shop.musicserver.cz
Aneta Langerová, Tomáš Klus, Palác Akropolis, Praha, 20.12.2008

Rozporuplné pocity z vyspění Anety Langerové

Vydáno: 21.12.2008 18:02 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Většina kolegů se v posledních reportech rozplývala nad tím, jak Aneta Langerová během krátké doby hudebně dospěla. Já půjdu po jejím sobotním koncertu v pražské Akropoli názorově proti davu. Tedy alespoň místy. Ano, dospěla, ale otázkou je, jestli vždy tím správným způsobem.

Tomáš Klus, Palác Akropolis, Praha, 20.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
"Jsem profesionální předskokan," uvedl se Tomáš Klus. A udělal rozhodně dojem, nejen tímto. Jeho muzika je chytlavá a texty v sobě skrývají jemnou dávku ironie. Pravda, ne všechny verše si návštěvník mohl vychutnat v celé jejich kráse, protože se Klusovi párkrát stalo, že mu text vypadl. Jenže nádavkem se už slibně zaplněné Akropoli dostalo velmi vtipné improvizace, něčemu podobnému Wabi Daněk říká veršotepání.

Při vystoupení Tomáše Kluse mě napadlo: Čím to je, že se v poslední době tak masivně začali prosazovat písničkáři? Klus, Marek Ztracený, NiceLand... Proč se to nepodařilo už dřív třeba Michalu Braxovi, Jeronýmu Lešnerovi, Ivo Cicvárkovi či Jardovi Urbánkovi? Že by teprve nyní nastávala renesance českého písničkářství? Dost možná ano.

Aneta Langerová, Palác Akropolis, Praha, 20.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Anetu Langerovou jsem naposled naživo slyšel před více než třemi roky na jejím koncertu v Lucerně v rámci turné Anetatour. Od té doby se ale hodně změnilo a změnila se i Aneta. Před lety to byla taková nesmělá, možná i trošku vystrašená holka hozená do velkého světa. Teď je to přesný opak - sebevědomá, úsměvem oplývající mladá dáma a nekompromisní muzikantka, která si dokáže umě řídit vlastní kapelu. Upřímně mi k ní nesedí ani jedna z těchto poloh a zřejmě by se mi líbil jakýsi mezičlánek, který jsem ale zřejmě navždy prošvihl.

Za ty roky, co jsem Anetu neviděl, jsem zapomněl na její neustálou snahu se odlišit od studiových nahrávek. Asi budu přesvědčován, že to je díky debutu, který nebyl zcela podle jejích představ. Jenže ve chvíli, kdy u "Nebe v loužích" přecházela tato snaha do křečovitého úsilí postaveného na roztodivných nástrojových disharmoniích, vytanula otázka, jestli by nebylo lepší tohle všechno úplně vyřadit. Nedokázal jsem se popasovat ani se zvýrazněnými bicími ve "Vodě živé", čemuž dodal tečku příchod dalších čtyř bubeníků. Ta tam byla původní atmosféra písničky. Aneta ale ukázala v "Nahé noci" či "Když nemůžu spát", že tyhle skladby jdou velmi citlivě upravit a současně jim lze ponechat alespoň melodický základ. Přitvrzení prospělo i "Pár důvodů", tedy až do chvíle, kde se připojili ostatní muzikanti s děsivým huuu huuu.

Aneta Langerová, Palác Akropolis, Praha, 20.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Nejvíc ovšem zarazilo zjištění, že Aneta Langerová má potřebu měnit i písničky z "Dotyku", zvlášť ty úspěšné. "Malá mořská víla" pozměněným frázováním přišla o velkou porci poetiky, "Hledám, mířím, netuším" se pak novým aranžmá stala nekonečným čekáním na finále. Jak je možné, že třeba Rolling Stones nebo Elton John hrají svoje skladby desetiletí v nezměněné podobě, zatímco jiní cítí potřebu je měnit už po první sezóně?

Nicméně výše popsané bylo jen slabým odvarem proti tomu, co nastalo ve chvíli, kdy Aneta nasadila speciální rockovo-taneční úpravou koledy "Pásli ovce Valaši". S umělým sněhem. To se nedalo označit za parodii, ale spíš jako totální exces. Snad jsem konzervativní, ale nemyslím si, že české koledy jdou upravovat tímto způsobem.

Aneta Langerová, Palác Akropolis, Praha, 20.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Na druhou stranu tyhle slabší chvilky se zhruba půl na půl praly s těmi lepšími a vynikajícími. Dostala mě skvěle našlápnutá a lehce zrychlená "Desetina", housle Anny Mlinarikové velmi obohatily "Jiný sen", její umění vyniklo i ve "Vysokém napětí", kde přebrala na bedra svých houslí původně elektronické smyčky. Bezprostředním zážitkem byla i "Písnička pro Světlušku" - díky civilnímu projevu Radima Vojtka, v podobně pozitivním duchu se nesl i duet s Tomášem Klusem "Navěky". Negativní pohled na koncert pak téměř zahnala dvojice přídavků - čtyřručně na piano hraná "Němá" s houslovým doprovodem a předělávka hitu Marty Kubišové "Mamá". Obě písničky vynikly intimní atmosférou ve spojení s niterností zpěvu hlavní představitelky.

Tak nějak mi stále připadá, že by Aneta Langerová chtěla být rockerkou. Ano, dokázala se velmi rychle naučit hrát na všemožné druhy kytar a do strun umí hrábnout opravdu dobře. Mně osobně to k ní ale stále nějak nepasuje, nepůsobí to přirozeným dojmem. Aneta je svým naturelem šansoniérka, která se stále hledá - snad se jednou podaří uskutečnit několikrát zmiňovaná deska s Michalem Horáčkem. Pak teprve uslyšíme věci!

Fotogalerii z koncertu si můžete prohlédnout ZDE.

Aneta Langerová, Tomáš Klus, Palác Akropolis, Praha, 20.12.2008

NÁZORY
  • Ehm Ehm (stanley, 21.12.2008 18:33) Reagovat

    Nevim jesti tu nenastala nejaka chyba v preposilani recenzi, protoze tato pana Parkana mi pasuje do nejlepsiho bulvarniho platku Pestry svet.
    Ja osobne sem vcera i po vydani dotyku v akropoli byl a bylo to proste neuveritelne a tudiz i nezapomenutelne... :)


  • RetroRecenze by Mr. Parkan (sta.pfe, 21.12.2008 18:42) Reagovat

    Pripomina mi davno uplynula osmdesata leta, kdy trosku pochvalime, trosku pohanime a ocekavame vyvoj k lepsimu.
    V podstate jsem se nedozvedel, zda byl koncert dobry, ci ne.



  • ???????? (kaccouch, 21.12.2008 23:03) Reagovat

    Takže pár mých postřehů:
    1. Pokud si dobře pamatuji Anetě bylo ještě nedávno vytýkáváno, že neumí komunikovat s publikem, že je "strnulá", že se bojí apod. A když se Anet otrká, získá nadhled, důvěru sama v sebe a odhodí stydlivost, tak je to taky špatně. :D
    2. Voda živá je pro mě (osobní pocit) píseň, která skýrvá niternost, ale v jistých okamžicích i naléhavost, když jsem slyšela včera bubny v Akropoli, dokonale se doplňovaly s tlukotem mého srdce.... Naprosto mě ohromily...
    3. Pár důvodů - tady bych to vzala z čistě lidského hlediska.... u "ůůůůůůů ůůůůůůůů ůůůůůůůů" se publikum vždy nejvíce vyřádí, nasměje, vymýšlí své vlastní kreace a je s tím spojeno hodně vzpomínek, samozřejmě dobrých.
    4. Změny aranží - sama Anet říká, že se vyvíjí a nevidím v tom problém, když interpret upravuje z většiny své vlastní písničky, ať už podle nálady, nebo podle nového nápadu, či po zjištění chybičky.
    5. Pásli ovce Valaši - myslím, že by velká většina, s označením parodie nesouhlasila.... bylo to naopak nápaditý, když jsem viděla, jak se všem rozzářily úsměvy, byl to krásný pohled. Uznávám ale, že bílé nadílky mohlo být trošku méně. Lepily se potom vlasy. :D
    6. Souhlasím s houslemi - Aniččiny housle dokážou píseň neuvěřitelně vyzdvihnout a ne jen Jiný sen, ale i Podzim, Němá apod.

    Omlouvám se, ale cítila jsem potřebu, vyjádřit se k tomuhle článku, protože koncert v Akropoli patří mezi mé Nej vůbec, jestli teda nezaujal rovnou prvenství.....

    • Re: ???????? (Hanjas, 23.12.2008 12:07) Reagovat

      Naprosto s tebou souhlasím!!!!

  • Aneta (Marta, 22.12.2008 09:16) Reagovat

    V článku s něčím souhlasím, s něčím zas ne. Ale hlavně Aneta je stále trochu nesmělá a trošku vystrašená holka (např. Tobogán), jen se učí to překonávat.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)
- Aneta Langerová a Korben Dallas vydávají vinyl "Nekonečně" a vyrážejí na společné turné (14.09.2023 15:39)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Video: Igor Orozovič zve duetem s Anetou Langerovou "Je to tak dávno" na letní koncert na Vyšehradě (06.06.2023 08:14)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu