít velkolepě?

Bavit se o tom, že Dream Theater odehráli řemeslně bezchybný set, je irelevantní. Jejich virtuozita je jednou z příčin, proč kapelu následuje tolik fanoušků. Falešné tóny se Dreamům příliš neodpouští. Na druhou stranu ani "dokonalost" není brána za samozřejmou, jak o tom svědčí jednohlasné ocenění vokálního výkonu Jamese LaBrieho na pražské štaci. Pouze ve virtuózním zvládnutí však nelze hledat uspokojení - koncert by měl být něčím víc než naprogramovaným jukeboxem. A kritériem jeho hodnocení by mělo být něco jiného než počet bezchybně odehraných sól a délka progresivních eposů. A v tomto ohledu bylo pražské vystoupení odtažité, nepřekvapivé a dojem z něj oproti poslechu alb bezmála poloviční.

Dream Theater, Cynic
© Lukáš Zmátlík / musicserver.cz
Rozpačitý úvod zasvěcený zejména novější tvorbě odhalil sterilitu za fasádou některých písní a povznesli-li jste se nad prvotní radost ze shledání s oblíbenou kapelou, akademická struktura písní se odhalila v celé své nahotě. Zážitek z koncertu se tak podobal sledování fotbalového utkání, v němž nelze mužstvu vyčíst špatnou taktiku, ale jehož profesorská hra nepohlcuje. Žádný moment překvapení, žádná spontánnost, ba ani žádná minela, která by oživila taktikou až příliš svázaný výkon. A zdržíme-li se u fotbalových metafor, góly začali Dream Theater střílet až po poločase, kdy vystřídali nové desky za ceněnou "Awake" a jejich hra (i odezva publika) díky tomu doznaly zřetelného oživení.

Přestože se DT dařilo křesat staršími skladbami naději, nakonec nejvíce oslnili opulentním bicím kombem Mika Portnoye, jehož hráčská lehkost patřila k tomu nejradostnějšímu z celého koncertu. Nesparťanům, jako jsem já, navíc umožnila i odpuštění za to, že se bubenický gigant před koncem nasoukal právě do rudého (hokejového) dresu. Dojmu značné plytkosti přispívala pódiová světla tak potroublá, že se o nich nelze nezmínit. Kromě toho, že jejich nápaditost končila u zabírání sólujících muzikantů, škodila i gradaci koncertu, když necitlivé a předimenzované stroboskopické efekty rušily poklidnější pasáže. Skoro se chce říct, že tím produkce chtěla něco zakrýt. Upozornění na rotování Jordana Rudesse kolem klávesového pultu by mohla zavánět prvoplánovou škodolibostí, kdyby i ono nepodtrhovalo nevzrušivou mechaničnost. Dream Theater jako by si nalajnovali osnovu s nadpisem "na co nezapomenout na pravém metalovém koncertě" a neuhnuli z ní ani o centimetr. U kapely tak živelné, jako jsou oni, to ale bylo jen na škodu.

Dream Theater, Cynic
© Lukáš Zmátlík / musicserver.cz
Ne, nebyl jsem na jiném koncertě, jak mi zajisté mnozí budou chtít napsat. Jen se mi před očima rozložila představa o metalovém velikánovi, jehož zásluhy nelze popírat, stejně jako nelze zapřít setrvačnost, s níž v současnosti spěje kupředu. Profesionalita kapely zabraňuje tomu, aby bylo jejím koncertům možno cokoliv vytknout po stránce hráčské techniky, která dokáže při prvním setkání upřímně oslnit. Pamětníci však tohle už dávno ví a pro mladší publikum mám dobrou zprávu: čekají vás ještě lepší koncerty!

Solidní odezva, která gradovala s poměrem zařazených starších skladeb, byla zajisté podpořena i skutečností, že se českým zemím Dream Theater dlouhé roky vyhýbali a jejich koncert tak pro mnohé znamenal splněný sen. Po úterním večeru si mohou říct, že spatřili legendu. Ta navíc slíbila, že přijede zase. A něco navíc? Ne.

NÁZORY
  • KOLIK TI ZA TENTO BLÁBOL ZAPLATILI ????? (pupajz, 01.07.2009 16:17) Reagovat

    KOLIK TI ZA TENTO BLÁBOL ZAPLATILI ?????

  • no nevim (DAVE, 01.07.2009 16:50) Reagovat

    Pan autor recenze, by měl asi hodnotit koncerty kapel Kiss a jim podobných, kde by si světel a metalových klišé užil dostatek. A nerozumovat nad hudbou Dream Theater.

  • nesouhlas (Lycan, 01.07.2009 17:17) Reagovat

    Jsem velkej fanoušek Dream Theater, ale nejsem neobjektivní, takže kdyby se mi koncert nelíbil, klidně bych to řekl. Koncert byl ale podle mýho perfektní. V tomhle případě je evidentní, že autor recenze byl "vyslán" na koncert DT, aby o něm následně napsal recenzi a že to rozhodně neni hudba a žánr, kterýmu by rozuměl, jak hudebně tak po stránce živejch performancí. Od toho se taky odvíjí to, jakym stylem je to psaný. Beru tuhle recenzi jako těžce subjektivní názor od člověka, který se nesmírně těší na koncert Rammstein (pro primitivní hudbu a mega giga show) a který je nadšen, když mu na koncertě Maiden přijde 30m Eddie nebo vystřelí nějaká ta rachejtle.

    • Re: nesouhlas (Kolečko Milan, 01.07.2009 17:25) Reagovat

      napsal jsi to za mne, děkuji :-)

    • Re: nesouhlas (Viktor Palák, 01.07.2009 17:28) Reagovat

      Věcná poznámka k v zásadě věcnému názoru: na koncert jsem opravdu nebyl "vyslán". Naopak - zatímco na zmíněné Iron Maiden bych se musel nechat "vysílat", na DT jsem se vydal zcela dobrovolně coby člověk, který má pro kapelu množství uznání. Nepouštějme se raději do psychologizujících odhadů, OK?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: "The Mandrake Project" Bruce Dickinsona je sebejisté veteránské album, své ambice ale neplnit nedokázalo (18.03.2024 17:00)
- Video: "Afterglow of Ragnarok" uvádí do světa "The Mandrake Project", připravovanou sólovku Bruce Dickinsona (08.12.2023 14:00)
- Video: Iron Maiden vysekli živým videem "Stranger in the Strange Land" poklonu svým fanouškům (06.11.2023 17:49)
- Dream Theater oznámili návrat ztraceného syna - za bicí se vrací Mike Portnoy (26.10.2023 00:15)
- Bruce Dickinson chystá sedmé sólové album. "The Mandrake Project" vyjde začátkem příštího roku (24.09.2023 11:12)
- Iron Maiden v Praze odehráli charitativní fotbalové utkání (01.06.2023 09:13)
- Naživo: Iron Maiden si opět podmanili Prahu (31.05.2023 18:34)
- Fotogalerie: Iron Maiden v O2 areně snoubili minulost s budoucností a šlo jim to setsakramentsky skvěle (31.05.2023 08:40)
- Recenze: Ghost předělávkami na "Phantomime" zabaví, nic nového ale nepřinášejí (27.05.2023 09:00)
- Audio: Ghost si podali Iron Maiden. Jejich "Phantom Of The Opera" láká na EP s předělávkami rockových hitů (21.05.2023 10:37)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu