Debutující rockeři White Lies si posvítili na Británii

25.01.2009 21:38 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Už svoje první album "To Lose My Life" dostali na vrchol UK Chart londýnští indie rockeři White Lies. Aby to bylo spravedlivé, v singlovém žebříčku se na vrcholu poskládaly tři taneční singly, kterým i nadále vládne "Just Dance" od americké zpěvačky Lady GaGa.
Lady GaGa - Just Dance
© facebook interpreta
Vrcholu Top 40 tento týden okupuje trojice tanečních singlů. Lady GaGa znovu vládne s "Just Dance", dvojku okupuje bassline remix "Day 'N' Nite" podepsaný Kid Cudi vs Crookers a třetí je nefalšovaný britský mix house a hip hopu v "Take Me Back". Po Dizzee Rascalovi a Wileym se s ním vysokého umístění v britském žebříčku dočkal další rapper z grimeové scény Tinchy Stryder. I on k tomu ovšem potřeboval podstatně popovější sound, taneční beat "Take Me Back" ještě vylepšuje britský r'n'b zpěvák Taio Cruz, který je také autorem písně. I pro něj je to zatím největší úspěch v žebříčku, zatím byl nejvýše vloni na pětce s "Come On Girl". Na aktuální číslo tři se můžete podívat zde.

Už druhý týden je sedmička vrcholem pro "Single Ladies (Put A Ring On It)" Beyoncé. Na devítce v prvním fyzickém týdnu se zastavilo "Sober" od Pink. Je to její jedenáctý Top 10, o jeden více posbíral už Kanye West, jehož "Heartless" je tento týden na desítce.

Na cestě vzhůru pokračuje Alesha Dixon s "Breathe Slow". Singl se zatím zastavil na třináctce. Zklamaní budou asi fanoušci Franz Ferdinand, když jejich "Ulysses" je v prvním fyzickém týdnu jen na dvacítce. Čekání na Top 10 hit se Ferdinandům prodlužuje o další měsíc, naposledy v nejvyšších patrech žebříčku bodovali v září roku 2005 s "Do You Want To". Reedice singlu "I’m Yours" Jasona Mraze se dostala na číslo 22, za ním vystrkuje růžky britská r'n'b hvězda Jay Sean s "Tonight". Příčku 37 si zapíše jako svoje premiérové umístění v britské Top 40 Bon Iver za "Blood Bank".

    Top 10 - singly:
  1. Lady GaGa feat. Colby O’Donis - Just Dance
  2. Kid Cudi vs. Crookers - Day ‘N’ Nite
  3. Tinchy Stryder feat. Taio Cruz - Take Me Back
  4. James Morrison feat. Nelly Furtado - Broken Strings
  5. The Saturdays - Issues
  6. Kevin Rudolf feat. Lil’ Wayne - Let It Rock
  7. Beyoncé - Single Ladies (Put A Ring On It) (D)
  8. Kings Of Leon - Use Somebody
  9. Pink - Sober
  10. Kanye West - Heartless (D)

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

White Lies - To Lose My Life
© facebook interpreta
V singlovém pořadí vládne taneční hudba, albový žebříček drží v hrsti rockeři. Hned se svým debutovým albem dobyla vrchol britského žebříčku londýnská kytarovka White Lies. "To Lose My Life Or Lose My Love" (jak zní celý název alba) sbírá zatím od britských novinářů hodně rozporuplné recenze. Zatímco Clash mluví o kandidátovi na Mercury Prize, Guardian dává hodnocení 2/5. Deska si v prvním týdnu našla dost fanoušků na to, aby dobyla číslo jedna a to i přesto, že nejúspěšnější singl "To Lose My Life" doputoval maximálně na číslo 35.

Prodejní čísla zatím neznáme, ale White Lies neměli příliš velkou konkurenci, když se za nimi umístily trvalky od Kings Of Leon a The Script. Vůbec poprvé se do desítky podívalo album holčičího kvinteta Saturdays "Chasing Lights". Deska vyšla v říjnu, kdy debutovala na jedenáctce. Pak se z žebříčku pomalu vytratila, zpět ji ale vrátily úspěšné singly.

Na sedmnáctce se do Top 20 vrací bluesový veterán Seasick Steve s "I Started Out With Nothin' And I Still". Reedice jeho starší desky "Dog House Music" se podívala poprvé do britské čtyřicítky na čísle 37. V Británii narozený, v New Yorku žijící Antony a jeho The Johnsons jsou s "The Crying Light" na osmnáctce. Následovník alba "I Am Bird Now" oceněného cenou Mercury nezopakoval umístění v Top 10.

    Top 10 - alba:
  1. White Lies - To Lose My Life
  2. Kings Of Leon - Only By The Night
  3. Script - Script
  4. Lady GaGa - The Fame
  5. James Morrison - Songs For You Truths For Me
  6. Duffy - Rockferry
  7. Beyoncé - I Am Sasha Fierce
  8. Jason Mraz - We Sing We Dance We Steal Things
  9. Saturdays - Chasing Lights
  10. MGMT - Oracular Spectacular

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY