shop.musicserver.cz

Hledejme autory, ne zpěváky

Vydáno: 08.06.2009 05:00 v sekci Na okraj - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Mělo dojít k destrukci zástupu stále stejných interpretů. Očekávání byla obrovská. Do stejných rozměrů však nabobtnalo i zklamání. Místo záplavy nových jmen, se rozprostřela vyprahlá poušť. Ano, řeč je o Superstar, jejíž další ročník pozvolna startuje.

Česko hledá SuperStar
© nova.cz
Kolik jmen ze všech dosavadních řad je dnes zavedenou hudební značkou? Také se vám vybavila maximálně jména Anety Langerové a Petra Bendeho? A přitom na začátku byly tři desítky nadějných interpretů. Debutové desky se dočkalo ještě poměrně dost z nich, jenže té druhé už jen pár vytrvalých. Zbytek se utopil v muzikálech, diskotékách nebo jen prožil pár minut slávy, aby měl o čem vyprávět dětem. V některých případech je to škoda, u ostatních můžeme být jedině rádi.

Na podzim se dočkáme další várky talentovaných jmen. Tentokrát v československém obsazení. Má cenu ještě doufat, že z ní vzejde tolik nová generační vlna zpěváků? Naděje sice umírá poslední, ale nejspíš se opět ukáže hlavní bolest těchto soutěží - minimální autorské zázemí, které prakticky znemožňuje novým idolům "přežít".

Z tohoto pohledu jsou na tom lépe naši východní sousedé. Peter Cmorík, Martina Schindlerová, Zdenka Predná nebo Katarína Koščová, ti všichni se podílejí na svých nahrávkách. Ať už formou textu, nebo si rovnou i skládají hudbu. A mají úspěch, aniž by museli vydávat desku plnou kompromisů kvůli masovému publiku. Příkladem za všechny budiž vítězka první řady Katarína Koščová. Její nové výtečné album (už třetí v pořadí) "Nebotrasenie" má hodně co do činění s jazzem, feelingem se blíží například deskám Dana Bárty.

Aneta Langerová
© langerovaaneta.cz
U nás je situace odlišná. Autorské nahrávky, které stojí za zmínku, vydali snad jen Petr Bende a Gába al Dhábba. Druhá jmenovaná však se svým nevyrovnaným hudebním chaosem narazila a není o ní příliš slyšet. Aneta Langerová na svém druhém albu pouze naznačila, co může po autorské stránce nabídnout. A zvědavost na třetí počin proto stoupá. Situace je pro ni o to složitější, že se kolem ní vytvořilo cosi jako aura naděje a (téměř nesplnitelného) očekávání. Není se čemu divit. Ze všech účastníků Superstar na to zůstala sama.

Na konci roku tedy budeme znát dalšího vítěze. Pokud to bude další kopie, na kterou zapomeneme ještě před jejím debutem, potvrdí se nesmyslnost podobného klání. Pak snad i ti největší pochybovači pochopí, že je opravdu na čase hledat s podobným humbukem místo krásných hlasů autorské talenty (viz Czechtalent Zlín a vítězství Tomáše Kluse). Bez nich se totiž naše (ne)populární hudba jen tak nezmění.

NÁZORY
  • A co autorská nahrávka (Lukáš Benda, 08.06.2009 11:10) Reagovat

    Michaela Foreta?

    http://musicserver.cz/clanek/25937/Michael-Foret-Uvnitr/

    Dle mého názoru po Anetě druhý nejkvalitnější produkt "Superstar".

  • Martina Schindlerová? (leo, 08.06.2009 11:51) Reagovat

    "Martina Schindlerová..... ti všichni se podílejí na svých nahrávkách. Ať už formou textu, nebo si rovnou i skládají hudbu. "

    tak toto mi je novinka, síce má 2 albumy, ale nie je autorkou čo i len 1 textu alebo hudby... a nemá ani len kapelu...
    To by sa skôr našli iní účastníci slovenskej superstar (okrem vymenovaných), ktorí sú obdobne úspešní, sami si zložili piesne, majú kapelu a veľa koncertujú...

    a ešte niečo. Na Slovensko prenikla svojho času Aneta veľmi výrazne (extrémna rotácia 3 singlov, veľa festivalov), v poslednej dobe už o nej síce nepočuť... naopak, najlepší prienik do Čiech mal Cmorik (1 singel - Dážď, ktorý hrali aj na MTV za Česko :))), ale ani zďaleka nie tak výrazne ako Aneta (v čechách prakticky nekoncertuje)

  • Česko hledá písničku (Tomáš Parkan, 08.06.2009 12:28) Reagovat

    Není to tak dávno, co Česko hledalo i písničku. Bohužel nikoho to nijak zvlášť nezajímalo. A proč? Protože to zkrátka není námět na soutěž do televize. Tahle úloha zřejmě zůstane Portám, ZlínTalentu a podobně.
    Obávám se, že český národ od této soutěže očekával víc, než od reality show mohl. Jinde ve světě nebyl Pop Idol o moc úspěšnější než u nás. Nikde nezahltil hudební trh hordou nových tváří. Dokonce ani v Americe, kde je tahle soutěž hodně populární. Proč by tomu mělo být tak zrovna u nás?

    • Re: Česko hledá písničku (bv, 08.06.2009 14:10) Reagovat

      Podle mne to bylo proto, protoze v tom nebyly prachy, nebyla na to kampan a nebylo to v hlavnim televiznim vysilacim case na Nove :) jo a neuvadel to Leos Mares.

    • Re: Česko hledá písničku (tomas, 10.06.2009 18:01) Reagovat

      Česko hledá písničku je sice jakože autorská soutěž, ale autoři si zároveň svoje věci musí interpretovat. Takže by se to spíš mělo jmenovat Hledáme všestranné talenty... NEEXISTUJE tady žádná soutěž pro autory jako takové... Jsou lidi, kteří nejsou schopní se postavit na pódium, ale napsat hudbu nebo text umí...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Audio: Petr Bende novou verzí hitu "Já budu chodit po špičkách" zve na svá dvě koncertní turné (27.09.2023 11:58)
- Aneta Langerová a Korben Dallas vydávají vinyl "Nekonečně" a vyrážejí na společné turné (14.09.2023 15:39)
- Video: Igor Orozovič zve duetem s Anetou Langerovou "Je to tak dávno" na letní koncert na Vyšehradě (06.06.2023 08:14)
- Audio: Aneta Langerová nazpívala skladbu pro bývalou první dámu. "Píseň pro Olgu" nese světlo dobré vůle (15.03.2023 14:15)
- Video: "Dezertér" v podání Petra Bende a Báry Štěpánové je sympaticky lidovkový (12.03.2023 10:25)
- Naživo: Nádherný zpěv, intimita a harmonie. "Dvě slunce" Anety Langerové zářila v pražském Studiu DVA (17.12.2022 18:36)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu