shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver 4/2009

Co poslouchá musicserver 4/2009

Vydáno: 24.01.2009 05:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Také ve čtvrtém vydání rubriky Co poslouchá musicserver vás naši redaktoři seznámí s interprety a jejich alby, která pro ně byla něčím zajímavá. Tentokrát to jsou John Fruscinate, Vanilla Fudge, punkáči Destroyself a soundtrack k seriálu "Battlestar Galactica".

Co poslouchá...

Tomáš Tenkrát
John Frusciante - Curtains (2005)

John Frusciante - Curtains
© facebook interpreta
John Frusciante zhruba před čtyřmi lety odpálil odvážný projekt "šest desek v šesti měsících". Vzešlo z něj mnoho rozporuplného materiálu, nicméně poslední album "Curtains" se povedlo celé. Frusciante v něm vystihl polohu, jaká mu sluší nejvíce. Téměř akustické album dbá na silné melodie, rozervané výpovědi a atmosféru nekonečných kocovin horkého léta. Tenhle člověk se jako hudebník už narodil. Jeho všudypřítomný cit pro kompozici hudby a následné stoprocentní položení do ní je obdivuhodné. Ať už je v roli výtečného kytaristy či zpěváka, vždy je uvěřitelný. V probíhajícím "úžasném" období Krasnojarského počasí, vleklých zdravotních problémů a nezaměstnanosti mi "Curtains" lépe sednout nemohla. Jde do krve, ale rozhodně není smutná. Spíš správně nabuzená. Ona se vůbec ta rozpolcená Johnova povaha do nahrávky obtiskla náramně. Je to trochu dada, ale pořád dostatečně srozumitelné. Navíc nahrané v nejsyrovější možné poloze. Přesto se dá označit v mnoha místech za originální.


"The Past Recedes"


Co poslouchá...

Jaromír Merhaut
Vanilla Fudge - Vanilla Fudge (1967)

Vanilla Fudge - Vanilla Fudge (1967)
© facebook interpreta
Drtivé párplovské hammondy, rytmický zemětřes Zeppelínů, líbezné uriášovské zpěvy i valivá sabbatovská pomalost mají společného jmenovatele: jedničku amerických Vanilla Fudge. Ano, čtyři pilíře britského hardrocku, ikony žánru, mají základy zapuštěny do stejného alba. V ingoty byly - jak ve "Skřiváncích" - překovány "You Keep Me Hangin' On" od The Supremes, "People Get Ready" Curtise Mayfielda, "She's Not There" Roda Argenta, "Bang Bang" dvojice Sonny & Cher, i beatlesovské výstavní kusy "Eleanor Rigby" a "Ticket To Ride". Důležitý je dobový kontext. Když vás obklopí těžké tóny kláves, vrstvené chóry a hradba bicích, musíte si připomenout, že je léto sedmašedesátého, všude kolem se motají zhulení hipíci s květinkami, nahrává se jeden originální vinyl za druhým a mezi tím vším ční jako temná skála muzika, zahraná partou ušatých, ulíznutých a roztlemených klučíků. Debut Vanilla Fudge je omamný jako gospelem a varhanami doprovázená kázání v černošských kostelech, řekl bych dokonce, že ta podobnost nebude náhodná. Jedna z nejzásadnějších rockových desek. Kdo nezná, měl by napravit, jako já kdysi na prahu sedmdesátých let.


"Keep Me Hangin' On"


Co poslouchá...

Honza Balušek
Bear McCreary - Battlestar Galactica Season 3 OST (2006)

Bear McCreary - Battlestar Galactica Season 3 OST
© facebook interpreta
Kdo mě zná a ví o mé obsesi současnými americkými (a částečně i britskými) televizními seriály, toho asi nepřekvapí ani fakt, že poslouchám soundtrack k jednomu z nich. "Battlestar Galactica" ale rozhodně není jedním z mnoha televizních show, je to nejlepší seriál všech dob, stejně tak je nevšední hudba k němu. Skladatel Bear McCreary vytvořil zcela specifický sound, v němž převládají spousty (spousty!) bubnů, ale sahá i k velkému orchestru, nebo naopak jen k samotnému klavíru. Stejně jako ze seriálu i z hudby tryskají kvanta emocí, a i když jsem třetí sérii dokoukal už před téměř dvěma lety, u mnoha motivů si spolehlivě vybavím scény, které doprovázely. Vůbec se nedivím, že za svou práci McCreary už získal mnoho cen, protože jeho skladatelský um zdaleka přesahuje běžné doprovody, které jsou ke slyšení z televize, naopak - jeho hudba tvoří velkou část "BSG". A když se jeho genialita, genialita scénáristů a spousta dalších drobných ingrediencí spojí v závěrečnou jedinou anglicky zpívanou "All Along The Watchtower", která ve světě Galactiky působí jako zjevení, mráz mi běhá i po předních částech těla. Konec třetí sezóny, kde skladba zní, jsem viděl už asi tak dvacetkrát a pořád nevycházím z úžasu.


"All Along The Watchtower"


Co poslouchá...

Petr Bláha
Destroyself - Deštivá ulice (2004)

Destroyself - Deštivá ulice
© facebook interpreta
Bylo mi patnáct a začínal jsem se rozkoukávat v domácích punkových vodách, abych opravdový klenot našel ve své rodné hroudě. Osudného rána jsem zaspal, abych tak unikl zkoušení z fyziky, a v autobuse jsem potkal frontmana Destroyself zvaného MTT, učitelský postrach bývalých spolužáků, kteří skončili na učňáku. Vesele se na mě usmál a řekl mi, že EPčko mám u Lenky (moje angličtinářka) a tím se mi změnil život. Podivná kresba na obalu a pěkně poctivě udělaná DIY nahrávka se vším všudy. Nahráno ve zkušebně na starý osmistopový kotoučák, který tomu všemu dodával správnou rock'n'rollovou špínu a tím i punc autenticity. Nadšení z nahrávky neopadávalo a já se stal zarytým fanouškem kapely. Dneska již hrají thrash, ale já si pořád s radostí pouštím "Deštivou ulici" v čele se stejnojmenným songem a coverem od kultovních punkáčů 4 promile "Mikulášova pomsta" a vzpomínám na svoje začátky. Změnilo se toho dost, ale Destroyself (Bandzone.cz) mám v srdci pořád a ze vzorů se stali moji nejlepší přátelé. Když jsem si s nimi na jejich patnácti letech mohl zahrát právě "Deštivku", splnil se mi velký sen.

NÁZORY
  • JF (Ryan, 24.01.2009 11:32) Reagovat

    ten videoklip není k písničce Past Recedes, je to Song to siren z nové desky Fruscianta The Empyrean

    • Re: JF (kazdytomajinak, 24.01.2009 12:58) Reagovat

      jo, to je pravda =)

  • Galaktica (b, 25.01.2009 18:37) Reagovat

    Galaktica je nařez, samo i muzika. Na mě asi nejvíc zapůsobila skladba, kterou slyší čtyři neodhalení toasteři. Ale můj "nambr van serál" je kupodivu ze starýho kontinentu, asi je to taky díky specifickému humoru. Dr.Who

  • watchtower (mituz, 27.01.2009 18:02) Reagovat

    serial sice nepozeram, ale tem All Along The Watchtower ma celkom nadchol, velmi originalne a aj dotiahnute spracovanie :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bear McCreary chystá velkolepé rockové album se Slashem či Serjem Tankianem (23.03.2024 12:11)
- Nové desky 5/2023 - od Korn přes Johna Fruscianteho po Shaniu Twain (08.02.2023 19:00)
- Recenze: John Frusciante na dvojalbume ". I :" a ": I I ." predkláda zvukový experiment (nielen) pre audiofilov (07.02.2023 08:00)
- John Frusciante z Red Hot Chili Peppers vydá příští rok elektronické (dvoj)album (11.12.2022 12:38)
- Recenze: "Hraje se nám spolu báječně," vzkazují Red Hot Chili Peppers na "Return of the Dream Canteen" a zvou do devadesátek (17.10.2022 00:00)
- Audio: Red Hot Chili Peppers skládají v písni "Eddie" poctu kytaristovi Eddiemu Van Halenovi (23.09.2022 16:02)
- Video: V klipu "Tippa My Tongue" zvou Red Hot Chili Peppers na šedesátkový psychedelický trip (20.08.2022 09:08)
- Audio: Red Hot Chili Peppers lákají na blížící se desku baladou "Not The One" (27.03.2022 10:31)
- Red Hot Chili Peppers jsou zpět se singlem "Black Summer", novou řadovku vydají na apríla (04.02.2022 12:56)
- Nové desky 42/2020 - od Bruce Springsteena přes Gorillaz po Melody Gardot (28.10.2020 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu