shop.musicserver.cz
David Bowie - iSelect

Ziggy se svým hvězdným prachem

Vydáno: 03.12.2008 13:00 v sekci Recenze - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Pokud nemáte rádi nejrůznější výběry, tak zřejmě nemáte rádi ani poslední počiny Davida Bowieho. Než však "iSelect" odsoudíte, bylo by dobré vědět, že Bowie na něj umístil tři nevydané skladby a hlavně ho sestavil sám. Nikoliv podle největších hitů, ale podle jeho oblíbenosti.

8/10

David Bowie - iSelect

Vydáno: 29.09.2008
Celkový čas: 57:57

Skladby: Life On Mars?, Sweet Thing /Candidate/, Sweet Thing (Reprise), The Bewlay Brothers, Lady Grinning Soul, Win, Some Are, Teenage Wildlife, Repetition, Fantastic Voyage, Loving The Alien, Time Will Crawl (MM Remix), Intro / Hang On To Yourself (Live)

Vydavatel: Parlophone

Davida Bowieho, tento hudební chameleon, se i v jednašedesáti letech dokáže na svou tvorbu dívat přísným okem. Tím hnědým. Sice se stáhnul do ústraní a poslední roky chrlí pouze nejrůznější kompilace, ale fanoušci mu to nezazlívají. Vědí, že je to ze zdravotních důvodů, které Bowieho sužují. Možná právě proto se rozhodl předhodit další výběr, tentokrát však seškrtaný neobvykle. Pero uchopil samotný Bowie a jak tvrdí v bookletu, sesbíral písně, o kterých si myslí, že zestárly nejméně. Svědomitě vybral dvanáctku, za kterou se stydět nikdy nebude.

"iSelect" původně vyšlo jako příloha britského deníku The Mail On Sunday, konkurence plátku The Daily Mail, u které prolamoval ledy Prince se svou "Planet Earth". Ovšem rozhořčení fanoušků, kteří list již nesehnali, či jsou dokonce z jiného kontinentu, bylo tak velké, že "iSelect" vyšlo i v klasické distribuci. S bookletem, který má smysl. Bowie v něm totiž obsáhle popisuje povětšinou nestandardní příběhy jednotlivých skladeb.

Výběr startuje legendární "Life On Mars?". Nádherným hitem z úsvitu Bowieho kariéry. Zní stejně bezstarostně a nezatěžkaně, jako začíná popis jeho vzniku: "Tahle píseň byla tak jednoduchá. Být mladý bylo jednoduché. Byl nádherný den, já seděl v parku na schodech do hudebního klubu. Heroinová anomie. Extáze střední třídy..." Poté již následuje přeci jen náročnější a hlavně psychedeličtější tvorba. Z mnoha písní poznáte, jak se Bowiemu podařilo ovlivnit hned několik generací. Stačí slyšet "The Bewlay Brothers" a následně aktuální desku "Oracular Spectacular" od MGMT. Slyšíte to? Kam se hrabe Helešic s Kalouskem. Faktem je, že v případě Američanů je to spíše pocta.

Na výběr se dostala pouze jedna píseň z nejslavnějšího alba "Ziggy Stardust". A sice "Hang On To Yourself" z na jaře vydaného živáku "Santa Monica '72". Jasný důkaz, že se Bowie nechtěl podbízet. Za zmínku stojí i "Some Are" - nikdy nevydaná věc, z které ještě slyšitelně sálá krušné období konce sedmdesátých let. Přesným opakem je remix "Time Will Crawl", tu se Bowie prý již několik let chystal přehrát a dostal se k tomu až nyní. Současně znějící bicí píseň zaktualizovaly skvěle. Navíc pěkně kontrastuje se sousedící "Loving The Alien" a její nezapomenutelnou klávesovou melodií.

David Bowie vybíral svědomitě. Sestavil kupodivu kompaktní kompilaci, která k reprezentativním kouskům přidává svěže psané příběhy a jako bonus ještě tři nevydané skladby. Pokud tedy počítáme i remix a živák. Velice slušný vzorek pro pochopení Bowieho tvorby.

NÁZORY
  • Bowie (dakie, 03.12.2008 20:31) Reagovat

    Dobrá recenze. A je mi sakra líto, že David kterýho sem viděl na koncertu kdy musel tzv. odstoupit. A do té doby to vypadalo, že je jeden z mála který snad nestárne. Ovšem jeho muzika každopádně nikdy nezevšední.

    • Re: Bowie (Stardust, 04.12.2008 08:58) Reagovat

      life on mars? byl jeden z nej okamžiků mojí "kariéry" návštěvníka koncertů (a hned v pozadí the man who sold the world)...jen se obávám toho, že lepší koncert už asi neuvidim...

  • omyl (Jan Šimek, 14.12.2008 18:44) Reagovat

    CD neobsahuje 3 nevydané věci ! To je bludná reklama ! Živák Hang On To Yourself vyšel na CD Live Santa Monica už v 90.letech, ted v r. 2008 vyšel jen jako daleko lepší remaster, ale píseň už vydána byla. Remix bych neoznačoval za nevydanou skladbu, je to zkrátka nový remix, ale budiž. A Some Are ? Ta vyšla v r. 1991 jako bonus na CD Low. Teď byla jen nove zremasterovaná, ale nahrávka je tatáž. Kompilace je to ovšem zajímavá.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Deska "Loss of Life" od MGMT je jejich doposud nejintimnější a nejhlubší zpovědí (08.03.2024 18:00)
- Nové desky 8/2024 - od Roda Stewarta přes MGMT po Amaranthe (28.02.2024 22:30)
- Video: MGMT a Christine and the Queens si v "Dancing In Babylon" hrají na vojáčky (21.02.2024 17:51)
- Video: MGMT v realistickém klipu "Nothing To Declare" sledují život mladé ženy bez rukou (25.01.2024 09:44)
- Video: MGMT vzdávají v klipu "Bubblegum Dog" hold devadesátkovým kapelám. A nechají po sobě stříkat růžový sliz! (05.12.2023 09:01)
- Video: MGMT se v únoru vrátí s další studiovkou. Ohlašují ji zvířecím videoklipem "Mother Nature" (02.11.2023 18:17)
- Zaprášenosti: Na desce "Aladdin Sane" se David Bowie loučí se Ziggym Stardustem, na následující "Pin Ups" je jen Davidem (30.04.2023 08:00)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Rokenrolová síň slávy (opět) pozměnila svou definici toho, co znamená rock (01.02.2023 15:59)
- Audio: Spoon předělali Bowieho "I Can't Give Everything Away" do podoby křehké klavírní skladby (10.01.2023 16:39)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu