shop.musicserver.cz
The Swell Season, Mark Geary, Berns Salonger, Stockholm, Švédsko, 12.11.2008

Tři rezavé vlasy děda Hansarda

Vydáno: 13.11.2008 12:45 v sekci Naživo - Eva Liliana Vlachová | foto: facebook interpreta

Irské formace The Swell Season v čele s Glenem Hansardem a Markétou Irglovou je po komerčním úspěchu filmu "Once" najednou všude plno. Vyprodávají koncerty po celém světě a lidé je nekriticky milují a uctívají. Podařilo se jim svým melancholickým folk rockem přesvědčit i publikum chladné švédské metropole?

Mark Geary
© Eva Vlachová / musicserver.cz
Už při hledání místa konání koncertu na mapě jsem se trochu zarazila. Lokality místních klubů mám v malíčku, ale v Berns Salonger jsem na koncertě ještě nikdy nebyla. Není divu. Po menším průzkumu na internetu jsem zjistila, že The Swell Season tentokrát nebudou vystupovat v jen tak obyčejném klubu - jejich vystoupení se totiž konalo v sále jednoho z nejdražších hotelů ve Stockholmu. Váhavě jsem zavolala kamarádce a varovala jsem ji, aby si na sebe večer radši vzala něco slušného (a vzápětí jsem dodala: "Ale moc to nepřeháněj, Hansard taky určitě nedorazí ve smokingu.")

Historicky vyhlížející sál s obřími křišťálovými lustry a připravenými židlemi působil komorním dojmem a člověku připadalo, jako by čekal na koncert symfonického orchestru a ne folkové kapely. Byla jsem zvědavá, jak na zavedený irsko-český ansámbl na dojení slziček bude reagovat švédské publikum, které se většinou nenechá jen tak opít rohlíkem. Roli předskokana zastal irský písničkář Mark Geary, který zněl v podstatě jako Glen Hansard s o něco příjemnějším hlasem. Neodpustil si "písničku pro Baracka Obamu" (je to teď přece moderní) ani protibushovské průpovídky a po půl hodině se i se svou kytarou odporoučel z pódia.

The Swell Season
© Eva Vlachová / musicserver.cz
Publikum se probralo z letargie. Nažehlené límečky a večerní šaty (zpravidla se sklenkou červeného vína v ruce) i "přírodní lidé" v batikovaných hábitech přivítali oscarové duo fanatickým jekotem, srovnatelným s pištěním fanynek na koncertě Tokio Hotel. Šestihlavá formace The Swell Season v průběhu večera odehrála celý soundtrack (pře)ceněného filmu Once, a jedno se jim musí nechat - naživo jim to hraje opravdu hezky. Člověk se však místy neubrání dojmu, že jejich koncertní show je přesně sehraná mašinerie prvoplánově hrající na city. Oscarem oceněná skladba "Falling Slowly" už dávno ztratila svoje kouzlo a křehkost - její síla a jedinečnost kdysi byla v tom, že šlo o intimní duet mezi dvěma lidmi... tohle všechno se vytratilo s Glenovým zvoláním "a teď všichni!" před jednotlivými slokami.

Ať se vám to líbí, nebo ne, neodpustím si přirovnání k Evě a Vaškovi pro mladší generaci. Glen a Markéta taky přichází se srdíčkem na dlani, taky jsou to jedni z davu, taky hrají písničky, které se libí obyčejným lidem a pohladí na duši. Markéta Irglová stále působí dojmem nesmělé usměvavé školačky, když však bez doprovodu kapely zpívala píseň "If You Want Me", všem přítomným běhal mráz po zádech. Medvídě Hansard se svou děravou kytarou hypnotizoval davy, škrobení panáci mu zobali z ruky a poctivě zpívali všechno, co jim přikázal.

The Swell Season
© Eva Vlachová / musicserver.cz
K uvedení jedné skladby Glen použil metaforu o "kočce, která sebou polomrtvá mrská na silnici a člověk má pocit, že jí uleví, když jí šlápne za krk a zlomí jí vaz". To by se dalo říct i o koncertě, který se táhl až přes půlnoc, což nebylo příliš strategické vzhledem k tomu, že spousta lidí musela odejít ještě před koncem, aby stihla poslední metro domů. Při pátém přídavku už se dívali na hodinky opravdu všichni, ale spokojeným hudebníkům se nadšený sál evidentně nechtělo opouštět.

Vedlesedící paní v kratičkých zelených šatech to nechtěně trefně shrnula, když po skončení koncertu pronesla směrem ke svému doprovodu: "A jo, hezký to bylo. Jdeme se někam opít?".

(Přiložené fotografie uvádíme jen kvůli jejich dokumentární hodnotě...)

The Swell Season, Mark Geary, Berns Salonger, Stockholm, Švédsko, 12.11.2008

NÁZORY
  • nechapu... (j.huk, 13.11.2008 13:27) Reagovat

    mila pani Vlachova... falling slowly se hraje s pomoci publika uz leta... srovnani s evou a vaskem take nesedi... hansard je clovek ktery dela hudbu ktera predevsim vyhovuje jemu... to ze dokaze tolik lidi zasahnout je uz vec druha... v tom pripade by totiz vlastne byli na urovni evy a vaska treba queen... take hrajli to co se lidem libi... co se tyce pridavku... proc koncit kdyz lidi chteji pridavek... je videt ze vam tato hudba neni blizka... ale proc ji automaticky shazovat... btw: precenene once? to bych byt vami nechal na kazdem posluchaci...

  • Když amatér tlachá... (Martin, 13.11.2008 14:11) Reagovat

    Hansard a Irglová se nemusí líbit každému, jako cokoliv jiného z hudby... Ale když o tom někdo, Evo Vlachová, chce psát, měl by o tom taky něco vědět. A vy nevíte moc. Jinak byste nemohla napsat, že odehráli celý soundtrack z filmu Once. Buď neznáte soundtrack nebo film nebo obojí. Podle playlistu je zřejmé, že hráli pouze šest písní, tedy polovinu soundtracku, z celkových více než dvaceti písní večera. Zbytek tvořily novinky, písně Frames a další písně H+I. Eva Vlachová ale poznala jen Falling Slowly, jinou píseň nezmiňuje názvem, a to dokonce ani tu, kterou Hansard uvádí příměrem o kočce na silnici (bylo by zajímavé to vědět). Důvod je zřejmý - Eva Vlachová písničky nezná a tudíž nepozná. Zato čtenářům recenze sdělí, jaké barvy byly minišaty její sousedky a co pili ti mezi řádkama "snobové" za víno - jak důležité informace!!! Podle ní je špatně, když muzikanti přidávají (asi proti vůli posluchačů), špatné je pochválit Obamu (to je přece jen móda, co jiného?), Geary se hodí do stejného pytle s Hansardem ( proč, se nedozvíme) a co víc - Eva Vlachová pozná i to, když VŠEM přítomným běhá mráz po zádech. Evičko, chtělo by to chlapa nebo se příště vypravit radši to té hospody, opít se a nic nepsat. A nebo raději zajít na tu Eva a Vaška - to je hudba kvalitou srovnatelná s kvalitou této tzv. "recenze".

  • no nevim (jarecek, 13.11.2008 14:33) Reagovat

    autorka reportu sice zjevne neni fanynka hansarda a spol., takze nezna veskere realie s nim a jeho hudbou souvisejici, nicmene mam pocit, ze minimalne v nekterych vecech trefila hrebicek na hlavicku .. ja mam z hansarda, irglove, frames atd. podobnej pocit jako ona .. taky me to nejak neracjuje, prijde mi to trochu jednoduchy a prvoplanovy .. a urcite to po once ztratilo ten privlastek prirodni proste cistoty, kterej byl nejspis jedinym skutecne zajimavym atributem tehle muziky .. zbytek je lepsi prumer, ale chapu, ze folkovy pseudoaltaky to brat muze dal .. proti gustu, zadnej disputat .. p.s.: falling slowly je overrated song roku .. 2008, 2007, 2006 nebo 2005 .. jak chcete ;)

  • PROC ??? (M., 13.11.2008 15:34) Reagovat

    Mila Evicko, ty jsi ale vazne ubohoucka. Nechapu proc chodis na koncerty, ktere te ocividne dopredu nebavi ... Protoze je to IN ???
    Zdar
    M.

    • Re: PROC ??? (Michal, 13.11.2008 22:33) Reagovat

      Ja jsem fanda Frames uz dlouha leta. Koncert Frames byl pro mne zivotnim zazitekem. Kdyz vysla Swell Season, tak jsem byl nadseny. Byl jsem stastny, kdyz se mi podarilo sehnat listek na H&I do Archy. No a nakonec jsem z toho koncertu odesel predcasne a to jsem NEchvatal na metro. Zaprve tam bylo uplne jine publikum nez chodi na Frames a za druhe, ten koncert byl rasne moc utahanej a bez energie. Pri koncertech Frames mi beha mraz po zadech, pri tomhle koncertu jsem byl tak akorat opocenej. Sel jsem do kolen kdyz zacali hrat Falling Slowly a pritomnym maminkam zacli vlhnout oci.
      Tedy myslim, ze chapu, proc autorka napsala to co napsala. Ja mel tehdy podobne pocity.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Elektrïck Mann mají s Markétou Irglovou "Problém". Po spolupráci mají "cucflek na péru" (09.04.2024 19:56)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Fotogalerie: Glen Hansard v Lucerně obrazech (16.11.2023 10:21)
- Naživo: Glen Hansard v Praze řval, šeptal i vyprávěl (15.11.2023 19:06)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Poutník po nejcitlivějších zákoutích lidské duše Glen Hansard přijede do Prahy (24.05.2023 11:00)
- Audio: S Thomem Artwayem znovu zpívá Markéta Irglová. Singl "Na vlnách" by mohl prozářit rádiový éter (19.04.2023 20:43)
- Publicistika: České kolo Eurovize odstartovalo. O postup bojují Markéta Irglová, Pam Rabbit nebo Vesna (31.01.2023 08:30)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (10-6) (26.01.2023 12:15)
- Naživo: Anděl se vrátil do Prahy. Markéta Irglová si získala publikum písněmi i kouzlem osobnosti (21.12.2022 18:14)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu