shop.musicserver.cz
Per Gessle - Pořád jsem ten chlápek z Roxette

Per Gessle - Pořád jsem ten chlápek z Roxette

Vydáno: 20.04.2009 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč a Eva Liliana Vlachová | foto: facebook interpreta

Per Gessle se do povědomí posluchačů zapsal jako mužská polovina švédského dua Roxette, které drtilo hitparády v osmdesátých a devadesátých letech. Ve Skandinávii platí dodnes za uznávaného umělce a sklízí platinové desky. Teď míří na koncert do Prahy, podaří se mu přesvědčit i evropské publikum?

Per Gessle
© pergessle.net
Co tě přimělo k rozhodnutí vyjet na turné mimo Švédsko? Naposledy jsi v zahraničí hrál před mnoha lety...

Chtěl jsem prostě hrát svoje anglické písničky, už od roku 2006, kdy vyšlo album "Son Of A Plumber", jsem měl v plánu vyjet na turné do zahraničí. Tehdy k tomu nedošlo, protože jsem se hned po vydání zavřel do studia a začal pracovat na své švédské desce "En Händig Man" a na koncertování mi nezbyl čas. Ale tentokrát jsem si řekl, že to musím udělat - a vzhledem k tomu, že deska "Party Crasher" vyšla po celé Evropě, mám k tomu teď výbornou příležitost. Bude to poprvé od roku 1989, co budu hrát v klubech, tak jsem sám zvědavý, jak to dopadne.

Na plakátech zvoucích na tvůj koncert stojí, že jsi "the man from Roxette". Nevadí ti, že jsi pro spoustu lidí stále ještě "ten týpek z Roxette" a ne sólový umělec s vlastní kariérou? Jak se stavíš k tomu, že někteří lidé nechodí na tvoje koncerty kvůli tvým sólovým skladbám, ale proto, že chtějí slyšet písničky Roxette?

Problém s tím určitě nemám, všechny písničky Roxette jsem napsal já a jsem si dobře vědom toho, že moje hudba je známější než moje jméno. Kdybych na plakátech nezmínil Roxette, nikdo by neměl tušení, kdo vlastně jsem. Tak to prostě je - a nestydím se za to.

A kdybys na svých koncertech nezahrál pár skladeb Roxette, návštěvníci by asi byli trochu zklamaní.

Když jsem vydal svou první sólovku v angličtině, švédské publikum ji přijalo s nadšením a nikdy se mi nestalo, že by mě lidé na koncertech vypískávali s tím, že chtějí slyšet Roxette. Stejně pokaždé hraju i několik našich starých hitovek - lidé je chtějí slyšet, tak je mají mít.

Per Gessle
© aftonbladet.se
Co se Roxette týče - od vydání kompilace "The Rox Box" uběhly tři roky. Když porovnám zvuk té desky s vašimi staršími počiny, jako například s albem "Look Sharp!", v kvalitě nahrávky je obrovský rozdíl. Neuvažujete o vydání remasterovaných edic starých desek Roxette?

Určitě, je to naplánované na tento podzim. Všechna naše alba vyjdou jako luxusní remasterované verze s propracovanými obaly, skladbami navíc a samozřejmě v lepší zvukové kvalitě. Některé naše desky už dokonce vůbec nejsou k dostání, tak je chceme lidem znovu zpřístupnit.

A plánuješ nějakou další spolupráci s Marií Fredriksson, nový materiál či dokonce koncerty, anebo se nic nezměnilo a Roxette mají stále pauzu?

To je dobrá otázka, ale bohužel ji sám nedokážu odpovědět. Doufám v to, rád bych s ní v budoucnu zase spolupracoval, ale jak už jsem několikrát řekl - nechci ji do ničeho tlačit, je to jen a jen na ní. Kdyby se chtěla vrátit k hudbě, jsem tu pro ni a strašně rád bych do toho šel, ale jestli chce dál v klidu žít vlastním životem, pochopím to a budu to respektovat. Marie teď před Vánoci odehrála ve Švédsku asi patnáct velmi úspěšných koncertů, a vypadá to, že se pomalu, ale jistě vrací na koncertní pódia - takže budoucnost Roxette je otevřená...

Teď vyjíždíš na turné ke svému poslednímu albu "Party Crasher". Jak dlouho ti zabrala práce na této desce? Změnilo se něco v postupech, které při nahrávání používáš, nebo děláš všechno stejně jako v osmdesátých letech?

Podle mého názoru se každý textař a hudebník snaží měnit svůj styl a posouvat se někam dál, experimentovat... To platí i pro mě, ale když se to tak vezme, každý stejně nakonec skončí u svých osvědčených metod a poznávacích znamení. Ale u "Party Crasher" to bylo trochu jinak - snažil jsem se psát texty tak, aby se hodily do hudby, kterou jsem k nim měl předem připravenou, místo toho, abych seděl u piána, vyťukával melodii a hledal k ní slova. Nevím, jestli to ve výsledku zní jinak, ale pro mě to určitě byla veliká změna - z technického hlediska. Celé album je založené na produkci a není lehké ho hrát naživo, proto na turné vlastně nebudu podporovat jen poslední album, ale spíš svoje písničky obecně. Samozřejmě mám v plánu zahrát pár kousků z "Party Crasher", ale chci to vyvážit staršími věcmi a písničkami Roxette.

Per Gessle

Per Gessle
Švédský textař, producent, kytarista a zpěvák kapel Gyllene Tider a Roxette. V rodné Skandinávii Gessle slaví úspěchy se svými sólovými alby, která mu vynesla několik platinových ocenění za prodej, do čela mainstreamových žebříčků ho vynesla zejména deska "Mazarin", nazpívaná ve švédštině. Autobiografická kniha "Att vara Per Gessle" se rovněž v roce 2007 hned po vydání stala bestsellerem. Jeho posledním hudebním počinem je tanečně popové album "Party Crasher", na kterém Gessle potvrzuje svůj status experimentátora, jenž se nebojí pouštět do věcí, které by od něj posluchači nečekali. Per Gessle vystoupí v rámci evropského turné 23. dubna v pražské Lucerně.

Spousta fanoušků si všimla, že na poslední desce zpíváš trochu jinak, vyšším hlasem. Věnoval ses při přípravě desky nějakým hlasovým cvičením, nebo je to všechno jen náhoda?

Tak mi to vůbec nepřijde. Jak už jsem řekl, snažil jsem se trochu experimentovat, což zahrnovalo i hraní s mým hlasem - zkoušel jsem různé vyšší polohy, zkoumal jsem, co zní dobře a co ne. Baví mě práce ve studiu, takže jsem strávil spoustu hodin blbnutím s různými netradičními postupy.

Dalo by se říct, že od začátku spolupracuješ se stále stejnou skupinou lidí a dohromady vám to pěkně šlape. V dnešní době je moderní zvát si na album producenty zvučných jmen, jako je třeba Timbaland nebo Desmond Child. Nelákalo tě vyzkoušet si spolupráci s někým takovým?

Zrovna s Desmondem už jsem v minulosti pracoval - ale teď mám kolem sebe skupinu úžasných lidí, se kterými je radost vytvářet hudbu. Všichni jsou velmi talentovaní a zároveň hrají i v mojí kapele a jedou se mnou na turné. Nemám důvod svůj tým měnit, všechno funguje tak, jak má. Možná je to špatně, možná bych měl začít spolupracovat s někým z nové generace, ale zatím mi věci vyhovují tak, jak jsou.

Per Gessle
© svd.se
V současné době se na hudební scéně prosazuje stále víc umělců pocházejících ze Skandinávie, jako například Röyksopp, Lykke Li nebo Robyn. Jak se stavíš k těmto projektům nové generace, sdílíš jejich přístup k hudbě, přátelíš se s nimi, nebo je ti jejich muzika cizí?

Samozřejmě sleduji dění na hudebním poli, snažím se podporovat mladé umělce a přesně vím, co je teď v kurzu. Dnes je všechno trochu jinak než před dvaceti lety - například existuje internet, což je zásadní prostředek k oslovování potenciálních posluchačů. Jsem rád, že se skandinávské kapely prosazují i v zahraničí a fandím jim.

Proč myslíš, že jsou zrovna skandinávské kapely ve zbytku světa tak populární?

Jediné vysvětlení, které mě napadá, je, že jsme maličká země a všichni tu mluví perfektně anglicky. Obzvlášť mladá generace - když někoho oslovíš na ulici, většinou bude mluvit plynule anglicky - a to je docela dobrý začátek, když chce člověk psát texty a hudbu. Třeba je to tím.

NÁZORY
  • Gessle, Roxette, Party Crasher (abysmo, 21.04.2009 02:58) Reagovat

    Díky za ty dary, redakce. ;-) Článek o možném reunionu Roxette, rozhovor s Gesslem, teď by se do třetice před pražským koncertem ještě hodila recenze alba "Party Crasher".

  • koncert (Blixa, 24.04.2009 13:34) Reagovat

    koncert byl uzasny!
    potesilo mne, ze tam bylo tolik lidi.
    dokonala atmosfera, za kterou muze jedine Per
    Jag älskar honom :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Barbie je mrtvá, ať žije Kavi!" Mattel představil novou panenku. Je to elektronická muzikantka (21.01.2023 15:51)
- Nové desky 43/2022 - od Toma Odella přes Blue po Pentatonix (02.11.2022 20:30)
- Nové desky 20/2022 - od Harryho Stylese přes Lykke Li po Melody Gardot (25.05.2022 16:05)
- Roxette slaví třicet let od vydání "Joyride" nabušenou reedicí i mramorovým vinylem (26.11.2021 10:54)
- Audio: Robyn nazpívala pro své kamarády ze Smile roztomilou hitovku "Call My Name" (17.10.2021 14:45)
- Recenze: Karel Veselý a Miloš Hroch se v knize "Všechny kočky jsou šedé" úzkostlivě věnují hudbě úzkosti (26.12.2020 09:00)
- Nové desky 49/2020 - od Taylor Swift přes Malumu po Muse (15.12.2020 08:00)
- Video: Roxette lákají na box plný rarit klipem k roztančené písni "Piece Of Cake" (08.12.2020 15:01)
- Video: Per Gessle s "Let Your Heart Dance With Me" vzpomíná na Marii i Roxette (03.10.2020 17:19)
- Nejvíc nej: Smrt, bradavka a Leoš Mareš: 10 nejčtenějších článků roku 2019 (31.12.2019 10:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu