shop.musicserver.cz

Nechej ho spát ...

Vydáno: 22.01.2009 05:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

"Akordy". Další z posmrtných kompilací básníka a písničkáře Karla Kryla. Opět sestavená jeho nejbližšími a přesto opět ani zdaleka nedosahuje kvality a hodnoty starších výběrů, jako byly "Děkuji" nebo "Jedůfky". Kvality, kterou by si Kryl jistě zasloužil. V čem je tedy problém?

5/10

Karel Kryl - Akordy

Vydáno: 14.11.2008
Celkový čas: 68:56

Skladby: Ta láska bláznivá, Ledvinové kamínky, Akordy 1, Napiš mi lásku, Prsten s kamejí, Napiš mi snění, Přeludium, Sama jdu bosa, Gloria, Napiš mi něhu, Hlas, Už zase pláči, Habet, Povadly kytky, Pieta, Akordy 2, Jidáš, Zapření Petrovo, Žalm 71, Děkuji, Akordy 3, Pochyby, Akordy 4, Dopisy, 3 variace na stejné téma / Zbytečná láska - part 1, Tísící rok míru, 3 variace na stejné téma / Zbytečná láska - part 2, Zkouška dospělosti, 3 variace na stejné téma / Zbytečná láska - part 3, Lilie, Co řeknou

Vydavatel: Supraphon

Karel Kryl byl výraznou osobností. Křehkým básníkem i snílkem. Citlivě a poeticky vnímal svět a stejně tak jej dokázal podat ostatním. Dokonce i drsné a hrubé texty dokázal podat slovy básníka, čistě a vlastně jemně. A ať už psal o lásce, zradě, politice nebo jen tak žertoval, téměř pokaždé si zachovával svůj ušlechtilý nadhled a většině jeho textů nechyběl ani silný básnický duch. Textů, které jsou tak silné, že nepotřebovaly složité melodie plné hudebních zvratů a nemusel je interpretovat perfektní zpěvák a ty jednoduché melodie nemusel hrát žádný virtuoz. V podání autora - co se instrumentace i zpěvu týká velmi omezeného - se staly dokonalým uměním, které umí oslovit na umění nebývale velké množství posluchačů.

Jste-li podobně výraznou osobností, můžete vzít jed na to, že po smrti se začnou ve vašem archivu přehrabovat různí lidé s různými úmysly. Ani Kryl toho nezůstal ušetřen. Na jeho díle se přiživil bývalý skinhead Landa, poklonil se mu kolega Nohavica. Sociální demokraté si hráli jeho písně při jedné z kampaní a i Mirek Topolánek nadšeně vyprávěl o tom, jak jej vždy obdivoval. Kryl jako maják správného Čecha tak zůstává pro mnohé symbolem nezkaženého, slušného člověka, svobody, roku 1968 i 1989. Je v podstatě lidovým umělcem, který zajímá obrovskou masu posluchačů, a tak se vyplatí vydávat stále další a další kompilace jeho písní.

Karel Kryl kompilovaný

Přehrabování v archivu a další vydání unikátních a ještě nevydaných verzí známých písní se nevyhnulo ani Karlu Krylovi. Začalo to ještě za jeho života vydáním best ofu pod jménem "To nejlepší" (1993). Od té doby byla vypuštěna do světa celá řada kompilátů nejrůznější kvality. Zatím nejlépe se povedlo sesbírat archivní a do té doby většinou neznámý materiál na dvojici desek "Děkuji" (1995) a "Jedůfky" (1996), které je možné, díky velmi dobře odvedené práci autora výběru, považovat za Krylovy řadovky. O poznání hůře jsou na tom supraphonská alba "Šuplíky" (2005, výběr Krylových nejmilejších písní), "Miláčku" (2007, tematicky posbírané básně i písně, většinou v již vydaných nebo od originálu se příliš nelišících verzích) a právě tyto "Akordy". Podobně je tomu i u australských alb "Ocelárna" (rozšířená verze EP z roku 1984 o další průměrný materiál) a nejméně vydařené kompilace z australských vystoupení "Australské momentky" (1994).

"Akordy" jsou jednou z nich. A člověku, který by chtěl poznat nějaký další, doposud ne úplně známý pohled na citlivého písničkáře, nepřináší téměř nic. Na rozdíl od výborně zpracovávaných reedicí jeho řadovek (recenzovali jsme "Plaváčka", ale vyšla i výtečná dvojdisková verze legendárního "Bratříčka" a "Karavana mraků") se autorům nových výběrů nedaří navázat na ty o poznání zajímavější kompilace.

Písně i autorem recitovaná poezie z alba "Akordy" odpovídají výše řečenému. Jsou krásné, plné citu a patří mezi vysoký Krylův standard. A i když je na CD opět (stejně jako na zmiňované desce "Děkuji") to úplně nejsilnější, co Kryl vydal - čtyřpísňové EP "Carmina resurrectionis", "Akordům" to nepomáhá. Stejně máte pocit, že většina zde uvedeného již byla řečená dříve a lépe, vydána vhodněji a citlivěji a teď jde jen o zbytečné rozmělňování již známého materiálu.

Zastánce těchto nových kompilací sestavovaných Marlen Kryl by mohl namítnout, že je přece velmi silným zážitkem poslouchat autorovu recitaci, ale to už je lepší vzpomenout na album "Dvě půle lunety". Stejně milé může být i uvědomění si nejrůznějších historických souvislostí. Třeba, že skladba "Pochyby", vydaná řádně na poslední Krylově řadovce "Monology" (a jasně zde mezi ostatními písněmi vyčnívající), je mnohem starší. Zde je verze z 16. června 1977. Ale pro člověka, co Kryla zná, je to jen málo zábavné paběrkování a objevování dávno objevených faktů.

"Akordy" jsou naoko zajímavé. Ukázky Krylových rukopisů a jeho kresby v bookletu, zdůraznění faktu, že jde většinou o nevydané verze písní a básní. Ve skutečnosti je ale vše poskládáno nesourodě, bez zřejmé propojovací linky, líbivě a prvoplánově. Efekt je na prvním místě, chybí ale to podstatné. Pozadí vzniku zde použitých nahrávek, jejich zasazení do kontextu i osvětlení autorových pohnutek, které jej vedly album sestavit právě takto.

S hudbou Karla Kryla mě seznámil táta. Zhruba v roce 1988 mi dal poslechnout kazetu s "Rakovinou" a "Maškary". Považuji jej za skalního Krylova posluchače a přesto jsem mu "Akordy" nepořídil. Jsem přesvědčen, že mu nic nového nadají. Neodkryjí nové pohledy na Kryla a jen znovu a znovu recyklují staré známé věci, i když často v doposud nevydaných verzích. A přitom ještě existují mnohé klenoty, které by si vydání skutečně zasloužily. Příkladem může být pro Kryla netypická trojice písní se skladbou "Sám s děvčetem v dešti" v čele nebo jeho pohled na lidovky "Špalek písní českých". Krylovi dědici ale bohužel neumí nebo nechtějí tyto milé zajímavosti pro další posluchače odkrývat.

NÁZORY
  • Akordy (Milan, 23.01.2009 14:16) Reagovat

    Bohužel s Vámi musím souhlasit

  • Krylogie (Braňo, 23.01.2009 17:46) Reagovat

    Ono by si zaslúžilo vydať všetky diely Krylógie na MP3
    -ke !!!
    A také CD vložiť do už dávno vybrakovanej reedície Krylógie :O:

  • KRYLOVINY (peťo zo sLOVEnska, 23.01.2009 18:25) Reagovat

    Mali by nám ponuknuť jedno super album RARITY a nie všetko čo už dávno je v predaji,len doplnené niečim nevydaným.Prijal by som nejaký koncert na dvd.Napríklad ten z nejakej väznici,kde Karel koncertoval....

  • výběry KK (Jan, 21.10.2009 09:39) Reagovat

    Výběry Karla Kryla jsou komerční záležitostí a nejsou dobře udělány ! Je v pořádku, že vyjde nějaký výběr největších hitů, ale k čemu kompilace typu Miláčku nebo Akordy ? Karel Kryl, dle mého soudu, nemá tolik milostných písní, aby z něj šlo sestavit album. Co na výběru Miláčku dělá srandička Gulášová polífka, která je zároveň zařazena mezi "kravininami" jako bonus ke Karavaně mraků, to nechápu. Když už na CD Akordy vyšlo komplet Carmina Ressurectionis, kde je píseň Kain IX. ? Ta sice na původním EP nevyšla, pravda, ale svou povahou by se u písní jako Jidáš vyjímala daleko lépe než "maturitní" Zkouška dospělosti. Akordy je mizerně sestavený výběr ! Supraphon by udělal daleko lépe, kdyby reedoval Černého výběry Děkuji a Jedůfky a připravil 3.CD z písniček, které Černý opomenul, zde by se např. vyjímalo Stéblo pšenice nebo Ta láska bláznivá nebo Dopisy (nemyslím australské verze, ty už dávno máme a několikrát). Věřte mi, neprodávalo by se to o nic hůře než Akordy. Supraphon bude ale radši vydávat 20 výběrů a na každý dá 3-4 raritky, aby fanoušci utratili co nejvíce peněz. Dramaturgie = nula ! Podle mého názoru tomu Marlen Krylová nerozumí a nechápu, podle jakého klíče sestavuje tato CD. Skandál.

  • Koho proboha zase lustrujete?! (Hanka, 02.03.2010 00:41) Reagovat

    cituji: "že po smrti se začnou ve vašem archivu přehrabovat různí lidé s různými úmysly. Ani Kryl toho nezůstal ušetřen. Na jeho díle se přiživil bývalý skinhead Landa, poklonil se mu kolega Nohavica..."

    Nelíbí se vám přehrabávání v archivu, rejete do přiživování a Jarka Nohavicu pasujete na kolegu - i když měl Karel značné výhrady k tomu, že mu nevysvětlil svoje počiny u StB.
    Prostě někdo je podle vás oprávněn s jeho odkazem zacházet a někdo ne? Po tom, co Kryla dvacet let normaliuzace tajně u táboráku zpíval kdejaký nezpěvák s otřesným hlasem..?
    a když to udělá, na svoje náklady a něco do toho vloží, ještě si za to dovolí vzít peníze...?
    jenže tak to s odkazy prostě chodí, Kryl se sem pašoval, dříve než v 88, než jste se s ním vážený seznámil, obohacoval se na kopírování kazet kdekdo a hlavní bylo, že ho lidé znali...
    a potom, co Kryla naprsoto bojkotovala konceionářské České televize a Český rozhlas, dovolil si, na základě platné dohody s pozůstalou vdovou, oživit jeho jména Ladna.
    Nepolemizuji o tom JAK, ale že to udělal a že je to mnoha z těch, kterým se to nepovedlo nebo jim to bylo roky ukradený, je po šesti letech uvedení Moritur te salutant a po tom, co se díky Landovi s krylem seznámila i nejmladší generace, jasné.
    a můžete se vztekat jak chcete, jediná odpověď je: Mohli to udělat jiní, mohli to udělat třeba lépe - ale Kryl za to stál jen Landovi.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nedožité jubileum Karla Kryla připomene dvojvinylová kompilace "To nejlepší" (01.04.2024 19:13)
- Publicistika: 21. srpen 1968 - písně té doby a o té době (21.08.2018 08:10)
- Nové desky pro 17. týden (26.04.2015 11:23)
- Recenze: "Bratříčku, zavírej vrátka". Krylovy písně nestárnou ani po šestačtyřiceti letech (24.04.2015 13:49)
- Supraphon vydává v reedici legendární album Karla Kryla "Bratříčku, zavírej vrátka" (23.04.2015 18:51)
- Nejvíc nej: Nejlepší předělávky Karla Kryla z koncertu k jeho nedožitým sedmdesátinám (28.12.2014 15:09)
- Nové desky pro 43. týden (19.10.2014 09:45)
- Nové desky pro 13. týden (23.03.2014 07:14)
- Audio: Cermaque už dává ochutnat ze své nové desky (14.03.2014 09:06)
- Karlu Krylovi vyjde koncertní 2CD "Solidarita", pokřtěno bude na speciálním koncertě (02.03.2014 17:19)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Imagine Dragons Liam Gallagher Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu