Odfláknutá skvělá práce

31.10.2008 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Megadeth se letos dožívají úctyhodných pětadvaceti let na scéně. Společně se Slayer a Metallikou patří k velkému triumvirátu thrash metalu, takže není divu, že se odhodlali bilancovat svou dosavadní tvorbu. Proto se společně podívejme, jak dopadlo jejich ohlédnutí za minulostí.
7/10

Megadeth - Anthology: Set The World Afire

Skladby: CD 1: Mechanix, Rattlehead, Peace Sells, Wake Up Dead, Devils Island, Anarchy In The U.K., Set The World Afire, Into The Lungs Of Hell, In My Darkest Hour, Holy Wars ... The Punishment Due, Tornado Of Souls, Hangar 18, Take No Prisoners, Go To Hell, Sweating Bullets, Crown of Worms, High Speed Dirt (Demo); CD 2: Skin O' My Teeth, Ashes In Your Mouth, Breakpoint, Angry Again, Train Of Consequences, Reckoning Day, A Tout Le Monde, The Killing Road, New World Order, Trust, She-Wolf, Insomnia, Prince Of Darkness, Kill The King, Dread And The Fugitive Mind, Foreclosure Of A Dream, Symphony Of Destruction (Live), Peace Sells (Live)
Vydáno: 29.09.2008
Celkový čas: 77:59 + 76:13
Vydavatel: Parlophone
Pokud jste viděli "Some Kind Of Monster" Metalliky, tak asi nedokážete pochopit scénu s Davem Mustainem, který tam působí dojmem podlomené trosky. Svůj život považuje za zničený díky nedobrovolnému odchodu z tehdy ještě prakticky neznámé kapely. Ale proč? Vždyť jeho tvorba v Megadeth patří do zlatého fondu rockové historie a z větší části je spojená s Capitol Records, což se značně podepsalo i na výsledné podobě tohoto výběru, který, ač naplněn nejkvalitnějším materiálem, je přinejmenším rozporuplný.

Při pohledu na booklet se o mne pokoušely mdloby. Něco tak mizerného jsem dlouho neviděl. Seznam skladeb s nutnými údaji o autorech, copyrightu a původním vydání, dále čtyři fotografie bez jakéhokoliv popisu a na poslední straně chronologický seznam vývoje obsazení jednotlivých nástrojů. Samozřejmě vše psáno tak, aby měl dominantní postavení Dave Mustaine. Celé zpracování mi podsouvalo myšlenku, že držím v ruce regionální verzi, ale ta se nepotvrdila. Takhle vypadá oficiální produkt pro celý svět. Smutné.

Poněkud znechucen provedením jsem se pustil do obsahu obou disků, což mi notně zvedlo náladu. Roky u Capitol Records jsou spojeny hlavně s nejdéle fungující (a nejlepší) sestavou Mustaine, Friedman, Ellefson, Menza a dokonalými deskami "Rust In Peace" a "Countdown To Extinction". Je jasné, že bylo z čeho vybírat, takže se kompilace rozlezla na celé dva disky, které jsou naplněny takřka k prasknutí. Rozebírat tvorbu Megadeth by bylo nošením dříví do lesa a obsah obou disků si můžete přečíst o kousek níž. Ale jedna věc je překvapující, a to zvuk. Přiznám se, že první s touto myšlenkou přišel můj kamarád, kterému se "něco nezdálo". Jednalo se o "Hangar 18", asi největší hit kapely. V porovnání s původní verzí z desky "Rust In Peace" je rozdíl naprosto zřejmý, ale velké odlišnosti se najdou i oproti remasterované edici z roku 2004. Následně se jsem začal objevovat další a další rozdíly ve zvuku, a všechny k lepšímu. Zvukaři při masteringu odvedli skvělou práci. Výborný výběr je podpořen výborným zvukem, co více si přát?

Capitol nám představil kompilaci, která je lehce schizofrenní. Po obsahové stránce je výborná a zasloužila by 10/10, ale provedení je špatné a zde bych hodnotil 4/10, proto jsem výsledné hodnocení určil průměrem těchto dvou dílčích. Pro seznámení s Megadeth jde o výbornou volbu, skalní fanoušci budou mít radost ze zvuku, takže kompilace svůj účel splňuje. Jen ten booklet, jen ten booklet...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY