shop.musicserver.cz

Melancholické proměny německých metalistů

Vydáno: 24.03.2009 05:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Jedna z nejsilnějších metalových desek uplynulého roku se dočkala reedice, kdy byla k původním třinácti písním přidána hitovka "Sandman". Na pultech obchodů se tak objevuje desátá nahrávka skupiny, bez níž by nikdy nevznikli kultovní Rammstein. Oomph! jsou učitelé celé německé metalové scény.

9/10

Oomph! - Monster

Vydáno: 6.3.2009
Celkový čas: 53:05

Skladby: Beim ersten Mal tut´s immer weh, Labyrinth, 6 Fuss tiefer, Wer schön sein will muss leiden, Sandmann, Die Leiter, Lass mich raus, Revolution, Auf Kurs, Bis zum Schluss, In deiner Hüften, Wach auf!, Geborn zu sterben, Brich aus

Vydavatel: Sony Music

Pět let starým albem "Wahrheit oder Pflicht" Oomph! využili slabšího období Rammsteinů a posunuli se do pozice metalové jedničky na trhu našich západních sousedů. V tuzemsku jsou sice wolfsburgští veteráni hardrockové scény stále ve stínu Rammstein, přesto si po zásluze postupně získávají obdiv českých fanoušků. Po "Wahrheit oder Pflicht" následovalo pokračování nastoleného trendu pod názvem "GlaubeLiebeTod" a vloni Oomph! trilogii ukončili pomocí desky "Monster", která je vůbec nejkompaktnějším albem Oomph! poslední dekády.

Deset vydaných desek během dvaceti let na scéně - člověka tyto počty logicky svádí k myšlence, že se Oomph! musí opakovat a nemají nové generaci posluchačů co nabídnout. Zmýlená neplatí, každé album Oomph! je jiné. Zatímco v devadesátých letech byly desky "Wunschkind" nebo "Unrein" pro náhodného posluchače nestravitelné, dnes Oomph! neposlouchají jen ortodoxní zastánci tvrdých stylů, ale i kravaťáci při cestě do práce nebo puberťáci při jízdě U-Bahnem. Oomph! nevyměkli, jen se otevřeli širší veřejnosti.

Největší rozdíl od posledních desek je v textech. Dero své myšlenky už neskrývá mezi řádky, ale přímočaře je hází na prázdný stůl jako trumfy. Charismatický Dero už dnes nemá potřebu skládat písně o bolesti a vině, jako tomu bylo na albech "Hast du geglaubt", "Krüppel" nebo "Wunschkind". Tím vším sice písně ztrácí na agresivitě, jenže získávají na věrohodnosti, intimitě a melancholii. Oomph! navíc zapracovali na melodiích a kromě tvrdých poloh ukázali i jakési rozněžnění, což magicky přitahuje fanynky, a fanouškovskou základnu tak dnes tvoří minimálně z poloviny dívky.

Případ zakázaného videoklipu

Oomph! si jako promo k nové desce neodpustili několik skandálů. Jejich videoklip k singlu "Beim ersten Mal tut's immer weh" byl zakázán MTV i Vivou a v Německu se nemohl vůbec vysílat, protože nesl označení "příliš násilný". Videoklip začíná záběrem na internetovou diskusi, kde se pomocí IM domlouvá pedofil se svou patnáctiletou obětí na společném setkání. Po úchylných a dvojsmyslných frázích, zachycených na obrazovce, nasedá mladá dívka do násilníkova auta. Celý děj videoklipu plyne v pointu, že si pedofil mladou dívku pozval se záměrem znásilnit ji. Přibližně v polovině klipu ale Oomph! ukazují dívčinu pomstu, kdy násilníka sváže, začne mu řezat nožem krk a vyřízne část pohlavního orgánu. Celý klip končí katarzí, kdy se děj vrací na začátek a mladá dívka násilníkovi odepisuje, že se s ním ráda setká a ukáže mu jednu zajímavou hru. Oomph! tímto klipem naráží na citlivé téma internetových seznámení, ukazují ale, že chyba je na obou stranách. Video bylo přesto shledáno jako mravně závadné a premiéry v německé televizi se nikdy nedočkalo.

Oomph! se oproti minulým dvěma deskám vrátili k elektronice a píseň "Revolution" je doslova elektronickou hymnou. Důležitým faktorem v jejich hudbě jsou i synťáky, typickými zástupci v této kategorii jsou "Wer schön sein will muss leiden" nebo duet s Martou Jandovou z Die Happy v písni "Bis zum Schluss". Zajímavé je i experimentování s dávno zapomenutými nástroji, pochod "In deinen Hüften" začíná zvukem akordeonu a i v jiných písních lze zaznamenat rozličné nástroje. Změnou oproti minulosti je i jistá deprese, která je z textů i temné hudby cítit - smrt je velice půvabně probírána v baladě "6 Fuss tiefer" stejně jako v "Geborn zu sterben".

Z celkové koncepce alba se vymyká píseň "Die Leiter", kde se Oomph! přiblížili zvuku Rammstein z alb "Herzeleid" nebo "Sehnsucht", přesto je tato píseň jednou z nejpůsobivějších a nejsilnějších na desce. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou pak písně "Wach auf!" a "Sandman". Zatímco první jmenovaná je známá ze snímku "Alien vs. Predator 2", druhá se na CD objevuje až při jeho druhém vydání, kde je přidána jako bonus.

Album jako celek působí melancholicky, přesto sympaticky. "Monster" nabízí řadu písní s hitovým potenciálem a přítomné silné melodie jsou zárukou, že se deska neoposlouchá. Nové album lze označit za vůbec nejtvrdší z celé trilogie, ve které sice není cítit žádná progrese, jenže tu Oomph! ke své tvorbě nepotřebují. Oomph! nestagnují, jen jsou na vrcholu, a tak se řídí podle úspěšně zaběhnutého schématu a hudbu i popularitu si patřičně užívají.

NÁZORY
  • Každý má svůj názor (zrzavej, 24.03.2009 07:54) Reagovat

    Ale myslím si, že v Německu jsou i jiné a podstatně tvrdší kapely. Např. Kreator. Ale i Blind Guardian, Grave Digger, Sinner, Tankard (vybra jsem ty nejznámější, ale ty asi autorovi nic neříkají) a spousty dalších. Že by z nich Oomph! byli nejtvrdší, to bych si neodvážil tvrdit ani náhodou.
    A do metalu bych je také moc necpal.

    • Re: Každý má svůj názor (smajdalf, 25.03.2009 10:29) Reagovat

      To co Vy tady zminujete za kapely je uplne jina kategorie metalu. OOMPH nejsou ani trash jako Kreator ani old school heavyk jako Blind Guardian, nybrz industrial metal - coz je 'regulerni' druh metalu, pokud bychom chteli skatulkovat. Co se tyce originality a vyvoji v jejich tvorbe, urcite svoji vyznamnosti stoji vysoko nad napr. stagnujicimi Kreator. OOMPH prinesli podobnou revoluci jako napr. sveho casu Fear factory, navic ji priohli pro ucho evropskeho posluchace...ale nic proti 'vasim' kapelam, taky je posloucham...Metalu zdar!

  • bis zum schluss (ali, 26.03.2009 07:39) Reagovat

    to nie je Marta Jandova, ale Mina Harker!


  • co dodat? (Maruška, 05.04.2009 19:40) Reagovat

    ano, jsem dívka a jejich fanoušek, ale s tím se prostě nedá nic dělat, že. prostě to tak je. ale k tématu - Monster je jejich naprosto nejlepší album. dík za recenzi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Till Lindemann v "Entre Dos Tierras" zmateně putuje po Mexiku (23.01.2024 12:47)
- Video: "Sportovci lépe š...jí," zpívá Till Lindemann v klipu k songu "Sport Frei" (28.10.2023 14:00)
- Rammstein v Praze přidávají druhý koncert (18.10.2023 12:11)
- Rammstein v květnu 2024 opět obsadí Letňany (11.10.2023 11:01)
- Nové desky 36/2023 - od The Chemical Brothers přes Olivii Rodrigo po Róisín Murphy (13.09.2023 23:45)
- Till Lindemann ohlásil nové album "Zunge". K titulní písni natočil video plné krve (12.09.2023 11:16)
- Audio: Provokatéři Laibach předělali hit "Amerika" provokatérů Rammstein. A je z toho country (18.08.2023 09:45)
- Chystá se albová pocta skupině Rammstein. Její skladby předělali Front Line Assembly, Laibach nebo The 69 Eyes (08.07.2023 15:39)
- Rammstein vydali k reedici alba "Sehnsucht" i vlastní kolekci známek (13.06.2023 15:44)
- Rammstein připomenou desku "Sehnsucht" nabušenou výroční reedicí (23.04.2023 12:11)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu