shop.musicserver.cz
Slayer, Trivium, Mastodon, Amon Amarth, Malignant Tumour, Tesla Arena, Praha, 17.11.2008

Nesvatá aliance v Praze aneb rouhačské orgie

Vydáno: 18.11.2008 09:55 v sekci Naživo - Petr Bláha | foto: Jiří Kosnar/musicserver.cz

Americká thrashová partička Slayer se vrátila do Česka a opět si přivezla velmi kvalitní support (naposledy v roce 1998 šlo o takřka neznámé SOAD). To mělo za následek přesunutí koncertu do větší Tesla Areny, která tak místo extraligy hokejové zažila extraligu metalovou.

Diváci, Tesla aréna, Praha, 17.11.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Stojím uprostřed kotle a zmateně koukám do tmy. Je ticho. To je opravdu všechno? Najednou se objevuje záblesk osvětlující postavu Toma Arayi, který říká, že se uvidíme příště. Jen zahlédnu Kerryho Kinga, jak hází předním řadám trsátka a pak nic. Technik začíná rozebírat bicí, je po všem, legenda se rozloučila bez přídavku, což si publikum rozhodně nezasloužilo a nepřálo. Inu, když se z hudby stane zaměstnání, tak to občas zaskřípe, zákazník (tady fanoušek) jde stranou a smutná tečka zastíní i výborně zorganizovaný koncert. V ruce držím originální nášivku k turné, kartu s kódem ke stažení nového singlu Slayer, ale to všechno je jen malá náplast na nevděčné chování hvězd z Kalifornie.

Iniciativa ze strany pořadatele byla velká, dokonce taková, že umožnil jedné tuzemské kapele zahrát si před hvězdami světového metalu. V zájmu jakési objektivity proběhla soutěž, která určila, že svou čtvrthodinu slávy si vyberou Malignant Tumour z Ostravy. Bohužel si ji budou muset vybrat jindy, protože jejich výkon patřil do lokálního klubu, ne před Slayer. Proklamovaný metal se nekonal. Náznakem metalu zaváněla asi jedna pasáž, ale jinak? Nevyužitý potenciál anarcho-punkové kapely, to je ten správný termín. Rádoby vtipná image, tříakordové songy a neskonale nudný projev. Člověk by nevěřil, jak může být patnáct minut dlouhých.

Amon Amarth, Tesla aréna, Praha, 17.11.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Poté přišla poprvé tma, rozezněly se chorály jak z "Pána prstenu" a ve světle se zjevila postava. Vypadala jako Zakk Wylde v roli Boromira, statný severský chasník, u pasu roh a v hrdle dynamit. Frontman Amon Amarth si užíval skutečně každý okamžik a jeho spoluhráči ho v tom nenechávali samotného. Během přestávek si s radostí připíjel ze svého rohu (toto praktické využití bylo pro mnohé překvapením) a komunikoval několika českými frázemi. Kdyby neměl skoro dva metry a postavu dřevorubce, tak bych jeho pokusy označil za roztomilé. Méně úsměvné byly jeho pěvecké výkony. Autoritativní řev vikingského válečníka dával na vědomí, že severská metalová škola ještě neřekla poslední slovo. Kapelu si s klidem dovolím označit za naprosto neoriginální, ale skvělou. Tvrdé melodické pasáže, drtivá rytmika a čtveřice rotujících vlasových vírů, všechno už tu tisíckrát bylo a tisíckrát bude, ale přesto se fanoušci výborně bavili. To jsou Amon Amarth.

To, že Mastodon přijedou nekompletní, jsme psali už dříve. O to víc jsem byl zvědav, jak se s problémem vypořádají - dorazivší trojice se nedala nijak zahanbit a svému kamarádovi poslala do nemocnice signál, že se může v klidu léčit. Technicky velice náročný metal až překvapivě dobře zareagoval na absenci jednoho protagonisty, což bylo dobré jak pro kapelu, tak pro fanoušky, kteří se nemuseli cítit ošizeni. Otázkou je, jestli té hudební složitosti nebylo moc... Jednotlivé songy v setu byly špatně oddělitelné, posluchačsky hůře přístupné a zároveň strašlivě nevyrovnané. Mastodon je výborná kapela, ale jeho progresivní přístup mi na koncertu prostě neseděl.

Trivium, Tesla aréna, Praha, 17.11.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
V kotli konečně začalo řádně přituhovat, když na podiu spustila čtveřice, která si říká Trivium. Při pohledu na zpěváka jsem se neubránil pocitu, že se dívám na Kirka Hammetta a skutečně, celá kapela je doslova protkána vlivy Metalliky. To je s podivem, protože kvartet provozuje značně modernější nářez s velkým vlivem emo vlny. Matt o pauzách neustále připomínal, že jsou v České republice poprvé a určitě se vrátí, protože je to tady Fuckin' Great a vůbec všechno bylo Fuckin'. Paradoxně to byl na metalový koncert až nezvykle lidský projev, kterým si skupina získala publikum, které skupinu za každý song odměňovalo bouřlivým potleskem. Aplaus jen vyvolával další a další frontmanovy hlášky o brzkém návratu. Ve spojení s výbornou instrumentací šlo o fantastickou podívanou, škoda jen, že bubeník fyzicky nezvládl celý set. Ke konci se z obou kopáků pak ozývaly občasné arytmie, kterým se mezi hudebníky říká brambory do sklepa.

Slayer, Tesla aréna, Praha, 17.11.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
To Dave Lombardo projevil svou zkušenost a žádné podobné výpadky nepřipustil. Ve chvíli, kdy spadla bílá plachta k zemi, začalo peklo na zemi. Smršť rukou a nohou za bicí soupravou, pekelně rychlé kytary a vřeštivý "opičí" vokál. Precizně odvedená práce, jízda od začátku až do konce, postavená hlavně na albu "Reign In Blood". Přesto si několik věci neodpustím:

1. Diskotékovou světelnou show bych čekal na dance party, ne na Slayer. Působila dost rušivě a ostrá světla namířená fanouškům do očí, také nejsou žádný med.
2. Některé projekce za kapelou byly opravdu na hranici únosnosti. Nešel jsem na tento koncert s vizí mírumilovné akce, ale sledovat fotky Usámy Bin Ládina a geometrické nákresy teroristických útoků na New York v září 2001, to je silné kafe a opravdu bych se bez něj obešel.
3. Nepochopitelně špatný zvuk hlavních hvězd. V prostoru před zvukařem nebyla takřka slyšet Hannemanova kytara, což na výsledku dost ubralo vzhledem k tomu, že u ostatních kapel byl sound podstatně lepší.

Je třeba něco dodávat? Snad jen, že tento koncert udělal tečku za rokem, který byl pro metalové fanoušky snem. Vždyť k vidění byly prakticky všechny opravdu velké metalové kapely: Metallica, Megadeth, Iron Maiden, Judas Priest, Soulfly a nakonec i Slayer. Co víc si přát? Odpovědi najdete výše...

Fotogalerii z koncertu najdete na zde.

Slayer, Trivium, Mastodon, Amon Amarth, Malignant Tumour, Tesla Arena, Praha, 17.11.2008

NÁZORY
  • Par slov ke koncertu (Shafa, 18.11.2008 12:02) Reagovat

    S nazorem na predkapely souhlasim. Az Trivium predvedli poradny a zajimavy narez.

    Nazvuceni Slayeru bylo opravdu dost zvlastni, kytary byly dost nevyrazne, sola se casto rozplyvala v jakesi neurcite hmote, misto toho, aby byla dominantni. Trivium to meli udelane lepe.

    Nakresy twins a Usama ? Proc ne? Slayer pusobi kontroverzne uz od jejich zacatku, je to jejich klise. Mozna by nebylo spatne si poridit par rozhovoru, co na toto tema natocili (napr. nazev alba God hates us all, apod.). Takovy komentar bych od zadneho hudebniho publicisty fakt necekal...
    V tom smyslu me taky dost zarazilo, kdyz v kotli jakysi dredar vytahl tricko s logem preskrtnuteho hakoveho krize a vyrazne s nim chvili pri Angel of Death maval, aby to kapela videla... tezko rici co si o tom myslet, lidi kolem se taky koukali dost nechapave.

    Ze hrali jen kratce (cca hodina ?) - to taky neni vubec prekvapive, stacilo aby si autor clanku projel par koncertu se Slayer z turne Unholy... z minulych let. Kdyz se podivate na jejich program, tak maji koncert v podstate kazdy den. Kdo nekdy trochu vic cestoval, chape co to je spat kazdy den v jine posteli a 1000km daleko.
    Je to smutne a je to fakt skoda, ale holt je to tak.

  • óóó pane Arayao.. (petrd, 18.11.2008 12:10) Reagovat

    souhlasím s hodnocením koncertu .Slayeři mě opravdu taky zklamali...je tak trochu vidět,že to pány už moc nebaví a hrajou jen pro chleba!Ale kdyby přidali trochu vstřícnosti vůči fanouškovi jako Amon Amarth,energii mladých předkapel,vylepšili zvuk-super!ale ten konec...ještě ani jednou jsem nezažil koncert bez aspoň jediného přídavku!!! pane Arayao a spol.,to jste opravdu nemuseli-takhle na nás plivnout!prošlo by vám to doma v Americe?

    • Re: óóó pane Arayao.. (Shafa, 18.11.2008 12:14) Reagovat

      Kdyz si stahnes par nahravek koncertu, tak zjistis ze se s tim ani ve Statech moc nekaslou. Proste na Unholy Alliance hrajou cca hodku a konec. Skoda.

      • Re: óóó pane Arayao.. (jirkus, 18.11.2008 12:26) Reagovat

        Pak by to ale nemělo být hlavně prezentováno jako samostatný koncert Slayeru, ale jen jako minifesťák, kde je pochopitelný, že hrajou chvíli, bylo to zklamání, minule s SOAD to bylo několikanásobně lepší. Už na ně nepůjdu...:-(

        • Re: óóó pane Arayao.. (Kostěj Nesmrtelný, 19.11.2008 08:19) Reagovat

          No co já vim, tak to přesně tak prezentováno je :-)
          Nikde nebylo napsáno koncert Slayer + support...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Je to oficiální. Slayer jsou po pěti letech zpět, na léto ohlásili dvě festivalová vystoupení (21.02.2024 19:15)
- Audio: Duch Slayer žije. Kerry King představuje singl "Idle Hands" a přidává detaily k sólovému albu (10.02.2024 08:47)
- Nová kapela Kerryho Kinga bude pokračováním Slayer (18.01.2024 12:28)
- Video: Amon Amarth se v klipu "Saxons and Vikings" pustili do křížku s heavymetalovými veterány Saxon (20.12.2023 17:58)
- Naživo: Hlukové lázně Brutal Assault počtvrté: finále ovládly legendy Deicide a Napalm Death (20.08.2023 08:36)
- Fotogalerie: Brutal Assault, den čtvrtý - den loučení - v obrazech (17.08.2023 18:08)
- Video: Členové Amon Amarth v klipu k "Heidrun" uhořeli a zamířili do Valhally (10.08.2023 13:49)
- Simon Neil si s kolegy z Biffy Clyro a Slayer založil metalovou kapelu (13.03.2023 17:15)
- Brutal Assault ohlašuje první jména 26. ročníku. Přijedou Hypocrisy, Napalm Death nebo Nile (14.10.2022 15:41)
- Nové desky 31/2022 - od Calvina Harrise přes T-Bone Burnetta po Soulfly (10.08.2022 11:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu