Pořád se něco děje

01.12.2008 00:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

"Holka modrooká, nesedávej u potoka, táhni radši k rybníku, ten je plnej kapříků. Nemusíš mít žádný strachy, přes noc se z nich staly prachy. Holka modrooká, nesedávej tam." Ne zrovna takhle, ale přece jen - Sestry Steinovy: "Měsíček svítí".
8/10

Sestry Steinovy - Měsíček svítí

Skladby: To ta Heľpa, Koulelo se, koulelo, Kalamajka, Na tom bošileckym mostku, Ej lásko, lásko, Široký, hluboký, Tálinskej rybník, Běží voda běží, Bude zima, bude mráz, Pásli ovce Valaši, Byla cesta, byla ušlapaná, Vyletěla holubička, Měla babka čtyři jabka, Ó řebíčku, Čiže sú to koně, Nezacházej slunce, Láska, bože, láska, Žádnej neví, Hou, hou, krávy dou, Běžela ovečka, Horo, horo vysoká jsi (karaoke), Ja keď sa Janoško, Černé oči jděte spát, Měsíček svítí, Halí belí, Dobrú noc + Anča spí
Vydáno: 06.10.2008
Celkový čas: 40:00
Vydavatel: Indies MG Records
Náš vztah k lidovým (i zlidovělým) písničkám je poněkud ambivalentní. Na jedné straně víme, že patří k našemu kulturnímu bohatství, na straně druhé jimi často pohrdáme. Každý by minimálně tři kousky dokázal ihned odzpívat, případně odříkat, a každý také slyšel alespoň jednu lidovku s méně či více neslušně upraveným textem. A aby byl výčet kompletní, téměř v každé rodině se vyskytuje nosič typu "Na moravské svatbě 13". Je proto na místě otázka, zda je možné v tomto žánru přijít ještě vůbec s něčím novým či neotřelým, ba co víc, nalákat na něj novou generaci posluchačů.

Jasnou odpovědí je album "Měsíček svítí" Sester Steinových. Ač to bude znít možná ve spojení s lidovkami nepravděpodobně, jedná se o jednu z nejprogresivnějších nahrávek letošního roku. Je také nejzábavnějším, nejhravějším a rozhodně za dlouhá léta nejlepším i nejzáslužnějším počinem pro nejmenší posluchače, navíc bez úmyslu namastit si na jejich rodičích kapsu. I když v tomto případě by to byl příjemný vedlejší efekt, který bych autorkám upřímně přál.

Na ploše čtyřiceti minut se tísní šestadvacet songů známých všem návštěvníkům mateřských a prvního stupně základních škol. Zatímco první "To ta Heľpa" ještě nedává nápovědu pro věci následující, od druhé "Koulelo se, koulelo" je jasno. Obsah dostal novou formu. Původní texty podkreslují soudobé aranže s darem své posluchače překvapovat a bavit. Přiznávám, že už dlouho se mi nestalo, abych se tak těšil na další a další písničky, navíc s úsměvem na tváři.

Již zmíněná "Koulelo se, koulelo" díky zapojení elektroniky dostává významový přesah a pro technoděcka by mohla být novou mantrou. Třetí stopu obsadila "Kalamajka" a poprvé jsou ke zpěvu puštěni dětští zpěváčci. Čtvrtou v pořadí "Na tom bošileckým mostku" dokresluje beatbox, pátá " Ej Lásko, lásko" nabízí klasické aranžmá, při kterém si uvědomíte, že i v jednoduchosti a dvojhlasu je síla. Slyšet na desce lze ale také varhany, perkuse, jazzovou trubku, ambientní náladu, ale i až téměř ruchový minimalismus. Zkrátka spoustu aranžérských vychytávek, které byste od tohoto typu písniček neočekávali.

Co ubírá desce z absolutního ohodnocení, je závěrečná třetina. Přestože je opakování matka moudrosti, v tomto případě je to spíše zlá macecha. Jediné novum představuje mužský hlas vyvolávající otázku, proč nebyl použit ve vícero skladbách. Škoda je i omezeně začleněného beatboxu. Naopak perkusí mohlo být méně nebo alespoň rovnoměrněji rozložených. "Měsíček svítí" je ovšem i tak ideální rodinnou deskou, při které se nebudou nudit děti ani rodiče. Navíc pro lidovou písničku udělala skvělou službu, když ji plně přenesla do nového století. Vynikající práce!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY