shop.musicserver.cz

Výlet bigbítovým strojem času

Vydáno: 11.11.2008 07:39 v sekci Naživo - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Radio Beat přichystalo pro své posluchače už sedmý Beatfest, který má být důstojným pokračovatelem podobných festivalů z konce 60. let. Mimo jiné s kapelami Vladimíra Mišíka, Radima Hladíka i Michala Prokopa a v čele se slovenskými Collegium Musica. Návrat do starých časů se letos opravdu podařil.

Vladimír Mišík & ETC, Beatfest 2008, Lucerna, Praha, 9.11.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
"Je to tady jako za mlada," vystihl nostalgickou atmosféru Lucerny Radim Hladík, kytarista kapely Blue Effect. Okázalý sál se svojí honosnou zlatou výzdobou hostil elitu československého bigbítu stejně jako před čtyřiceti lety. Jen muzikantům i publiku přibylo množství životních zkušeností, několik vrásek a prošedivěly jim delší, žel často již řídnoucí vlasy. Touha zavzpomínat si a lačnost po poctivém bigbítu ze strun českých a slovenských hudebních legend vyprodaly celou Lucernu.

Poté, co v loňském roce Beat vsadil na aktuálnější tuzemskou rockovou tvorbu Kabátů či Tří sester, tentokrát sáhl po bigbítové klasice. Po muzikantech, kteří byli u toho, když se rock začal profilovat jako vládnoucí hudební žánr. Po muzikantech, kteří překonali lepší i horší období pro hudební tvorbu. Většina z nich využila zázračného elixíru, několik kapek mladistvé krve; pečlivě si mezi současnými hudebníky vybrali ty nejzajímavější a vzkřísili tak svůj stárnoucí, přesto nesmrtelný bigbít.

Luboš Pospíšil & 5P, Beatfest 2008, Lucerna, Praha, 9.11.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Přestože se ještě velké množství lidí tlačilo s napjatými nervy před vchodem, přesně kolem šesté, jak avizoval program, odstartoval večer Luboš Pospíšil se svojí formací 5P. Nadšení z chytlavého a skvěle šlapajícího rocku však tradičně narušovaly první nespokojené reakce na ne úplně vychlazené lahváčové pivo, které nám, sice zručně obouruč, číšníci povinně nalévali do plastových kelímků. Jak lépe však dokreslit ten kontrast vznešených prostor a dlouhých mániček, které alespoň duchem nehodlají opustit svá mladá léta.

Vladimír Mišík odehrál svůj set se skupinou ETC. v sedě, zdravotní komplikace mu stále nedovolí se na jevišti víc rozparádit. Kromě novějších, většinou bluesových skladeb neopomněl zahrát ani takřka zlidovělý "Sluneční hrob". Ten byl ještě v anglické verzi "Sunny Grave" a jako vůbec první hit skupiny Blue Effect v roce 1968 na druhém československém beatovém festivalu označen za skladbu sezóny. Není proto divu, že si písničku i přesně po čtyřech desítkách let s radostí zazpívala celá Lucerna.

Po skvělém vystoupení právě na festivalu v '68 se Blue Effect stali objevem roku a Radim Hladík se stal muzikantem sezóny. Nyní se nejsvéráznější český kytarista obklopil mladými hudebníky a vdechl tak modrému rockovému efektu opět život. Přestože už delší dobu objíždějí republiku s takřka neměnným playlistem, pokaždé dokáží písničky něčím okořenit a jejich dynamičnost i energie dokážou strhnout celé publikum.

Collegium Musicum, Beatfest 2008, Lucerna, Praha, 9.11.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
"Úžasní Collegium Musicum dělají velké pauzy, můžeme být proto velmi rádi, že teď právě hrají a přijeli zahrát i nám," uvedl na jeviště reprezentanty slovenského bigbítu moderátor večera i rádia Beat Pavel Malúš. Je ale pravda, že slovenští Emerson, Lake & Palmer se nyní dali dohromady víceméně hlavně kvůli příležitosti zahrát si na Beatfestu. Už první tóny kláves Mariána Vargy navodily naprosto odlišnou atmosféru, než měly předchozí vystoupení. Syrovější a přízemní rify tak vystřídaly na více než hodinu složitější, nadpozemské a klenuté melodie.

Mezi publikem a muzikanty celý večer probíhalo silné jiskření, které zasáhlo i Michala Prokopa, který se na scéně překvapivě rozdováděl. S nadšeným výrazem nejprve pokřtil šestidiskový soubor "Pořád to platí" všech dosavadních alb jeho kapely Framus Five (kmotrem a sudičkou zároveň se stal novinář Jiří Černý). Pak poskakoval kolem mikrofonu a jeho poblikávající aura naplnila sál dobrou náladou.

Radim Hladík - křest alba Progres, Beatfest 2008, Lucerna, Praha, 9.11.2008
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Celé bigbítové divadlo, takový falšovaný stroj času, pak zakončila brněnská artrocková formace Progres a nás čekaly již druhé křtiny. Výběrové CD a DVD polil šampaňským a oficiálně pustil do světa Radim Hladík. Poměrně čerstvý čtyřicátník Progres navázal na vzletnější melodie slovenských kolegů a bohužel značně prořídlému obecenstvu připomněl svoje mrazivé projekty "Třetí kniha džunglí" nebo "Dialog s vesmírem". Ti, kteří však zůstali a nechali si dobrovolně ujet poslední metro, byli za svoji obětavost dostatečně odměněni. Inu, Rádiu Beat se povedlo dotáhnout do zdárného konce prvotní myšlenku a nezbývá, než se těšit na únorový tuplák téhle sympatické nostalgické akce.

Obsáhlou fotogalerii si můžete prohlédnout zde.

Beatfest 2008, Praha, Lucerna, 9.11.2008

NÁZORY
  • Flamengo (music.heroe, 11.11.2008 08:36) Reagovat

    Mrzí mě, že jsem se tam nemohl dostat ale na druhou stranu jsem rád, protože by mi tam výrazně chybělo Flamengo. Před pár lety se dal Ernouš s Gumou a s Fořtem na jedno vystoupení dohromady a nemělo to chybu. Proč je organizátoři nepozvali sem?!

  • beatfest (Violet, 13.11.2008 13:10) Reagovat

    tenhle Beatfest se opravdu povedl, bylo to opravdu to nejlepší z našeho českého i slovenského bigbeatu! Opravdu famózní večer, moc jsme si to užili a už se těšíme na únorový tuplák. Jen malá poznámka - Progress nekřtlili své DVD šampaňským, jak bývá zvykem, ale nefalšovanou moravskou slivovicí!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Recenze: Michal Prokop bilancuje. Kompilace "Čas je šťastnej lhář" ale nejde příliš do hloubky (29.11.2023 08:00)
- Naživo: Luboš Pospíšil a 5P vyprodali Lucerna Music Bar aneb Křest, který stál za to! (12.10.2023 10:00)
- Fotogalerie: Luboš Pospíšil a 5P ve vyprodaném Lucerna Music Baru nejen křtili, ale hlavně rozdávali radost (10.10.2023 10:44)
- Luboš Pospíšil již příští pondělí v Lucerna Music Baru zavzpomíná na výročí svého debutu (03.10.2023 12:57)
- Naživo: Koncert k narozeninám Luboše Andršta byl čirou muzikanstkou radostí. Zahráli Peter Lipa, Energit i Michal Prokop (15.09.2023 21:08)
- Fotogalerie: Oslava nedožitých pětasedmdesátin Luboše Andršta v obrazech (15.09.2023 09:02)
- Nedožité pětasedmdesátiny Luboše Andršta připomenou v Lucerna Music Baru Michal Prokop, Peter Lipa a Energit (10.09.2023 11:54)
- Recenze: Čundrgrund "Live 1976-1978" přináší tajné nahrávky Mišíka, Merty a Hrubého a zaplňuje jednu velkou mezeru domácího bigbítu (05.09.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu