shop.musicserver.cz
Ve studiu s Please The Trees

Ve studiu s Please The Trees

Vydáno: 14.05.2009 05:00 v sekci Publicistika - Radek Londin | foto: Radek Londin / musicserver.cz

Jejich debutová deska "Lion Prayer" před rokem a půl rozvlnila nepříliš bouřlivou hladinu české rockové alternativy a vnesla do ní něco z americké písničkářské tradice a hymnického noise rocku. Táborsko-pražská čtyřka Please The Trees natáčela nedávno základ druhé desky a musicserver byl u toho.

Please The Trees - studio
© Radek Londin / musicserver.cz
Krásné jarní odpoledne rozevírá zelené vějířky na koncích větví. Zahradu uprostřed vilové čtvrti pod táborským hradem Kotnov osvětluje nedělní slunce, z přízemního pootevřeného okna brumlá baskytara. Vedle sedí frontman Václav Havelka, kterého mnozí znají ze sólového projektu selFbrush. "Původně jsme chtěli zkusit něco nového a jít do regulérního studia, ale nakonec jsme se rozhodli nahrávat v domácím prostředí. Je pro nás ideální, máme tady veškerý komfort a pohodu," načíná. Z protější lavičky se ozve pán domu a kytarový ilustrátor kapely Zdeněk Kadlec: "Spíme tady, jíme tady, trochu jako Red Hot Chili Peppers v té proslulé usedlosti, když dělali 'Blood, Sugar, Sex, Magic'." Oba kytaristé mají prozatím volno, dnes nahrává své basové party Karel Sychra pod dohledem producenta Amáka (Michal Šťastný, ex-basák Sunshine), který pracoval i na debutu "Lion Prayer". "Raději jsme přispěli Amákovi, aby přijel se studiem za námi, než abychom někde ve stresu řešili, že přetáhneme čas a investovali do někoho cizího," dodává Václav s tím, že Amák je vlastně tak trochu pátý člen kapely.

Jak se nahrávalo

ČTVRTEK - Instaluje se mobilní studiové vybavení. Aparáty ve zvukově izolované zkušebně jsou kabely propojené do vedlejší prosvětlené místnosti, kde je producentův velín a sedí tam i muzikanti, kteří tak posílají svou hru do zkušebny, odkud se vrací z mikrofonů do nahrávacího pultu.
PÁTEK - Všechny písničky se nahrávají nanečisto naživo v kompletním obsazení do takzvaných pomocných stop.
SOBOTA - Zkušebně vládne David Koukal a jeho bicí.
NEDĚLE - Rytmický základ dotvoří baskytara Karla Sychry.
PONDĚLÍ, ÚTERÝ - Nahrávají se obě kytary. Václav Havelka i Zdeněk Kadlec konzultují s Amákem, zda se dají zlepšit aranže vykrystalizované při živém hraní. Hlavní fáze je hotová, vokály a příspěvky hostů se nahrají později na různých místech.

Please The Trees - Karel Sychra, Amák
© Radek Londin / musicserver.cz
Vydáváme se do útrob vily, kterou obýval na konci první republiky vyhlášený houslista a kapelník bechyňské zámecké kapely. Stojíme v místnosti, jež stále dýchá érou gentlemanů, což asi moc nevnímá Karel se sluchátky na uších, soustředěně tepající do tlustých basových strun. Reproduktory klikají v pravidelném tempu. "Spoj ty šestnáctky, ať tam není pauza," hlesne Amák, otáčí se zpátky k monitoru a vrací track na začátek. Potichu si sedáme a vnímáme, jak se rodí hudba. Zdeněk jako by si v duchu přehrával svoji kytarovou část písničky, ale přeruší ho pauza. "Teď to bylo dobré, ale zkus to ještě víc s bubeníkem. Slyšíš ten akcent na virblu? Tak ho tam dej taky," radí producent a rejdí kurzorem po pracovní ploše programu Logic Pro 8. Z reproduktorů se tentokrát kromě metronomu ozývají i bicí a pomocné stopy, které kapela nahrála už v pátek. Karel se snaží basou poponést rytmus a zbytek přítomných mu pomáhá, když s ním na těžší dobu nepatrně pokyvuje hlavou. Skladba končí, všichni vypadají protentokrát spokojeně. Necháváme dvojici pracovat a vycházíme potemnělou chodbičkou kolem zkušebny zpátky na zahradu.

Please The Trees - srdeční záležitost, Zdeněk a Václav
© Radek Londin / musicserver.cz
Když už sedím se Zdeňkem na lavičce, teprve se pomalu připotácí shrbený Václav. "Bojuju s chřipkou a mám zablokovaný záda. Bolí to jak čert, ale nemůžeme si dovolit nahrávání odkládat, protože Amák je hodně vytíženej. Ve čtvrtek ráno odevzdal novou desku Sunshine a odpoledne už balil vybavení a jel se mnou do Tábora," vysvětluje Václav, zatímco Zdeněk zvedá z trávy opilého čmeláka, který mu přistál u nohy. Stáčím řeč k nové desce. Jaká bude? "Písničkovější, průzračnější a jemnější. 'Lion Prayer' vznikala v ohromné euforii, kterou jsme potřebovali zachytit. Ačkoli ji máme rádi, neměli jsme tehdy tak jasnou představu, jak má co znít a hodně věcí se upravovalo v počítači. Tahle už bude více o nás," vysvětluje Zdeněk.

Kapelu v mezidobí opustil klávesák Dan Černý a údajně teď kutí nový projekt právě s Amákem a Patrikem Kučerou, kytaristou táborských post-rockerů C. Bez Danových syntezátorů je zvuk dřevnější. "Touhle cestou chceme jít. Mnoho ale ještě změní hosté, s nimiž na desce počítáme," naznačuje Václav. Výsledný tvar zatím nepojmenovaného opusu dotvoří David Boulter, klávesák Tindersticks, houslistka Bethany Lacktorin, již téměř stálá součást projektu selFbrush, nebo steel-guitar Davida Babky, který už hostoval Please The Trees na některých koncertech. Trochou saxofonu by měl přispět Terry Edwards z Gallon Drunk, v jehož londýnských studiích nebo na zatím nejistém místě ve Spojených státech se bude masterovat. "Chystáme stejně jako na debutu také sbory. Mám jeden vysněný duet, ale zpěvačku neprozradím. Je to zatím spíše v rovině teorií, ale pro nás nic není nemožné," doplní Václav. Za zvukový vzor slouží zatím poslední řadové album amerických Wilco "Sky Blue Sky".

Co bude na desce

Osm písniček a jedna ambientně industriální vzpomínka na táborskou kapelu Some Other Place, na jejíž základech Please The Trees stojí. Navíc bude i jedna závěrečná sólová věc v podání Václava.
"Většinu jsme už hráli na koncertech, ale v trochu jiné podobě. Potenciální singl? Možná 'Easy Ride', na který lidi reagovali hodně pozitivně. Ono se těžko vybírá singl, když má většina věcí kolem sedmi minut," směje se Václav.

Jak slunce putuje k západu, dotýkáme se budoucnosti kapely. "Chceme se konfrontovat, nejen v rámci Česka. Svět je dnes propojený, z televize a internetu víš o události na druhé straně planety stejně rychle jako tamní lidé. Rádi bychom se zařadili do jakéhosi globálního proudu a nepředstírali, že jsme tady v izolované ohrádce, jak to bylo před devětaosmdesátým rokem," říká Zdeněk. Jako člověk zvyklý na takzvanou skromnost některých českých kapel, zapínám skeptickou brzdu v hlavě. Please The Trees ji evidentně ignorují. "Jasně, ono je fajn žít si v takové té pohodlné bublině, zkoušet dvakrát týdně, občas jezdit koncerty po okolí. Ono se pak lehce říká, že to takhle stačí, ale proč lidi na koncertě jen potěšit, když bychom je mohli rozsekat?" ptá se Zdeněk.

Please The Trees - Amák ve studiu
© Radek Londin / musicserver.cz
Please The Trees mají za sebou zatím jediné album, naproti však nesedí přemotivovaný náctiletý mladík, ale chlapík, který v devadesátých letech řezal cirkulárkou trubky v industriálním projektu The Three. "Nejde nám o žádnou vizi slávy, prostě tím chceme žít. Hrát na zavedených festivalech, kam přijdou lidé, a ne modlit se, aby nám pořadatel vůbec vylepil plakáty a někdo dorazil," pokračuje. Když začíná Václav vysvětlovat, jak si vnitřně obhajuje anglické texty, začínám si uvědomovat, že se celý rozhovor převrátil do defenzivní polohy. Oba ospravedlňují, že si dovolili mít nějaké ambice - v Česku, stále dost černobíle rozděleném na underground (okatý nezájem, ať nás vyčmuchá publikum) a na druhém pólu popové tlačenky (hezké české písničky z pohodových rádií), jejichž tiskové zprávy smrdí reklamštinou.

"Jsi velký jen tak, jak jsou velké tvoje sny," uzavírá Zdeněk náš rozhovor a Václav přikyvuje. Když se rozloučím a mířím klikatou ulicí k hradbám Starého města, stále trochu opitý jejich entuziasmem, zjišťuji, že ve mně vzbudili očekávání, jak ta druhá deska dopadne. Kolik lidí se stane součástí jejich snu a kolik odsekne, "dobře jim tak"? Slova mají moc, ale konečný verdikt bude patřit hudbě.

NÁZORY
  • Skvělá to kapela... (Luko, 14.05.2009 19:02) Reagovat

    PtT jsou pro mě to nejlepší na české hudební scéně. Desku Lion Prayer mám strašně rád. Viděl jsem je 2x naživo a byli prostě skvělí.Už se nemůžu dočkat nové desky. Kdo nezná tak at určitě pozná!

  • hovadina (aigle, 16.05.2009 12:38) Reagovat

    podle mě naopak jedna z nejpřeceňovanějších kapel a největších blbostí u nás.

    • Re: hovadina (Petr, 20.05.2009 00:00) Reagovat

      Hmm, no tak tys mě pobavil:D Moh bys nám sdělit, jaký jsou podle tebe nejzajímavější kapely na český scéně? Protože PtT spolu s Tata Bojs, Priessnitz, Khoibou, Prostitutes, Extází a několika dalšíma patřej rozhodně ke špičce!!

      • Re: hovadina (Pavel , 20.05.2009 15:43) Reagovat

        Nevím, viděl jsem je jen jednou (jako předskokany Tatáčů) a byl to děs, jednu písničku začínali nadvakrát, absolutní nesouhra, hudba nezajímavá, neoriginální...

        • Re: hovadina (Bea, 21.05.2009 08:39) Reagovat

          před TT nebyli PtT, ale SelfBrush - sólový projekt Vaška Havelky, PtT jsi očividně nikdy neslyšel ;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Melancholičtí Tindersticks přijedou s novou deskou v září do Prahy (22.02.2024 17:04)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Projekt Václava Havelky Fyield vydává debut. Pokřtí ho hned dvakrát (30.10.2022 20:58)
- Norah Jones rozjela vlastní podcast (03.10.2022 11:45)
- Naživo: Martin Garrix zakončil Colours Of Ostrava ohňostrojem i jedním hudebním bonbónkem (18.07.2022 17:09)
- Nové desky 21/2022 - od Liama Gallaghera přes Def Leppard po Tate McRae (01.06.2022 08:00)
- Video: Premiéra: Please The Trees v klipu k "Dive Deep" hledají duševní rovnováhu pomocí ohnivých znamení (08.06.2021 10:00)
- Nové desky 7/2021 - od Mogwai přes Tindersticks po Marka Ztraceného (23.02.2021 12:00)
- Please The Trees na EP "0" vyměnili kytary za syntezátory (05.11.2020 13:24)
- Recenze: "Full Moon 10", to je oslava sto dvaceti úplňků ve velkém stylu (01.06.2020 00:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu