To nej z bigbítovýho dunění Vítkáčů

11.03.2009 05:00 - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Nesmrtelné Vítkovo kvarteto nás těší svým svérázným humorem a řízným bigbítem již bezmála třicet let, proto se rozhodlo vydat best of. Nikoho však nepřekvapí, že se na výběr toho nejlepšího z dílny tohoto "stavu mysli" vešel vesměs celý jeho repertoár, těch několik písniček, co nás baví pořád dokola.
7/10

Vítkvovo kvarteto & Veteráni studené války - Best off

Skladby: Bigbítový dunění, AIDS, Bróňa s Máńou, Johana nohama, Drát v uchu, Pražskej démon, Alibaba, Málo mě zbejvá, Miláček, Sovy, Veteráni studený války, Soudružka žena/ Bigbítový dunění, AIDS, Kdo ví, Bróňa s Máňou, Disko, Johana nohama, Drát v uchu, Pražskej démon, Nathalie, Hustej guláš, Miláček
Vydáno: 27.11.2008
Celkový čas: 56:51 + 59:00
Vydavatel: B.M.S
Vítkáči nám částečně odvážně přichystali rovnou dva disky. První z nich je přehlídkou písniček, které kvarteto napsalo během prvních dvou týdnů své existence a dodnes s nimi obveseluje svoje početné publikum na nejrůznějších festivalech a v restauračních zařízeních. V tom přehledu sebeironie a chytlavých melodií tedy nemůže chybět rozlučka se světem kvůli zákeřné chorobě "AIDS", konečně nekonečný "Drát v uchu" ani kultovní "Pražskej démon".

Velký prostor dostaly i písně Veteránů studené války, chvilkového projektu Zdeňka Juračky, Oty Petřiny a Jiřího Růžka. Veteráni sice postrádají údernost Vítkáčů, ale stejně zvrácený smysl pro ironický humor v sobě nezapřou. Přehlídku nadčasových bigbítových modelů pak uzavírá bonusová "Soudružka učitelka".

Na druhý disk kapela zařadila záznam koncertu v Lucerně v roce 2005, kdy ve velkém oslavila kulaté čtvrtstoletí na hudební scéně. Živák jasně dokazuje, že jsou Vítkáči především výbornou koncertní kapelou, která vás dokáže pokaždé vtáhnout do svého energického a obscénního večírku a ze svých spárů vás jen tak nepropustí. Dokážou natáhnout písničky do závratných rozměrů a pořádně je opepřit. K tomu všemu patří i Vítkovo "magorské" bicí sólo na helmu, tedy alespoň jeho zvukový záznam, a samozřejmě Růžkovy hlášky i spoře oděné dívky (o kterých se, smůla pánové, tentokrát bohužel jen mluví). Když Vítkáči, tak prostě naživo!

Nikdy mě nepřestane udivovat, že jakkoliv Vítkovo kvarteto působí jako jednoduchá hospodská zábava s prostoduchými texty, hudební podklad opírající se o tři úžasné kytary vůbec není tak primitivní, jak by se mohlo zdát. Ba právě naopak!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY