shop.musicserver.cz
Průvodce po "Twilight Of Jesters?" Monkey Business

Průvodce po "Twilight Of Jesters?" Monkey Business

Vydáno: 09.02.2009 05:00 v sekci Publicistika - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Monkey Business loni stihli vydat dévédéčko "Peeing With The Proletariat" z turné k minulému albu, připravují rovněž záznam z divadla Hybernie, kde hráli méně známé skladby v odlišném aranžmá. A konečně dodělali album "Twilight Of Jesters?". Pojďme si ho projít píseň po písni.

Monkey Business - Twilight Of Jesters
© facebook interpreta
Monkey Business si znovu udrželi rozestup mezi řadovými alby na dvou letech. Šestá studiová nahrávka vyjde 23. února a jmenuje se "Twilight Of Jesters?", což znamená "Soumrak kejklířů?", a jedná se o parafrázi na současný stav nejen hudebního průmyslu. Album vznikalo ve studiu Romana Holého, kde se kromě členů kapely vystřídal i Ashley Slater z Freak Power, Glenn Hughes, Vlasta Třešňák a James Cole. Finální mastering měl na starost Miles Showell z londýnského studia Metropolis. Jedná se asi o nejtanečnější album Monkey Business, zároveň však nechybí jejich jasně slyšitelný rukopis a především mnoho vtipů a vtípků. Jak už to tak bývá, je jen na vás, jak k tomu přistoupíte. Nyní vám přinášíme průvodce po desce, samotnou recenzi čekejte tři dny před oficiálním vydáním, tedy 20. února.

1. Who Killed My Libido? (3:17)

Otvírák alba obstarává zároveň i první singl. Vsadil bych cokoliv, že bude uvádět i koncerty. Silně taneční spodek, melodický refrén a text pojednávající o rozervaném vnitřním hlasu, který nezajímá nic jiného, než zjistit, kdo mu zabil libido. Píseň funguje především v kombinaci s klipem, ve kterém se Matěj Ruppert s Ondřejem Brouskem prohání na motokrosovém motocyklu. Po jeho zhlédnutí vám píseň konečně "zaklapne".

2. MJ Is 50 (3:26)

Jako by celou svou skladbou odkazovala na "Hi & Stereo". Navíc končí motivem ze "Saturday Night Is Over". Těžko si ji představit naživo, ale na desce díky vtipu, přednesu a zvuku lehce identifikujete Monkey Business. A o čem je? Refrén mluví za vše: "Michael Jackson is padesááát."

3. Kings Of Discotheque (4:38)

Píseň vypráví Tonya Graves, ale refrén "We want to be a kings of discotheque, but we are hiding in the undergroud" zdvojuje i Roman Holý. Krátce zazní didgeridoo. U téhle skladby nejvíce nastane pocit, že vypadla z "Objects Of Desire And Other Complications". Naživo zřejmě bude fungovat, ale v kontextu alba se řadí k tomu méně zábavnému. Jasně, zvukem je to klasická "romoholovina".

4. Nuremberg (4:22)

Asi největší hitovka z "Twilight Of Jesters?". Melodie je extrémně vlezlá a nota na ní nezůstala neprovoněna letní bezstarostností. Píseň se žene dopředu bez jakékoliv utlumující mezihry. Houslový motiv přehrávající její ústřední melodii nic nezbrzdil. Ovšem text je jinde, nedá se označit za klasicky politický, ale za politicky satirický už ano. Samozřejmě v měřítku Monkey Business, takový Jaroslav Hutka by se těm jinotajům asi smál. I když o to vlastně jde. Zpěv: Roman Holý.

5. Id Song (5:26)

Chraplák Ashley Slatera nastupuje od první sekundy. Pokud si dokážete představit, jak by asi zněl klon Freak Power a Monkey Business, tak já říkám, že přesně jako "Id Song". Dokonce zazní Ashleyho trombón. Píseň ve středním tempu bude opět zcela jistě koncertní lahůdka.

Monkey Business
© Roman Černý
6. Fatal Tempo (4:22)

Konečně dost prostoru pro Matěje i Tonyu. I když se to asi podle názvu nezdá, píseň mluví o stárnutí a o tom, že je čas zpomalit - "nemusíš totiž pořád přirážet jako králík a ukusovat hlavu netopýrovi, pokud to opravdu nemáš rád". Houpavý rytmus se v závěru mění ve zběsilé zrychlení.

7. Wedding Song (3:29)

Matějova exhibice s úžasnou náladou a trpkým textem o strastech manželských. Tonya Graves si v polovině zarapuje chrlení manželských výčitek, vzápětí ji vystřídá James Cole, který to česky zabije klasicky končícím pojednáním o tom, jak si našel svou novou vyvolenou. Ruppert na konci písně znovu exceluje.

8. London Dealing (4:49)

Druhý track s Ashley Slaterem. Funky rytmus, funky nálada. "London Dealing" je asi nejvíce podle klasického schématu, bez zbytečných elektronických kudrlinek kolem.

9. Twilight Of Jesters (3:51)

Netřeba představovat, o jaké téma jde. Trochu nudný beat se před refrénem zlomí, ten samotný máte pak pro svou kouzelnou znělost tendenci zpívat.

10. Gumball (5:15)

Minimalistický beat, který opravdu navozuje pocit jízdy v autě, si to svou rychlostí sviští celých pět minut. Navíc jeho předříkávání Danem Bártou v druhé polovině písně je jedním z nejroztomilejších momentů alba, usmívejte se! Text o slavném závodu pracháčů asi nemohl být lépe jízlivý. Tonya Graves se navíc výborně doplňuje s Glennem Hughesem.

Monkey Business
© Roman Černý
11. Pils And Girls (4:01)

Monkey Business zpět ve formě a s plným rukávem nápadů. Ležérní zpěv umocňuje naléhavost textu o komunismu, refrén je stadiónový a Vlasta Třešňák ve svém featuringu tomu dodal potřebnou patinu.

12. History Of Pathos (4:45)

Druhá skladba s Glennem Hughesem ukazuje tu zadumanější hudební stránku Monkey Business. Na každém albu byla nějaká temnější, tady je to "History Of Pathos". Přestože její text je prosvětlený dostatečně.

13. Bob Marley's Soccer Shoes (6:26)

Rozmáchlá skladba na závěr, jíž si asi každý dokáže vysvětlit jinak. Každopádně se dočkáte parodie africké výslovnosti i silné afro nálady. "Now I don't leave Jamajka bar, no broken bones, just broken beats."

NÁZORY
  • vyjde až 23.2.??? (Cabik, 09.02.2009 08:20) Reagovat

    recenzovat desku, která vyjde až za 14 dní mi přijde jako posluchačovi trochu nefér. JInak si to vykládám jen jako reklamu...

    • Re: vyjde až 23.2.??? (Tomáš Tenkrát, 09.02.2009 09:23) Reagovat

      To neni zadna recenze, ale pruvodce po desce.

      • Re: vyjde až 23.2.??? (rantl, 09.02.2009 12:07) Reagovat

        I kdyby šlo o recenzi - co je na tom nefér? Nevznikají články o deskách právě pro ty, co danou desku ještě neslyšeli? Nebo je to jen "závist", že tu desku už slyšel někdo zvenku?:)

  • Tesim se (brokener, 09.02.2009 11:14) Reagovat

    Moc se tesim na novou desku,to vypada zajimave.

  • Klip (kirst, 09.02.2009 11:16) Reagovat

    Videl jsem novej klip a je bajecnej.Jestli takovy bude cely album,tak hura.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Superskupina Black Country Communion představuje první singl z desky "V", houpavou "Stay Free" (08.03.2024 13:13)
- Superskupina Black Country Communion se vrací s pátou studiovkou (01.02.2024 08:02)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Fotogalerie: Bývalý člen Deep Purple Glenn Hughes v Olomouci připomněl legendární album "Burn" (30.06.2023 12:14)
- Glenn Hughes přiveze do Olomouce výročí alba "Burn" od Deep Purple (22.06.2023 07:41)
- Přijďte a budete spaseni aneb Monkey Business vyrážejí na turné (02.02.2023 17:31)
- Festival Brod 1995 zve na Dubioza Kolektiv, Monkey Business, Wohnout či Mňágu a Žďorp (27.04.2022 12:48)
- J.A.R., Monkey Business a Illustratosphere se ve čtvrtek poprvé sejdou v Lucerně. Pro Ukrajinu (15.03.2022 14:46)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Vladimír Mišík Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu