shop.musicserver.cz
Pohled do britských hitparád platných od 21. prosince

V Británii se na vrcholu dvakrát zpívá "Hallelujah"

Vydáno: 21.12.2008 20:40 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Dvě verze klasiky Leonarda Cohena "Hallelujah" vládnou vánočnímu britskému žebříčku. Na jedničce je čerstvá vítězka X Factoru Alexandra Burke, dvojka patří Jeffu Buckleymu a jeho verzi, z níž Burke vychází. V albech šéfují i nadále Take That s albem "The Circus".

Alexandra Burke - Hallelujah
© facebook interpreta
Jeden z nejsledovanějších týdnů v britském žebříčku je u konce, známe skladbu, která stráví na čísle jedna UK Chart vánoční týden. Nuž, o nejprodávanějším singlu vlastně bylo rozhodnuto už dávno, stejně jako v posledních letech je to inaugurační skladba čerstvého vítěze televizní soutěže X Factor. Prestižní žebříček je tím trochu devalvován, ale takový je prostě už hudební byznys v novém tisíciletí. Číslo jedna je tedy jasné - Alexandra Burke a její verze "Hallelujah" Jeffa Buckleyho, původně z repertoáru Leonarda Cohena. Singl se začal prodávat už minulou neděli a jen v první den si ho z internetových obchodů stáhlo 105 tisíc lidí, což je nový rekord. Celkově se v prvním týdnu singlu prodalo 576 tisíc kusů, což nikdy žádná jiná ženská interpretka nedokázala.

Proti hodně bombastické a kýčovité verzi Burke se postavil neobvyklý vyzyvatel - Buckleyho originál z roku 1994. Jeho verze natočená pro album "Grace" je od Cohenova originálu výrazně odlišná. "Hallelujah" Jeffa Buckleyho se prodávalo jen na internetu a na vítězku X Factoru samozřejmě nedosáhlo, i tak je jeho druhé místo velkým úspěchem. (Skladby se prodalo 81 tisíc kusů.) Buckley nikdy v britské Top 40 nefiguroval a navíc je to vůbec poprvé, co máme na dvou nejvyšších příčkách odlišnou verzi jedné písně. Šílenství kolem "Hallelujah" dokonce způsobilo, že na čísle 36 je i úplně původní verze skladby od Leonarda Cohena. Veterán se díky ní poprvé v životě dostal do britské čtyřicítky a za týden by mohl ještě postoupit.

Na trojku ve vánočním týdnu klesá z jedničky Leona Lewis s "Run", Beyoncé si s "If I Were A Boy" polepšila na čtyřku a pětka patří nejúspěšnějšímu vánočnímu singlu letošního roku. Parodii "Once Upon A Christmas Song" si vystřihl komik Peter Kay jako Geraldine McQueen. Charitativní singl napsal s Kayem znovu Gary Barlow, stejně jako "The Winner's Song", který bodoval před měsícem na dvojce.

Duet Jamese Morrisona a Nelly Furtado "Broken Strings" se nakonec ještě zvedl a tento týden mu patří šestka. Pro Morrisona je to největší úspěch od debutového singlu "You Give Me Something", který byl před dvěma lety pátý. Osmička patří Beyoncé a jejímu "Listen". Pokud se divíte, proč se rok starý singl k filmu "Dreamgirls" vrací do žebříčku (a dokonce o osm příček výše než při debutu), pak vězte, že "Listen" byla skladba, kterou Beyoncé zazpívala minulý týden s Alexandrou Burke ve speciálním vydání X Factoru. Na iTunes se však prodává jen původní verze. Mimochodem, druhý singl Beyoncé z její poslední desky a americké číslo jedna "Single Ladies (Put A Ring On It)" tento týden poskočilo na dvacítku.

Čistě vánoční singly nakonec v klíčovém týdnu trochu zklamaly. Svoje postavení si vylepšili jen The Pogues a Kirsty MacColl s "A Fairytale Of New York", i když šlo pouze o postup o jednu příčku - na dvanáctku. "All I Want For Christmas Is You" Mariah Carey například kleslo o pět příček, o deset čísel šli dolů Bandaged s "Little Drummer Boy / Peace On Earth" a tak dále. Švédský producent Basshunter útočil o Vánocích dvěma singly, ani jednomu se ale dvakrát nedařilo. "I Miss You" je v prvním fyzickém týdnu na čísle 32, eurodance verze "Jingle Bells (Bass)" to díky downloadům dotáhla na číslo 35. Z nevánočních novinek zaujme Gabriella Cilmi a její "Warm This Winter", číslo 22 na downloadu a dobré vyhlídky pro Top 10 v příštích týdnech. A na chvostu čtyřicítky máme ještě novinku Girls Aloud "The Loving Kind", která se ale zatím prodává jen na internetu.

    Top 10 - singly:
  1. Alexandra Burke - Hallelujah
  2. Jeff Buckley - Hallelujah
  3. Leona Lewis - Run
  4. Beyonce - If I Were A Boy
  5. Geraldine - Once Upon A Christmas Song
  6. James Morrison feat. Nelly Furtado - Broken Strings
  7. Kings Of Leon - Use Somebody
  8. Beyonce - Listen
  9. Take That - Greatest Day
  10. Britney Spears - Womanizer

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Take That - The Circus
© facebook interpreta
V albovém žebříčku berou číslo jedna Take That s "The Circus". Vládnou pořadí už potřetí v řadě a nenechali si ujít vítězství ani v týdnu největších předvánočních nákupů. Vánoce strávili na jedničce už loni s "Beautiful World". "The Circus" se už dostal mezi tři nejprodávanější alba roku na britských ostrovech, když v tomto týdnu prolomil hranici prvního milionu. Ještě týden mají na to, aby překonali Duffy a Coldplay, kteří figurují před nimi. Podle odhadů z ostrovů stihnou ještě porazit "Viva La Vida", "Rockferry" už patrně nedostihnou.

Pořád skvěle se prodává deluxová verze "Spirit" Leony Lewis, tento týden je na druhém místě a v celoročním žebříčku atakuje Top 5. Kings Of Leon, které Take That vytlačili z Top 3 výročního žebříčku, jsou s "Only By The Night" tento týden bronzoví. Polepšily si holky z Girls Aloud, když poskočily na pětku, a také irské kněžské trio Priests, kterému patří šestka. V předvánočním týdnu si výrazně polepšila i Beyoncé, jejíž "I Am... Sasha Fierce" hlásí dokonce své nejvyšší umístění - číslo devět. Jedinou novinkou v Top 40 jsou Fall Out Boy, číslo 39 za "Folie A Deux" si ale za rámeček nedají. Po trojce minulé desky "Infinity On High" je to velký pád. A nebo si jen prostě nevybrali ten nejvhodnější týden na vydání desky.

    Top 10 - alba:
  1. Take That - The Circus
  2. Leona Lewis - Spirit
  3. Kings Of Leon - Only By The Night
  4. The Killers - Day & Age
  5. Girls Aloud - Out Of Control
  6. The Priests - The Priests
  7. Stereophonics - Best Of - Decade In The Sun
  8. Il Divo - The Promise
  9. Beyoncé - I Am...Sasha Fierce
  10. Duffy - Rockferry

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.

NÁZORY
  • ... (bla, 21.12.2008 23:07) Reagovat

    inak take that nevladli rebricku loni na vianoce ale predloni...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices (29.11.2023 19:00)
- Hudba v TV: Dokument "Robbie Williams" je sondou do jedné komplikované duše (14.11.2023 09:30)
- Video: Take That jsou v klipu k "Windows" za (padlé) anděly (25.10.2023 10:39)
- Take That se po šesti letech vracejí s deskou "This Life" (23.09.2023 12:53)
- Recenze: Sigma deskou "Hope" stvořila reklamu na léto (15.08.2022 00:00)
- Take That plánují na rok 2023 rezidenci v Las Vegas (03.01.2022 10:56)
- Video: Robbie Williams se virtuálně připojil k Take That. Společně zazpívali pro charitu (01.06.2020 09:53)
- Video: Alter Bridge v pařížské Olympii oživili vzpomínky na Buckleyho "Hallelujah" (15.12.2019 19:38)
- Nové desky 47/2019 - od Céline Dion přes Westlife po DJ Shadowa (19.11.2019 23:52)
- Nové desky 47/2018 - od Vesny přes Take That po Erose Ramazzottiho (27.11.2018 07:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu