shop.musicserver.cz
Kryštof, Alfa Gospel Praises, Státní opera, Praha, 1.12.2008

Dvě a půl hodiny akustického snění

Vydáno: 02.12.2008 14:01 v sekci Naživo - Honza Kulig | foto: facebook interpreta

Přes rok trvalo akustické období havířovské kapely Kryštof. V pondělí 1. prosince v pražské Státní opeře skončilo. Dva naprosto vyprodané koncerty, které zhlédlo něco málo přes dva tisíce diváků, speciální hosté a spousta dalších překvapení. Přinášíme reportáž z večerní zastávky.

Kryštof, Alfa Gospel Praises, Státní opera, Praha, 1.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Mělo to být vyvrcholení jednoho velmi úspěšného období v historii Kryštof. V mnoha aspektech tomu tak skutečně bylo. Ovšem rozdíl pro fanoušky, kteří v minulosti zhlédli jakýkoliv akustický koncert téhle party, a že jich nebylo málo, byl bohužel minimální. Stručně řečeno - akustik s gospelem. Ale postupně.

Tomáš "Čičák" Doskočil, neboli kapelový řidič a technik, uvedl celý koncert ráznou ostravštinou v obleku a brýlích á la vrcholný socialismus, přítomní v sále si vypnuli cvrlikáni na mobilech a šlo se na věc. Klasický formát zahájený "První veselou" plynule přešel v "Ženy", kdy si obecenstvo poprvé s chutí zazpívalo, hitovku "Svědomí" a zrychlenou baladu "Moře v hoře" přijalo spíš chladněji. Nicméně na překvapení nebyl večer vůbec chudý, první přišlo záhy po začátku. Tanečně baletní seskupení Křeč tentokrát zůstalo při skotačivém "Sqěle" sedět, o svůj herecký výkon však nikoho neochudilo. Tanečky dostaly novou podobu, oproti klubovým či halovým koncertům možná i vtipnější a delší.

Kryštof, Alfa Gospel Praises, Státní opera, Praha, 1.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Největší očekávané překvapení večera, speciální host ze Zábřehu na Moravě, Alfa Gospel Praises se objevilo poprvé v závěru songu "poHádkách", kdy se část dekorací zvedla a soubor se zjevil před překvapeným obecenstvem. Nutno uznat, že gospel nedostal prostor až tak velký. Ve většině písní kapelu jen doprovázel, více místa získal jen sólista v "Rubikonu" a na závěr skvěle odzpívaný refrén "Lolity" celým uskupením. Povětšinou mi dokonce připadalo, že soubor songy nevytahuje někam výš, ale spíš jim škodí - ukázkovým příkladem byl "Plán". Na druhou stranu je třeba zmínit výborný hlasový potenciál, sbormistr Simeon Hýbl si koncert evidentně užíval a pokud na svých ovečkách ještě zapracuje, může v Česku vybudovat skutečně zajímavý projekt. Nemají k tomu daleko, jenže obrovské očekávání nebylo v opeře naplněno.

Specifický koncert s malou kaňkou

Tolik se o něm mluvilo. Kapela na konci jara ohlásila, že chystá specifický koncert. Postupně začaly prosakovat informace, že se uskuteční ve Státní opeře, bude akustický, na pódiu se objeví hosté... Vše probíhalo v poklidu, kapela udělala velké gesto pro svůj fanklub, když zahájila předprodej pro registrované členy o týden dřív. Koncert se vyprodal během pár desítek minut, vzápětí byl přidán pro enormní zájem koncert odpolední. Někteří fanoušci nadávali, jiní to kvitovali s povděkem. Velkou fackou však byl internetový přenos. Třináct tisíc posluchačů u monitorů je úctyhodné číslo, ale přijde mi to jako lehký podraz na všechny platící příznivce. Internetový přenos samozřejmě atmosféru nahradit nemohl, ale přeci jen by to většina lidí v sále přešla lépe, kdyby se nejednalo o tak výjimečnou událost.

Kryštof, Alfa Gospel Praises, Státní opera, Praha, 1.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Skutečnými bonbónky se staly jiné události. Nejdříve baskytarista Nikolaj Arichtev zahrál svůj budoucí megahit o Jarku Nohavicovi a ostravském regionu. Sice se párkrát sekl v textu, ale aplaus sklidil větší než frontman Krajčo za celý koncert. V "Sněhurkách" naběhlo na pódium technické zázemí kapely ve složení Tomáš Doskočil (řidič, technik), Jirka Rouček (světla), Martin Volšický (pódiový zvukař) a Kuba Honzátko (zvukař), které předvedlo svou verzi baletního tance ve stylových outfitech. Posledním hostem pak byl jedenadvacetiletý student Honza Kavan, který upoutal pozornost kapely svým piánovým uměním na YouTube.com. Zahrál svůj part ve "Vodné stočné" a nezklamal, ba co víc, zhostil se svého úkolu na výbornou.

Kryštof, Alfa Gospel Praises, Státní opera, Praha, 1.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Kapela pomalu finišovala, ale dva trumfy si nechala až na závěr. Nejprve osamocený Richard Krajčo zahrál novinkovou píseň "Ráno" připravovanou na studiovou desku, která vyjde až na jaře 2010, a na úplný závěr, snad aby diváky hodili do totální melancholie, "Jízdu v protisměru". Během akustického koncertování ji hrál Krajčo vždy sám, tentokrát však kapela zahrála song v plné verzi včetně vygradovaného závěru, ve kterém pomohl i gospelový sbor. Celá show byla výborně nazvučená, žádný nástroj nedostával přednost, každý byť sebemenší detail zněl skvostně. To samé se dá říct o světelném parku, na takovou komorní akci byl velkolepý a propracovaný.

Když koncert skončil, neubránil jsem se pocitu, že nebyl tak specifický, jak se zpočátku mohl jevit. Nic to však nemění na tom, že akustické období přineslo Kryštofům nové pohledy, rozhledy a možnosti. Definitivně se zařadili mezi elitu české scény a dostat je z ní bude velmi těžké. Otázkou je, jestli se to někomu někdy podaří.

Setlist: Intro, První veselá, Ženy, Svědomí, Moře v hoře, Sqěle, poHádkách, Zrcadlení, Píseň pro Jarka, Plán, Tak nějak málo tančím, Lampion, Sněhurky, Cosmoshop, Vodné stočné (host Honza Kavan), Rubikon, Obchodník s deštěm, Fantomska, Ráno, Atentát, Lolita, Jízda v protisměru

Na obsáhlou fotogalerii se můžete podívat zde.

Kryštof, Alfa Gospel Praises, Státní opera, Praha, 1.12.2008

NÁZORY
  • shrnuti (mekele, 02.12.2008 15:18) Reagovat

    OK, ja to cele videl na iCokoliv a mam k teto (nemastne) recenzi par drobnych poznamek.
    - Krystof je instrumentalne velmi velmi prumerna kapela. Dechari jsou masla, kytarista o invenci tajne sni, rytmika bez problemu v ramci jedne pecky ujede o 10bpm.
    - Flaky jsou vesmes pekne, ale na jedno brdo.
    - Na to, ze Richard umi napsat slusny poeticky text je to v reale prekvapive nudny buran, zatim nechapu jak je to mozne, ale predstaveni pisne 'Fekalni' na ktere je zajimave zejmena to, ze je 'o hovne' je humor hodny Paroubkova volice, ale ne cloveka ktery hral (mimochodem velmi dobre) Hamleta v Narodnim.
    - Nazyvat onen ansabl v pozadi gospelovym je mozno chapat jako urazku gospelu. Pro priste by nebylo marne najit alespon nekoho, kdo je schopen sbor zaranzovat. Takhle se to libilo mozna sekretarkam, ale se sborovym spevem to melo pramalo spolecneho.
    - Pozitivne hodnotim zejmena fakt, ze se Krystof snazi 'neco' delat. T.j. neprat porad do publika tu tisickrat slysenou nudu. Vysledek je ale velmi rozpacity. Ti kluci na to bohuzel nemaji (sorry, vlhke fanynky)



    • Re: shrnuti (Kateřina, 02.12.2008 19:22) Reagovat

      Jen malá připomínka: gospel v žádném případě není synonymum sborového zpěvu. Nevím, co si představuješ pod pojmem gospel, ale sám o sobě má hodně daleko do typického pěveckého sboru (jak si všichni pamatujeme ze školem, základek atd...) Ale chápu, že v ČR ještě gospel není tak profláklý, aby každý věděl, co je to vlastně za žánr, doufejme, že to za nějakou dobu bude lepší.

  • tak nějak (gypton, 02.12.2008 15:54) Reagovat

    souhlasím s komentářem,jak trefné....
    mimochdem jsem se omylem ocitnul na koncertě vlasty Horvátha
    ve futuru a musím říct že k mému překvapení to bylo fakt dobrý
    akustický koncert,myslím že by se kryštov styděl....


  • tohle byla možná trochu subjektivní recenze...? (Kateřina, 02.12.2008 19:29) Reagovat

    No tak to mě se koncert moc líbil. Taneček u sqěle vtipný, objevení gospelu taky vtipné (aspoň pro mě...), honza kavan to taky dobře zahrál, technici trochu přiblížili koncert místu konání (ne každý může říct, že tančil balet ve státní opeře), evženův medvídek svítil, dárky za nejlepší dotazy se taky rozdaly (tu kytaru bych brala taky) a ten konec, jak to všeci rozjeli, super :-)
    Abych nezapomněla na houslistky, krásné podkreslení skladeb, jako vždy :-)
    Mě se koncert líbil, těším se na cédo.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Kryštof chystají "Poslední výstřel" svých kempů (14.09.2023 08:13)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Povedený koncert skupiny Kryštof s Grajcarem v Telči narušila průtrž mračen (27.08.2023 17:13)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)
- Fotogalerie: Kryštof s cimbálovkou na turné (01.07.2023 19:53)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Naživo: Kryštof ponoukali k odhození studu. Liberecký kulturák na chvíli proměnili v "Halywůd" (21.03.2023 17:53)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu