Nadvláda černé potvrzena

22.04.2009 18:18 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Rádia nechala své playlisty od minulého týdne jen tak volně převalovat. Díky tomu radikálně ubylo novinek, ale na druhou stranu proběhla alespoň výměna prvního místa. Stejně jako u nejprodávanějších desek, kde došlo k naplnění očekávaného. Ovšem co vítěz, to jiná váhová kategorie.
Morandi
© facebook interpreta
RÁDIA - Tak dlouho se přetahovala děvčata o jedničku, až se na ni dostal europopový boyband. Jestlipak by bylo možné, aby v Rumunsku vyhrál podobnou hitparádu český zástupce? Je to zvláštní, náš domácí střední proud se snaží, seč může, ale podobný průlom nikde. Na druhou stranu při pomyšlení, že by nás reprezentovala například taková Verona, jsem vlastně za ten stav vděčný. Morandi vznikli před čtyřmi lety, mají za sebou tři alba a stejně jako u nás se jim vede například na Ukrajině.

U Lady GaGa jsem očekával úplně opačný posun, než směrem dolů, ale stalo se. Singl "Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)" dokonce propadl ze třináctky na čtyřicet trojku. "Poker Face" je pátý. Do desítky se pak vrátil Flo Rida a naopak poprvé v ní pobývá M.I.A..

Předčasné léto našlo svou odezvu v prvních pokusech najít hit pro letošní prázdniny. A tak vystoupali vzhůru vpravdě prostoduché záležitosti od Novaspace (posun o třicet sedm čísel na dvacet čtyřku) či Hakimakli (posun o třicet jedna míst na třicet trojku). Prozatím spíše v pozadí se překvapivě zdržuje novinka Black Eyed Peas. Za uplynulý týden si pohoršila o patnáct příček a je na fleku čtyřicet sedm. Zabydlení v éteru hlásí Airfare. Přeskočili pětadvacet míst a uzavírají první padesátku. Jestlipak začnou ve větší míře éterem rotovat také The Prostitutes?

Na posledním stém místě je novinka od Depeche Mode, singl "Wrong", který jsem čekal v žebříčku mnohem dříve. Zřejmě se čekalo na prvního odvážného dramaturga. Děkuji, že se našel. Druhou a zároveň poslední novinkou jsou mladí, krásní, nadějní a osvěžující Toxique. Na sedmdesát osmičce mají skladbu "Honey".

Top 10 - rádia:
  1. Morandi - Save Me
  2. Pink - Sober
  3. Pussycat Dolls - I Hate This Part
  4. Alesha Dixon - Boys Does Nothing
  5. Lady GaGa - Poker Face
  6. Kryštof - Tak nějak málo tančím
  7. Flo Rida feat. Kesha - Right Round
  8. Taylor Swift - Love Story
  9. M.I.A. - Paper Planes
  10. Madcon - Begin

Depeche Mode - Sounds Of The Universe
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Stejně jako se podobný nástup čekal u U2, vyčkávalo se na potvrzení nadvlády u novinky Depeche Mode. Album "Sounds Of The Universe" podle prvních reakcí navíc Bona a spol. kvalitativně předběhlo, tak uvidíme, jak dlouho první místo udrží. Vzhledem k blížícímu se termínu koncertu na stadionu v Edenu to jistě ještě chvíli potrvá. Své by o tom mohla vyprávět Beyoncé, která zde své vnady a vlohy představí live už příští týden, což i jí vyneslo nárůst prodeje. "I Am… Sasha Fierce" si polepšilo o devatenáct příček a poskočilo na devítku. Na sedmičku se z dvacet jedničky dostal výběr Karla Kryla a jen o místo lépe jsou na tom Wohnouti.

Dobře se v uplynulém týdnu prodávaly také dámy s nezaměnitelným hlasem. Za domácí bodovala Marie Rottrová, přeskočila patnáct soupeřů, za hosty to byla Annie Lennox, která svou výběrovkou pokořila o jedenáct desek více oproti minulému pořadí. Naopak propad o patnáct pozic zaznamenal Kryštof, o šestnáct Milionář z chatrče a osmnáct Ota Petřina.

Zajímavé bude sledovat, jakým směrem se bude ubírat dráha zpěvačky Duffy. Zda i nadále bude těžit z modelu debutové desky či zabrousí i do jiných vod. Hlavně, aby nové album nedopadlo jako reklama na jeden z nápojů, ve které se projíždí na kole. Pak by to byla skutečná tragédie. Zatím je s "Rockferry" po padesáti třech týdnech na místě dvacet šest.

Kromě DM nově zasáhla do pořadí otravná hvězdička Miley Cyrus (pořadí čtyřicáté čtvrté) a podobné cílové spektrum zasahující Vanessa Hudgens (pořadí čtyřicáté osmé). Už chybí jenom výběrové album největších hitů z "Kouzelné školky".

Top 10 - prodejnost:
  1. Depeche Mode - Sounds Of The Universe
  2. U2 - No Line On The Horizon
  3. Lady GaGa - The Fame
  4. Michal Horáček - Ohrožený druh
  5. Různí - Mamma Mia!
  6. Wohnout - Karton veverek
  7. Karel Kryl - To nejlepší
  8. Leonard Cohen - Live In London DVD
  9. Beyoncé - I Am… Sasha Fierce
  10. Monkey Business - Twilight Of Jesters?

A na závěr bych se s vámi rád podělil o titulek, který jsem objevil při hledání novinek k festivalovému létu. Tady je:

Votvírák připravil vskutku hvězdný line-up: vystoupí Michal David i Lunetic

Přátelé, myslím, že o letošním festivalovém vítězi je dopředu rozhodnuto. Tak zase za týden, votvíráci!

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 16. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY