shop.musicserver.cz
Tina Turner, O2 Aréna, Praha, 27.4.2009

Fantastické řádění rockové babičky

Vydáno: 28.04.2009 11:18 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Nejrůznější klišé nám tvrdí, že život začíná po třicítce, čtyřicítce, či dokonce po padesátce. Kdo ale viděl v pondělí večer v Praze Tinu Turner, jak se prohání po pódiu, klidně uvěří, že život začíná po šedesátce.Téměř sedmdesátiletá rocková babička všem ukázala, jak se má dělat muzika.

Live: Tina Turner

místo: O2 Aréna, Praha
datum: 27. dubna 2009
Setlist: Steamy Windows, Typical Male, River Deep - Mountain High, What You Get Is What You See, Better Be Good To Me, Acid Queen, What's Love Got To Do With It?, Private Dancer, We Don't Need Another Hero, Help, Let's Stay Together, Undercover Agent For The Blues, I Can't Stand The Rain, Rolling Stones Medley (Jumping Jack Flash, It's Only Rock 'n Roll (But I Like It), GoldenEye, Addicted To Love, The Best, Proud Mary
Přídavky: Nutbush City Limits, Be Tender With Me Baby
Fotogalerie

Tina Turner, O2 Aréna, Praha, 27.4.2009
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Tina Turner se velmi dlouho neukázala na koncertních pódiích. Dokonce její turné "Twenty Four Seven Tour" bylo deklarováno jako její poslední. Jenže podobné věci se obzvlášť v poslední době nedají brát vážně. Lidi zkrátka chtějí slyšet hity těchto legend a nejlépe v jejich osobitém podání. Otázkou tedy jen bylo, jak to vzhledem ke svému věku zvládne.

Už během prvních písniček se podobné pochybnosti všech návštěvníků musely vytratit z hlavy. Tina Turner vlítla na pódium krátce po osmé a bylo evidentní, že je pořád při síle a všechno jí jde jako za mlada. Samozřejmě už tolik netancovala a míň běhala po pódiu, nicméně to je tak jediná změna oproti předchozím živým vystoupením. Fantastická energie, drajv i ajfr se rozhodně nikam neztratily a o nějaké sedmdesátileté důchodkyni rozhodně nemohla být řeč. Koneckonců ona tak ani nevypadá. Stěží byste jí hádali padesát, a když ukázala nohy v krátkých šatečkách, tak ani to ne.

Tina Turner, O2 Aréna, Praha, 27.4.2009
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Aktuální turné se ohlíží za nesmírně bohatou kariérou Tiny Turner, má i takový název - "Tina!: 50th Anniversary Tour", což ve výsledku znamenalo, že sázela jeden hit za druhým, od "Steamy Windows" až po "Proud Mary", a nejen svoje. Její baladická verze "Help!" od Beatles, kterou se svojí kapelou zahrála takřka akusticky, už je více její písničkou, nicméně "Jumping Jack Flash" a "It's Only Rock'n'Roll (But I Like It)" byly opravdovou poctou Stounům se vším, co k tom patří, včetně archivních společných záběrů, u nichž se několikrát objevilo v levém horním rohu logo ČT2.

Velmi těžko se dají vyzdvihnout nějaké pomyslné vrcholy večera. Celková atmosféra i koncert gradovaly a ke konci, kdy jsem si už říkal, že mě v další písničce nemůže ničím překvapit, byl většinou opak pravdou. Přesto ale "The Best" s mohutnou podporou publika bylo zkrátka the best. Jedinou úlitbou jejímu věku byla asi půlhodinová pauza uprostřed koncertu, ale myslím, že obecenstvo ji rádo pochopilo a absolvovalo.

Tina Turner, O2 Aréna, Praha, 27.4.2009
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Koncerty Tiny Turner byly vždycky velkou show a nejinak tomu bylo i tentokrát. Obrovská scéna s dvěma úrovněmi, rozkládací projekční stěna a samozřejmě bohatý a skvěle naprogramovaný světelný park už nikoho nepřekvapí. Ale Tina k tomu přidala i svoje sexy tanečnice a s nimi spojené taneční čísla, oheň a ohňostroje, to vše doplňovali ještě artisti se sklony k bojovým uměním. Ale to zdaleka nebylo vše. Už samotný začátek, kdy se hlavní protagonistka objevila na scéně na výtahu několik metrů nad pódiem, byl dech beroucí. Při "We Don't Need Another Hero" se na scénu snesla obrovská rámová konstrukce, na které posléze probíhala reminiscence z filmu "Mad Max". Efektnější pak už byla snad jen proměna scény při bondovce "GoldenEye", kdy na pódium přibyla další úroveň a zlaté oko. Ovšem diváci si snad nejvíce užívali, když se v přídavku "Nutbush City Limits" na rameni sahajícím až k sektoru obyčejného stání vznášela nad publikem.

Tina Turner, O2 Aréna, Praha, 27.4.2009
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Ačkoli nikdo tentokrát neřekl, že je tohle poslední turné Tiny Turner, diváci si koncert užívali, jako kdyby bylo a samotná zpěvačka jakbysmet. I když měl celý koncert pevně stanovený jízdní řád, Tina nezapomněla komunikovat s publikem a společně několikrát absolvovat různá "hlasová cvičení". O početné kapele, která stála za ní, několikrát převzala i roli sboru a starala se o další střípek do neobyčejného zážitku, se nemá smysl rozepisovat. Z celého vynikajícího ansáblu vzpomenu jen jedno jméno - Euge Groove, což je jeden z nejlepších smoothjazzových saxofonistů současnosti.

Možná až příliš nekriticky vyznívá celý report z tohoto koncertu. Ale člověku opravdu běhal mráz po zádech, když viděl, jak to umí takřka sedmdesátnice rozbalit. I kdyby někdo mohl namítat, že jí to v druhé polovině párkrát ujelo (na prstech jedné ruky by to šlo spočítat), přesto musí před touto zpěvačkou smeknout. Tina Turner téměř dvou a půl hodinové vystoupení zvládla s neuvěřitelnou grácií a energií, včetně několika tanečních čísel či s běháním po pódiu, a připravila tak všem zúčastněným nezapomenutelný zážitek.

NÁZORY
  • To je ale sexbomba, že? (Obdivovatel, 28.04.2009 15:23) Reagovat

    Co myslíte? Válí to Tina Turnerová v sedmdesátce i jinde než na pódiu? Třeba jako instruktorka mladých nezkušených mužů?


  • Tina je best... (Martin Košík, 29.04.2009 02:17) Reagovat

    Byl jsem osobně na místě, stál jsem před podiem a Tina byla na dosah, nikdy by mě nenapadlo, že uvidím tuhle hudební legendu na vlastní oči z cca 7 metrů. Je mi 22 let a i když lidi v mém věku poslouchají Madonnu, Beyonce a další...musím konstatovat, byl to opravdový hudební zážitek a natolik emotivní, že při poslední písnicče, kdy se na mě Tina usmála, ukápla mi slza štěstí...dalo by se říct, že nejedno oko zůstalo suché... Ti kdo byli na místě zajisté ví, o čem mluví... Záverem snad jen dodám, že mě těší, jak je tento článek pravdivě a se vší úctou k Tině napsaný...

    • Re: Tina je best... (Lubika, 02.05.2009 21:22) Reagovat

      Plne súhlasím.. Kto prežil, nezabudne. Žena, ktorej spev vychádza zo srdca, žena, z ktorej vyžaruje neskutočná sila. Žena, ktorá každému, kto bol na jej koncerte odovzdala kúsok zo seba..


  • Neobyčejný zážitek !!!!!!!! (Alan, 29.04.2009 15:35) Reagovat

    FANTASTICKÝ KONCERT

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Keith Richards přidal k Reedově "I’m Waiting For My Man" své specifické charisma (05.03.2024 08:05)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Hrdina klipu The Rolling Stones "Mess It Up" ví, že to podělal, návrat je ale těžký (22.12.2023 07:55)
- Makrorecenze: Makrorecenze "Hackney Diamonds" Rolling Stones (14.12.2023 08:00)
- The Rolling Stones vydají živák "Hackney Diamonds" a vyrazí na turné (03.12.2023 12:55)
- Ani Viktor Sheen nesesadil Viktora Sheena z čela české albové hitparády (16.11.2023 16:00)
- Ani The Rolling Stones nesesadili Viktora Sheena z čela domácí albové hitparády (03.11.2023 07:30)
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu