shop.musicserver.cz
Arakain - Restart

Povedený restart Arakainu

Vydáno: 20.03.2009 13:00 v sekci Recenze - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Restart je velice oblíbenou opravářskou metodou všech počítačových maniaků. Hudebníci ji již tolik neuznávají, ale možná by měli začít. Metalová partička Arakain se rozhodla restartovat a výsledky jsou lepší, než se mohlo čekat. Je to, jako když restartujete počítač a načte se vám lepší systém.

8/10

Arakain - Restart

Vydáno: 20.3.2009
Celkový čas: 68:32

Skladby: Pojď dál, Prázdno v hlavě, Paganini, 1492: Dobytí ráje, Končí den, Kam bůh se dívá, Vzít čas na splátky, Skrytá kamera, Právo máš, Osudnej den, Lámou, Zabiják v nás, Postavy z obrazů, Hvězda, Maraton - bonus track

Vydavatel: Sony Music

Předchozí deska dostala v recenzi od Petry Hubáčkové sedmičku s tím, že se jedná o příslib a nastolení dobré cesty. Já se přiznám, že z celého "Labyrintu" mě zaujala pouze "Ďábelská hra" a ze zbytku jsem měl dosti smíšené pocity. O to víc jsem byl překvapen z ukázek nové desky na Bandzone.cz profilu kapely. Kvintet metalistů se hudebně našel a s trochou nadsázky řeknu, že tohle je první opravdová deska Arakain od odchodu Aleše Brichty. Honza Toužimský je zpěvák, který kapele věří, a je to sakra slyšet.

Jasně, Brichta byl Brichta a pro mnohé fanoušky bude navždy jediným zpěvákem Arakainu, ale jeho hlasový fond neodpovídal nárokům moderního rock-metalového nářezu, kterým se chtěla kapela prezentovat. Takový zpěvák na "Restartu" je a náramně mu to svědčí. Pokud někdo kapelu odepisoval, teď ví, že to byla radikální chyba a česká rocková scéna má konečně skupinu, která zní světově. Démonický bubeník Lukáš Doksanský má snad rychlejší nohy než světoví rekordmani ve sprintu a vyhýbá se primitivním rytmickým schématům, která obvykle zabíjejí veškeré pokusy o nečeský sound. Jirka Urban a hlavně Mirek Mach jsou kytaristé, kteří jdou s dobou a vědí, co se v moderní hře sluší a patří. Sečteno a podtrženo: konečně tu máme českou Panteru.

Dost bylo obecných keců a pojďme se podívat na nahrávku. Z prvních pár poslechů vyplynuly tři jasné hitovky a každá od jiného autora. Machův "Paganini", Urbanovy "Postavy z obrazů" a "Skrytá kamera", kterou napsal Zdeněk Kub. Tři lidé v kapele jsou schopní napsat hit, což je velmi pozitivní fakt. Arakain často střídá rychlé vypalovačky a pomalejší kousky, takže nahrávka je pestrá a vždy brilantní zpěvák dostává dost prostoru, aby ukázal všechny svoje trumfy. Možná jen je těch pomalých kusů víc, než by se slušelo, ale proti gustu... Trochu znepokojující je i to, že veškeré sbory si na desce nazpíval Toužimský sám a koncertní program tím může utrpět, protože při vší úctě k ostatním členům se pěvecky zpěvákovi ani nepřibližují. Na nahrávce je k zaslechnutí i efektovaný zpěv, kterým se dohání brutální metalový řev.

Velký plus dávám partě i za texty. "1942: Dobytí ráje" nebo "Osudnej den" jsou literární díla opravdu na úrovni a v záplavě konkurence jako Škwor se jedná o projevy opravdu bezkonkurenční. Ale nedá mi to, abych si neodpustil jednu výtku k bookletu: v křesťansky zaměřeném textu, jakým je "Kam bůh se dívá", se píše Bůh s velkým B. Ale to je jedná z mála chybiček, která je ve výsledku nepodstatná, protože slyšet není. Trošku větší zádrhel je délka alba. Kdyby bylo o nějakou čtvrthodinu kratší, tak by to kompaktnosti neubralo, spíše naopak.

Jaký je tedy výsledek? Není to ten samý Arakain z Brichtových let, je úplně jiný. Ani lepší, ani horší, jen jiný a kvalitní. Ale oproti tomu s Kolářem je lepší kategoricky. Metalový kvintet nám představil velice kvalitní nahrávku, která reflektuje všechny aspekty moderního rocku. "Labyrint" byl opravdu příslibem do budoucna a "Restart" je výborný počin, který ale, dle mého názoru, ještě neukazuje všechny trumfy. Proto volím osmičku.

NÁZORY
  • Bůh nebo bůh? (Ivana "Indiánka", 20.03.2009 13:21) Reagovat

    Omlouvám se, ale jak jsem se zde dočetla, podle Vás se píše velké B ve slově Bůh. Bohužel Vás ale musím vyvézt z omylu. Každý učitel Českého jazyka Vám potvrdí, že podle nejnovějších pravidel pravovisu je právě toto věc osobního vyznání. Takže pokud někdo v Boha věří, píše velké B, a pokud někdo nevěří, píše malé b.
    Takže nikdo zde nemůžě stoprocentně tvrdit, že v názvu skladby Kam bůh se dívá je/není chyba.... ??? :-)



    • Re: Bůh nebo bůh? (Petr Bláha (autor), 20.03.2009 14:50) Reagovat

      Já tady nechci rozpoutávat mediální válku o smysl českého jazyka, ale tohle je jeden z problémů, který dle mého názoru nespadá ani tak přímo pod oblast češtiny, jako pod religionistiku popřípadě theologii. A v křesťanství, jako striktně monoteistickém náboženství, se jedná v prvé řadě o vlastní jméno nejvyšší entity a ta musí být psána s velkým písmenem. Samozřejmě je možné argumentovat tím, že nejde o onoho Boha, ale pak mi úplně nesedí pasáže o Písmu, Trojici atd. Pokud je pravda, co říkáte, tak bych mohl psát Ježíš jako ježíš, vzhledem k tomu, že nevěřím :-) Ale nebudeme se dohadovat o nesmyslech :-)

      • Re: Bůh nebo bůh? (bv, 20.03.2009 15:08) Reagovat

        Velkym se pisi vl. jmena, takze pokud mluvim obecne o libovolnem bohovi, za ktereho si lze dosadit Allaha i Mannitoua, pak male. Pokud ale myslim toho Boha, ktereho uctivaji krestane jako stvoritele sveta, pak velke. At uz verim, nebo ne. Muj nazor.

      • Re: Bůh nebo bůh? (Ivana "Indiánka", 20.03.2009 16:47) Reagovat

        Vůbec nejde o Trojici a Písmo. Prostě o to, jak to má každý uvnitř. Když jsem si ve škole zapisovala učitelův výklad, zeptala jsem se, jak mám psát boha. Jestli s velkým nebo s malým. No a on mi jednoduše odpověděl, že tak, jak ho cítím a vnímám. Pokud ho beru jako někoho nebo něco, v co věřím, a k čemu se i modlím, mám psát velké. Ale pokud ho vnímám jen jako něco, o čem se mluví nebo píše, ale jinak jde mimo mě, mám psát malé.
        Prý,když píši Bůh s velkým B, dávám najevo, že pro mě znamená něco moc...něco pro mě důležité.
        Jen jsem to chtěla doplnit.
        Navíc víc než jedno písmenko v názvu skladby mě na obalu céda mrzí to, že u skladeb nejsou časy. Ani uvnitř, ani vzadu:-(
        Ale to přežiju:-) Obsah je skvělý a to je hlavní:-)


  • ,,B´´ vs ,,b´´ (The Downstate, 20.03.2009 13:58) Reagovat

    Lidi,vykašlete se na malé velké ,,B´´.Nikdo z nás Zdendovi do kebule nevidíme,tak to nechte plavat.On to napsal takhle,tak to tak bude! A za sebe: Sleduju poctivě Arakain od Brichtovo odchodu a můžu říct,že jsem zvědavej,kdy nastane jejich vrchol,kdy se zastaví jejich zdokonalování,kdy vydaji desku a my si budeme moct říct: ,,Sakra,tak tohle se jim nepovedlo...´´ Ta doba tu ještě nebyla,ta tu neni ani po Restartu.Jen tak dál...
    S pozdravem The Downstate (F.C.Arakain 20090106)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tip na dárek pod stromeček: Kniha Arakain - History 40 (14.12.2023 17:35)
- "Apage Satanas" od Arakainu vychází po čtvrtstoletí ve výpravné reedici (07.06.2023 12:45)
- Naživo: Arakain to se čtyřicítkou na krku v O2 universu stále brousil jako za mlada (30.01.2023 20:20)
- Fotogalerie: Arakain nabídl vyprodanému O2 universu velkolepou show (29.01.2023 12:53)
- Recenze: Arakain na "Schizofrenii" posunul laťku zas o něco výše, především technicky. Vinylová reedice to potvrzuje (09.08.2022 12:30)
- Rozhovory: Jiří Urban (Arakain) - Síla muziky je mocná, jen tak vás nepustí (22.07.2022 17:40)
- Nové desky 22/2022 - od Angel Olsen přes Post Malonea po Drive-By Truckers (08.06.2022 13:00)
- Na Benátskou! za Alešem Brichtou (21.04.2022 09:55)
- Co je nového na shopu musicserveru? Depeche Mode, Jack White, Calin, Gott, Brichta... (19.04.2022 10:42)
- Recenze: Album "Thrash The Thrash" od Arakainu se i po desítkách let může honosit nálepkou legendární (03.04.2022 09:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu