shop.musicserver.cz
Slyšeli jsme "Klenot" Vypsané fiXy. Jaké album bude?

Slyšeli jsme "Klenot" Vypsané fiXy. Jaké album bude?

Vydáno: 02.09.2009 12:00 v sekci Novinky - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Vypsaná fiXa - Klenot

Vypsaná fiXa - Klenot
© facebook interpreta
datum vydání: 09:09 09.09.09
studio: Kore, Londýn
produkce: Dušan Neuwerth, Jan P. Muchow, Guy Fixsen
mastering: Tony Cousins, Guy Fixsen
label: SanPiego Records
tracklist: Naše nebe, Holka s lebkou, Suprkino, Psychokuna, Scifi povídka, Panenka Chou Chou, Velká láska, Okresní knihovna, Sirény, Klenot, Závod, Duchové

Vypsaná fiXa - Klenot poslechovka
© Vypsaná fiXa
V devět hodin a devět minut devátého dne devátého měsíce devátého roku tohoto tisíciletí vyjde "Klenot" Vypsané fiXy. Čtveřice ze San Piega Pardubic desku brousila s pomocí velkých producentských jmen, nahráli jej v Anglii a vychází na jejich vlastní labelu. Jak ke všemu tomu došlo?

"V Česku už jsme zkusili všechno," prohlásil producent fiXy Dušan Neuwerth. Kapela se přesto rozhodla po "Fenoménu" angažovat jeho producenta opět jeho. U jednoho piva při diskuzi, jak to ti Angláni dělají, že jim desky tak dobře hrají, vznikl ale nápad natočit pátou řadovku v Británii. V té chvíli možná náhodnou a na první pohled šílenou myšlenku Márdi a spol. nezatratili. Naopak se ji rozhodli realizovat. A to i přesto, že vydavatelství odmítlo uvolnit na nahrávání peníze, takže kluci byli odkázání na vlastní finance. Proto vznikl label SanPiego Records. Z plánované investice do nové kapelové dodávky tak muselo sejít, ale dobrou zprávou bylo, že alespoň začala padat libra.

Vypsaná fiXa - Klenot poslechovka
© Vypsaná fiXa
Při vymýšlení nápadů na desku v Česku začalo hledání anglického studia a producenta. "Producentskou práci by měl vzít i někdo zvenčí, kdo nemá vztah ke kapele," vysvětlil rozhodnutí Márdi. Kvůli nedostatku referencí, přehledu nebo kvůli nekomunikaci studií však bylo poptávání velmi obtížné. Na scénu proto přišel Jan P. Muchow, který doporučil Guye Fixsena. Podobnost jeho jména se jménem kapely je vtipnou náhodou. Ten pak nabídl i studio Kore v Londýně. FiXa dostala dvanáct dní v únoru. Nedlouho předtím tam nahrávali třeba The White Lies.

Nahrávání prý bylo náročné, vysilující, ale pro kapelu samozřejmě přínosné. Tvorbu alba popisuje (svým nezaměnitelným stylem) Márdi na speciálním blogu, jehož přečtení je pro fanouška povinností. Do Česka skupina dojela se čtrnácti nahranými skladbami.

Vypsaná fiXa - Klenot poslechovka
© Vypsaná fiXa
Ty si Muchow a Neuwerth rozdělili a dále je mixovali, aby v březnu jeli opět za Guyem na finální mix. Tam však nakonec dorazil pouze Dušan, Honza totiž zůstal v Praze, neboť očekával narození syna. Přesto probíhalo míchání bezproblémově, nakonec nevadilo, že Honza nejel, protože spolupracoval s dvojicí v Anglii po Skypu.

"Byl konec března a deska měla vyjít až v září. Zvláštní. Takhle jsme to ještě nikdy neudělali. Vždycky jsme to nahráli a za čtrnáct dní to vyšlo," přiznal frontman. Ve stejné době teprve FiXa vydala svůj poslední videosingl "Ruzyně" z "Fenoménu". Ten přinesl dospělejší zvuk, na který si zvykli fanoušci, ocenili ho kritici a přilákal i nové posluchače. Jakou odezvu asi vyvolá "Klenot"? My už jsme album slyšeli v létě po jeho masteringu v pražském studiu Audioego, kam se sešli oba čeští producenti i celá kapela.

Vypsaná fiXa - Klenot poslechovka
© Vypsaná fiXa
Fakt 1: Hned v úvodní "Naše nebe" si Márdi skvěle zařve a otevře album.
Fakt 2: Deska je místy hodně ostře kytarová.
Fakt 3: Nakonec ale má jen dvanáct tracků se stopáží sotva 40 minut.
Fakt 4: Zato skladba "Okresní knihovna" je s více než šesti minutami zaručeně nejdelší písní fiXy.
Fakt 5: První písně zní docela neobjevně, postupně ale na "Klenotu" naleznete mnoho zajímavých částí, melodií, postupů.
Fakt 6: Příkladem budiž použití šíleného nástroje stylophonu (ukázka, jak na něj zní třeba MGMT - "Kids").
Fakt 7: Singlovka "Holka s lebkou" o vykalené dvojici je nesmírně chytlavá a hravá.
Fakt 8: Dojde ale i na balady, jako například "Scifi povídka".
Fakt 9: "Klenot" vychází v 09:09 9.9.2009.

Vypsaná fiXa - Klenot poslechovka
© Vypsaná fiXa
Zvláštností na vydání je forma distribuce. S Márdim jsme se při poslechovce bavili o stahování MP3 a tehdy ani nevěděl, jestli lze někde fiXu legálně stáhnout. A nyní se rozhodli, že po vzoru Wohnoutů bude "Klenot" ke stažení na portálu t-music za dobrovolnou cenu. Ve stejný den se také spustí prodej desky na CD přes e-shop skupiny, běžné sítě obchodů se přidají až o měsíc později. Pro fajnšmekry je pak přichystaná možnost koupě "Klenotu" na vinylu také přes e-shop. K objednávkám po webu dostanete také osobní věnování.

A aby toho nebylo málo, tak na vaši oblíbenou kapelu se můžete přijít podívat naživo díky koncertní šňůře, která má start v podobě křtu 23. září v pražském Lucerna Music Baru. Do té doby si už přečtete naši recenzi a "Klenot" pořádně naposloucháte.

NÁZORY
  • je to dobre, ale umi lip... (eagle-eye, 10.09.2009 21:26) Reagovat

    jak uz je naznaceno v clanku, kratka stopaz, malo songu, z toho na prvni poslech zaujmou tak 4 (u me osobne nase nebe, holka s lebkou, sireny a klenot)... velkou cast desky zabira Okresni knohovna, ke ktere muzu napsat snad jen to, ze je dlouha... jako VF mam delsi dobu rad, ale hudebni postupy jsou lehce odhadnutelne uz po par vterinach kazdeho tracku, posloucha se to fajne, ale Fenomen nebo Brutalni vsechno zustalo podle me neprekonano... Fenomen mi prisel nejvymakanejsi a Brutalni vsechno zustane asi Brutalne dobre, takze nejlepsi...;-)

    • Re: je to dobre, ale umi lip... (langosh, 11.09.2009 14:29) Reagovat

      Chce si to poslechnou několikrát - s každým poslechem to jde nahoru. Kvalit Fenoménu to ale zřejmě nedosáhne - ten byl nářez hned o počátku a nikdy se to neohrálo. Nicméně dám jim šanci...;-)

      Roman

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jestli tam byl, měl by František Kafka radost. Kafka Band pokřtil svůj "Proces" v Paláci Akropolis (17.01.2024 15:00)
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Audio: Kafka Band zve v čerstvém singlu "Maskenball - Maškarbál" na (možná) poslední večírek (01.08.2023 11:11)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)
- Video: Vypsaná fiXa vydáním živáku "Štěstí Jimi Dixona" slaví dvacet let alba "Bestiálně šťastní" (28.06.2023 13:23)
- Fotogalerie: Silný druhý den Rock For People přes skla objektivů (10.06.2023 12:19)
- Audio: Kafka Band představuje "Shame - Stud", pilotní singl z chystané desky "Der Process" (06.06.2023 14:08)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu