Předvánoční rozjímání s Lenkou Filipovou

20.12.2008 17:35 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Vánoce se už léta označují za svátky klidu a míru, ovšem na rovinu si přiznejme, že v posledních letech (což může být pro různé lidi různě dlouhá doba) si toho klidu příliš neužíváme. Občas se ale přeci jen podaří na chvíli zastavit a rozjímat. Třeba na koncertě Lenky Filipové.
Lenka Filipová, koncert a křest DVD, Obecní dům, Praha, 19.12.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Dobu před Vánoci považuji soukromě za hlavní koncertní sezonu. Asi jde o podvědomý únik z všeobjímajícího šílenství (v Praze několikrát násobeného): úprk od masy lidí, vyptávající se vánoční dárky, kapra či stromeček, od reklamní a marketingové masáže, od článků v novinách, kolik lidi za Ježíška utratí. Rád se pak uchyluji do koncertních sálů a víc než kdykoli jindy si vychutnávám jedinečnou atmosféru. A letošní vystoupení Lenky Filipové bylo opravdu vynikající volbou.

Lenka Filipová, koncert a křest DVD, Obecní dům, Praha, 19.12.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Smetanova síň Obecního domu byla postavena přeci jen pro jiný typ koncertů, ale obavy, jak se ji pořadatelům podaří naladit, se ukázaly jako liché. Vánoční stromeček na jedné straně a jakýsi paraván na druhé opticky zmenšily velké pódium, dřevěné obložení bylo zakryto černou plachtu a obrovské varhany nad scénou společně s vysokými stěnami posloužily jako projekční plátno. Lenka Filipová se svými dvěma společníky proto na scéně nepůsobila tak opuštěně a ve chvíli, kdy světla v sále pohasla a intimním zabarvením zůstaly nasvícené pouze tyto prvky, získala Smetanova síň téměř snovou atmosféru připomínající barokní kostel.

Lenka Filipová, koncert a křest DVD, Obecní dům, Praha, 19.12.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Samozřejmě, že náležitou atmosféru nemohlo tvořit pouze vhodné nasvícení, ale především hudba. Každý, kdo v posledních třech letech Lenku Filipovou někdy viděl, si jistě dokáže představit, že pro ni a její dva kolegy to nebyl vůbec žádný problém. Drtivá většina písniček má nyní akustickou podobu, a tak se stačilo pouze ponořit do výborného dialogu dvou akustických kytar, někdy doprovázeného irskou harfou, někdy klavírem a občas akordeonem, a vychutnávat si jak notoricky známé hity jako "Částečné zatmění srdce" nebo zčásti francouzsky zpívané "Zamilovaná" a "Věnování", tak třeba anglickou skladbu ze šestnáctého století, dvě irské balady nebo klasické intermezzo v podobě "Adagio" Tomase Albinoniho. To i následující "V čaji šálku na Srí Lanku" obohatil ještě cellista Štěpán Švestka, což celkovou atmosféru ještě umocnilo.

Lenka Filipová, koncert a křest DVD, Obecní dům, Praha, 19.12.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
V průběhu koncertu jsem nabýval na pocitu, že většina lidí přišla za podobným účelem jako já - tedy zvolnit a zastavit se. Během písniček nikdo ani nedutal a i po nich se zdálo, jako by se všem nepovedlo se probudit z mírného snění. Publikum to ale Lence Filipové, Marku Linhartovi a Seanu Barrymu vynahradilo na konci, kdy je bouřlivým potleskem nechtělo pustit z pódia. Určitě tak stejně jako já odpustilo panu zvukaři i mírně nevyvážené nástroje na začátku a chvílemi rezonující dveře u vstupu do sálu (což mohl jen stěží ovlivnit). Jediným rušivým faktorem byl křest prvního koncertního DVD Lenky Filipové za účasti Varhana Orchastroviče Bauera, který mohl být možná o něco rychlejší, ale tím, že se odbyl po prvních třech písničkách, neštěpil náladu až tak výrazně.

Koncert Lenky Filipové nebyl vánočním v tom pravém slova smyslu. Koleda či vánoční písnička nezazněla ani jedna. Vánoční byl především svou atmosférou. A vůbec nevadilo, že se nesl v duchu jazzu, blues, keltské hudby, popu, klasiky či různých kombinací zmíněných stylů, které Lenka Filipová v pátek spojila do fantastické kompaktní mozaiky. Kdo se s touto vynikající muzikantkou, zpěvačkou a skladatelkou na ty dvě hodinky zastavil, určitě nelitoval. Zkuste to taky někdy.

Rozsáhlou fotogalerii z koncertu naleznete ZDE.

Lenka Filipová, Smetanova síň Obecního domu, Praha, 19.12.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY