shop.musicserver.cz
Inekafe, From Our Hands, Incheba Aréna, Praha, 31.1.2009

Jak Inekafe děkovali fanouškům

Vydáno: 01.02.2009 13:57 v sekci Naživo - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Říká se, že punk je mrtvej. Možná tomu tak je, ale když punková kapela vyprodá sportovní halu, tak je to minimálně na pováženou. To když se s kariérou loučili slovenští Inekafe... A nebylo to loučení obyčejné. Vždyť do pražské Incheba Arény si cestu našlo přes čtyři a půl tisíce diváků.

From Our Hands, Incheba Aréna, Praha, 31.1.2009
© Veronika Hesounová / musicserver.cz
Loňský "poslední" koncert Kafáčů v Bratislavě ukázal, že kapela má neustále silnou fanouškovskou základnu a po četných žádostech se kapela rozhodla vyhovět a zahrát i publiku pražskému. Solidní mediální masáž způsobila, že akce byla nejdříve přesouvána do větších prostor, aby i ty zůstaly beznadějně vyprodány. Nedávný rozhovor přinesl mnohé informace, ale i tak závěrečná show nezůstala bez překvapení.

Celý koncert jsem zahájil netradičně v nedaleké třísesterské hospodě Na Staré kovárně, kde se sešla pražská punková hudební smetánka a všichni vzpomínali na svoje zkušenosti s Inekafe. S pokročilým časem jsme se rozutekli po vlastní ose na Výstaviště v Holešovicích, kde měl mejdan pokračovat. Hala byla již slušné zaplněná a dav stál šílenou frontu na šíleně předražené pivo, kde se dokonce uplácelo za přednost. Bylo něco málo po osmé, když na pódium vtrhli From Our Hands, mladá parta z Bratislavy. Co k nim říct? Nasazení na jedničku, výborně zmáknuté hudebně, bez větších chyb, ale jinak nic. Na pódiu to zkrátka žilo tak třikrát více než pod ním. Pro kluky musí být super, že si mohli zahrát před plnou sportovní halou a od hlavních hvězd je pěkné, že jim tu šanci dali, ale kdyby akce zůstala dle původních plánů bez předkapely, tak by se asi nikdo nezlobil.

Inekafe, Incheba Aréna, Praha, 31.1.2009
© Veronika Hesounová / musicserver.cz
To Inekafe už byla jiná sorta. Vtrhli na scénu jako živá voda a brali vše, co jim stálo v cestě. Mistr zvuku sice občas tápal, ale čtveřice se tím nenechala zaskočit. Již úvodní "Peter" ukázal, že síla je v živelnosti a dav notně přikyvoval. Inekafe mělo vždy jednu velkou slabinu. Tou byl živý projev frontmana Vratka, který vždy intonačně velmi zaostával za studiovými výkony. O to víc jsem nevěřil vlastním uším, že tentokráte zpíval opravdu dobře. Samozřejmě, že to nebylo úplně čisté, ale to se očekává od Roberta Planta a ne od punkáče z Bratislavy. Byla to jízda, velká jízda. Chyb sice bylo nemálo, ale kdo by se nad nimi pozastavoval, když to bylo poslední koncert, že?

Ale překvapení bylo mnohem víc než jen zpěv. Od začátku nás upoutal klavír na kraji scény a dohadovali jsme se, který song si vyslouží jeho použití. Když po telefonním bloku "Telefonné číslo" a "090x" odešla kapela z jeviště, tak se za klavír usadil neznámý hráč a spustil první tóny songu "Biely hotel". Publikum začalo opravdu šílet. Komorní skladba pro klavír, zpěv a pětitisícový sbor měla velký úspěch, který vygradoval při stejně provedené hitovce "Ráno". Na postranních projektorech byla vidět jen šťastná tvář zpěvák, který neskrýval dojetí nad fantastickým publikem. A jak řekl jeden můj kamarád: "Ten bude celou noc brečet do polštáře štěstím!"

Inekafe, Incheba Aréna, Praha, 31.1.2009
© Veronika Hesounová / musicserver.cz
Poté se vrátil i zbytek skupiny a jelo se dál. Trošku zazlobila technika a při "Čumilovi" běžela projekce k songu "30. február", což všichni přešli s úsměvem. Tady se skutečně nedalo nic vyčítat. Průřez všemi deskami a velmi silný závěrečný dvojblok složený z klipovek "Spomienky na budúcnost" a "Rúžová záhrada". Po něm odešli do backstage. V tu chvíli nikoho nemohlo napadnout, že by byl konec, pokud by nezasáhl lidský faktor. (Ano, narážím na koncert Slayer, kde jsem nadával na absenci přídavku, abych později zjistil, že kapela přidávat chtěla, ale neznámý aktivista rozsvítil halu.) Nestalo se a Kafáči se vrátili, aby se vyfotili s davem. Náš hlouček se bavil tím, že kontroloval úsměvy, aby fotka nebyla zkažená, protože tam určitě budeme vidět. Dobrá nálada prostě byla všude. Až na pár jedinců za námi, kteří občas utrousili naším směrem poznámku o "feťácích v křiváku", ale náladu jsme si zkazit nenechali.

Následoval "Svätý pokoj", "Vianoce" a konečně novinka nazvaná "Deja vú". Když zazněly první akordy z "Ďakujeme vám", tak všichni čekali konec, a proto dav odzpíval celou písničku s takovým nasazením, že kapela musela opět zatlačit slzu dojetí, které bylo ve tvářích protagonistů jasně vidět. Uctivě se klaněli a odešli. Dost možná jednou pro vždy. Až na Vratka, který se vrátil s akustickou kytarou a zahrál "Záverečnou", která fanouškovským sborem dostala úplně jiný rozměr. Po tomhle už nic jiného přijít nemohlo. Jen několik minut potlesku a loučení s kapelou, která ukázala, že i punk má místo v rádiích a televizi.

Co říct závěrem? Inekafe oficiálně skončili, ale sama kapela úplně nepopřela možnost, že se ještě někdy na koncertu objeví. Doufejme, že se to stane, protože i po několika letech má jejich hudba neustále co říct. Což ostatně poznáte sami z DVD, které se v Praze natáčelo a mělo by vyjít do Velikonoc.

Fotogalerii z koncertu najdete ZDE.

Inekafe, From Our Hands, Incheba Aréna, Praha, 31.1.2009

NÁZORY
  • Několik postřehů (Lukáš Benda, 01.02.2009 19:00) Reagovat

    mínus:

    Pořadatelská služba absolutně nezvládla dav u turniketů. PET láhve poházené po zemi, několik nehezkých pádů, způsobených právě neschopností odklízet zabavené věci, dále desítky agresivních zákroků ochranky (samozřejmě absolutně bezdůvodných) atp.

    plus:

    Fanoušci mě opravdu mile překvapili, až zaskočili. Nebál bych se říci, že fanoušci byli ještě silnější než samotní interpreti. V Malé sportovní hale panovala atmosféra, jakou tato pofidérní neklimatizovaná pseudoaréna nepamatuje.

  • bylo to uzasny=) (anuska, 01.02.2009 20:59) Reagovat

    jo poradatelskejch nedostatku bylo spousta..od silenejch zachodu pres nake jen 2 stanky s predrazenym pitim a malickou satnou pres nehorazny vedro v hale...ale to je nic proti tomu cosi asi vetsina lidi z tohohle konciku odnesla...na kafacich sem vyrostla a tohle bylo nejlepsi rozlouceni jaky mohli udelat..uzasna atmosfera..uzasnej zazitek...diky jim zato=)

  • ? (tarot, 02.02.2009 12:22) Reagovat

    "Bude brecet do polstare stestim"? to snad je trosku moc ne .....

  • . (Kyuba, 05.02.2009 09:55) Reagovat

    Ine kafe z From our hands udelalo docela chudaky.. FOH je kapela, ktera by podle me se svoji show a zvukem, docela vyrovnala ine kafe( mozna i prevalcovala), ale tim, ze na ne svitila sotva dve svetla a zvuk jako z bednicek od pc..je docela znemoznili.. ale i tak hrali skvele! ine kafe by se melo stydet.. Po FOH sem odesel do rokace na skvelou Crazy Ánu!:)

    • Re: . (Madly, 05.02.2009 21:48) Reagovat

      To je holt úděl předkapely, že nemá světla ani zvuk...:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Inekafe nahráli na desku "Made in Czechoslovakia" skladby, které poslouchali v dětství (18.11.2022 09:38)
- Kultovní "Príbeh" kapely Inekafe vychází v reedici na LP a CD (07.07.2020 12:17)
- Naživo: Závěru Rock For People kralovali Courage My Love, Sick Puppies a Skillet (08.07.2018 10:15)
- Rise Against zahrají v Praze už za dva týdny, večer zahájí From Our Hands (23.05.2018 12:46)
- Naživo: Inekafe stylově završili ve Staré Říši "Mestá ďaleké 2016 tour" (07.06.2016 09:51)
- Inekafe vyráží na klubové turné "Mestá ďaleké" (01.04.2016 15:55)
- Recenze: Inekafe nabízí na albu "Nevhodný typ" hlavně písně, které jsme již dříve slyšeli (01.02.2015 16:00)
- Free Mondays v Roxy zpomalí díky baladám From Our Hands (17.11.2014 08:44)
- Listopadové Free Mondays v Roxy proběhnou v čele s americkými Thanks (01.11.2014 20:00)
- Video: Inekafe "Čiernobielo" vzpomínají na svého kamaráda Pavola Demitru (18.09.2014 12:17)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu