Čelo žebříčku v USA bere country playboy

23.10.2008 11:46 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Americký country zpěvák Kenny Chesney má s "Lucky Old Sun" podle časopisu Billboard nejprodávanější album. Na dvojku odsunul "Paper Trail" rappera T.I., který se ale vrací do čela v singlovém žebříčku s "Whatever You Like". "Womanizer" Britney totiž padá z jedničky až na číslo čtyři.
T.I. - Whatever You Like
© facebook interpreta
Britney Spears vydržela na čísle jedna amerického žebříčku jen týden. "Womanizer" klesá na čtyřku a na medailové pozice se vrací nejúspěšnější trojice singlů ze dva týdny starého pořadí. To znamená, že první dvě příčky znovu okupuje rapper T.I.. Na rozdíl od žebříčku z před čtrnácti dní vévodí starší singl "Whatever You Like", duet s Rihannou "Live Your Life" je druhý. Trojka patří další bývalé jedničce - "So What" od Pink. Skok z nuly do desítky se podařil country zpěvačce Taylor Swift a její novince "Fearless". Titulní skladba její netrpělivě očekávané druhé desky boduje nově na čísle devět. Je to její třetí Top 10 singl, když všechny posbírala za posledního půl roku.

Do dvacítky, přesněji na číslo devatenáct, doputoval nový singl Akona "Right Now (Na Na Na)", jeho kolega T-Pain má další Top 40 hit s "Freeze". Na čísle 44 už zbrojí k vydání nové desky "Before I Self Destruct" 50 Cent a s "Get Up" si připisuje dvacátý hit v kariéře, který se dostal do americké Top 50. Převzít vládu na žebříčkem se pomalu chystá Beyonce, jejíž "Single Ladies" startují na čísle 72. Mnohem zásadnější pro nejbližší vývoje je ale posun předchozího singlu "If I Were A Boy" z chvostu žebříčku na číslo 68. Znamená to, že rádia si píseň už oblíbila a protože se od úterý prodává v digitálních obchodech, je velmi pravděpodobné, že vyskočí velmi vysoko a možná až na samotný vrchol. Z novinek shromážděných na konci stovky ještě vypíchněme finské metalové symfoniky Apocalyptica, kteří slaví svůj první průlom do amerického singlového žebříčku. "I Don't Care" s kapelou nazpíval Adam Gontier z Three Days Grace a patří jí číslo 92.

    Top 10 - singly:
  1. T.I. - Whatever You Like
  2. T.I. ft. Rihanna - Live Your Life
  3. Pink - So What
  4. Britney Spears - Womanizer
  5. Katy Perry - Hot N Cold
  6. Rihanna - Disturbia
  7. Kevin Rudolf ft. Lil Wayne - Let It Rock
  8. Ne-Yo - Miss Independent
  9. Taylor Swift - Fearless
  10. T-Pain ft Lil Wayne - Can't Believe It

Kenny Chesney - Lucky Old Sun
© facebook interpreta
Albový žebříček vzala útokem country hvězda. Z jedničky se usmívá Kenny Chesney a jeho "Lucky Old Sun". Je to jeho dvanácté studiové album a páté, které si připíše ve statistikách jedničku z hlavního žebříčku. Mezi deskami ve stylu country je to už jeho osmé vítězství a všech dosáhl v tomto desetiletí. Chesney prodal v prvním týdnu 173 tisíc kusů alba, ale určitě ještě hodně přidá. Edice z prvního týdne totiž byla Deluxe Version v luxusnějším provedení a bonusovými skladbami, v druhém týdnu se už prodává i levnější varianta. Na dvojku klesl T.I. s "Paper Trail" a hranici prvního milionu by mohl překročit už v příštím týdnu. Trojka patří folkovému písničkáři Rayi LaMontagnemu. Třetí album "Gossip In The Grain" pro něj znamená definitivní průlom mezi elitu, když předloňské album "Till The Sun Turns Black" bodovalo maximálně na příčce 28, ale stihlo prodat čtvrt milionu kopií.

Ještě dodám, že LaMontagne desku nahrával v Británii odtud pochází Keane, kteří jsou s "Pefect Symmetry" na sedmičce se zhruba 50 tisíci prodaných kusů. Je to mírný ústup ze slávy, předchozí album "Under The Iron Sea" startovalo na čtyřce a v prvním týdnu si ho koupilo 75 tisíc Američanů. Poslední novinku v desítce má country stálice Lucinda Williams. V hudebním průmyslu se pohybuje od konce 70. let, teprve aktuální album "Little Honey" ale dobylo americkou Top 10, když mu patří devítka. Ještě jedna country novinka nás čeká na třináctce, kde debutuje třetí album Billy Curringtona "Little Bit Of Everything". Za týden se pořadí na vrcholu určitě změní, australští hardrockoví dinosauři AC/DC prodali jen v prvním dnu 193 tisíc kusů své novinky "Black Ice" a my budeme zvědaví, kde až se prodeje zastaví.

    Top 10 - alba:
  1. Kenny Chesney - Lucky Old Sun
  2. T.I. - Paper Trail
  3. Ray LaMontagne - Gossip In The Grain
  4. Metallica - Death Magnetic
  5. Jennifer Hudson - Jennifer Hudson
  6. Kid Rock - Rock N Roll Jesus
  7. Keane - Perfect Symmetry
  8. Ne-Yo - Year Of The Gentleman
  9. Lucinda Williams - Little Honey
  10. James Taylor - Covers

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY