shop.musicserver.cz
Depeche Mode, Stadion Eden, Praha, 25.6.2009

Zázraky vesmíru v rozpáleném kotli

Vydáno: 26.06.2009 08:39 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Byl to zvláštní den. Přinesl několik špatných zpráv, kromě povodní i úmrtí Michaela Jacksona. Pak tu ale byli Depeche Mode, kteří vyprodanému Edenu přijeli ukázat svůj koncept hudby pro masy a vesmír. Strhující večer měli plně ve své režii, nabídli nejen hity a fanoušci je pak nechtěli pustit domů.

Live: Depeche Mode

místo: Stadion Eden, Praha
datum: 25. června 2009
Setlist: In Chains, Wrong, Hole To Feed, Walking In My Shoes, It's No Good, A Question Of Time, Precious, Fly On The Windscreen, Little Soul, Home, Come Back, Peace, In Your Room, I Feel You, Policy Of Truth, Enjoy The Silence, Never Let Me Down Again
přídavky 1: Stripped, Master And Servant, Strangelove
přídavky 2: Personal Jesus, Waiting For The Night
Fotogalerie

Depeche Mode, Multifunkční areál Eden, Praha, 25.6.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Jako zázrakem se těsně před začátkem koncertu začala vyjasňovat obloha a ustal déšť, přitom ještě cestou do Edenu stihlo vydatně sprchnout. Jak se ale člověk blížil, nevnímal ani tolik kapky jako spíš houstnoucí davy černooděnců. Žádný vliv nemělo na návštěvnost, že Depeche Mode zavítali do Stověžeté již po šesté, aby potěšili zdejší fanoušky, ale třeba i polské. Bylo zkrátka vyprodáno. Jinak uvnitř panoval žetonový systém na nákup nápojů, což nebylo úplně příjemné zjištěný, když to je festivalový přežitek. Naopak fajn bylo, že se nikde neprodávaly ty hloupé, všelijak blikající nesmysly.

Stačilo, aby se na vypouklé plazmě ve vrchní části projekční stěny objevily iniciály DM a všichni rázem zbystřili a vzápětí dávali zřetelně najevo, že už se nemohou dočkat příchodu Depešáků. Ti si však dali ještě chvilku na čas. Ale jakmile se ozvalo ladění syntezátorů z úvodní skladby "In Chains" ještě novotou vonící desky "Sounds Of The Universe", bylo jasné, že právě začala téměř dvouhodinová show. Během té došlo na zmíněnou novinku, léty provařené hity, ale i prahistorii v podobě "Master And Servant" (ta zněla mezi přídavky a je služebně nejstarším kouskem, který na současném turné zní). Martin Gore přišel v elegantním stříbrně lesklém kompletu (a jako na běžícím pásu vyměňoval barevně sladěné kytary různých tvarů), zbytek výpravy v čele s Dave Gahanem vsadil na tradiční černou.

Depeche Mode, Multifunkční areál Eden, Praha, 25.6.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Středem pozornosti byla obří projekční stěna, ke které náležela dvě plátna po stranách. Vizuální stránku nemohl mít na starosti nikdo jiný než Anton Corbijn. Ten vsadil na prosté nápady, ty však fungovaly efektně a bez přetvářky: stařík a chlapec měnící věk ("In Chains"), havran na poušti ("Walking In My Shoes"), antiválečné záběry ("Peace"), chodící kosmonauti ("Enjoy The Silence"). Začátek tedy patřil "Sounds Of The Universe", "Wrong" coby druhá skladba zafungovala jako omráčení. Při "Hole To Feed" Gahan prvně vyhecoval publikum (jako by chtěl dát najevo, že to je věc, kterou napsal). V následujících momentech stíhal předvádět i své typické pohyby a otočky, jako by se vrátil v čase, řádil jako za mlada a z jeho gest se dalo vyčíst, že si koncert užívá. Andrew Fletcher taktéž nezklamal a náležitě mu pomáhal povzbuzovat stadion.

Depeche Mode ovšem vsadili především na hity, které na jejich koncertech nemohou chybět. Překvapením byla lahůdka "Fly On The Windscreen", která předznamenala akustický blok. V něm Martin Gore a Peter Gordeno ukázali, jakou mají jejich písně hlubokou rýhu emocí. Nejprve zazněla křehká "Little Soul" (v aranžmá pro kytaru a klavír) a po ní už bez kytary Martin vystřihl asi nejemocionálnější bod večera, skvělou "Home". Závěr hlavního bloku a následující přídavky byla sázka na jistotu, kterou odpálila upravená verze "In Your Room" následována energií vyburcovanou "I Feel You". S pomalým příchodem tmy byl ten pravý okamžik pro rozlučkovou krásku "Waiting For The Night", kterou hlavní aktéři odzpívali na předsunutém pódiu, kde se i rozloučili a slíbili brzký návrat.

Depeche Mode, Multifunkční areál Eden, Praha, 25.6.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Vystoupení mělo ale i své mouchy: skoro celé proběhlo za světla, takže pořádně nevynikly projekce a světelné efekty, náplastí byly jen přídavky odehrávající se za soumraku. I když jsem stál nedaleko zvukaře, přišlo mi, že místy byl zvuk dost přebasovaný a ostatní nástroje byly utopeny. Live verze "Strangelove" (i když s efektní projekcí se škádlícími se slečnami) měla spíš za následek útlum, nepasovalo její umístění a mnoho fanoušků to předčasně pochopilo jako konec. Finální třešničkou pak byli nevhodně se chovající fanoušci z Polska, kteří mávali vlajkou, pořád ji napínali a ochranka je po celou dobu marně naháněla.

Depeche Mode jsou ve formě a ve vzájemné pohodě, což se zákonitě projevilo i na výsledku. Byla to koncepčně dotáhnutá show pro stadiony, která nabídla i místa pro uvolnění a výrazné emoce současně. Jako návnada pro halovou část Tour Of The Universe plně ideální (máte již zakroužkovaný 14. leden?). No a Dave Gahan, to je prostě pořád tahoun, který nikoho nenechá na pochybách, že jeho skvěle fungující vztah s publikem jen tak nevymizí.

NÁZORY
  • Super (Galicia, 26.06.2009 13:11) Reagovat

    Pěkně napsáno a vystiženo. Zvuk mi také přišel trochu přebasovaný, takže Goreova kytara se malinko ztrácela, ale jinak pekelnej nářez. Co mi ovšem vadilo byli oni poláci, kteří bohužel stáli přímo vedle mě a asi měli pocit že jim to tam patří. Přídavky Stripped a Master And Servant to ale dokonale vyřešili :-)

    • Re: Super (honza sigma, 26.06.2009 14:59) Reagovat

      Pravdu díš,starý brachu, MaS mě fakt dostala.To prostě je stejná klasika jako AQOT nebo NLMDA. Koncert byl parádní. Já seděl(než začal koncert) na tribuně a sledoval tu polskou vlajku. Zrovna jsem si říkal,že to asi není příjemné stát vedle toho práporu. Ale co, nás zase pořád někdo prudil,že nevidí atd.Vždyť to znáš, to je pořád dokolečka dokola.

    • Re: Super (Roboter, 30.06.2009 20:07) Reagovat

      Tak jako co byste chtěli po Polácích......... to jsou prostě klasici...

  • re (Sartori, 26.06.2009 13:48) Reagovat

    Skvělý koncert, Dave byl hodně dobře naložený očividně.

    Zklamáním bylo jednoznačně světlo, zvlášť když to porovnám s minulým koncertem v krytý a po celou dobu temný Hale Sazce, kde člověk neviděl metr před sebe, ale mělo to tu správnou atmosféru... navíc i zvuk je v krytých halách asi lepší, ne? Poláky jsem ve svém okolí žádné nezaznamenal.

  • mega (tom, 26.06.2009 18:34) Reagovat

    Mega koncert depeshe váleli akurát mohli byt lepší vizuální efekty

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Depeche Mode se loučí s érou desky "Memento Mori". V "People Are Good" hledají to dobré v nás (06.04.2024 08:00)
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)
- Naživo: Depeche Mode v Letňanech zahnali déšť a ovládli masy lidí (31.07.2023 10:00)
- Fotogalerie: Depeche Mode smrti navzdory v obrazech (31.07.2023 09:11)
- Publicistika: Byli by Depeche Mode bez Andyho Fletchera? (28.07.2023 08:30)
- Depeche Mode zrekapitulují singlovou éru desky "Sounds of the Universe". V únoru 2024 se vrátí do Česka (10.07.2023 10:46)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Imagine Dragons Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu