shop.musicserver.cz
Sedm kroků pětadvaceti lety Plexis

Sedm kroků pětadvaceti lety Plexis

Vydáno: 11.08.2009 05:00 v sekci Komentované diskografie - Martin Višňa | foto: plexis.ic.cz

Pražská punková úderka Plexis slaví v srpnu úctyhodných 25 let od prvního koncertu. Při této příležitosti vydala už v polovině května reprezentativní kolekci svých největších hitů, kde také najdeme tři nové skladby. Vydejme se na malý exkurz historií kapely, ať si připomeneme, z čeho pánové vybírali.

Plexis2009
© plexis.ic.cz
Na úvod se však nesmíme vyhnout několika základním informacím. V počátku Plexis totiž stály kapely jako Buzzcocks, Sex Pistols nebo Ramones, které mladý Petr Hošek slýchává ze zahraničních rádií. Protože se mu jejich hudba zalíbila, obklopil se vrstevníky se stejným hudebním názorem. Název Plexis poskládal ze jmen Sex Pistols a The Exploited postupným vyškrtáváním písmen a následnou přesmyčkou. Po bytech rodičů secvičila čtveřice několik věcí a hurá před lidi a do hledáčku Veřejné bezpečnosti a dalších orgánů.

Jedenáctý srpen 1984, festival v Českém Meziříčí. Plexis zde hrají první koncert, nahrávku z něj lze vystopovat na internetu. Mnohem známější je však záznam z legendárního Hudebního parníku Vltava o necelý rok později, kde si s Hoškem zazpívala v několika písních Jitka Asterová. Netrvalo však dlouho a přišel zákaz činnosti kvůli údajné propagaci alkoholismu a fašismu.

Prvotní období kapely se dá charakterizovat jednoduše - obrovské nadšení do hraní, vtipné texty, hudebně však nic převratného, spíše naopak, většina písní zní dost podobně. Některé songy se později objevují také na regulérních deskách, třeba píseň "Probuzení" z alba "To" je jednou z nejstarších od Plexis vůbec, hráli ji už na prvním koncertě pod názvem "Narkotický spánek". Stejně stará "Radka" se pak dá považovat za jeden z prvních evergreenů Plexis, fanoušci si ji vyžádali také na bestofku.


Půlnoční rebel (1990)
Plexis - Půlnoční rebel
Plexis se na pódia vrátili na konci roku 1988, původní repertoár obsahuje hardrockové prvky, což dosavadní fanoušci kapele zazlívali, ani kritika negativy nešetřila. Přesto lze označit dobu okolo vydání debutové desky "Půlnoční rebel" jako zlatou éru kapely. Plexis se objevují v televizi, točí klipy, píseň "Svět jsou jen bary" je dodnes asi jejich největší hit, vůbec celá deska, byť ji někteří kritici označili za prvobytně pospolný hardrockový šraml s nesmyslnými texty (z knihy "Kytary a řev aneb Co bylo za zdí"), je podle mnohých nejlepším albem v diskografii Plexis. "Půlnoční rebel", "Ona neví, o co jde", "Televize", "Je to hra", "Punk a pláč"; čtveřice Hošek-Vitáček-Brož-Johny Chaos vysypali z rukávu s pomocí Miloše Dodo Doležela jednu dnes již legendární pecku za druhou.
Zajímavost: Plexis natočili k "Půlnočnímu rebelovi" klip, který však nikdy nebyl odvysílán - ihned putoval do trezoru.

Hodnocení: 9/10

Coververze

Petr Hošek často při skládání pro Plexis sáhl do repertoáru svých oblíbenců a nejedna z coververzí patří do zlatého fondu kapely. Vždyť kdo by neznal "Svět jsou jen bary", předělávku "Pet Semetary" od Ramones, od nichž si Plexis vypůjčili ještě mimo jiné také pecku "Somebody Put Something In My Drink" ("Už mi to kroutí nohy")? K oblíbeným zdrojům také patří tvorba The Exploited; zatímco "Špek" k nim jen odkazuje svým drajvem, "Sid Vicious" je stále vyznání obdivu k basákovi Sex Pistols, jen s českým textem. Mezi dalšími pak najdeme třeba píseň "Góóól", původně od Toy Dolls nebo dokonce nepříliš vyvedený cover "Back In U.S.S.R." od The Beatles. Nově se pak na "Best Of" objevuje "Greatest Cockney Ripp Off" od Cockney Rejects, česky jako "My pijeme pivo".


White Killer (1991)
Plexis - White killer
Před natáčením druhé desky se ovšem rapidně změnila sestava: basu místo Brože vzal do rukou Filip Kolací, za bubny se posadil Jarda Stuchlý z další rozjeté pražské party Michael's Uncle, zůstal Johny, Hošek už nebyl Sid, nýbrž Axl. Inspirace brali z poslechu Guns N‘ Roses a jim podobných, punk šel stranou. Album "White Killer" působí zvukově sterilně, monotónně, chybí mu jasný tah na branku, přesto je instrumentálně dosti zdařilé a neobsahuje špatné písně, kousky jako "To se stává" nebo "Víš, co chceš" by klidně mohly být v koncertním repertoáru. Hošek se však k "Zabijákovi" a následné trojce přihlásí až při skládání best of kompilace k pětadvaceti letům kapely.
Zajímavost: Albu dominuje téměř sedmiminutová hardrocková kompozice s názvem "White Killer", která, ač vypráví o blíže nespecifikované dívce, je vlastně o členech Plexis, kteří v té době již měli dost zkušeností s drogami.

Hodnocení: 6/10


III (1993)
Plexis - III
Prý největší komerce v diskografii Plexis, za což jistě může singl "Déšť" - pomalá, téměř akustická píseň, která svého času rotovala v hitparádách doprovázená romantickým videoklipem. Ovšem tím dostává "Trojka" nepříliš objektivní nálepku, vždyť její profil je bohatší - od reggae prvků ("Rozpoutej pouta") přes klidné vody pop-rocku ("Preludium") po punk-rock ("Holocaust") či metal ("Radost"). "III" je neprávem opomíjená deska, na rozdíl od předchozího "Zabijáka" z ní však Plexis občas sáhnou po pecce "Holocaust". Koncem následujícího roku po předskakování legendám Ramones v pražské Lucerně, kdy na kapelu létal toaletní papír, Hošek Plexis rozpouští.
Zajímavost: V době natáčení trojky nemají Plexis stálého basáka - Filip Kolací odešel, místo něj přišel šéf Michael's Uncle Petr Stanko coby druhý kytarista. Pánové se tak u basy vystřídali všichni, vypomohl i David Koller, který album produkoval.

Hodnocení: 6/10

DJ Mucho, zrádce punku

Možná si vzpomenete na Kurt komiks druhdy vycházející v časopisu Report. Petr Hošek v něm přišel o život coby zrádce punku, střílel samotný Sid Vicious, Hoškův velký vzor. Hoška v polovině 90. let začal fascinovat svět elektronické hudby a gramců, stál u kořenů house party v Česku. Jelikož však zároveň bojoval s nedostatkem živého hraní, obnovil Plexis v nové sestavě. Časem vzhledem k náklonnosti k Latinské Americe, jejímu fotbalu a hudbě přijal přezdívku Mucho. Dnes můžeme vidět jednou Petra Hoška coby zpěváka a basáka Plexis, podruhé zase DJ Mucha s plastovými tykadly za gramofonem buď sólově nebo v partě Maradona Jazz, kde se hudebním projevem z lásky k latinu zpovídají další osoby českého tvrdého rocku - Hraboš z Našrot nebo Jarda Stuchlý z Michael’s Uncle.
S hudbou související je pak ještě jedna zrada: Hošek pod přezdívkou Sid figuruje na seznamech spolupracovníků s StB. V roce 1988 údajně předal orgánům informace o vydavatelích jednoho punkového časopisu. Spolupráce ovšem není stále vyjasněná, Hošek pouze kdysi řekl, že ho vždy sebrali na ulici a odvezli na Bezpečnost, prý často i pod vlivem. Protože se více nechce o této šmouze na pověsti bavit, mají třeba Plexis zakázané vystupování na trutnovském festivalu.


To (1998)
Plexis - To
Hošek se v polovině devadesátých let věnoval rozjíždění taneční scény v Praze, brzy mu však začalo chybět živé hraní. Oprášil tedy svého červeného Rickenbackera, na kterého hrával v partách Do řady! a Michaels Uncle, spojil se dohromady s mladíky Dušanem Léblem a Martinem Švecem a výsledkem byla v druhé polovině osmadevadesátého čtvrtá studiovka Plexis s názvem "To". Kapela na ní šlape lépe jak švýcarské hodinky, jedna punková vypalovačka střídá druhou ("Špek", "Nevadí", "Sid Vicious", "Tralala song", "Už toho mám dost"), klip na titulní píseň "To" rotoval v televizních hitparádách. Někteří kritici připisovali úspěšný comeback Plexis zvýšenému zájmu o kapely typu Offspring nebo Green Day, dle mého je "To" doposud nejlepší deskou Hoškovic bandy.
Zajímavost: Píseň "To" i videoklip na ni jsou přímo inspirovány dějem stejnojmenného hororu Stephena Kinga, v němž vystupuje postava vraždícího klauna.
V polovině alba se objevuje šestiminutovka "Globalizace", elektronická skladba vzniklá údajně jako improvizace ve studiu s Bouramou Badjim z Hypnotixu.

Hodnocení: 10/10


Už mi to kroutí nohy (2000)
Plexis - Už mi to kroutí nohy
Novou desku, nesoucí se ve stejném duchu jako předchozí "To", natočili Plexis ve čtyřech - ke kapele se během turné přidal Zdeněk Petr, tehdy kytarista kapely P.S., produkce se po deseti letech opět ujal Miloš Dodo Doležal. "Nohy" jsou však o trochu horším bratříčkem předchozího počinu. Ne že by neobsahovaly dobré písně, ale jako celek působí slaběji, nemají takový náboj. Přitom Plexis vybírali nejen z nových písní, ale také ze starého, nehraného fondu: dřívější "Hospoda U Zpěvců" dostala nový kabát a přeměnila se v "Calambre", součástí jsou i dávné "Kočičky", oživení se dočkal také stařičký "Máj" nebo píseň "Co je moc, to je moc". Jenže třeba takový "Skandál" působí dost prvoplánově, pokud "Globalizace" byla vtipná, tak "Seattle Prague" je jen vycpávkou a "Šlehačkou do držky" zkrátka není tak dobrá jako "Nos Vámos de Marcha" na předchozí desce.
Zajímavost: Prvně se na desce Plexis objevuje dechový nástroj - saxofon, a to hned ve dvou skladbách, pomalejší písni "Proti zlýmu" a dvojsmyslném "Marihuáši".

Hodnocení: 8/10

Boční projekty

Každý ze členů Plexis si v době tvůrčích pauz kapely odskočil do nějaké jiné party a buď se stal její trvalou součástí, nebo jen dočasným elementem. Nejaktivnější v tomto směru je asi kytarista Zdeněk Petr, který drhne struny ve Třech sestrách, občas se také objeví na pódiu s metalovou Arwou nebo obnovenými P.S., případně ještě dalšími partami. Dušan Lébl žije svůj druhý život v Apple Juice, u kterých kdysi tloukl do bicích také Martin Švec, ten je však nyní bubnobijcem v kapele Egotrip. A konečně Petr Hošek, který, jak bylo již zmíněno, vystupuje jako DJ sám nebo v latino partě Maradona Jazz.


Best Of (2008)
Plexis - best of
V roce 2004 se asi prvně spekulovalo o nové desce Plexis v novém tisíciletí. Mucho & spol. se po dvou letech vrátili na festivalu Rock For People na pódia, na podzim oslavili 20 let existence kapely. Hošek se od té doby několikrát nechal slyšet, že nová deska bude, Plexis brzy oslavili údajný tisící koncert v pražské Akropoli (listopad 2005), Hošek čtyřicátiny (únor 2007), po novém počinu však ani vidu, ani slechu, pánové se věnovali svým dalším projektům (Mucho: Maradona Jazz, Dušan: Apple Juice, Martin: Egotrip, Zdeněk: Tři sestry). Naplnění všech slibů a přání přišlo až v rok 25. výročí prvního koncertu - během květnového vystoupení na pražském Džbáně pokřtil Hony Haubert z Visacího zámku "Best Of", na němž se kromě 21 hitů a jednoho vtípku v podobě flámové verze "Radky" objevily také tři novinky, kterými kapela jasně dala najevo, že ještě nepatří do starého železa. Koncem tohoto roku by pak chlapíci měli natočit ještě novou řadovku, ve čtvrtstoletí dlouhé historii kapely teprve šestou.

NÁZORY
  • mno (j, 14.08.2009 12:33) Reagovat

    Plexis jsou fajn. Ale ŽÁDNÁ z jejich desek nestojí za 9/10 a dát jim 10/10 může jen zaslepený fanatický fanoušek...


    • Re: mno (Martin Višňa, 14.08.2009 15:20) Reagovat

      hodnocení je těžce subjektivní a ovlivněné osobními prožitky a jinými skutečnostmi, přesto si troufám tvrdit, že třeba album To, kterému jsem udělil 10 z 10 se vymyká z tehdejší české punkrockové produkce, má velmi dobrý a dynamický zvuk, je soudržné, ale zároveň pestré, navíc je to mé první originální punkové CD, které jsem vlastnil ... takže asi jsem zaslepený fanatický fanoušek.. :-P

  • Zrádce punku?Bože!!!!Nesmyls! (Terka Viciousová, 29.08.2011 15:08) Reagovat

    Takže vy je takhle pomlouváte?Zrádce punku?K s míchu!Ano maj i jinou vášeň než Plexis nebo Punk!A co je vám do toho?Nechte je bejt do prd**e nebýt Petrových úletů tak nejsou dnes Plexis 100% ale 20% vemte si Sid Vicious Nancy miloval a nenechal si do života kecat od takových de***ů jako jste vy!Těžký komentátoři jasně že 10/10!Dostaly se až legendu.Péťa má dobré srdce kde asi bere tak dobré písně od svého srdce a proč by měl zrazovat punk?Vy umýte jen pmlouvat!Pkud punker pmlouvá punkera neb bije holku tak t není punker a to byste měly vědět vy těžký punkeři:DDA nepomlouvejte není t hezký!!!!!!

    • Re: Zrádce punku?Bože!!!!Nesmyls! (iggy op, 29.08.2011 15:18) Reagovat

      jéhehehehehehehe :D:D:D:D muck :*

      • Re: Zrádce punku?Bože!!!!Nesmyls! (Terka Viciousová, 29.08.2011 19:15) Reagovat

        :D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Plexis a jejich oslavný mejdan ke čtyřicetinám a nedožitým Hoškovým narozeninám se povedl (12.02.2024 10:14)
- Fotogalerie: Jak se slavily čtyřicetiny Plexis a vzpomínalo na frontmana Petra Hoška (10.02.2024 18:25)
- Plexis oslaví 40 let a nedožité sedmapadesátiny Petra Hoška (31.01.2024 13:58)
- Video: Tři sestry a Synové výčepu si v klipu "Kovárna se otvírá" hrají na hospodu (08.12.2023 16:41)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Recenze: Tři sestry & Synové výčepu se spojili, aby zachytili život a dobu "Františka z Braníka" (28.10.2023 09:00)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Zemřel Petr Hošek, lídr punkových Plexis (23.01.2023 11:48)
- České rockové ceny Břitva oznamují nominace za rok 2021 (03.06.2022 09:48)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen U2 Themroc Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu