Kam míří Michal Prokop?

06.02.2001 05:00 - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

Zajímavé kompilační dvojalbum Odněkud někam připravil muzikant a politik Michal Prokop.
6/10

Michal Prokop - Odněkud někam

Skladby: Ke dnu, Dneska je naposled, Nech mě bejt, Ra Ta ta, Esther, Odněkud někam, Miss July, Někdy, Jeden Džbán, Nádraží, Zvolna, I Believe To My Soul, Hallelujah I Love Her So, Floating Bridge, Boom Boom, Nobody Knows You, When You Are Down And Out, Got My Mojo Working, Hoochie Coochie Man

Kupte si kompilaci Michala Prokopa Odněkud někam za skvělých 361,- Kč na 2CD nebo za 189,- Kč na kazetě!

Celkový čas: 94:02
Michal Prokop se po celá devadesátá léta nachází v poněkud schizofrenní situaci rockera, který přesedlal na politiku. Ač Prokopovo srdce v tomto období tepalo spíše za poslaneckou škamnou než-li na pódiu, přeci jenom bylo cítit, že si zpěvák nechává otevřená zadní vrátka do hudebního světa. Příležitostná vystoupení s Mišíkovými Etc... či Blues Bandem Luboše Andršta vyvrcholila v druhé polovině dekády účastí na projektu houslisty Jana Hrubého "Černý ovce". Prokopovo "Best Of" (2CD) vycházející na prahu nového milénia může proto být nostalgickou tečkou či nadechnutím a předznamenáním věcí příštích.

Kompilace se dotýká všech Prokopových hudební aktivit uplynulého desetiletí, od těsně předrevolučních duetů s Helenou Arnetovou ("Zvolna", "Odněkud někam"), přes keltské album "Černé ovce", ojedinělý příspěvek do muzikálu Hamlet ("Dneska je naposled"), poctu Petru Novákovi ze vzpomínkového koncertu ("Esther") až po vpravdě Prokopovské tradicionály "I Believe To My Soul", "Hoochie Coochie Man" či "Got My Mojo Working", které měl v repertoátu už Framus Five před více než třiceti lety.

Při pohledu na booklet se však vkrádá podezření z mírné megalomanie. Sedm z celkem jedenácti skladeb prvního CD totiž vyšlo právě před třemi lety (!) na desce "Černý ovce" a druhý disk je cele věnován pouze bluesovým standardům z Prokopova březnového koncertu v Lucena Music Baru. Přes Prokopovy neoddiskutovatelné pěvecké kvality tak zůstává nad formátem 2CD viset otazník. Je samozřejmě otázkou, kolik z fanoušků nemá album "Černý ovce" ve svých domácích diskotékách, nicméně zařazení zmíněných standardů a v Prokopově případě již skutečně obehraných, mi opravdu nejde na rozum. Narozdíl od nádherných písniček z prvního disku, které bez problému obstojí i při několikerém vydání, se mi nahrávání písní, notoricky známých například z předvolebních mítinků ODA, jeví jako příslovečné nošení dříví do lesa. Navíc se nemůžu zbavit pocitu jakési akademičnosti a syndromu "doprovodného bandu", který je ze záznamu cítit. Profesionální hudebníci odvedli profesionální práci, nic víc, nic míň. Jak živě a našlápnutě oproti tomu působí jediná novinka na desce "Miss July", nahraná v uplynulém roce pouze v triu s Janem Hrubým a Lubošem Andrštem. Pokud mělo být toto CD odrazovým můstkem právě do podobných končin, máme se rozhodně nač těšit.

Album: Michal Prokop - Odněkud někam
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 94:02
Skladby: Ke dnu, Dneska je naposled, Nech mě bejt, Ra Ta ta, Esther, Odněkud někam, Miss July, Někdy, Jeden Džbán, Nádraží, Zvolna, I Believe To My Soul, Hallelujah I Love Her So,


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY