shop.musicserver.cz

Příběh o nepovedené pařbě

Vydáno: 09.01.2009 05:00 v sekci Recenze - Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta

Druhá deska britského projektu Metronomy "Nights Out" je příběh o tom, že i párty, na kterou se fakt těšíte, může dopadnout úplně jinak, než čekáte. Taneční deska, při níž kdybyste chtěli pařit, budou se na vás lidé dívat stejně divně jako na lyžaře, který se na svahu objeví jen v ponožkách.

8/10

Metronomy - Nights Out

Vydáno: 13.10.2008
Celkový čas: 44:17

Skladby: Nights Out, The End Of You Too, Radio Ladio, My Heart Rate Rapid, Heartbreaker, On The Motorway, Side 2, Holiday, A Thing For Me, Back On The Motorway, On Dancefloors, Nights Outro

Vydavatel: Warner Music

Mezi expresionisticky mnohotvarým debutem "Pip Paine (Pay Back The £5000 You Owe)" a novou deskou "Nights Out" uběhly dva roky. Doba tak akorát na to, aby kapela mohla propagovat svoje minulé album, uzrát a nasbírat materiál na nahrávku novou. Joseph Mount aka Metronomy udělal v tomto mezidobí dvě zásadní věci. V první řadě naservíroval pěknou řadu horších i lepší remixů (například pro Franz Ferdinand, Klaxons, LOTP, Kate Nash). Remixy pak přinesly Mountovu projektu větší pozornost a úspěch než jeho debut. Druhou věcí bylo přibrání dalších dvou členů, tedy Oscara Cashe a Gabriela Stebbinga, kteří do této doby dělali Metronomy pouze support při živých vystoupení. Obě zmíněné věci Metronomy rozhodně pomohly. Ačkoli se vydali vstříc přístupnosti a posluchačské pohodlnosti, neztratili svoji vlastní tvář.

Když si pustíte poslední "Nights Outro" a podíváte se na booklet alba (který jen tak mimochodem dělal ten samej pán, co má na svědomí plakáty k "Mechanickému pomeranči", tedy Philip Castle), dojde vám, že tohle byla vážně zvláštní noc. Kdyby si zní měl Joseph Mount napsat deníček, vypadal by dle mého názoru nějak takhle:

"Než noc pořádně začala, byl jsem plnej očekávání, zpočátku se mi sice do toho moc nechtělo, bylo už trochu pozdě, ale dokázal jsem se nabudit, kámoši řikali, že to bude super noc ("Nights Intro"). Samozřejmě jsme se hned seznámili s pár buchtama ("Radio Ladio"), dobrej začátek, i když to nabalování bylo trochu nudný. Dali sme si s klukama nějakou tu dobrotu pod jazyk, takže největší prdel byla dělat si z holek prdel. Ale možná se to vtipný zdálo jen nám, byli sme už docela na sračku. Každopádně věc, která mi v hlavně utkví asi na delší dobu ("My Heart Rate Rapid"). A víte co? Ty čubky nám daly košem ("Heartbraker"). Žádnej doják, slzy nečekejte, ale lhal bych, kdyby mě to trochu nezarazilo. Muj jasně nalajnovanej večer musel změnit schéma.

Změnili jsme lokál ("On the Motorway"). Cesta utekla rychle. Můžu vám říct, že největší odvaz večera bylo kupodivu tlachání o pěknym tripu. Nebylo to extra vtipný, ale mělo to šťávu i kadenci, přestože ve výsledku jsem zas ostrouhal. Ale je to jedna z věcí, která se vám vryje do hlavy a vybaví i ve chvílích, kdy to nečekáte. Někde z vedlejšího parketu jsem přitom zaslech starou pecku od Blur "Boys And Girls", hlavně ty basy a taky remix od U96 - "Das Boot", hlavně ty klávesy ("Holiday"). Už bylo docela pozdě, něco kolem třetí, slečna musela odejít, ale slíbila mi, že tu příští tejden zas bude. Loučení s dobou trvání tři a půl minuty sem si fakt užíval. Kéž by všechna loučení dopadla takhle. Možná to bylo tim, že sem věděl, že to není úplnej konec ("A Thing For Me"). Když už nebylo s kym tlachat, šli sme znovu na parket. Byla z toho cejtit únava, ale bavilo mě to ("On Dancefloors"). Když sme z toho začali mít rozporuplné pocity, sebrali sme se a jeli s klukama na jeden z těch kopců za město. Bylo už nad ránem. Z jedný strany ta kosmopolitní králíkárna, z druhý billboard. Sedíme tam tak, hledíme na to všechno kolem a řikáme si, že i když celej večer stál úplně za hovno, byla to vlastně vcelku zábava a dali bysme si to klidně znovu ("Nights Outro")."

Prostoduché tlachání recenzenta, který si myslí, že je to zajímavé? Možná. Každopádně takovýto pocit mam z "Nights Out" já. Koncepční album, ze kterého je cítit lehký futurismus, všudypřítomné neony a déšť. Pestřejší verze "Blade Runnera". Tento ospalý návštěvník nejednoho zakouřenýho tanečního parketu není o tancování, ale o věcech, které můžete zažít, když tancovat jdete. Matematická přesnost všech nástrojů zavání nudou. Pod uhlazeným sáčkem s kravatou si to však podupuje rozverný mladík oháknutý do barevnýho trička, s lehkou závislostí na alkoholu, smyslem pro zábavu a věděním, že povyražení si z kopejtka zločin rozhodně není. A Joseph Mount si za celkovou režii zaslouží potlesk.

NÁZORY
  • Metronomy vs. Knife (ondrat, 09.01.2009 11:47) Reagovat

    Souhlas s autorem..já když slyšel Metronomy poprvý ani nevim proč ale začali mi naskakovat Knife..náhlá asociace, která asi pramení z podobnýho přístupu k hudbě.. ne, že by snad oba projekty byli nějak žánrově spříznění ale prostě mi přijde, že s hudebníma škatulkama zacházej čistě po svym, originálně - což je slovo, který se v rámci plus minus taneční hudby používá méně často než slovo vkus v rámci tvorby Jakuba Smolíka..taky mi přijdou jak jedni tak druzí jakoby temní nebo spíš strašidelní, pohřební hlasy a syntetický plochy Knife sou víc ale Metronomy maj v sobě taky něco divně ujetýho...Nights out je fakt výborná deska a doufám, že letošní rok přinese podobný lahůdky, začína mě honit mlsná:-)

  • titulek (Negative Creep, 09.01.2009 18:51) Reagovat

    kvalitní recenze !
    připomíná mi to tenhle kus
    http://drownedinsound.com/releases/4030/reviews/12066

  • nazivo (honza v., 10.01.2009 16:08) Reagovat

    videl jsem je pred cca 2 lety jako support bloc party, docela jsem na to ziral, navic ta svetylka na jejich hrudich :)

  • .. (insejn, 11.01.2009 23:55) Reagovat

    to je teda hodne pohotova recenze :D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Druhý den Colours byl plný zvratů. Od laciné Princess Nokia až po výborné Franz Ferdinand a The Killers (15.07.2022 15:52)
- Fotogalerie: Druhý den ostravských Colours rozžhavily hvězdy a zkropil déšť (15.07.2022 14:49)
- Naživo: Metronomy v Roxy nezastavil ani Putin (25.03.2022 08:02)
- Nové desky 10/2022 - od Bryana Adamse přes Radůzu po Dymytry (16.03.2022 08:00)
- Green Day, The Killers, Yungblud i Franz Ferdinand. Muzikanti v reakci na válku ruší koncerty v Rusku (01.03.2022 14:14)
- Nové desky 7/2022 - od White Lies přes Midnight Oil po Metronomy (23.02.2022 16:00)
- Metronomy a Fontaines D.C. vystoupí už v březnu v Brně (19.02.2022 18:55)
- Franz Ferdinand oslaví na Colours of Ostrava dvacáté výročí (14.02.2022 11:09)
- Alvaro Soler, Shawn Mendes i French 79 přijedou později, Metronomy oznamují support (05.02.2022 13:39)
- Video: Franz Ferdinand v klipu "Curious" tančí pro novou lásku (28.01.2022 16:01)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu