shop.musicserver.cz

Polibte si dědu, veverky!

Vydáno: 04.03.2009 05:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

U českých kapel je obvyklá sestupná úroveň kvality desek. U Wohnoutů se tato teorie naplnila do puntíku. Svou dosud nejhorší desku vydali digitálně, což je její jediné plus. "Karton veverek" zklamal po všech stránkách a nebýt několika mála solidních písní, vyfasoval by nejspíše cenu pro "Průšvih roku".

5/10

Wohnout - Karton veverek

Vydáno: 1.3.2009
Celkový čas: 55:57

Skladby: ABC, Kapela na šňůře, Myši na polštáři, Dokonalá iluze, Dvojtrojboj, Pepíčci, Města všecka, Popojedem, Střední proud, Příběh, Pedro isbek, Klání, Myši, Well bloud

Vydavatel: Soundmachine

Už minulé album "Polib si dědu" znamenalo pro Wohnouty ústup ze slávy. Vedle dobrých písní se na desce objevila jako výplň i řada o poznání slabších songů. A nyní je ještě hůř. Pokud se na "Dědovi" objevilo více masa než omáčky, je tomu u "Veverek" přesně naopak. Maso se v univerzální šedé rockové omáčce zcela utopilo. Na prstech jedné ruky se dají spočítat originální kousky. Jsou čtyři. Kvantita porazila kvalitu 10:4. Šesté řadové album je vůbec nejslabším v historii Wohnoutů.

Za průlomovou změnu v distribuci nové desky skrze internetový portál si kvarteto hudebníků zaslouží pochvalu, ta se ale nevztahuje na samotný obsah alba. "Karton Veverek" je spíše než plnohodnotná deska řádný průšvih, který před hrubějším pojmenováním zachraňuje jen pár originálních myšlenek; i těch však v repertoáru Homolů po letech ubývá. Na "Veverkách" ubývá invence, naopak přibývá průměru, dávno použitých aranží a stále více se opakujících, pro mnohé iritujících, vokálů.

Nová skladba "Pedro isbek", v porovnání s tématicky podobně založenými a staršími "Pedro se vrací" a "Pedro se vrátí", kulhá na obě veverčí nohy. Kam zmizela údernost? Kam se vytratila lehkost? A kde jsou ti za každou cenu originální Wohnouti? Znějí jako hybridní potomek Vltavy, záhadně infikovaný Lucií. Podobná skladba by nepřekvapila od Vltava Revivalu, ale od Wohnoutů? U "Příběhu" si zase člověk mují odmyslet infantilní rýmy: "Chybička/maličká/opička/trubička." Tok textu na "Kartonu veverek" se vůbec musí brát s patřičnou rezervou nebo s THC v krvi.

Album jako celek nepůsobí ani nijak přehnaně kompaktně, přestože všechny písně vyjma "Dokonalé iluze" a "Pepíčků" znějí podobně. Postupně se tak dostáváme k největšímu nedostatku celé desky - "Dvojtrojboj" je po melodické stránce kopií "Másla na hlavě" z alba "Rande s panem Bendou". Již zmiňovaný "Příběh" je zase nápadně podobný kultovním "Bláznům". A tak dále. Tu kytarový riff tohoto, jindy rytmika onoho. "Veverky" z větší části vykradly nápady z minulých alb. Po prvním poslechu desky se dostaví pocit, že vlastně většinu písní jste již někde zaslechli. A ona je to pravda, bylo to na pěti minulých deskách, jen v poněkud pozměněných aranžích. Po řadu let byli Wohnouti označování za výjimečnou kapelu, která přichází na tuzemskou scénu s inovacemi a novými způsoby hraní. Díky zvláštní distribuci nového alba nezklamali kluci ani nyní, jenže jde i o kvalitu produktu, která je v případě "Kartonu Veverek" mizivá.

Digitální vydání

Když první březnový den vyšlo nové wohnoutí album "Karton Veverek", nastala v českém hudebním průmyslu revoluce. "Veverky" totiž z kartónů vyskákaly nejprve v digitální podobě a teprve po měsíci se nalisují do tradiční podoby fyzické. V průběhu března si tedy může v lese jménem T-Music kdokoliv legálně ulovit svou vlastní "Veverku". A cena? Všechno nebo nic. Wohnout je tak první tuzemskou digitální vlaštovkou nebo, chcete-li, veverkou.

"Karton Veverek" je pouhý kalkul, který je v rozporu s ideami rozesmátých pankáčů ze začátků kapely. Wohnout se snaží být stále stejně sympatičtí jako při svých banánových začátcích, kdy Homolové poctivě získávali fanoušky koncert po koncertu. Jenže, milí Homolové, léta nezastavíš a touhu po penězích také ne. Proč se tedy nesituovat do role zmlsaných dědů, kterým může každý políbit, protože si jejich dílo poslušné ovečky stejně koupí nebo stáhnou. A Wohnoutům takováto role očividně nevadí. Ještě štěstí, že při koncertech nebo na festivalech Wohnouti zpravidla špatné písně nehrají, protože mají v zásobě dost těch dobrých.

NÁZORY
  • Wohnoutí mamoni (Tomáš, 04.03.2009 07:29) Reagovat

    Pane Bendo, od Wohnoutů nemám ve sbírce CD zhola nic, novou desku jsem taktéž neslyšel, v podstatě bych vám možná tuhle snůšku i věřil, ale poslední odstavec? "milí Homolové, léta nezastavíš a touhu po penězích také ne" co to proboha zase je za blití? Zase časká malost, která když už neví co by, tak do toho zařadí nějakou honbu za penězi? bože můj. To že se české muzice moc nedaří a poslední kdo je podpoří jsou velko-recenzenti se ví už dávno, ale za poslední odstavec bych vám podpálil dům, nezlobte se

    • Re: Wohnoutí mamoni (hozna, 04.03.2009 07:51) Reagovat

      Recenze na musicserveru obecně nestojí za nic, často jde jen o prázdné urážlivé žvásty, člověka jen naštvou. Pan Benda je ještě mladý cucák, třeba se to jednou zlepší :o)

      • Re: Wohnoutí mamoni (alex, 04.03.2009 08:03) Reagovat

        Na věku nezáleží, záleží na kvalitách, což? To nový CD Wohnoutů je příšerný, takže nevím co řešíte, když jste ho ani jeden neslyšel?

        • Re: Wohnoutí mamoni (Tomáš, 04.03.2009 09:13) Reagovat

          Alexi, čtěte pořádně, pokud vám to nedošlo já vůbec nekritizoval rezenci a v podstatě bych s ní i souhlasil (ale neslyšel jsem proto si nedovolím ani slovo o kvalitách) vyjadřoval jsem se nad zmínkou o nějaké nesmyslné honbě za penězi, kterou pan recenzent uvedl. Pro mě absolutní nesmysl

        • Re: Wohnoutí mamoni (iTOM, 04.03.2009 11:50) Reagovat

          Lidi občas se podívejte kdo tu píše ty recenze, vesměs sou to skoro děti a tudíž se to musí brát s nadhledem. Já to ani nečtu, jen koukám co novýho vyšlo. Tento server si hraje na profi a přitom je to sbírka ametérů, nic proti, ale hrát si na extraligu to vám fakt nežeru.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Ondřej Klímek (Behind the Door, Vltava) - U Behind the Door je klíčovým prvkem kamarádství (25.02.2024 09:00)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Lucie slaví výročí 30 let alba "Černý kočky mokrý žáby", celou desku živě přehraje při exkluzivních koncertech (01.06.2023 10:40)
- Štěrkovna Open Music nabídne nejlepší program v historii, kromě Lucie přijede i Pokáč s kapelou, Calin či Anna K (10.03.2023 12:26)
- Publicistika: Několik videoklipů z roku 2022, které by vám neměly uniknout (30.01.2023 15:15)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu