shop.musicserver.cz
Alice Cooper, Helpness, Hala Rondo, Brno, 2.12.2008

Kterak mečem ubodat mimino a ještě pobavit

Vydáno: 03.12.2008 11:29 v sekci Naživo - Robert Hübner | foto: facebook interpreta

Sraz přátel Harley Davidson, klobás s hořčicí, koženého fetiše. A k tomu návrat perly hororové divadelní scény. Tak by se dalo nazvat brněnské vystoupení legendárního strašáka Alice Coopera. Ten se do Česka vrátil po letech, aby představil novou desku "Along Came A Spider". A přijel v plné síle.

Alice Cooper, Hala Rondo, Brno, 2.12.2008
© Kateřina Kovalčíková / musicserver.cz
Alice Cooper je legenda. Tak trochu divadelní. A turné, během něhož zavítal letos šedesátiletý rocker do Česka, se opět konalo ve znamení jakéhosi hudebního tyátru. Ačkoli zpěvák si už dopředu v rozhovoru pro MF Dnes postěžoval: "Nemyslím, že dnes ještě lze něčím lidi šokovat. V roce 1975 to bylo lehké, teď už nemáme šanci být drsnější než CNN. Realita je víc šokující než Alice Cooper nebo Marilyn Manson."

Předkapelu vybíralo rádio Hey a jeho posluchači. Z původních sto dvaceti sedmi kandidátů se výběr zúžil na deset, přičemž vítězně z boje vyšla úderná jednotka z Opavy Helpness. Kdyby hoši hráli před dvaceti lety, dřív než byl jejich styl vytlačen do undergroundu indie, hip hopem a jinými styly, věřím, že by z nich byly stars. Dnes šanci na komerční úspěch velkou nemají, nicméně pochvalu si zaslouží. Odehráli takovou tu poctivou jízdu řízenou ostrými metalovými kytarami a řízným chraplákem Pavla Hericha. Ten před vystoupením v žertu poznamenal, že účinkování je pro kapelu nejen ctí, ale také zadostiučiněním: Cooper je prý před lety v Ostravě vykázal ze své zvukové zkoušky, přestože mu členové Helpness pomáhali vykládat kamiony. Ve Brně ovšem zůstat směli.

Alice Cooper, Hala Rondo, Brno, 2.12.2008
© Kateřina Kovalčíková / musicserver.cz
Spolu s roztrhanými, slizkými sítěmi visícími ze stropu haly se do vzduchu pověsila i předzvěst příchodu Marilyna Mansona seniora. Ten na sebe nenechal dlouho čekat. Krátce před devátou se na mnohametrovém plátně promítl stín postavy s vycházkovou holí a známou hřívou, plátno spadlo a Cooperova pětičlenná kapela spustila v plné zbroji. Imponoval hlavně jeden z kytaristů Keri Kelli. Svým výstředním účesem mi někoho nápadně připomínal, až později jsem si uvědomil, že tím někým je nepopulární Bill Kaulitz z Tokio Hotel. K image hlavní hvězdy však tenhle style skvěle padl, navíc hráčské výkony, které v Rondu Keri ukázal, stály za poklonu. Po pódiu poskakoval doslova jak potrefená husa, s kytarou téměř u kolen a s lehkostí hodnou herců. Zkrátka frajer a štědrý: trsátka jen sypal z rukávu, během vystoupení jich rozházel na tucet.

Ani Alice neškudlil. Neustále kolem sebe metal procházkové nebo francouzské hole, své podivné svršky či cáry obřích nafukovacích balonků, jež během vystoupení propíchal naleštěným mečem. Samozřejmě vždy poté, co si s nimi publikum dost vyhrálo. Když pak začal divoce protáčet jílec meče mezi prsty, začalo mi docházet, proč jsem měl před koncertem pocit, že nechci stát v první řadě.

Alice Cooper, Hala Rondo, Brno, 2.12.2008
© Kateřina Kovalčíková / musicserver.cz
Alice také s mečem chvíli dirigoval svůj doprovod. V jakési romanticko drastické scéně, která pravděpodobně souvisela s příběhem zabijáka Spidera, hrdiny nového alba, probodal dítě v kočárku, načež se nechal zavřít do svěrací kazajky a oběsit na šibenici. To působilo celkem přesvědčivě, a tak přítrž poděsově řádění učinila až jeho vlastní dcera, která tatíčka odvedla s hlavní na zátylku pryč z pódia. Součástí Cooperova bizarního tanečního sboru byly nejen dvě dcery, ale také jeho manželka. Ano správné Psycho Drama Tour.

Největší úspěch samozřejmě sklidila skladba "Poison". Naopak největší neúspěch (či snad pobouření) vyvolala absence megahitovky "Hey Stoopid". Pro padesátníky - tak trochu ve stylu smrad, špína a rock’n’roll -, kteří tvořili převážnou část publika, to byly srdcovky.

A teď malé přiznání: přestože nejsem fanda Alice Cooper a jeho koncert jsem bral spíš jako dobrou příležitost vidět legendu, musím uznat, že hudba a dokonce i hororová image, která se mi jinak příčí, má sakra něco do sebe. Naživo je to nářez, který si zaslouží minimálně respekt k nalíčeným šedesátníkům a rockovou síň slávy.

Fotogalerii naleznete ZDE.

Alice Cooper, Helpness, Hala Rondo, Brno, 2.12.2008

NÁZORY
  • OMG ... tokYo hotel (Killed, 03.12.2008 16:25) Reagovat

    Alespon napiste spravne nazev kapely Tokio Hotel, i kdyz je nemusim. Pochybuje ze zrovna tento clovek by je kopiroval ;) Na druhou stranu fajn clanek :)

  • Ad (JohnnyD, 03.12.2008 20:31) Reagovat

    To ubodané dieťa nebolo k Spiderovi, to je už pradávna desaťročia stará tradícia Alice Coopera. Možno už keď napísal Dead Babies to dával na koncerty, neviem, nie som si istý.

    Inak uvedomil som si dve veci: aká je Halo of Flies sakramentsky dokonalá pieseň a že Woman of Mass Distraction je rocková hymna desaťročia. A Alice mal bombastickú kapelu! Trio sólo na bicích bolo úúúžasné!

  • Alice Cooper number one (Hazy, 03.12.2008 23:39) Reagovat

    Nezbývá mi než pronést chválu a přiznat skutečné nadšení. Hey Stoopid bych si naživo rád poslechl, je to koneckonců skladba, kterou mi dal o sobě Alice vědět. Koncert měl velký náboj, Dirty Diamonds byly opravdu hříšné, to dokázala i mela, která začala po vhození náhrdelníků do publika, teď vím, co to je ušlapání davem. Kotel neměl chybu, dost divočina. Z nového alba toho moc nedal, bral jsem to spíše jako oslavu 40i let působení na rockové scéně, a oslava to byla. Jediné, co mě mrzí je, žě opomíjí alba Constrictor a Raise Your Fist and Yell.

  • the best (rock.sock, 04.12.2008 16:06) Reagovat

    no mne ten gitarista vobec nepripadal ako ten trapko z Tokio Hotel, podla mna bol praveze dost originalny a super hral a nie len on, ved cela kapela bola super, a o Alice uz ani nehovorim... myslim ze to bol najlepsi koncert na akom som kedy bola a je to najkrajsi vianocny darcek :)

    a najviac sa mi ratala asi Poison, aj ked samozrejme vsetky pesnicky boli super... ale Poison je moja srdcovka a vlastne prva pesnicka ktorú som od Coopera pocula... noo bola to laska na prve pocutie :D

    • Re: the best (Lessy, 07.12.2008 01:54) Reagovat

      lol aj tu som ta nasla :D
      Koho ze on pripominal? Billa z tokio hotel? To nemyslite vazne :D Keri je 100 krat talentovanejsi ako nejaky pubertak co len pred chvilou zacal drzat v ruke mikrofon...tak spät ku koncertu :P Nemam slov :D Moj prvy koncert a k tomu koncert mojej najväcsej legendy :D tak to som ani necakala ze sa mi to splni uz tento rok...Vsetci ma prekvapili od trojiteho bubnovania, sibenicu az po prekrasne sola...hmmmm...dufam ze to nebol prvy aj posledny koncert Coopa ktory som videla...pesniciek mohlo byt aj viac, a vobec mne tam chybaju z 80. rokoch z albumov Constrictor ci Special Forces, ale to by som chcela vela :DDD na konci nas este jeho mila dcera ostriekala "krvou", chytila som si dollar, pri dirty diamonds takmer spadla na zadok :D to bola parada od zaciatku az po koniec. Hadam pride aspon do Brna opät

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Ashley Walters uspěla u odvolacího soudu. Marilyna Mansona nyní žaluje znovu (15.12.2023 12:26)
- Video: Alice Cooper skládá v "Dead Don’t Dance" hold životu v kapele (06.11.2023 14:22)
- Alice Cooper přiveze svou hororovou show do Pardubic (04.10.2023 10:04)
- Recenze: Alice Cooper na albu "Road" znovu objevil ztracený svatý grál (27.09.2023 10:30)
- Nové desky 34/2023 - od Burna Boye přes Alice Coopera po Ashnikko (30.08.2023 20:51)
- Video: Alice Cooper je v klipu k songu "I'm Alice" znovu na cestě a láká na novou desku "Road" (18.06.2023 10:30)
- Video: Hvězdní Hollywood Vampires lákají na živák z Ria songem "My Generation" od The Who (25.04.2023 12:53)
- Smithline tvrdí, že žalobu na Marilyna Mansona podala pod nátlakem. Znásilnění si prý vymyslela (02.03.2023 13:18)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu