shop.musicserver.cz
Arakain - Zrestartovali jsme se. A máme nové fandy

Arakain - Zrestartovali jsme se. A máme nové fandy

Vydáno: 23.04.2009 05:00 v sekci Rozhovory - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Arakain bude křtít novou desku. I to byl důvod, proč kytarista Jirka Urban zodpověděl musicserveru otázky ohledně novinky, jejího kmotra, vztahů s Alešem Brichtou, mladé hudební scény či rockerů na odpočinku. A jako přídavek vám prozradí, čím se živí jeho syn.

Arakain
© arakain.eu
Nemůžu začít jinou otázkou než tou, jestli ještě pořád nemáte rádi kritiky, jak jste to prezentovali v songu "Hey kritik"?

Kritiky nemáme rádi stále! Většinou se jedná o lidi, kteří by také rádi hráli, ale nemají na to, tak se posouvají do role jakéhosi rádce či kazatele, jak by to mělo být správně. Kritiku či radu jsme ochotni přijmout od fundovaného, erudovaného a zkušeného hudebníka, který již dokázal vytvořit něco kvalitního a jeho zkušenosti jej opravňují k radám (Petr Janda, Dodo Doležal apod.), ale ti nemají potřebu "bejt za chytrý", protože sami vědí, jak je pohled na hudbu individuální a představy každého autora rozdílné. Uznáváme statut hudebního publicisty - ten o hudbě informuje a dílo představuje lidem, ale nehodnotí, protože ví, že jeho pohled je pouze subjektivní a nemusí se shodovat s názorem dalších a může je dokonce od zakoupení díla odradit. A to jeho úkolem na rozdíl od kritika rozhodně není!

Nová deska je již nějakou dobu venku, jak se jí daří?

Deska je venku nějakých 14 dnů, je tedy brzy na nějaká hodnocení, nicméně ohlasy jsou veskrze kladné a koncerty k desce vyprodané nebo plné.

Kde se deska opozdila? Pokud vím, tak byla avizována na konec roku 2008.

Měli jsme úspěšný rok plný koncertů a nezbýval čas se naplno věnovat růstu desky, neměli jsme žádný ucelený delší čas zavřít se do studia a soustředěně se věnovat nahrávání. A pak se náročná sezóna bohužel podepsala i na Honzově zdraví, až z toho všeho skončil v lázních a doteď se ještě léčí s plicním onemocněním. Jsme rádi, že se zvládl dát dohromady k jarnímu termínu.

Mají názvy vašich desek nějakou symboliku? Nemohu se ubránit dojmu, že Arakain neuposlechl varování, zbloudil v labyrintu a teď se musel restartovat.

Arakain zrestartoval nádherným koncertem v Edenu s Plzeňskou filharmonií a následným "multiplatinovým" DVD "XXV Eden". Následovaly dvě sezóny krásných koncertů a příliv nových fanoušků.

Arakain

Arakain - Restart
Je bezesporu asi nejznámější českou metalovou partou, která vznikla v roce 1982 a hrála řízný metal. Již v té době vykrystalizovaly dvě vůdčí osobnosti: kytarista Jiří Urban a zpěvák Aleš Brichta, který byl po dlouhé roky hlavní tváří. Po dvaceti letech však kapelu opustil a ta se vydala směrem moderního kytarového nářezu. Za mikrofonem se nejdříve objevil Petr Kolář a následně ho vystřídal Honza Toužimský. Kapela oslavila 25 let existence úspěšným DVD a nyní plna sil vypouští světu svou novou desku.

Co kapelu vlastně vedlo k tomu, aby natočila album tak velkého rozsahu? Plocha 69 minut je opravdu obrovská.

Kapelu k tomu vedla spousta materiálu, který se nastřádal během dvou let, a nechtěli jsme být sami sobě cenzory a vybírat skladby do menšího časového rozmezí. Prostě jsme si řekli, že za stejný prachy tam bude víc muziky a každý si vybere. Už dnes víme, že jsme udělali dobře, protože podle ohlasů je vidět, že vkus fanoušků je velmi rozdílný a co někdo odmítá, jiný vyzdvihuje.

Kde se na desce vzala píseň "Maraton"?
Arakain
© arakain.eu

"Maraton" je stará písnička z desky "Missariel" Lucie Bílé a my jsme s ní vystupovali v nejmenované televizní soutěži, kde měl každý interpret zahrát song někoho jiného. Na desce je proto, že si o to fanoušci řekli (v soutěži a pak i na našem webu měla tehdy úspěch) a navíc Honza tam podává tak heroický výkon, že by bylo škoda tu skladbu nechat ležet na smetišti dějin...

Dojem z loňského turné a nové desky byl jasný. Arakain se stává českou Panterou. Je to jen můj pocit, nebo vás tato legenda v poslední době skutečně ovlivnila?

Pantera nemohla žádného ortodoxního fanouška týhle muziky minout! Ani nás ne a pokud Arakain na někoho působí v tomhle duchu, můžeme být jen rádi, i když to srovnání je velmi domýšlivé - Pantera byla jen jedna!

Pod "Zabijákem v nás" je podepsaný Petr Kolář. Jedná se o jeho pozůstatek a poslední záblesk jeho působení?

"Zabiják" je pozůstatek z Kolářova období. Neseděl nám dlouho ten "ulítlej" text, ale mnozí nás přesvědčovali, že to je dobrá pecka a že by jí bylo škoda. A právě mnozí se ztotožnili i s tím textem, páč sourozenecké boje zažili na vlastní kůži.

Třiadvacátého dubna bude deska pokřtěna a to trošku netradičním kmotrem. Co vás přivedlo k Ozzákovi?

Kmotrů už měl Arakain tolik, že je těžké vybrat někoho originálního. Myslíme si, že Ozzák je dost originální postava. A proč si neužít taky trochu legrace, že?

Objeví se Arakain i v "Comebacku", když už hlavní hrdina má takový čestný úkol?

To samozřejmě záleží na scénáristech seriálu. Třeba k tomu někdy dojde - ostatně Arakain byl v minulých dílech několikrát zmíněn. (smích)

Teď trochu odbočíme od nové desky. S kapelou se určitě dlouho táhnul stín oslav 25 let. Co znamenalo tohle jubileum pro váš chod?

Znamenalo to právě takový ten restart - krásný koncert s filharmonií, krásné DVD a CD, krásný koncerty k výročí a znovunadechnutí se do další činnosti.

Na výročním koncertu byl jako jediný bývalý člen Aleš Brichta. Jeho pozice v historii kapely je neoddiskutovatelná, ale jaké jsou teď vztahy?

Vztahy jsou velmi mizivé, dalo by se říci, že jsou nijaké.

Arakain - nepoužívat, humus
© arakain.eu
Za 27 let kapelou prošlo mnoho lidí. Je možné, že se na třicátých narozeninách objeví i jiní ex-členové?

Pravděpodobně asi ne. Se spoustou z nich již nejsme v kontaktu a mnozí již ani nejsou v hudbě aktivní. Ale když přijdou, rádi je představíme.

Když Kreyson křtil DVD, tak se sešla drtivá většina bývalých členů. Až na jednoho, kterým byl Robert Vondrovic. O tomhle skvělém bubeníkovi není slechu. Máte tušení, co s ním je?

Bob žije normálním životem běžného civilisty s občanským povoláním a pokud vím, tak k návratu k hudbě se nechystá. Jeho působení v Kreysonu pro něj skončilo spíš traumatem než radostí.

Současné turné s vámi jede zčásti i kapela Dymytry, kde hraje Jirka Urban junior. Jak moc je otec hrdý na svého syna?

Jsem samozřejmě rád, že jde v mých šlépějích a že může takhle uplatnit svůj talent. Naše diskuze se motají v podstatě hlavně kolem kytar, aparatur a muziky. Snažím se mu pomáhat, jak to jde, ale každá mladá kapela to má dneska těžké. Takovou zvláštností pro fanoušky Dymytry asi bude i Jirkovo povolání - je členem baletního souboru Národního divadla v Praze! Druhý syn Štěpán se věnuje sportu, i když byl v mládí nadaným klavíristou. (smích)

Reflektujete nějak mladou scénu? Nebo na to není čas?

Já vidím mladou scénu takřka denně v klubu Kain, takže v kontaktu jsem. Leckdy mě překvapí svou originalitou, jindy zamrzí, že zůstanou jen u revivalů.

Cvičíte ještě pravidelně na nástroje? Nebo po těch letech už jen jamujete?

Neumím si představit, že by se v žánru, jakým je metal, jamovalo - to je dost technická a přesně nadiktovaná muzika a kromě sól je bez improvizace. Na nástroje cvičíme, i když už jistě ne pravidelně, vzhledem k vytížení koncerty si hraní užijeme až až.

NÁZORY
  • arakain (rado, 30.07.2009 23:19) Reagovat

    Arakain ma strasne nebavi, imho. mna bavi THE.SWITCH a DEFTONES.

  • arakain (niky, 25.08.2010 13:38) Reagovat

    arakain je fakt dobrej.niky

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tip na dárek pod stromeček: Kniha Arakain - History 40 (14.12.2023 17:35)
- "Apage Satanas" od Arakainu vychází po čtvrtstoletí ve výpravné reedici (07.06.2023 12:45)
- Naživo: Arakain to se čtyřicítkou na krku v O2 universu stále brousil jako za mlada (30.01.2023 20:20)
- Fotogalerie: Arakain nabídl vyprodanému O2 universu velkolepou show (29.01.2023 12:53)
- Recenze: Arakain na "Schizofrenii" posunul laťku zas o něco výše, především technicky. Vinylová reedice to potvrzuje (09.08.2022 12:30)
- Rozhovory: Jiří Urban (Arakain) - Síla muziky je mocná, jen tak vás nepustí (22.07.2022 17:40)
- Nové desky 22/2022 - od Angel Olsen přes Post Malonea po Drive-By Truckers (08.06.2022 13:00)
- Na Benátskou! za Alešem Brichtou (21.04.2022 09:55)
- Co je nového na shopu musicserveru? Depeche Mode, Jack White, Calin, Gott, Brichta... (19.04.2022 10:42)
- Recenze: Album "Thrash The Thrash" od Arakainu se i po desítkách let může honosit nálepkou legendární (03.04.2022 09:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu