shop.musicserver.cz
Yeah Yeah Yeahs, Comanechi, Roxy, Praha, 1.7.2009

Party v pekle

Vydáno: 02.07.2009 16:12 v sekci Naživo - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

První prázdninový večer patřil ve vyprodaném Roxy klubové modle Yeah Yeah Yeahs, která si jako support přivezla ostrovní new rave duo Comanechi. A byl to večer výjimečný: finská sauna, vydýchaný vzduch a nepřesvědčivý zvuk totiž jedinečnost živých vystoupení YYYs téměř zabily.

Live: Yeah Yeah Yeahs

support: Comanechi
místo: Roxy, Praha
datum: 1. července 2009
Setlist
Fotogalerie

Yeah Yeah Yeahs, Roxy, Praha, 1.7.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Postavit dům, zasadit strom, splodit syna, vidět Yeah Yeah Yeahs. Poznámka: Ženský to maj' o tři body kratší. A pokud byly ve středu prvního července v Roxy, mají navíc už i splněno.

Ale nebylo to až tak jednoduché, protože vyprodanému Roxy by rezidenti karlovarských hotelů nejspíše přezdívali finskaja sauna. A bazén na schlazení nikde, naopak - Karen O jako životem zfetovaná puberťačka, které právě začaly dva měsíce prázdnin, svou vitalitou, sex-appealem a zapálením pro věc teplotu v klubu ještě zvyšovala. Ne, teď, pár hodin po koncertu, už jí to dětské nadšení úplně nevěřím (profi přístup je polovina image ratingu), ale v devět večer v Roxy jsem byl absolutně přesvědčený, že je Praha její srdcová záležitost a že si pro Roxy Yeah Yeah Yeahs připravili něco extra. Něco, o čem si před pár dny na Glastonbury mohli Angláni jenom nechat zdát. Stejně jako o Comanechi.

Comanechi, Roxy, Praha, 1.7.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Jen těžko si lze představit vhodnější support, než předvedla tahle britská dvojka. Bylo fajn se na chvilku přenést do roku 1990, kdy Chester byl Mad a ne Bennigton a večer končil až ve chvíli, kdy další začínal. Akiko naběhla na pódium v outfitu postmoderní variace na včelku Máju v kalhotkách a během půlhodiny se pokusila krom své bicí soupravy zbořit i Roxy. Nepovedlo se, ale výborný koktejl raveu a punku celý večer výborně nakopl. Jedinou šmouhou na vystoupení Comanechi zůstal zvuk - prvních deset minut jste mohli místo Simonovy kytary zapojit do aparátu sekačku, ve zbytku se zcela ztratily spodní tři struny a basy šly snad z repráku umístěného někde ve vedlejší místnosti.

Yeah Yeah Yeahs vpadli na scénu krátce po půl deváté a trochu překvapivě bylo v deset po všem. I když pro někoho zaplaťpanbůh. Když si totiž YYYs dali pauzu před druhým přídavkem, část lidí z plochy odešla a na závěr se již nevrátila. Důvod? Nesnesitelná teplota v sále a nedýchatelný vzduch. Když k tomu přičtete čekačku u baru kolem dvaceti minut, tak se divák do pohody dostal jen ztěžka. Alespoň se ale člověk pobavil u utíracích rituálů jednotlivých diváků v okolí.

Yeah Yeah Yeahs, Roxy, Praha, 1.7.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Bohužel i u Yeah Yeah Yeahs je nutné zmínit problémy se zvukem, hlavně u nezřetelných kytar (a to jsem stál na ideál-spotu u zvukaře), a pak také zpětnou vazbou týraný mikrofon, který do jinak dokonalého projevu Karen O vstupoval s hodně častými a hodně uječenými připomínkami. Že se podobná věc stane jednou, dvakrát za koncert se dá pochopit, ale u šestého ataku na vaše ušní bubínky vám to vážně začne lézt na nervy. Naštěstí na pódiu samotném probíhala absolutní show. Karen O je vděčný objekt zájmu, čiší z ní neuvěřitelné charisma a sebevědomí, je přesvědčivá, celý koncert si užívá a dává do něj úplně vše. Hlavně sebe. Vše doplněno skvělými světly, která i do pomalejších písniček z aktuální řadovky nacpala spád (v lecčems ale také pomohla Zinnerova kytara).

Setlist byl založen právě na poslední řadovce "It's Blitz!" a zatímco v přehrávači změna soundu působí svěžím dojmem, a album tak dokáže konkurovat předchozím dvěma deskám, naživo už to tak jednoduché není. Písničky dostaly nový obal, Nick Zinner kytaru z ruky v podstatě neodloží, ale důsledkem toho je zjištění, že pokud z nového materiálu odmažete onen punc zajímavosti ve změně a položíte jej vedle starších věcí, nedokáže se jim postavit. Funguje "Heads Will Roll", asi i "Zero" a "Runaway", ale mosh pit si žádal jednoznačně něco jiného, což se samozřejmě projevovalo hlasitou odezvou u prvních tónů "Y Control", "Gold Lion" či "Maps". Yeah Yeah Yeah's love song, jak Karen O "Maps" označuje, se navíc dočkala akustického kabátu.

Yeah Yeah Yeahs, Roxy, Praha, 1.7.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Velkým zklamáním pak byla délka koncertu. Yeah Yeah Yeahs poprvé opustili pódium už po hodině hraní a nakonec se dvěma přídavky a dvěma pauzami dotáhli čistý čas svého vystoupení na osmdesát osm minut. Ano, tempo a nasazení bylo vyhnáno na maximum, ale hlad po dalším přídavku ve mně jednoznačně zůstal. První koncert Yeah Yeah Yeahs v České republice tak měl až příliš mnoho záporů na to, aby splnil to, co se od něj očekávalo. Kapela sice odehrála byť krátkou, tak strhující show, ale ubilo ji do průměrnosti nešťastné prostředí klubu Roxy a špatný zvuk, což je u skupiny, která je považována za jednu z nejlépe znějících na celé klubové scéně, dvojnásobná škoda.

NÁZORY
  • aha (honza, 02.07.2009 16:30) Reagovat

    já byl a jsem nadšen ještě ted, krátký koncert?? v takovém tempu se není čemu divit, já sám už nemohl po hodině,sledoval jsem setlisty z letošní tour a nikde nehrají déle...a myslím že v Roxy se musí končit v 10 takže takové překvápko to zase nebylo...btw. Runaway ani nehráli byla to skeletons,příště trochu naposlouchat...

  • ale ale (moi, 02.07.2009 16:34) Reagovat

    Ale kdeže. Byl jsem kousíček od podia a zvuk byl parádní. YYYs navíc nehráli o nic kratšé dobu, než jinde. A show byla dlouhá tak akorát. Stejně už všichni v sále byli dávno mrtví. Intenzita délku bohatě vynahradila.

  • sauna, ale bomba (Trifid, 02.07.2009 16:51) Reagovat

    Se zlým zvukem a extrémním teplem už v Roxy nějak počítám. I přesto to pro mě byl skvělý koncert. Trochu mě ale zaráží, že redaktor zmiňuje Runaway, to podle mě nehráli - čekal jsem ho jako přídavek...
    Jinak vzhledem k extrémním podmínkám obdivuju Karen, že to zvládla takhle naplno aspoň půldruhé hodiny.

  • Asi jsem byl na jiným koncertu. (lo-fi.lip, 02.07.2009 16:59) Reagovat

    Už jen ten začátek. Comanechi hrajou new rave. Tak to úplně zbořilo veškerý moje představy o tom, co to ten new rave je. Nechápu kritiku zvuku během vystoupení Comanechi. Já slyšel všechno jasně a zřetelně, snad jen hlas Akiko se občas trochu ztrácel. Dál. Každej má asi jiný požadavky na to, jaká atmosféra by v létě, kdy venku je 30 stupňů, měla v klubu panovat. Autor by asi čekal klimatizaci a příjemných 18 stupňů. Já s tim problém neměl. Dál. Nemůžu souhlasit s tim, že materiál z It's Blitz! je naživo slabej. Celý album je pomalejší, tak těžko někdo může čekat, že třeba ze Skeletons se na koncertě stane kytarová vypalovačka. I během vystoupení YYYs jsem se zvukem neměl problém. První písničku jsem skoro neslyšel kytaru, dál už bylo všechno v pořádku. A závěrem bych jen dodal, že délka koncertu byla naprosto správná. Kratší by byla málo, delší bych už nevydržel.

    • Re: Asi jsem byl na jiným koncertu. (cutewithoutthee, 03.07.2009 10:43) Reagovat

      Naprosto souhlasim. Ja ani necekala, ze to bude takhle bomba. Rikala jsem si, ze It's Blitz! je pomalejsi, takze to bude takovy klidnejsi. A jak jsem byla mile prekvapena! Delka koncertu byla akorat, s kazdou dalsi pisnickou jsem myslela, ze se uz sklatim na zem:-D YYYs byli uzasni, ja jsem byla z koncertu nadsena.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Frontmanka Yeah Yeah Yeahs v sedmdesátkami nasyceném klipu "Blacktop" pochybuje o lásce (10.02.2023 14:13)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)
- Video: Yeah Yeah Yeahs si do klipu k písničce "Wolf" pozvali hvězdy seriálů "Severance" a "The OA" (04.11.2022 16:51)
- Nové desky 39/2022 - od Björk přes Joss Stone po Slipknot (05.10.2022 20:30)
- Audio: Yeah Yeah Yeahs v singlu "Burning" vzpomínají na požár (13.08.2022 12:13)
- Video: Comeback roku? Yeah Yeah Yeahs se vracejí s okázalým plivancem "Spitting Off The Edge Of The World" (03.06.2022 08:13)
- Nové desky 44/2021 - od Abby přes Bullet For My Valentine po Jamese Arthura (10.11.2021 20:30)
- Video: Yeah Yeah Yeahs - Despair (27.06.2013 13:49)
- Video: Yeah Yeah Yeahs - Mosquito (09.05.2013 10:42)
- Fall Out Boy v USA předčili Kida Cudiho (25.04.2013 21:03)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu