shop.musicserver.cz

Proč nemám rád velké koncerty

Vydáno: 10.11.2008 05:00 v sekci Na okraj - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Není koncert jako koncert. Specifickou atmosféru zahulených klubů kdesi ve sklepení nelze přenést do velkých arén. A naopak - těžko budete sledovat dění v malém sále na obří obrazovce. Proč se vyplatí chodit na menší vystoupení? Třeba už proto, že bývají upřímnější.

The Cure, Sportovní hala, Praha - Výstaviště, 21.2.2008
© Honza Průša / musicserver
Zrovna jsem měl zajímavý rozhovor s kamarádkou. Přeli jsme se, jaké koncerty jsou lepší. "Na velkém koncertu vzniká velká energie," oponovala známá mému skepticismu vůči megakoncertům. Nesouhlasil jsem. Velká energie vzniká i na několika málo čtverečních metrech komorního klubu v pološeru sklepa činžovního domu. Naopak je ještě umocněna přímým kontaktem s kapelou, který není v obřích halách možný. Přední řady fanoušků jsou od scény odděleny zpravidla několikametrovým koridorem pro jistotu ještě sichrovaným naposilovanou nepříjemnou ochrankou s polointeligentním výrazem ve tváři. Nic jim pak nepomůže ani fakt, že poslední noc strávili ve spacáku před vstupem.

Pro příklad jsem nemusel chodit daleko. Když se letos na jaře v Praze konalo několikáté vystoupení kultovních depkařů The Cure, kamarád mě nemusel dlouho přesvědčovat, abych šel s ním. Chtěl jsem si splnit povinnost, Roberta Smitha a spol. jsem naživo ještě neviděl. Když jsme se pak v nekonečném zástupu krok za krokem plížili k sedadlům, abychom se zhruba na dvě hodiny usídlili uprostřed několikatisícového davu bez možnosti pohybu, uvědomil jsem si, že jsem nebetyčně otrávený. Ačkoliv v tom kapela byla nevinně, nepříjemného pocitu jsem se už do konce večera nezbavil.

Gallon Drunk, The Ritchie Success, Rock Café, Praha, 25.10.2008
© Honza Průša / musicserver.cz
Vzhledem k obřím rozměrům zmíněných akcí a prakticky nulové šanci něco zahlédnout ze zadních řad si pořadatelé nezřídka pomáhají obřími obrazovkami a projekčním plátnem. V praxi to znamená, že pozdě příchozí si do tisícihlavého davu přijdou na stojáka vypít předražené pivo a podívat se na televizi.

V tuhle chvíli mě nenapadá mnoho kapel či interpretů, kteří by byli schopni vyprodat prostor velikosti O2 Areny, kteří by mě současně vážněji oslovovali. Naopak. Troufám si tvrdit, že to zajímavé a přínosné v hudebním světě se odehrává v malých klubech, na malých scénách pro publikum čítající několik desítek lidí. S trochou nadsázky: není vyprodaný obří koncert důkazem toho, že se kapela zpřístupnila masovému posluchači a že výdělek byl povýšen nad hudbu samou? Megalomanská světelná plejáda s nespočtem vizuálních efektů nebývá nic jiného než zastření skutečnosti, že muzikantům došla invence. Možná přeháním, ovšem nepopřete, že na tom něco je.

Aby bylo jasno, nesnažím se podkopávat význam a smysl megalomanských koncertů pro desetitisícové davy. Jenom chci říct, že by ani masovému divákovi neuškodilo, kdyby se občas porozhlédl po programech menších sálů a zapadlých klubů. Kdyby se podíval, co se odehrává na dosud neprovařených scénách. Výsledný dojem bude jistě překvapivý.

NÁZORY
  • malé velké koncerty (jakub, 10.11.2008 07:42) Reagovat

    Záleží na interpretovi. malé kluby jsou fajn, ale dnes už těžko někde uvidím třeba r.e.m. na koncertu pro 100 lidí. Bylo by to super ale tyhle průkopnické začátky sem propásl. Na jejich letošním koncertu sem si ale v kotli pod podiem užil energie ažaž. Lidi co seděli někde vzadu na ochozu měli smůlu....to je fakt. Ale sedět na rockovém koncertu? To bych mohl opravdu sedět doma a čučet na bednu. Ale kdo byl loni na Nine Inch Nails musí potvrdit, že i koncert ve velké hale může být zážitek na celý život.

    Na druhou stranu..v sobotu sem byl na koncertu Paramount Styles v 007ce na Strahově. Lidí max 100, kapela na dosah ruky.... pěkné to bylo.

  • Hmm (Potichu, 10.11.2008 16:15) Reagovat

    Tak toto je s přehledem další kus do sbírky imbecilních a hloupých úvah na musicserver.cz . Né že bych měl pane Michal něco proti vaší teorii a zcela jistě můžete být zastáncem klubovek (ostatně jako já), ale některé vaše úvahy jsou svojí blbostí až do nebe volající!!!

    "S trochou nadsázky: není vyprodaný obří koncert důkazem toho, že se kapela zpřístupnila masovému posluchači a že výdělek byl povýšen nad hudbu samou?" Tak tohle si vytiskněte a ukazujte to lidem na ulici, ať vás pořádně profackují!! Je samozřejmě nepopiratelná úměra větší koncert = více peněz, ale tady by tak vaše dedukce měla skončit. Jsou desítky kapel a zpěváků a písničkářů, co dokáží naplnit desetitisícovou halu a s přehledem odehrají úpřímný a enegií silnjší než v klubu nabitý koncert!! Nebo je podle vás masová blikající švanda třeba COhen, Wais, nebo Suzanne Vega? I ti si střihnou větší koncert a když tak udělají, nějaký klub se může jít vycpat. Vaše teorie je velmi, velmi hloupá!

    V posledním půlroce jsem byl na obřích koncertech Radiohead a Muse, a na klubových konertech The Kills a Herbie Hancock a nemůžu říct, že bych z některého odešel zklamán! Z čtyřicetitisícového kotle na Muse by se dalo čerpat energie pro celé město na měsíc. V podstatě jsou důleité dva elementy - výběr kapely a především, to jak si to zařídíte. Pokud jdete na THe Cure a máte místo v nějaké neosobní sedačkové zóně, tak jste hlupák!! Jako přispěvatel a jako fanoušek především by jste měl vědět, že když jdete na koncert, máte stát vepředu, potit se, skákat a nechat se dobít tou vaší energií. Samozřejmě, že pokud si sednete půl kilometru od pódia na sedačku s polstrováním, tak je zážitek poloviční, ale to je, pane MIchal, jen a jen vaše blbost !!



    • Re: Hmm (MUDDLE, 10.11.2008 18:51) Reagovat

      NA DESATISICOVYCH KONCERTOCH NEMOZE BYT DESATISIC LUDIA PRED PODIOM A POTIT SA:)MEGA KONCERTY ALEBO FESTIVALY MUSIA BYT DOBRE ZORGANIZOVANIE A HLAVNE ORGANIZOVANE!!!!! MAVAM NIEKEDY PODOBNE PROBLEMY Z MEGA KONCERTAMI AKO AUTOR CLANKU..TLACENICA...NIC NEVIDNO ,....NEZVLADNUTY ZVUK.FRONTA NA TOALETACH....ONO BY TO NEBOL PROBLEM KEBY MEGA KONCERTY STALY 150 KORUN...LENZE MEGA VECI STOJA NA 1000 VIAC....A TO UZ SORRY JE PODLA MNA DOST ABY SOM PRD VIDEL ,TLACIL SA .A HLAVNE ZLY ZVUK......AZ NA PAR VINIMIEK TO TAK VZDY BOLO ..TYKA SA TO CESKO-SLOVENSKA.
      PANE POTICHU.....PODLA MNA JE BLBOST ZE TO TAK BOHUZIAL JE....LEBO AKO VRAVIM TIE KONCERY NESTOJA STOPADE...ALE VYSSE LITRA...A ZA TIE PRACHY CHCEM OD KAPELY AJ OD ORGANIZATOROV AKO TAKY VYSLEDOK. + PODLA MNA KEDZE SA AUTOR VENUJE PROFESIOLNE HUDOBNEJ KRITIKE POTREBUJE URCITE VIAC SA DOSTAT K HUDBE(Myslene fylozoficky) AKO BEZNY KONZUMENT..KTORY IDE RAZ ZA ROK NA SVOJU OBLUBENU SKUPINU NA KONCERT.
      ALE TIEZ MAM NIECO PROTI MALYM KLUBOM....HLAVNE SLOVENSKYM.........HLAVNY JE ZE TU ZIADEN SKORO NIEJE....A PORIADNY KLUB TU URCITE NIEJE.....A MAJU PODOBNE PROBLEMY AKO TIE MEGA....NEDYCHATELNOST,TEPLO.ZLY ZVUK

      • Re: Hmm (Potichu, 11.11.2008 11:32) Reagovat

        Ale to je samozřejmé a nepopírám to...ukočírovat megakoncert je složitější a vždy se něco připlete.Vy ale chcete nemožné - aby nebyla tlačenice a aby jste všechno viděli. To druhé je přeci jen splnitelné, vždy se můžete prodrat dopředu. Záleží jen na tom, jak moc se tomu chcete obětovat. Problémy se zvukem a toaletama atd budou vždy, lidi jsou prostě jen lidi. Jenže zapomínáte dodat, že stejný problém nastává i v malých hudebních klubech. Všechny naše argumenty ale padají, jakmile vyjedete za hranice a zjistíte, že jak klub, tak megakoncert se dá udělat tak, aby byli všichni spokojeni!

        • Re: Hmm (Ver, 11.11.2008 22:31) Reagovat

          Naprosto souhlasím. Viz. koncert, na kterém jsem byla v Londýně. Organizace byla neuvěřitelná. Nikdo se netlačil před halou, ale všichni se řadili za sebe podle hesla: kdo dřív přijde, ten dřív mele. Pak pouštěli dovnitř po skupinkách, takže nenastávaly boje, kdo se dřív dostane dovnitř. Tady je to vždycky o život.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Legendární The Cure v obrazech (25.10.2022 08:18)
- The Cure oslaví třicáté narozeniny "Wish" luxusní reedicí (30.07.2022 16:06)
- The Cure v říjnu 2022 vystoupí v Praze, přivezou i The Twilight Sad (06.12.2021 13:34)
- Basák Simon Gallup opouští The Cure. Bude to pro kapelu konec? (17.08.2021 12:34)
- Robert Smith připravuje noisovou sólovku, s The Cure pak vydá hned dvě alba (05.06.2021 12:14)
- Record Store Day bude letos ve třech fázích (03.06.2020 09:31)
- Video: Behemoth se hlásí o slovo coververzí "A Forest" od The Cure (16.05.2020 08:49)
- Video: Živě: The Cure se vracejí ke 30. výročí alba "Disintegration" třemi živými skladbami (12.12.2019 09:45)
- Naživo: Finální den Colours Of Ostrava patřil The Cure, Rosalía předčila všechna očekávání (21.07.2019 22:54)
- Fotogalerie: Poslední den Colours Of Ostrava v obrazech (21.07.2019 16:16)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu