shop.musicserver.cz
Sunn O))), Pita, Sacre Coeur, Praha, 4.6.2009

Vibrační mše se Sunn O)))

Vydáno: 05.06.2009 18:52 v sekci Naživo - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Americká dronemetalová dvojice Sunn O))) v Praze, v rámci festivalu Stimul, zakončila svoje světové turné. Jejich táhlé tóny rozvibrovaly kostel Sacre Coeur a s nimi i vnitřnosti posluchačů. Černá mše s metalovými experimentátory byla totiž pořádně nahlas.

Live: Sunn O)))

support: Pita
místo: Sacre Coeur, Praha
datum: 4. června 2009

Sunn O)))
© Elliott Thomas
Koncert americké dvojice Sunn O))) může někomu připadat jako svérázná performance nebo dokonce jako absurdní divadlo. Dva muži v kápích trápí s horami reproduktorů na pozadí devadesát minut svoje kytary a topí posluchače v hlukové lázni držených tónů či zpětných vazeb. Rádi hrají v kostelech, které naplní hustou umělou mlhou. Speciální akustický prostor kostelů se navíc stává dalším nástrojem. Jak ukázal jejich první pražský koncert v odsvěceném novogotickém kostele Sacre Coeur na Smíchově, je to zážitek s velkým Z.

Festival Stimul v posledních letech přiváží do Prahy hlukové extremisty, jako jsou Merzbow, Jazkamer nebo Keiji Haino, na které se vyplatí vzít špunty do uší. Že ani tentokrát nepůjde o žádnou selanku, naznačil už předskokan Peter Rehberg alias Pita, který z kúru nad vchodem do kostela snášel na příchozí ze svého laptopu drsný kosmický noise. Chvilkové vydechnutí v podobě zmutovaného popu vždy rázně utnul další dávkou zvukového haraburdí. Bylo to pěkně nahlas, ale jak se ukázalo o něco později, Pita zesilovače teprve zahříval.

Sunn O)))
© Elliott Thomas
Sunn O))) nastoupili zhruba o půl desáté. Stephen O'Malley i Greg Anderson jsou jména známá na scéně experimentálního metalu (Burning Witch, Thor's Hammer, Khanate), a tak v publiku převažovaly černé mikiny a trička s metalovými logy. Sunn O))) se ale žánrovými škatulkami příliš neomezují a čtvrteční "mše" nás zavedla spíše do noiseové sféry. Jejich aktuální album "Monoliths & Dimension" nabízí delikátní průnik drone metalu, soudobé vážné hudby a free jazzu, na koncertě se ale Sunn O))) vrací ke svému deset let starému debutu "The Grimmrobe Demos". Písničky? Zpěv? Melodie? Nic takového na koncertě nečekejte, stejně jako před dekádou jen zapojí svoje kytary do zesilovačů a po vzoru slavné desky "Earth 2: Special Low-Frequency Version" svých hrdinů Earth bez přestávky devadesát minut vazbí a droní.

Při obrovské hlasitosti je to zážitek veskrze fyzický a každý tón cítíte ve svých vnitřnostech. Na domácí poslech to může být trochu nuda, ale kostelní seance přeje těm, kteří se hlukovým (a ne nutně nepříjemným) vlnám plně oddají. Jak už věděli pionýři minimalismu (a nebo dlouho před nimi šamani přírodních národů) - to podstatné se děje v hlavách posluchačů. Ano, delikátnější a melodičtější verzi stejného předvedl před týdnem v Paláci Akropolis laptopista Tim Hecker, Sunn O))) ale přidali ještě jeden rozměr napojením na metalovou estetiku, která vyznává zarytost charakteru přežít i ta největší muka. V tomto případě sonická.

Sunn O)))
© Elliott Thomas
Sunn O))) jsem před dvěma lety viděl v rakouské Kremži, kdy se o ozvláštnění postaral ještě vokalista Attila Csihar (stylově zašitý v režném pytli). V Praze byli druidové v róbách na pódiu osamoceni, bez Attilova záhrobního chrapotu redukovali metal na jediné klišé - čistý riff v hlemýždí rychlosti. Devadesát minut bylo možná trochu příliš, ačkoliv čas v podobných chvílích plyne trochu jinak. Sám jsem se šel na chvíli projít před kostel, kde se k drženým tónům podladěných kytar přidalo ještě nervózní klepání kostelních vitráží. Pokud se nepletu, tak hlukový nápor přežily.

Na závěr proměnili Sunn O))) svoje kytary v hlukové generátory a dohnaly hlasitost do nejzazších extrémů. Pak už přišla jen úklona. Přídavek? Ten si každý posluchač odnesl domů v pískajících sluchovodech. Díky Stimulu si můžeme odškrtnout další zásadní kapelu současné hudební alternativy, která do Prahy navíc přijela na vrcholu svých sil.

NÁZORY
  • Bylo to výborné! (beonair, 06.06.2009 01:01) Reagovat

    Říkal jsem si před koncertem, že záměr přehrát naživo pro mě osobně jejich nejslabší album The Grimmrobe Demos bude bez všech těch hostů a pestřejšího pestřejšího materiálu jen polovičním zážitkem, ale kdeže... Teprve teď můžu s klidným svědomím říct, že chápu podstatu tvorby Sunn O))) a intenzitu prolínání zvuku právě a jenom dvou kytar. Boží!

    • Re: Bylo to výborné! (flames, 09.06.2009 11:47) Reagovat

      Nejslabší album? Právě naopak, GrimmRobe Demos patří mezi jejich nejlepší materiál. Ale buď to tak je, nebo to tak není.

  • Sunn O))) (Elkavar, 06.06.2009 01:46) Reagovat

    Těžko hledat v současné době něco originálnějšího a hudebně hodnotnějšího.

    • Re: Sunn O))) (jenda, 06.06.2009 03:35) Reagovat

      Ano, Sunn O))) je v dnesni dobe jedna z nejoriginalsich a hudebne nejhodnotnejsi skupin. HAHAHAHA, nerikam, ze nazivo to muselo bejt spatny, ale pustit jen tak jejich CD a muzu umrit nudou. A oznacovat je temihle slovy je jen znameni, ze vas hudebni rozptyl je velmi maly.

      • Re: Sunn O))) (Elkavar, 08.06.2009 12:19) Reagovat

        Prosim Vás, jendo, co Vy víte o mém hudebním rozptylu?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 47/2021 - od Deep Purple přes Westlife po Black Label Society (01.12.2021 16:35)
- Sunn O))) v Praze představí nové album "Life Metal" (26.02.2019 17:59)
- Sonická extáze Sunn O))) se objeví po dekádě v Praze (16.11.2018 10:00)
- Publicistika: Rockoví producenti - šílenci a inovátoři (část čtvrtá) (10.09.2009 05:00)
- Publicistika: Zaostřeno na podpultovky 22/2009 (04.06.2009 05:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu