Kreator live - thrashový chaos a paroháče

16.02.2009 21:39 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Legenda thrashmetalového nebe, formace Kreator, se vydala na turné k aktuální desce "Hordes Of Chaos". Ve vyprodaném zlínském klubu Masters Of Rock Café předvedli společně s trojicí předkapel koncert, jenž si v ničem nezadal s příchodem bezvládí a chaosu.
Eluveitie, Masters Of Rock Café, Zlín, 15.2.2008
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Máte rádi metal, ale dosud jste nenavštívili žádný thrashový dýchánek? Tak to byste tento svůj nedostatek měli rychle napravit. Musíte totiž zažít pravou show - když se vám před očima míhají desítky těl, na pódiu běsní uragán třeskutých riffů a vše doprovází řinčivý vokál.

Než se však thrasheři dostali ve Zlíně ke slovu, čekala na vyprodanou kavárnu chuťovka v podobě tří předkapel. Jako první support se předvedli němečtí Emergency Gate, po nich se svých mandolín a balalajek chopili folkmetaloví Eluveitie. Na jejich show jsem byla velmi zvědavá, ale dočkala jsem se zklamání. Folkové rytmy řízlé notnou dávkou deathmetalového zpěvu se dají asi poslouchat jen doma, živě totiž muzikanti předvedli nesourodou směsici hluku. Co mi rvalo uši nejvíc, byly rytmické kopance bubeníka a příšerná disharmonie fléten. Publikum ale reagovalo nadšeně a přední řady fanoušků poctivě potrénovaly trapézy.

Caliban, Masters Of Rock Café, Zlín, 15.2.2008
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Ovšem při nástupu poslední doprovodné formace postupně opouštěl elán i ty nejzarputilejší hroziče. Caliban nakráčeli na pódium za líbivého intra a z pěkné melodie se stala jízda podobná té předchozí. Trochu úsměvně působil zpěvák Andreas Dörner, který svou vizáží připomínal zatoulaného fanouška My Chemical Romance. Uměle se snažil působit jako setsakramentský drsňák, ale když si po každém třepnutí kšticí upravoval pečlivě vyfoukanou ofinku, budil dojem pomateného ema. Se zpěvem mu naštěstí sem tam vypomohl kytarista Denis Schmidt, kterému to s mikrofonem šlo o něco líp. Nemastné, neslané.

Kreator, Masters Of Rock Café, Zlín, 15.2.2008
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Vystoupení Kreator ale mělo jiné grády. Začali okolo půl jedenácté, na placu pod pódiem nezbylo tou dobou jediné volné místo. Thrasheři přivezli svým věrným k ochutnávce nové album "Hordes Of Chaos", jež vyšlo v polovině ledna. Jakmile se rozezněly tóny úvodního kousku "Hordes Of Chaos (A Necrologue For The Elite)", publikem projela obrovská vlna vzrušení. Na scénu nakráčel frontman Mille Petrozza a začal přednášet o své vizi konce světa. Během několika minut vyburcoval návštěvníky ke slušnému mosh-pitu: stačilo jen, aby Kreator spustili jeden ze svých nesmrtelných songů "Enemy Of God"...

Kreator, Masters Of Rock Café, Zlín, 15.2.2008
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
O největší ohlas se zasloužily kultovní hymny "Voices Of The Dead" a "Pleasure To Kill". Kapela dávkovala po troškách svou esenci agrese a vzteku a po okraj naplněný sál se otřásal v základech. Několikrát se nad hlavami objevilo něčí tělo, které všichni směřovali k pódiu, takže přítomný sekuriťák musel nejednou zakročit. Kreator po celou dobu s nadšením sledovali výsledky svého úsilí. Zpěvák pak už mohl s potěšením odehrát poslední přídavky - posluchači si je vychutnali jako mistrně nazdobený zákusek po poctivě propečené porci pravověrného thrash metalu.

Fotogalerii z koncertu naleznete ZDE.

Kreator, Caliban, Eluveitie, Emergency Gate, Masters Of Rock Café, Zlín, 15.2.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY