Když naživo, tak výborně

29.10.2008 13:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Kapela Chinaski prožívá možná nejtěžší období své existence. Postavila se však k nepřízni osudu tak, jak bylo zřejmě nejlepší: prací. Pojďme se podívat a poslechnout si, jak se vydařil koncertní záznam "Když Chinaski, tak naživo". Ke koukání a poslouchání je toho na dvou discích víc než dost.
8/10

Chinaski - Když Chinaski, tak naživo

Skladby: DVD: Chinaski Tour 07 (Intro, Shake It, Můj sladký anděli, Basama fousama, Vedoucí, Zadarmo, Vakuum, Tichý nájemník, Strojvůdce, Kutil, Něco tu nehrálo, Dopis, Vrchlabí, Dlouhej kouř, Baletka, Drobná paralela, Láska a jiná násilí, Slovní pyrotechnika, 1970, Punčocháče, 1. signální, Zrcátko, Sonet 47, Můj svět, Stejně jako já, Vinárna u Valdštejna), Dokument z Tour 07, Chinaski na Slovensku (Tabáček, Zadarmo, Klára), Chinaski v Americe, Basama fousama video
CD: Shake It, Basama fousama, Vedoucí, Zadarmo, Vakuum, Tichý nájemník, Strojvůdce, Vrchlabí, Dlouhej kouř, Baletka, Drobná paralela, Láska a jiná násilí, Slovní pyrotechnika, 1970, Punčocháče, 1. signální, Zrcátko, Sonet 47, Vinárna u Valdštejna
Vydáno: 13.10.2008
Celkový čas: asi 142 minut DVD + 78:20 CD
Vydavatel: Universal
Ke své sedmé desce vydané v sedmém roce nového století se Chinaski vydali na turné, které jako by bylo šťastnou sedmičkou poznamenáno. Bylo totiž velmi vydařené. A přesto, že šťastná hvězda skupině pohasla náhle a způsobem hodně smutným, muzikanti se nevzdali a jako hold zesnulému bubeníkovi a kapelníkovi Pavlu Grohmanovi vydali velice dobrý dvojdisk. Tohle je totiž koncertní záznam, jak má být.

Prvním kotoučkem je DVD, na němž je hlavním chodem kompletní koncert Chinaski Tour 07. Dvacet šest skladeb je sestříháno ze dvou záznamů z Liberce a Prahy, což ovšem nepůsobí nijak rušivě. Naopak je znát, že kapela hraje uvolněně a není pod tlakem jediného natáčeného koncertu, na což mnohdy podobné záznamy doplácejí. Zvuk je možno volit buď stereo DD 2.0, nebo velmi solidní DTS, byť je možná trošku škoda, že ze zadních reproduktorů jsou slyšet jen diváci a bicí. I tak ale pochvala. V šesti skladbách je možno přepínat obraz mezi pohledy kamer na muzikanty a samostatně promítanými projekcemi, které při koncertech viděli diváci na ploše za pódiem (a u písní "Basama fousama" a "Zadarmo" vřele doporučuji multi-angle využít). Drobnou výtku mám jen k tomu, že funkce je spuštěna od začátku koncertu až do sedmnácté skladby (poslední s touto funkcí), takže pokud přepnete na druhý pohled, v písních bez záznamu projekcí máte před očima pouze černou obrazovku.

Více než hodinu a tři čtvrtě dlouhý koncert je doplněn čtveřicí bonusů. "Dokument z Tour 07" je osmiminutovou exkurzí do zákulisí, ve kterém jsou technici, muzikanti a další v zákulisí pracující vyslýcháni stále stejnou dvojotázkou: "Jak se jmenuješ a co tu děláš?" Trošku nuda, nic zajímavého se divák nedozví. "Chinaski na Slovensku" je třípísňovým záznamem z turné kapely Desmond, které v její domovině Chinaski oplatili roli předskokana. Příjemné je, že hned dvě skladby na záznamu z Čech nejsou a zvláště výrazně zrychlená "Klára" je chutným bonbónkem. Do třetice všeho dobré přináší čtvrthodinový dokument "Chinaski v Americe" mnohem zajímavější pohled do zákulisí (ve srovnání s výše uvedeným prvním bonusem) fungování u nás velké, v Americe po malých klubech pro českou menšinu hrající kapely, která si cestu po zemi za velkou louží užívá z poloviny jako fajn turistický zážitek. Poslední bonus, klip "Basama fousama", jeví se mi malinko nadbytečný, neb je sestříhán z projekcí a koncertního záznamu, tedy je kombinací toho, co si může divák divák vychutnat samostatně pomocí funkce multi-angle. Na druhou stranu video podporující tento dvojdisk v televizích je věc potřebná, proč je sem tedy neumístit.

Druhým kotoučkem je audio CD, aby si fanoušek mohl vychutnávat koncert i není-li v dosahu DVD přehrávače. Je zde vybraných devatenáct skladeb ze stejných dvou koncertů (tedy Praha a Liberec) a posluchač nerozptylován obrazem ocení zejména to, jak skvěle cédéčko hraje (Milan Cimfe a Michal Vaniš odvedli v Sonu skvělou práci) a jak to kapele výtečně šlape. Ano, Chinaski jsou kapelou pro rádia a pro masy, ale stojím si za tím, že kapelou výtečnou, která prostě zahrát umí.

"Když Chinaski, tak naživo" se bezpochyby zapíše do historie zejména tím, že je to poslední počin kapely, na kterém se naplno podílel Pavel Grohman, jemuž je v bookletu věnována citlivá vzpomínka a poděkování. Nelze ale proto opominout, že se jedná o koncertní záznam precizně udělaný a skutečně výborný.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY