Návrat bez aplausu

22.05.2009 12:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Eminem vydal poslední studiovku a výběr hitů před čtyřmi lety. Muzikanti ale jen tak sedět nevydrží, takže Eminem se vrátil. Už teď je jasné, že novinky "Relapse" se jen díky jménu prodá obrovské množství. Bohužel ale nedopadla nijak slavně. Opona asi měla zůstat po nevýrazné předchozí placce stažená.
6/10

Eminem - Relapse

Skladby: Dr. West (Skit), 3 a.m., My Mom, Insane, Bagpipes From Baghdad, Hello, Tonya (Skit), Same Song & Dance, We Made You, Medicine Ball, Paul (Skit), Stay Wide Awake, Old Time's Sake feat. Dr. Dre, Must Be The Ganja, Mr. Mathers (Skit), Déjà Vu, Beautiful, Crack A Bottle feat. Dr. Dre & 50 Cent, Steve Berman (Skit), Underground
Vydáno: 18.5.2009
Celkový čas: 76:05
Vydavatel: Universal
1999-2002. To byly Eminemovy roky. Kontroverzní úspěšný bílý rapper. Jednoduchá, ale přesná nálepka. "The Real Slim Shady", "Stan", "Without Me", "Cleanin' Out My Closet"... Na tyto hity velmi těžko navazoval v roce 2005 posledním řadovým albem "Encore". Čtyři a půl roku po něm nyní přichází "Relapse". To v překladu znamená upadnout zpátky do nějaké závislosti, což poukazuje na Eminemovu závislost na prášcích, z kterých je také vymozaikovaný cover. Bohužel ten úpadek zde platí i v druhém slova smyslu: Eminem se totiž nedokázal sebrat a po vesměs průměrném "Encore" úroveň nezvedl.

Je s podivem, že si s produkcí nevěřil jako na skvělé "The Eminem Show" a raději ji dal do rukou jednomu jedinému člověku. A to může být dvojsečná zbraň. Tím "tahákem" alba je totiž Dr. Dre, jehož kredit se za poslední roky pěkně snížil. Nejde ani o to, že jeho sólovku "Detox" vydává želví rychlostí, ale spíše o to, že za poslední půldekádu dokázal vyprodukovat pět poslouchatelných písniček a zvládl tři dobré featuringy. Jak tedy funguje duo Eminem - Dr. Dre? Oni se určitě mají hrozně rádi, ale to nám může být úplně jedno, my chceme pořádný hiphopový matroš.

Přitom pilotní singl "Crack A Bottle" je skvělý. Připomenu, že pouze "Lose Yourself" také dosáhlo vrcholu amerického žebříčku. Eminem, Dre i 50 Cent mají na "Crack A Bottle" opravdu hvězdnou formu a dosažení number one billboard spotu bylo jen otázkou času, než se leaknutá písnička dostane do oficiálních prodejních kanálů. A tam vyhrála dokonce i bez videoklipu. Další stejně povedený hit ale na "Relapse" nenajdete. Máme tady takového pokračovatele hravých písniček "The Real Slim Shady"/"Without Me"/"Just Lose It" s názvem "We Made You", ale už to není ono. Beatem pozitivně znějící skladby na "Relapse" přesto baví více: ironicky rozverná "My Mum" o drogové závislosti se povedla, arabsky znějící "Bagpipes From Baghdad" je vítané osvěžení.

Pak se ale dostáváme k druhému typu tracků. Což je jakýsi temný styl, kde Eminem do tvrdých Dreho instrumentálek většinou vykládá těžce kriminální příběhy. Nemůžu si pomoct, při překladu starých alb jsem se uchechtával, zde však jeho hru na murder-rapist-killer neberu.

A ještě když v singlovém "3. a.m." nasadí tak protivné zabarvení hlasu. Samozřejmě deska mezi nevýraznými nebo hluchými místy má spoustu lepších momentů a z toho vychází i celkové docela smířlivé hodnocení, je však alarmující, v jakém průměru se Eminem už dlouho nachází.

Ještě poznámka: desku segmentují oblíbené skity, kdy v tom posledním Eminem pokládá manažerovi na stůl dvě CD. Ano, Eminem s Dr. Dre plánují ještě na tento rok "Relapse 2". Nejsem si jistý, jestli ho chci. Jestli ještě vůbec něco chci od Shady/Aftermath.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY